Inamicul se apropie. Știi asta pentru că ești într-un colț și îl aștepți. Mai ești doar tu și el pe o hartă în care s-a dat un război între două echipe puternice. Se aud pași. Schimbi de pe focul automat pe foc-cu-foc. Te pui pe vine. Inamicul e aproape lângă tine, căci pașii se aud din ce în ce mai tare. Îți tragi suflarea și decizi să faci un pas în față gata să apeși pe trăgaci…

Da, e un scenariu des întâlnit în jocurile online competiționale, fie vorba de unele tactice, sci-fi sau battle royale. Ce este foarte important în aceste cazuri este clar sunetul! Acesta trebuie să fie clar și de o fidelitate mare, iar spațialitatea contează enorm pentru localizarea cât mai exactă a inamicului.

Producătoriid e periferice de gaming, atât pentru jucătorii amatori cât și pentru cei eSports sunt conștienți de aceste aspecte și încearcă să ofere gamerilor produse cât mai performante.

Am început colaborarea cu un brand relativ nou dedicat perifericelor/accesoriilor de gaming și anume divizia de gaming a celor de la Verbatim, pe numele său SureFire care poartă timbrul roșu-neagru – atât de popular printre gameri. Ne-am convins de SSD-ul acestora și suntem încântați să mergem mai departe.

Pentru că am deschis discuția despre sunetul în jocuri, în acest articol vă vom spune despre SureFire Harrier 360 Surround Sound USB Gaming Headset – căști Game Ready pentru jucători! Începem!

Pachet

Cutia lui Harrier 360 este una tipică pentru căști de gaming și mă refer aici la spectrul coloristic, negru-roșu, calitatea cartonului fiind însă mai bun (lucios și gros) și cu un design atrăgător. Cu referire la Foc și un logo mișto, SureFire vine cu o ilustrație de flăcări roșii pe un fundal negru pe care e imaginea căștilor Harrier 360 și un sticker cu câteva funcții ale acestora, pe partea din față a cutiei. Pe laterala de sus avem logo și o agățătoare pentru când e pus la raft la magazine, iar pe lateralele lungi, roșii, avem scris cu fonturi mari și negre:

PLAY WITH SUREFIRE

Pe spatele cutiei avem, de asemenea, o ilustrație cu căștile, sunt menționate trei avantaje ale sale, sistemul necesar pentru utilizare, ce conține pachetul, specificații și o descriere pe scurt în mai multe limbi.

Deschidem cutia și într-un cofraj de carton – ca un fel de stand, sunt căștile cu microfonul detașabil și un ghid rapid de utilizare.

La prima vedere, pachetul e plăcut vizual și dă o primă-impresie bună, dar personal am fost dezamăgit la deschiderea cutiei. Așteptările îmi dictau că va fi un conținut premium…

Aspect

Harrier 360 sunt ușoare și au un aspect plăcut. Nu sunt nici foarte “butucănoase”, dar nici micuțe să intimideze și au microfonul detașabil – deși îl poți rabata cum vrei, când nu-l folosești.

Materialele par de calitate, la prima vedere, negrul predomină și o cusătură roșie pe bentiță, aduce un aer aparte acestora. Benzile pe care sunt prinse căștile sunt reglabile și când le extinzi se observă banda argintie interioară. Bentița este îmbrăcată în piele artificială cu o parte moale în interior și se unește cu cupele printr-o ramă de plastic în formă de “Y”.

Microfonul se conectează la un port jack pe casca stângă, are un picior maleabil și microfonul este acoperit cu burete.

Cupele au bureți moi în interior, sunt Over Ear și au sigla în centru, în exterior. Partea din exterior e dintr-un fel de plasă metalică și în spatele ei întreaga cupă este iluminată RGB. Cupele se înclină înainte/înapoi pe rama de plastic, pentru o poziționare bună pe urechi.

Firul pornește din casca stângă, este îmbrăcat într-un material textil și are la capăt mufa USB. La mijlocul firului avem o telecomandă cu un switch pentru a opri/porni Microfon, un potențometru analog pentru volum și un buton pentru schimbarea iluminării RGB, respectiv pentru a o opri/porni.

