“Explorați tărâmurile întinse ale Athiei, un tărâm impresionant cu priveliști remarcabile și creaturi din alte lumi, aduse la viață printr-o grafică uimitoare și tehnologie de ultima oră.”
Gen: Acțiune, Aventură, RPG
Lansare: 24 ianuarie 2023
Platforme: PC, PlayStation 5
Studio: Square Enix, Luminous Production
Distribuitor: CD Media
Clasificare: 18+
Sinopsis:
Forspoken urmărește călătoria lui Frey, o tipă din New York transportată în frumosul și crudul ținut Athia. În căutarea unui drum spre casă, Frey trebuie să își folosească noile abilități magice descoperite pentru a traversa peisaje întinse și pentru a se lupta cu creaturi monstruoase. Explorați tărâmurile întinse ale Athiei, un tărâm impresionant cu priveliști remarcabile și creaturi din alte lumi, aduse la viață printr-o grafică uimitoare și tehnologie de ultima oră și înfruntă monștrii ciudați în lupte magice cu o gamă largă de abilități puternice care se adresează unei varietăți de stiluri de joc – de la rapid și antrenant la strategic și metodic. Escaladati ziduri, treceți prin canioane, săriți de la înălțimi amețitoare și alergați prin peisaje vaste. Abilitățile unice ale lui Frey îi permit să traverseze cu ușurință lumea deschisă.
Frey din New York în Athia
Nu neapărat clișeic, dar știm cu toții tipul de poveste cu copilul/tânărul/adolescentul care descoperă că posedă puteri sau pur și simplu are o abilitate mai dezvoltată decât alți asemeni lui și nu e neapărat o premiză prea uzată sau plictisitoare. Avem povești asemenea bune care au dăinuit de-a lungul timpului și încă mai plac publicului, fie el de bandă desenată, animații, filme sau seriale. Un bun exemplu de dat este Spider-Man, dar nu despre Peter Parker vorbim aici ci despre Alfre “Frey” Holland – protagonista aleasă de Square Enix și Luminous Productions pentru cel mai nou joc de aventură care ne va aminti de alte francize precum Prototype sau inFamous, pentru că au același mecanisme de joc. Frey este o adolescentă rezidentă (clandestină) în New York care fuge de probleme și încearcă să scape cum poate, dar ajunge în fața legii și totul pare să se complice. Ni se dă de înțeles că are niște abilități, precum parkour-ul și despre un trecut, să zicem, misterios ceea ce ne pregătește de ceea ce are să urmeze. Aflată într-o situație, cum spuneam, dificilă, Frey dă peste o brățară magică… vorbitoare, moment în care un portal către o lume nouă i se deschide… Athia! Povestea începe!
Primii pași în lume magică din Athia
Primi pași în lumea magică a Athiei sunt unii de începători, tutorialele făcându-și apariția, iar “Cuff” – brățara vorbitoare, îndrumând-o pe Frey, și pe noi, jucătorii, într-ale mișcărilor, focurilor, utilizarea magiei și al parkour-ului, al skill-urilor și primele confruntări.
Primele imagini cu Athia, ieșind din portal într-un castel în ruine, la o deschidere către un vast impresionant vizual, sigur vor impacta jucătorul, care oricum a fost pus în temă de capacitatea motorului vizual Luminous – foarte capabil și bine optimizat (revenim mai încolo asupra lui). Empatizezi ușor și rapid cu Frey în New York unde povestea se derulează încetișor cu multe cut scene-uri, iar în Athia va urma să descoperi latura războinică a ei.
Prima confruntare scoate în evidență un sistem de lupte întâlnit, în general, în jocurile online, cu un HUD specific, toate fiind aranjate să fie la îndemâna degetelor tale (fie că e vorba de un controller, fie de tastatură și mouse). Nu lipsește harta pe care trebuie să o deblochezi și unde îți arată punctele de interes și misiunile tale, iar arborele de abilități o ajută pe Fray să aducă mișcări noi de parkour, combo-uri și atacuri magice, care sunt împărțite în mai multe categorii. Experiența aduce puncte, și aici vorbim de succesul în lupte, bineînțeles dar și looting-ul în general, fie el de la cei căzuți răpunși sau chest-uri găsite pe parcurs. O vedere specială a lui Fray scoate în evidență inamicii din apropiere, acele chest-uri și alte elemente importante.
