Ascultă acest articol

“Prey a ridicat ștacheta pentru acest tip de filme. Calitate peste cantitate.”

Regizor: Jordan Peele

Scenariu: Jordan Peele

Gen: Sci-Fi, Mister, Horror

Lansare: 19.08.2022

Durata: 2h 10min

Studio: Universal Pictures

Clasificare: N-15

Distribuitor: Ro Image

Actori:

Daniel Kaluuya … OJ Haywood
Keke Palmer … Emerald Haywood
Brandon Perea … Angel Torres
Michael Wincott … Antlers Holst
Steven Yeun … Ricky ‘Jupe’ Park

Sinopsis:

Filmul îl reunește din nou pe Peele cu câștigătorul premiului Oscar Daniel Kaluuya (Get Out, Iuda și Mesia cel Negru), căruia i se alătură Keke Palmer (Hustlers, Alice) și Steven Yeun (Minari, Okja), nominalizat la Oscar, în rolurile de locuitori ai unei localități singuratice din interiorul Californiei, care sunt martorii unei descoperiri stranii și înfiorătoare.

Recenzie:

Cel de-al treilea film sub semnătură lui Jordan Peele a fost unul foarte anticipat care între timp a lăsat o clară diferenţa între fani. Unii au fost pro iar alţii contra. Lansat un pic mai târziu în România, Nope, sau “NU!” cum a fost tradus, este o experienţă cinematografică care se ridică la nivelul oricărui film Spielberg din anii ’90 doar că în zilele noastre.

Poate e spoiler sau poate nu, deşi e clar din trailere despre ce e vorba, Nope este un film cu extratereştrii. Dar nu în modul convenţional. Are amprenta lui Peele. Şi surprinzător nu în modul acela social cu care ne-am obişnuit din celelalte filme, aici chiar nu e vorba despre aşa ceva. Este doar măiestrie şi talent în spatele camerei şi în spatele poveştii.

Nope spune povestea unei famili de dresori de cai a cărui tată, Keith David, moare într-un incident aparent foarte bizar şi rămâne pe umerii copiilor, Daniel Kaluuya, pe care îl ştim din Get Out şi Keke Palmer, să facă ceva cu ferma, caii şi afacerea. Dar evident asta este doar un pretext pentru a urmării un grup de oameni într-o zonă mai izolată din California, Agua Dulce, care sunt urmăriţi de un OZN. Jocul actoricesc este pe măsură talentului lui Peele atât la filmat cât şi la scris şi este o distribuţie foarte potrivită pentru genul ăsta de film. Este un cast mai restrâns de câţiva actori care se confruntă cu o forţă nemaiîntâlnită.

Filmul evoluează într-un mod clar, de la ce am zis că este povestea la ce se întâmpla până la final și nimic nu e ceea ce pare, iar Peele ne-a obişnuit deja cu factorul mister pe partea asta de filme de groază. Şi dacă nu există un comentariu social, cum a fost în Get Out, sau poate chiar şi în Us, aici există un alt subiect. Filmul de fapt începe cu o altă scenă dintr-un sitcom în care o maimuţă actor ucide aparent pe toţi cei de pe platoul de filmare. Este ceva ce, tangent filmului, se completează cu mai multă informaţie şi are de a face cu lumea spectacolului şi cum aceste două “animale”, maimuţa şi extraterestrul, sunt de fapt la fel. Sunt două comentarii despre showbiz şi despre îmblânzirea a ceva ce este sălbatic la bază.

Peste aceste subiecte, care sunt discutabile oricum, în mare parte e părerea mea şi a altor oameni care au văzut filmul, avem talentul lui Peele de a combina groaza cu umorul, dar şi cu nişte cadre bestiale. În special în ultima parte a filmului conceptul de extraterestru sau OZN ia o asemenea întorsătură că te gândeşti ce a fumat omul ăsta să îi vină o asemenea idee. E ceva ce nu am mai văzut până acum, dar probabil dacă ai citit despre creaturi în patru dimensiuni ai avea o idee mai aproape de ce se întâmplă pe ecran decât cineva care este complet luat prin surprindere de evoluţia acelui extraterestru într-un film de două ore. Pe lângă chestia asta Peele reuşeşte să redea o realitate mai aproape de a noastră cu elemente adevărate, personajele presupunându-se că au lucrat la producţia unui film popular de prin 2002. Filmul nu există într-un univers propriu ci foarte aproape de al nostru, cu personaje umane, cu situaţii obişnuite şi probleme pe care putem să le înţelegem. Este fix aceea aromă de realitate pe care unii regizori uita să o adauge.

Per total Nope a fost o experienţă cinematografică foarte interesantă pentru mine, după ce le-am văzut şi pe celelalte două tot la cinema. Şi chiar dacă nu este atât de “ciudat” precum Us şi nu este atât de puternic ca impact cum a fost Get Out, Nope este clar produsul pasiunii pentru filme de groază, filme precum Close Encounters of The Third Kind, film de Spielberg şi încă un exerciţiu creativ în care Jordan Peele vine cu ceva proaspăt în cinematografe.

Nope / “NU!” rulează în cinematografele din România din 19 august și este distribuit în România de Ro Image.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.