Ascultă acest articol

“M-am distrat pe cinste la Lightyear și cu siguranță îl voi revedea cu plăcere cu alte ocazii.”

Regizor: Angus MacLane

Scenariu: Angus MacLaneJason Headley, Matthew Aldrich

Gen: Acțiune, Aventură, Animație

Lansare: 17.06.2022

Durata: 1h 40min

Studio: Disney, Pixar

Clasificare: A.P.

Distribuitor: Forum Film

Actori:

Chris Evans … Buzz Lightyear (voce)
Keke Palmer … Izzy Hawthorne (voce)
Peter Sohn … SOX (voce)
Taika Waititi … Mo Morrison (voce)
Dale Soules … Darby Steel (voce)
James Brolin … Zurg (voce)

Sinopsis:

Aventura științifico-fantastică dezvăluie povestea originii lui Buzz Lightyear (vocea lui Chris Evans), eroul care a inspirat jucăria cu același nume din seria Toy Story. În „Lightyear”, legendarul ofițer spațial pornește într-o aventură intergalactică alături de un grup de recruți ambițioși (vocile lui Keke Palmer, Dale Soules și Taika Waititi) și de însoțitorul său robot, Sox (vocea lui Peter Sohn).

Recenzie:

Seria Toy Story este probabil seria mea preferată de filme Pixar, alături de Coco, Wall-E și The Incredibles 2 – dar uneori pe măsură ce revăd anumite filme sau apare unul nou, preferințele se schimbă între ele. Lightyear este acum și el acolo printre preferatele mele de la Pixar. Sunt sigur că pentru mulți alți fani Pixar, s-ar putea să nu se apropie deloc de primul loc.

Lightyear se duce mai degrabă în zona acțiunii și este mai puțin emoționant față de majoritatea catalogului Pixar. Este prezentat ca filmul preferat al lui Andy, care l-a determinat să-și dorească jucăria Buzz Lightyear. Deci este un film din interiorul unui univers de film Pixar. În acest context, vrem să fie un film exact ca celelalte? În anasamblu, privind de undeva de sus, pot înțelege de ce unui fan vechi Pixar nu-i va plăcea Lightyear. Unii spun chiar că este nenecesar filmul. Personal cred că nu deranjează pe nimeni, mai ales fiind atât de bine realizat.

Povestea prinde o viteză uluitoare încă de la început. O tonă de lucruri se întâmplă în prima jumătate de oră, apoi îl urmărim pe Buzz și noii lui prieteni trecând prin numeroase încercări pentru a rezolva problemele în care se află. Ar fi de preferat să eviți spoiler-ele cu mare grijă, fiindcă prevăd discuții divergente dăunătoare pe seama poveștii încă de astăzi. Nu pentru că dezvăluirile din scenariu sau punctele culminante sunt deosebit de originale. Interesant este drumul până la acele puncte culminante. Deși ideea dinspre final a mai fost abordată, mi-a plăcut cum a fost interpretată de echipa Pixar. Având în vedere mesajul transmis de film, cel mai bine este să-l vezi fără să cunoști aproape niciun detaliu din conținutul poveștii.

Chiar dacă diversele idei și motive SF le-ai văzut și în alte filme ale genului, am fost suprins de cum acestea sunt tratate ca atare în Lightyear. Tehnologiile nu sunt atât de departe de realitate. Apoi sunt personajele secundare credibile prin comportamentul afișat. Greșelile lor repetate sunt umane. Vei vedea cum scenariul explorează din plin greșelile umane și regretul rezultat din ele. Sunt poate trei momente cu adevărat emoționante în povestea lui Buzz, și nicidecum în aceeași măsură de dramatice cum te-ai aștepta de la Pixar. Chiar dacă nu lovesc tare, ele nu sunt lipsite de însemnătate și autenticitate.

La un moment dat voi revedea filmul cu vocile originale, ca să-mi fac o părere și asupra actorilor. La vizionarea organizată la Cinema City pentru această recenzie a rulat varianta dublată în limba română. Dacă ai copii poți merge liniștit să vizionați această variantă, vocile românești au sunat firesc și aproape că nu am simțit deloc lipsa vedetelor americane. Chris Evans poate să aștepte să-l aud când apare filmul pe Disney+.

Buzz Lightyear pe care îl vedem aici este destul de diferit de jucăria din Toy Story, ceea ce mie mi-a plăcut. Ofițerul spațial este într-adevăr eroic și determinat să-și termine misiunea indiferent de câte încercări are nevoie pentru asta. Însă tocmai aceste calități îl împiedică să învețe anumite lecții de viață. Din fericire nu și-au bătut joc de Lightyear și astfel avem un personaj în ale cărui bocanci este ușor să te regăsești.

Adevărata vedetă este însă Sox (Botoșel sună și mai drăguț). Oricâte variante de figurine există deja pe rafturi cu Buzz, mă aștept ca la mare căutare să fie de fapt jucăriile Sox pe care încă nu le văd răspândite. Motanul roboțel are un design ridicol de simplu și eficient. Privirea sa fixă este adorabilă, iar animatorii reușesc să-i dea aceeași expresie indiferent de situația în care se află, ceea ce a fost neașteptat de haios. Având dimensiuni și culori ideale, roboțelul este folosit creativ pe întreg parcursul scenariului. O sursă inepuizabilă de amuzament și drăgălășenie.

“O sursă inepuizabilă de amuzament și drăgălășenie”

Lightyear depășește negreșit aspectul vizual a majorității producțiilor animate recente. Costumele, navele, personajele, peisajele sunt mai detaliate ca niciodată. Tematica SF nu a permis o varietate mai mare în paleta cu de culori, așa că texturile metalizate domină imaginea. La acest capitol Lightyear este noua mea animație preferată. Niciun ban nu a fost irosit în tehnologia ce a permis un asemea răsfăț vizual. De la un capăt la altul, felul în care arată această animație m-a lăsat cu gura căscată și definește un nou standard pe care mi-l doresc de la filmele animate fantasy sau SF (în funcție, bineînțeles, și de tonul poveștii).

M-am distrat pe cinste la Lightyear și cu siguranță îl voi revedea cu plăcere cu alte ocazii. Dacă spectacolul se apropie de nota 10, în schimb nu pot garanta că povestea îi va satisface pe toți. Acțiunea s-ar putea să aibă o viteză amețitoare, sau din contră, să-ți placă cum mi-a plăcut și mie să mă aflu tot timpul în priză, pe marginea scaunului, cu ochii căscați. Îmi imaginez că pentru un copil experiența Lightyear este și mai efervescentă. La acest moment, este ciudat că este fix ceea ce aveam nevoie să văd. Sunt de asemenea curios cum m-ar fi ajutat mesajul filmului acum 10 sau chiar 20 de ani.

Lightyear este disponibil din 17 iunie la cinema, IMAX și 4DX fiind distribuit în România de Forum Film.

2 COMENTARII

  1. Un film slab, inutil. Cu excepția câtorva idei despre spațiu, interesante pentru copii, în rest foarte prost. Lipsit de umor, de substanță. Și pe bune, introducerea unor idei despre gay și lesbianism unor copii de 4, 5 ani!!!!! Rușine producătorilor, rușine companiei de film!!!

  2. Un film de rahat in care arat copiilor ca doua femei pot aduce pe lume sau procrea un copil… Wtf ….. Cat de idiot sa fii sa aprobi un astfel de nonsens … O lume de poponari…. ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.