Caravana Centenarul Încoronării ajunge în două orașe cu o importanță istorică aparte – Curtea de Argeș și Sibiu

Istoria prezentată prin film, discuții și fotografii

0
279
Ascultă acest articol


Proiectul cultural-educativ Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ajunge pe 8 și 9 septembrie 2022 la Curtea de Argeș și Sibiu, acolo unde publicul este invitat să descopere, prin intermediul cinematografiei, faptele petrecute în urmă cu 100 de ani. Evenimentul este parte din Caravana Asociației Artis, care a pornit pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), sărbătorind, astfel, Regalitatea în România, Republica Moldova și Bulgaria.

Proiectul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Argeș și Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

         Deplasarea are loc cu sprijinul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care susține educația în mișcare.

            Orașele prin care trece Caravana Centenarul Încoronării nu sunt alese deloc întâmplător, ci au o importanță istorică aparte.

Curtea de Argeș este un simbol al Coroanei României, locul în care își dorm somnul veșnic Regii României. Întemeietorul dinastiei, Carol I, a restaurat din temelii Mănăstirea Curtea de Argeș şi a dorit ca familia lui să fie legată prin acest loc de vechii voievozi Basarabi ai românilor.

Pe 31 mai 1919, Regele Ferdinand și Regina Maria, alături de Principesa Ileana, ajungeau la Sibiu, în cadrul turneului pe care suveranii îl făceau în Transilvania după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, ca o confirmare a faptului că Transilvania aparținea Regatului.

În context, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Curtea de Argeș și Sibiu vor avea loc ore de istorie interactive, cu proiecții de film documentar, intervenții telefonice ale istoricului Nicolae Pepene – ambasador al proiectului și curator al expoziției  1922. Anul Încoronării, dar și mesaje ale ambasadorilor Irina-Margareta Nistor și Adrian Cioroianu. Totodată, prezenți la eveniment vor fi și istorici locali.

Evenimentele vor avea loc după următorul program:

  • Joi, 8 septembrie 2022, ora 13.00 | Liceul Tehnologic Regele Mihai I din Curtea de Argeș, proiecție film – Războiul Regelui – regizor Trevor Poots, în prezența istoricului Ștefan Dumitrache
  • Vineri, 9 septembrie 2022, ora 11.15 | Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, proiecție film – Ora Regelui – Inima Reginei – realizator Camelia Csiki, în prezența prof. Marius Boromiz

În cadrul celor două evenimente, publicul poate admira și expoziția de fotografie intitulată 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene), unde sunt prezentate momente cheie din viața Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, cât și detalii de la momentul încoronării de la Catedrala din Alba Iulia.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Proiectul Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria a fost inițiat în luna mai la Iași și îi are ca ambasadori pe: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Cercetător științific, Ambasador), Daniel Șandru (Politolog, Ambasador) și Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.