Lansat în mai 2015, continuarea francizei de jocuri The Witcher – bazat pe seria de cărți fantastice (6 romane și 15 nuvele) scrise de autorul polonez Andrzej Sapkowski, The Witcher 3: Wild Hunt produs de CD Projekt RED oferea, la vremea sa, pe lângă o poveste incredibilă și un aspect grafic excelent. Sequel-ul a fost primit foarte bine și a acumulat multe premii care să dovedească acest lucru.
8 ani mai târziu, avea să sosească un update, numit mai exact “Next-Gen Update“, care poate fi făcut gratuit de către deținătorii jocului, aduce titlul în prezent din punct de vedere tehnic. Când vezi la un joc că este bifat ca fiind RTX ON știi bine că vei avea parte de cea mai bună grafică și un motor optimizat să funcționeze pe plăcile grafice cu acest suport.
RTX: ON!
RPG-ul Open World, Wild Hunt arată incredibil cu suport pentru efecte avansate Ray Tracing și NVIDIA DLSS 3 – două dintre cele mai importante tehnologii suportate de plăcile video NVIDIA din generațiile 30 și 40. Bineînțeles, am vrut să ne convingem de asta, și pentru că avem în dotare un Palit GeForce RTX 4080 GameRock (Midnight Kaleindoscope) ne-am oprit din joc pe PS5 și am trecut pe PC să-i facem un test.
Ce oferă Next-Gen Update
Puterea de procesare și tehnologiile care vin odată cu 4080 sunt destul de mari, respectiv multe și cele din urmă se axează, bineînțeles, pe aspectul vizual al Wild Hunt. Rulând în DirectX 12 iluminarea arată superb și realistă mulțumită RTX Global Illumination (RTXGI), Ambient Occlusion, la fel și umbrele, reflexiile și nu, nu ne facem griji că va fi un mare mâncător de resurse pentru că avem NVIDIA Reflex care reduce lantenta sistemului cu pana la 43% (conform NVIDIA) și DLSS 3 (NVIDIA Deep Learning Super Sampling) care crește performanța GeForce RTX GPU utilizând Tensor Cores dedicate. Mulțumită acesteia din urmă, performanțele jocului cresc cu până la 2.3X!
Sistemul de testare
Înainte de a-l încăleca pe Roach, e musai să știm despre sistemul de testare al redacției (în proces de upgrade substanțial!) care este format din CPU Ryzen 5 3600X (@4Ghz), RAM HyperX Fury RGB 2x16GB (@3200MHz), SSD Samsung 970 PRO 512GB + Kingston NVMe PCIe SSD 1TB + ADATA LEGEND 740 și 750, GPU Palit GeForce RTX 4080 GameRock (Midnight Kaleindoscope), MB ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI), PSU Corsair HX1000, monitor BenQ EW3280U/TV 4K HDR10.
Next-Gen Update pe RTX 4080
Avantajul jocurilor rulate pe PC este că ai, în general, posibilitatea de a face mai multe modificări la segmentul de grafică și display, cel puțin față de console, iar Wild Hunt oferă această posibilitate. L-am testat pe PS5 și acum îi dăm drumul pe PC, menționând că setările au fost puse, cum se vede și la începutul înregistrării video-ului nostru de mai jos, rezoluția în 4K și preset-ul RT Ultra (Ray-Tracing Ultra) și am dat la maxim toate setările posibile.
Contribuția DLSS 3 este foarte importantă, cu el pe Off, frame-urile scăzând și apărând mici agățări are imaginii, iar Reflex contribuie și el la balanță, făcând Wild Hunt să ruleze fluent, indiferent de ce se întâmplă în gameplay. Pentru a vedea și mai bine comporamentul DLSS 3 am făcut teste în trei rezoluții: 4K, 2K (1440p) și Full HD (1080p), neumblând la setările de grafică (am lăsat pe presetul RT Ultra cu toate pe High) și am lăsat framerate-ul afișat via NVIDIA Experience.
În 4K am obținut un minim de 70fps sărind și până la 100, iar cu DLSS 3 pe Off, am atins maxim 30 fps cu scăderi chiar și până la 10 fps, iar în 2K cu DLSS 3 activ, am sărit de maximele 140 fps, minimele fiind undeva pe la 80 fps. Cu DLSS scos, în schimb, 60 a fost maxim și 30 minim – jucabil. Situația stă însă, foarte bine la Full HD, cu DLSS 3 pe On obținând minime de 90fps, iar maximele au ieșit din tipar – peste 140 cel puțin, iar cu DLLS 3 scos, între .Trebuie să luăm în vedere faptul că este totuși importantă și puterea procesorului (CPU), iar noi, acum, nu avem tocmai unul de nouă generație.
DLSS 3 – ON
- 4K – 70 – 100fps
- 2K – 80 – 140fps
- Full HD – 90 – 140fps+
DLSS 3 – OFF
- 4K – 10 – 30fps
- 2K – 30 – 60fps
- Full HD – 40 – 80fps
După ce trecem de primele minute de joc, și începe aventura lui Geralt și Vesemir, vedem primele imagini cu Continent-ul în miez de noapte, luând parte la prima luptă și apoi ochii vor fi clătiți cu un răsărit superb – moment în care efectele Ray Tracing își etalează frumusețea și automat realizezi că RTX 4080 nu are nicio problemă în a le face față fără niciun sacrificiu.
Încălecăm pe Roach și parcă suntem în controlul unui subiect printr-un program de benchmarking, binoculându-ne la împrejurimi și analizând fiecare detaliu în parte, de care nu duce lipsă Wild Hunt cu Next-Gen. Umbrele prin iarbă, reflexiile, claritatea texturilor chiar și privite de aproape, transparența, razele soarelui printre crengile copacilor, apoi muți privirea spre lacuri și în îndepărtare. Continent-ul nici că a arătat vreodată mai bine!
Norii, efectele vremii arată excelent și putem analiza și personajele, Geralt cel puțin, are pielea texturată și armura și sabia arată excelent, iar puterile magice au efecte plăcute vizual și ele. Nu știu ce să zic, însă de păr… deși are o fizică în regulă, nu arată prea realist per total.
Luptele se desfășoară rapid și mișcările lui Geralt sunt fluente, combinând atacurile cu sabia și magiile destul de rapid. Nici cu pumnii nu se descurcă rău, dar mai bine se folosește de ei în duelurile cu inamici umani, căci cu o haită de lupi fioroși… (vezi în clip-ul nostru de deasupra).
Update-ul Next-Gen pur și simplu reînvie complet experiența de joc și prin toate modificările aduse motorului grafic, mulțumită RTX 4080, te face să parcurgi din nou jocul cu toate tehnologiile vizuale la zi.
Dacă nu dispui de o placă grafică RTX 4080, poți încerca Wild Hunt (Complete Edition) Next Gen prin GeForce NOW care și-a lansat noul abonament Ultimate zilele acestea și care aduce streaming-ul de gaming la un nou nivel pe noile superPOD-uri dotate cu RTX 4080!
The Witcher 3: Wild Hunt (Complete Edition) – Next-Gen Update arată senzațional și aduce nemurire jocului (sau cel puțin până la sosirea lui The Witcher 4) și asta mulțumită RTX ON-ului NVIDIA și a plăcilor lor video (în cazul nostru RTX 4080).