Ascultă acest articol


“Complex, lung şi cu o atenţie la detalii ce nu lasă loc de nici un fel de interpretare, Xeno3 împinge limitele console, seriei de jocuri dar şi a ceea ce poate face un joc de acest tip.”

Gen: Action, Adventure

Lansare: 29 iulie 2022

Studio: Monolith Soft, Nintendo

Distribuitor: CD Media

Platforme: Nintendo Switch

Clasificare: 12+

Sinopsis:

O nouă aventură RPG te așteaptă în Xenoblade Chronicles 3 pentru Nintendo Switch.

Reunind Xenoblade Chronicles și Xenoblade Chronicles 2, acest titlu îi va duce pe jucători în lumea lui Aionios, casă a două națiuni ostile.

La fel că în jocurile anterioare Xenoblade Chronicles, luptele încep prin confruntarea cu inamicii direct în overworld. Cu șase personaje în echipa ta, va trebui să foloseșți punctele forte ale fiecărui soldat în avantajul tău, țînând cont de poziția lor în raport cu inamicul. Personajele cu care te împrietenești în aventură ți se pot alătură, de asemenea, în luptă, sporindu-ți și mai mult capacitățile strategice.

Pe măsură ce avansezi în Aionios, personalizează-ți echipa schimbând clasele personajelor pentru a se potrivi mai bine situației în care te afli. Dacă sunt îndeplinite anumite condiții în timpul bătăliei, fiecare dintre perechile tag-team, Noah și Mio, Lanz și Sena, Eunie și Taion se pot combină într-o formă gigantică numită Ouroboros. Fiecare Ouroboros are propriul set de mișcări puternice, iar hotărârea de a decide când să se transforme poate fi cheia pentru a câștigă o bătălie!

Recenzie:

Cu riscul de a părea exagerat în exprimare şi în acelaşi timp de a fi prea succint în descriere Xenoblade Chronicles 3 nu este doar unul din cele mai mari şi impresionante jocuri de pe Nintendo Switch, dar şi unul din cele mai bune din serie şi unul din cele mai bune JRPG-uri în general. Complex, lung şi cu o atenţie la detalii ce nu lasă loc de nici un fel de interpretare, Xeno3 împinge limitele console, seriei de jocuri dar şi a ceea ce poate face un joc de acest tip. În continuare vin cu câteva argumente să susțin paragraf.

Aionis, între nou şi familiar

Cumva asemănător cu Final Fantasy XV avem o poveste care adună o mână de personaje într-o aventură unde nu destinația este importantă ci călătoria până acolo. Jocul are șase personaje principale. Doi protagoniști: Noah, un off-seer Kevesi, însoțit de prietenii săi din copilărie Lanz și Eunie; și Mio, un off-seer Agnian însoțit de colegii militari Taion și Sena. În ciuda diferenţelor se unesc pentru a lupta cu un pericol mult mai mare decât războiul etern dintre naţiunile Keves şi Agnus pe planeta Aionis, dar şi pentru a descoperii natura lucrurilor şi existenţa lor, având în vedere că sunt soldaţi creaţi special pentru luptă și a căror limita de viaţă este de 10 ani (Terms). Ca orice JRPG care se respectă Xeno3 are proprii termeni, ca de exemplu anterior menţionatul „off-seer” care pot devenii complicaţi, când mai adăugăm „Flame Clock”, „Ouroboros” sau „Moebius” între altele. Este dificil la început, în special dacă este prima dată când joci aşa ceva. Dar să nu te descurajeze asta din a explora incredibila lume Aionis.

Povestea este puternică şi emoţională şi asta datorită faptului că sunt mulţi ani, probabil, de când este concepută, sau cel puţin fundaţia pe care a fost concepută este atât de solidă că inevitabil, Xeno3 luceşte măreţ din toate punctele de vedere. Chiar dacă nu ai jucat Xenoblade Chronicles şi Xenoblade Chronicles 2 ele sunt doar baza iar rezultatul este Xenoblade Chronicles 3. Nu este obligatoriu să le fi jucat pe celelalte însă dacă ai făcut-o ai mai multă informaţie generală asupra acestui univers. Dezvoltarea personajelor are de a face cu partea emoţională datorită faptului că într-o oarecare măsură, scopul lor, misiunea lor, este cea de a descoperii ce înseamnă să fii cu adevărat în viaţă, luând în calcul că ei pot trăi numai 10 ani.