Per total, aspectul lui Harrier 360 este destul de comun cu alte astfel de periferice de gaming, diferența fiind făcută de mici detalii precum acea cusătură roșie a bandei căștilor și a iluminării RGB pe toată suprafața exterioară a cupelor.

Tehnic

Harrier 360 are dimensiunile 220mm x 155mm x 95mm și cântărește 369 grame, sunt compatibile cu PC, laptop, consolele PS4 & PS5, conectarea făcându-se prin port USB aflat la capătul cablului (2m) învelit într-un material textil cu telecomandă analogică cu control pentru volum (potențometru), switch on/off pentru Microfon și buton pentru iluminarea RGB (deschis – fix, oprit și culori circulare). Căștile sunt realizate din plastic și piele sintetică.

Cupele sunt de 50mm de tip over-ear, au pernițe de spumă și o frecvență de răspuns între 20 Hz – 20kHz capabile de radare a 7.1 Virtual Stereo Surround Sound.

Microfonul se poate îndoi, este detașabil și omnidirecțional.

Testare

După impresia bună lăsată de acel SSD care a fost și primul produs SureFire pe care l-am testat este normal ca așteptările de la această divizie de gaming de la Verbatim să fie mare, de aceea am fost un pic dezamăgit când în cutie nu am găsit măcar un cofraj de plastic de susținere pentru căști, iar acestea nu au fost și ele într-o punguță sau cu folii pentru cupe, pentru o protecție mai mare la transport. De asemenea, săculețul pentru transport mi se pare că ar trebui să fie un accesoriu standard când e vorba de perifericele de acest gen (dar și pentru mouși și de ce nu, chiar și tastaturi). Nu există însă un săculeț în pachet.

În mână, Harrier 360 sunt ușoare, plăcute la atingere, cu un aspect un pic standard, dar diferența o face acea cusătură roșie, iar când pornești iluminarea parcă prind viață.

Pe cap sunt confortabile mulțumită greutății reduse și a burețeilor din spumă de pe interiorul cupelor respectiv pe interiorul bentiței și sunt de cursă lungă, după câteva ore de joc acestea nederanjând cu nimic urechile sau capul. Fiind moi și comfortabile pe urechi, nu știu însă oare cum se comportă la gaming-ul pe timp de vară unde temperaturile joacă un rol important.

La conectare, eram foarte curios, încă după ce am văzut pe cutie că sunt compatibile și cu PS5 și a fost primul test pe care l-am făcut. Conectate la portul USB din fața consolei, căștile și microfonul apar imediat în setările consolei și sunt gata de utilizat. Pe PC-ul de gaming, respectiv pe un laptop de gaming și un notebook, căștile s-au conectat, de asemenea, fără probleme. Atât PC, laptop-ul cât și notebook-ul sunt cu Windows 11 instalate.

Primele teste le-am făcut cu muzica pe Spotify – că este cea mai perfectă opțiune de testare a spectrului audio și pot spune că, deși volumul nu este tocmai puternic, atât mediile cât și joasele se aud clar și nu au vre-un boost. Linia melodică e echilibrată, neexcelând la vreo categorie anume. Însă, dacă dispui de un egalizator, poți regla ca basul, sau înaltele să se audă mai tare și atunci poți echilibra sunetul în funcție de preferințele tale. Un lucru e cert, Harrier 360 duc aceste reglaje personalizate fără a interveni reverberații sau ceva ieșit din comun și chiar se aud OK.

Filmele, serialele, clipurile Youtube, respectiv conținutul Netflix, HBO MAX, Amazon Prime Video, cu reglaje făcute din aplicația plăcii de sunet, se aud bine aici simțindu-se și acea spațialitate 7.1 Virtual Stereo Surround Sound pe care nu ai cum s-o sesizezi când asculți muzică. Dacă materialul video are o calitate audio Dolby sau alternativă, atunci Harrier 360 va fi capabilă să emuleze sunetul 3D.