Cuff vs Athia’s Bad Asses
Dacă parkour-ul aduce abilități pentru Frey de cățărare, sărituri, alergat pe apă, cocoțeli tarzanice și viteze demne de The Flash, combat-ul este și mai pestriț, iar combinația între parkour și lupte ne ușurează de stamina și trecem răbdarea la -1.
Inamici avem destui, urâți, ciudați, periculoși, avem și “boși”, dar chiar și așa, nu știu de ce Athia mi s-a părut pustie și tristă, deși arată foarte frumos grafic. Revenind la lupte, inamicii au rezistențe la anumite vrăji și atacuri, deci trebuie ca Frey să se adapteze în lupte și noroc cu “Cuff” care o să ajungă, pe parcursul jocului, ca vocea interioară a lui Frey, deși sunt pregătite și niște “twist-uri”.
La câteva ore de gameplay și parcursul Athiei, cu grote, munți, păduri și mlaștini, cu greu am reușit să mă adaptez la luptele în sine, controlul lui Frey, al parkour-ului în combinație cu acele vrăji, dau de furcă, iar inamicii pot fi și în grupuri și atacă toți, nefiind vorba de lupte pe ture, deci în permanență trebuie să fii în mișcare. Luptele în sine, deși dinamice și intense – cum ne-a obișnuit Square Enix, parcă devin repetitive, luptele cu boși neavând nevoie de cine-știe-ce gameplay strategic. Monștri urâți – combinații de animale cu mutații, morți și nemorți, sunt interesanți și se schimbă în funcție de locațiile de pe Athia existând parcă un echilibru între nivelul acestora și nivelul lui Frey. Aceasta din urmă necesită atenție când vine vorba de skill-uri și ramificarea și updatarea lor, aducând o tentă de RPG jocului.
Forspoken și Luminous
Tehnic vorbind, trecând peste disponibilitatea unui Photo Mode, care funcționează OK, Luminous ne arată de ce este în stare încă de la primele secvențe ale jocului cu Frey în New York, și arată bine, și funcționează bine. Personajele sunt frumos conturate și randate, arhitectura este plăcută și după ce te obișnuiești cu orașul și încerci să te integrezi în el – nu este tocmai open-world, trecerea în Athia e menită să șocheze prin aspect și diferențele radicale față de oraș. Grafic vorbind, reușește, aici contribuind bineînțeles și suportul tehnologiilor NVIDIA, precum Ray Tracing, iar DLSS-ul este acolo să asigure un framerate care să nu pună nicio problemă fluenței de gameplay. Pe un RIG cu NVIDIA RTX 4080 situația stă foarte bine cu Forspoken, în rezoluție 4K, cu toate setările grafice ridicate la maximul posibil. Efectele sonore sunt bine cizelate, iar fundalul muzical, deși plăcut, este lăsat în fundal. Setările se fac din meniul jocului, unde-ți poți adapta totul după preferințe, fie că e vorba de control, accesibilitate, grafică sau sunet.
Nu ai ce să reproșezi Luminous, pentru că e bine optimizat și totul arată foarte bine, pornind de la Frey, la monștri și arhitectura în sine, fie din New York, fie din Athia, cu animații fluente (nu și combat-ul) și o oarecare atenție la detalii.