Sistemul de luptă distractiv

Avem din nou un JRPG care prefera „Acţiunea” peste partea tactică. Xeno3 are un sistem de luptă direct, în care mişti personajul principal în timp real iar ceilalţi membrii sunt pe „auto-attack”. Diferit de celelalte jocuri, ai posibilitatea de a schimba personajele în mijlocul luptei ceea ce creează o dinamică interesantă în luptă şi aduce aminte de alte jocuri care au adoptat acest sistem. Se pune şi ceva accent pe roluri şi clase, Tank, Healer sau DPS şi cu posibilitatea de a le schimba dar şi cu ajutorul a „build”uri specifice cu accesorii, abilităţi pasive şi active sau nestemate care îmbunătăţesc personajele. Există evident şi o nouă mecanica numită „Ouroboros” care combina puterile a două personaje de parcă vorbim de fuziunea din „Dragon Ball” pentru a obţine un personaj mai puternic. Acesta are propriul „Soul Tree” unde poţi folosii puncte şi deblocă abilităţi pentru a devenii din ce în ce mai puternic.

Civilizaţii de mult apuse

Aionis este un loc spectaculos. Dar asta datorită faptului că jocul împinge limitele Switch-ului la maxim. În ciuda „dip”urilor de FPS, jocul rămâne un spectacol vizual, colorat şi impresionant din toate punctele de vedere, nu doar în zonele deschise, pentru care e renumită seria ci şi pentru cele care se petrec în interior unde atenţia la detalii este la fel de sporită. Peisajele efectiv iți taie răsuflarea, cum au fost şi până acum, doar că parcă au reuşit cu 3 să facă mai mult. Nimeni nu s-a culcat pe o ureche la Monolith Soft şi de la un joc la altul ne-au tăiat suflul din nou şi din nou şi pentru a 3-a oară, din nou.

Instrumente speciale

Din nou muzica este scrisă de Yasunori Mitsuda, Manami Kiyota, ACE şi Kenji Hiramatsu. Dacă ţi-a plăcut în celelalte jocuri, cu siguranţă o să îţi placă şi în asta pentru că sunt aceeaşi oameni în spatele soundtrack-ului cu un mic extra, Mariam Abounnasr care a făcut aranjamentele pentru Xeno2. Dacă vrei să îţi dai seama despre ce e vorba, ascultă „A life sent on” care este tema principală a jocului. Faptul că s-au utilizat flaute special concepute pentru joc indica clar pasiunea pusă în acest joc pe partea de sunet şi muzică. Dacă asculţi aşa ceva şi nu ţi se face pielea de găină poate Xenoblade Chronicles 3 nu este un joc pentru tine.

Drumul până aici

Drumul a fost unul lung şi înverşunat dar nu din cauza jocului ci din cauza eforturilor depuse şi încercările prin care au trecut toate personajele de-a lungul serie. Xeno3 este un joc grozav, dar care poate nu este pentru toată lumea. Şi chiar dacă vizual este frumos asta nu înseamnă că nu are şi minusuri, ca de exemplu frame-urile pe care le-am menţionat mai sus, care au tendinţa să scadă. Ce e drept este că vorbim de o consolă care are cât, 5 ani deja? Şi un joc ca Xenoblade Chronicles 3 vrea să folosească absolut toate resursele din ea. Vibrant şi colorat pe modul portabil, nu ştiu să zic cât tine bateria, dar clar nu suficient cât să fie distractiv să o tot încarci ca să treci prin cele 100+ ore de joc. Tonul adult, de asemenea, poate descuraja o anumită categorie de persoane care poate caută ceva mai „light-hearted”. Fanii pe de altă parte, au primit o capodoperă JRPG, iar cu remake-ul de acum 2 ani nu cred că ai avea nici o scuză să nu joci această serie exclusivă Nintendo.

Xenoblade Chronicles 3 este disponibil acum pentru Nintendo Switch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.