Ascultă acest articol

Gungrave pentru mine, oricât de adânc este îngropat în memoria mea ca să nu pot povestii lucruri concrete despre el, a făcut parte din adolescența mea.”

Gen: Action, Adventure

Lansare: 22 noiembrie 2022

Studio: Iggymob Co.,Ltd

Distribuitor: Netzah Game Distribution

Platforme: Xbox One S | X, Playstation 4, PlayStation 5, Windows PC (Steam)

Clasificare: 16+

Sinopsis:

În Gungrave G.O.R.E intri în pielea celui mai periculos anti-erou al visurilor tale și căsăpești tot ce apucă într-un balet sângeros de gloanțelor într-o poveste despre răzbunare, dragoste și loialitate. Un third-person action shooter care combină ce e mai bun din stilurile grafice din Est și din Vest.

Recenzie:

Cu mulți ani în urmă, tânăr fecior fiind, anime-ul Gungrave era unul din preferatele mele dacă nu chiar Top 1. Din 2003 au trecut mulţi ani şi foarte multe lucruri nu îmi mai aduc aminte despre anime, dar îmi amintesc perfect senzaţia şi motivele pentru care era un anime de Top. În aceeaşi perioadă apăruseră şi nişte jocuri Gungrave pe PlayStation 2 pe care nu le-am terminat nici în ziua de azi dar şi ele, ca şi animaţia, sunt dintr-o epocă de mult apusă. Cineva, undeva, într-un studio de jocuri a decis că 2022 merită un nou Gungrave şi deşi acum câțiva ani a mai existat ceva pe VR, jocuri pe care le deţin, a fost ceva de nișă pentru că nu foarte multă lume are acces la casca pentru Playstation 4. Cum arată Gungrave G.O.R.E în 2022? Să vedem.

Continuare directă

Chiar dacă jocul începe unde s-a terminat Overdose sau U.N pe VR ai două trei opţiuni, să le joci pe celelalte, dar sunt greu de obţinut fizic, să nu le joci deloc şi să cazi în mijlocul a ce anime mafia cyberpunk-ish chestie se întâmplă în G.O.R.E sau ce-a de-a treia opţiune, jocul îţi pune la dispoziţie o recapitulare, destul de cheesy, fără dialog doar text, muzica şi nişte desene neterminate care să te duc prin poveste până la punctul în care începe acest joc.

G.O.R.E are o poveste, cum am dat de înţeles mai sus, destul de „out there”. SEED este un nou drog care transformă oamenii în monştrii şi este din nou pe străzi. În spatele acestei distribuţii se afla RAVEN CLAN, o organizaţia mafioasă care vrea să pună mâna pe oraşul numit Scumland. Beyond The Grave şi Mika împreună cu câţiva prieteni din grupul de rezistenţă numit El-Al Canhel (Ha Ha) caută să-i oprească pe cei 4 şefi ai Raven Clan. Amândouă grupări sunt foarte colorate şi „Top Anime Tropes” așa că ori or să îţi placă foarte mult ori o să fi complet dezamăgit.

Măcelul

Dacă povestea nu te convinge sau ți se pare generică, poate faptul că jocul este un festin de gloanţe şi explozii, da. Din toate punctele de vedere este un third person shooter. Doar că se simte ca un rail shooter în care poţi să sari de pe şine şi să mai faci un dodge şi o schemă. Este echivalentul unui corridor shooter în care valuri de nenumăraţi inamici vin spre tine şi tu tragi, eviţi rachete, sari sau produci nenumărate acte de violenţă de aproape cu Cerberus, The Left Head şi The Right Head, care sunt două pistoale dintr-o serie de trei, sau cu un coșciug mitralieră, lansator de rachete etc numit Death Hauler care s-ar traduce ca transportatorul de moarte. Ca un mic „trivia fact” este direct inspirat din filmul Django din 1966 unde Franco Nero, adică Django, căra un coșciug cu o mitralieră Gatling în el.