Luminous – dezvoltat in-house de Square Enix (l-am întâlnit, spre exemplu în FINAL FANTASY XV) arată bine și atent configurat, respectiv bine optimizat și a primit chiar și propria casă de producție, Luminous Productions, Forspoken fiind primul titlu AAA al acestuia, Takashi Aramaki (directorul jocului) fiind foarte încântat despre acesta. Surprinzător a fost atunci când Square Enix, la nici măcar o lună de la lansarea Forspoken a anunțat că Luminous Productions va fi retras, Luminous rămânând un engine in-house și presupun că “mișcarea” a fost făcută după ce feedback-ul pentru joc nu s-a ridicat la așteptările dezvotatorului, dar și pentru că Unreal Engine 5 a intrat în forță pe piață, iar jocurile sunt bine primite.
Controller sau Tastatură + Mouse?
Dacă alegi să-l joci pe tastatură și mouse, la tastatură mâna va înnebuni, pentru că avem multe combinații de taste, în combinație la rândul lor, cu mouse-ul, dar ținta și mișcările vor fi mai precize decât în cazul unui controller, care ușurează acele complicații de la combo tastatură și mouse. Noi am testat cu un DualSense al PS5, conectat la PC și s-a simțit chiar plăcut. Așadar rămâne la preferințele jucătorului cu ce dorește să joace.
Forspoken – Joc sau film interactiv?
În general ne dorim de la jocurile, nu numai cele de campanie, chiar și cele online, să aibă o premiză, o poveste – acestea aducând greutate și credibilitate (?) jocului, în teorie, precum în cazul filmelor și al serialelor, fiind ingredientul care face să “merite” ca acel titlu să fie luat în seamă și de a ține cât mai mult jucătorul/privitorul “pe el”. Forspoken este deschis cu o poveste, iar multitudinea de cut-scene-uri ne forțează să aflăm povestea lui Frey care este interpretată de Ella Balinska (Resident Evil – Netflix) care face o treabă foarte bună, iar lupta ei pentru tărâmul Athiei aflat sub conducerea tiranică a familiei Tantas, compusă din Tanta Sila (Janina Gavankar), Tanta Prav (Pollyanna McIntosh), Tanta Olas (Claudia Black) și Tanta Cinta (Kendal Rae) se simte plăcut, cinematic câteodată, numai pentru că în spatele personajelor se află actori. Partea comedică și plăcută însă o are bărțara, Cuff, interpretat de Jonathan Cake – protagonist al câtorva seriale britanice, al cărui accent ușor britanic îl face să fie și mai interesant. Dacă în Athia, Cuff este adevăratul “MVP”, în New York nu ai cum să nu-l îndrăgești pe motanul Homer – prietenul cel mai bun al lui Frey.
În joc avem și linii de dialog și posibilitate de alegerea unor răspunsuri, deși nu am observat să aibă un impact asupra desfășurării poveștii, iar misiunile principale sunt menite să ducă aventura lui Frey la eliberarea Athiei și posibilitatea ca ea să se întoarcă acasă, la New York, dacă își dorește asta (sau mai exact, tu, jucătorul). Parcursul său, al gameplay-ului, se va simți greoi, evoluția personajului nefiind decât la început rapidă, apoi entuziasmul va scădea totul axându-se în general pe acel tree de abilități și fuga după resurse. Parkour-ul după membrii Tanta, devine și el ușor generalist, cu toate că avem și aici mici twist-uri și încercări de a dinamiza gameplay-ul prin interacțiunea luptelor cu câțiva dintre aceștia. Dialogurile dintre personaje sunt parcă scrise pe fugă și la un momentat dat, și datorită cut scene-urilor lungi și destul de dese în firul epic principal, ajungi să încerci să treci rapid peste ele.
Una peste alta Forspoken este un titlu de aventură cu un ușor iz de RPG și joc online care merită încercat și admirat pentru ceea ce e și ce reprezintă el, din respect pentru Square Enix care chiar dacă nu a reușit să aducă faimă precum franciza Final Fantasy, măcar a avut “curajul” să se avânte la un IP nou (nu foarte original) și să își etaleze engine-ul in-house împingându-l la nivel de Production, dar… retras imediat.
Forspoken este disponibil acum pe PC (Steam, Windows Store, Epic Games), PlayStation 5.