În general, am ținut microfonul conectat și îndreptat în sus, să nu mă deranjeze, dar foarte bine îl puteți scoate și monta decât când îl folosiți. Faptul că are un braț maleabil este posibil să-l apropii cât vrei de gură. În conversații prin aplicații de videoconferință WhatsApp, Messenger, Zoom sau Teams, mi s-a spus de către participanții la conversații că mă auzeau clar și bine, fără să fie nevoie ca eu să apropii foarte mult microfonul de gură. Pentru acea claritate a sunetului redat a contat cred și acel burețel menit să filtreze zgomotele ascuțite/apăsate.

Iluminarea RGB este drăguță și se vede chiar interesant pe întuneric și mi se pare o opțiune de a asorta căștile cu alte periferice de gaming sau cu RIG-ul/laptop-ul de gaming, pe lângă negrul comun. Bineînțeles, o aplicație dedicată ar fi fost chiar superbă, să poți opta să-ți alegi tu mai multe jocuri de lumini, culori fixe sau posibilitatea de sincronizare cu restul RGB-urilor tale.

Ajunși la categoria pentru care au fost realizate aceste căști, jocurile, primele teste le-am făcut pe PS5 în sesiuni de gameplay single player în jocuri precum Gran Turismo 7 (în modul de joc muzical), Ghostwire Tokyo și Dying Light 2 unde rezultatele au fost mediocre – să spun așa. În lipsa unui egalizator, Harrier 360 s-au auzit încet, dar clar, cu un spectru al sunetului setat parcă într-un mod Default, cu bașii (joasele) și înaltele fixate pe 0. Trecut pe Online, în multiplayer, conversațiile se aud perfect în căștile Harrier 360 și coechipierii m-au auzit clar, chiar dacă am vorbit încet cu microfonul la o distanță de câteva degete de gură. Ajuns în ipostaze asemănătoare începutului acestui articol, am acordat atenție maximă acelor zgomote făcute de inamic – fie pași, fie o încărcare de armă sau zdrănganitul accesoriilor de pe vestimentația acestora. Harrier 360 face o treabă bună în acest sens având o sensibilitate mare și acea tridimensionalitate dată de suportul 7.1. Poate nu la un nivel de performață precum niște căști profesionale eSports, dar rezultatul e acolo. Din nefericire, însă, căștile nu au posibilitatea anulării zgomotelor de fundal, iar dacă pe lângă tine se întâmplă chestii zgomotoase, le vei auzi și tu în căști și câteodată și participanții la conversații/coechipierii tăi.

Am mutat căștile pe PC și am testat atât prin joc direct cât și prin GeForce NOW RTX 3080, Death Stranding, God of War, Tomb Raider, Control, Outriders, Grim Dawn și ne-am concentrat un pic mai mult pe experiența auditivă din Outlast – un joc horror unde zgomotele și sonorizare contează enorm de mult. Putând umbla la egalizatorul plăcii de sunet, întreaga experiență sonoră de joc a fost foarte bună cu Harrier 360, acea spațialitate contând și fiind valorificată așa cum trebuie. Cât despre Outlast, noaptea, în completă liniște și întuneric, cu PC-ul conectat să redea imaginea pe un TV de 158cm și Harrier 360 pe urechi cu volumul la maxim (plus amplificare din egalizatorul plăcii de sunet)… :scaredfaceemoji:

Folosite ore bune, în decursul a mai multor zile, Harrier 360 nu au dat semne de tocire, slăbire a plasticului, componentelor sau probleme tehnice, deci par a fi concepute pentru o utilizare de lungă durată.

Concluzie

Harrier 360 se pot folosi de orice gamer amator pe PC și PlayStation, care au rezultate mai bune atunci când poți face setări din aplicațiile plăcii de sunet. Microfonul își face datoria și RGB-ul se asigură că le poți asorta cu alte periferice/accesorii de gaming. Confortabile și rezistente pe durată lungă de purtare.

SureFire Harrier 360 Surround Sound USB Gaming Headset se comercializează în România la un preț de aproximativ 150 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.