Gameplay-ul este haotic, câteodată pare un „bullet hell” plin de gloanţe şi inamici de toate tipurile care apar din toate direcțiile. Surprinzător tot haosul acesta pe ecran funcţionează perfect. Nu cred că a scăpat nici un cadru jocul în ciuda faptului că explodau rachete, maşini, inamici, inamici şi mai mulţi inamici. Ajută foarte mult şi faptul că jocul are autolock şi tu doar tragi. Poţi face lock-on dar la fel de bine poţi trage cu ţinta liber controlată de tine. Totuși cel mai distractiv este când autolock-ul face treaba şi tu doar tragi, trimiți înapoi rachete cu Death Hauler şi toate astea pe o muzică foarte mişto.

Un buget mai mare

De la Gungrave şi Gungrave Overdose la G.O.R.E bugetul a crescut exponenţial. Se vede în cinematics şi se vede în cum arăta jocul per total. Este un joc care arată destul de bine din punct de vedere al graficii însă nimic super next gen să ne ia pe sus. Partea vizuală totuși are o problemă. Fiind modernizat cumva şi-a pierdut din esența aia originală, din estetică care făcea Gungrave să fie Gungrave. Arată mai puţin Anime şi mai mult, nu ştiu, joc. Dacă pui G.O.R.E lângă Overdose îţi poţi da seama mai clar despre ce e vorba. Şi poate nu e o problemă pentru toată lumea dar e acolo ceva să deranjeze. HUD-ul şi el a rămas neschimbat şi cumva combina noul cu vechiul dar fix unde nu trebuie.

Level Design-ul este şi el îmbunătăţit şi în acelaşi timp, din câte am auzit de la altă lume, motiv de critică. Ce pot să spun eu, personal, este că nu reprezintă nimic decât elemente dintr-o altă epocă de gaming cu care mulţi nu sunt obişnuiţi. Se vorbeşte de nivelul 5 sau pe acolo în care eşti pe tren şi poţi să cazi sau dacă nu ajungi repede la checkpoint mori. Am crescut cu jocuri pe Nintendo (Hai să îi zice Terminator cu casete galbene) unde dacă greşeai o săritură şi mureai o luai de la început. Că design-ul nivelelor unui joc poate să fie frustrant, asta există de când jocurile şi Pământul.

Armele fac BRRRRR

Pe partea de sunet este, cum am zis mai sus, un festin de gloanţe, explozii şi moarte foarte bine conceput audio. Inamicii strigă la tine, fie în Engleză fie în Coreeană dacă asta ai ales din opţiunile audio. Imediat după acel strigăt de luptă se aude şi strigătul de moarte. Foarte multă moarte. Toate sunetele, toată simfonia asta de „Gloanţe, moarte şi explozii” îţi stimulează simţurile să mergi mai departe şi mai departe. Actorii pe partea de Engleză sunt ok, nu pot să spun că sunt impresionat pentru că nici jocul nu este cine ştie capodopera Shakespeariană în termeni de poveste-dialog dar în Japoneză se simte mai autentic. Se simte mai aproape de Anime aşa cum vag mi-l aduc eu aminte plus că rezonează cu tot mediul şi conceptul anime.

„Gloanţe, moarte şi explozii”

O scrisoare sinceră, direct din suflet

Am momente când sunt mai obiectiv şi altele când nu. Poate am multe momente în care nu sunt obiectiv dar nu contează. Gungrave pentru mine, oricât de adânc este îngropat în memoria mea ca să nu pot povestii lucruri concrete despre el, a făcut parte din adolescența mea. Şi ştiu sigur că şi acum dacă îl văd îmi va place la fel de mult pentru că el acolo undeva, face parte din fundaţia la ceea ce sunt astăzi. Să am ocazia să joc Gungrave din nou, aproape 20 de ani mai târziu şi să fiu încântat de tot, să mă simt complet liber de orice responsabilitate şi orice fel de alt gând decât că „mă joc Gungrave” şi „trebuie să împuşc cât mai COOL inamicii” este fantastic. Este o trăire unică pe care nu credeam că o să o mai am vreodată. Şi deşi, obiectiv, recunosc că nu este jocul perfect, pentru mine este totul. Este exact ce aveam nevoie, este exact ce îmi doream fără să ştiu că îmi doresc.

Gungrave G.O.R.E este disponibil acum pentru Nintendo Switch, Xbox One S | X, Playstation 4, PlayStation 5, Windows PC (Steam).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.