Dacă am face un fel de top al celor mai importante componente/accesorii de gaming oare care ar fi clasamentul? Cam pe ce poziție s-ar situa mouse-ul de gaming? Dacă este să facem o dezlegare de gaming, cred că am ajunge la concluzia că acesta se află destul de sus în topul din care fac parte, în primul rând sistemul/RIG-ul fie el PC sau laptop, sau consola, apoi am avea monitorul/display-ul imediat după acestea, urmând mouse-ul, tastatura și controller-ul, urmat de alte accesorii precum mousepad și tot ce ține de comfort – scaun, birou ș.a.m.d.

Ei bine, astăzi ne îndreptăm atenția la mouse, mouse-ul de gaming – un șobolan care contează foarte mult în mâna gamerului atât amator, dar și profesionit. Astăzi vom vorbi, despre un nou mouse de la AGON by AOC – divizia de gaming al celor de la AOC pe care-i știm cei mai bine cu monitoarele, în primul rând. Modelul testat de noi este AGON AGM600 și trecem la treabă!

Pachet

AGON by AOC folosește un design care combină cele mai populare două culori din gama produselor de gaming internațional: roșu și negru – două culori pe care gamerii le-au tranformat într-un simbol. Ambalajul lui AGM600 are, așadar, aceste două culori, cutia – redusă ca dimensiuni și greutate, având o imagine cu mouse-ul în partea din față –  încadrat într-un romb de fulgere roșii, iar sub acesta avem numele modelului și brand-ul dar avem și două pictograme cu G-Menu și NVIDIA Reflex.

Pe cele două laterale mari ale cutiei avem descris conținutul pachetului și o mică descriere a produsului traduse în mai multe limbi, codurile de bare fiind imprimate pe latura mică de jos, iar pe cea de sus, între denumirea produsului și logo-ul de brand, avem o mică clemă de plastic pentru agățat la raft. În partea din spate avem o imagine cu mouse-ul din lateral, sub aceasta fiind descrise 4 caracteristici importante: Switch-uri Kailh cu o durată de viață de 80 milioane de click-uri, Matte UV Coated, Senzor Pixart 3389 (16.000 DPI), Light FX Sync RGB.

În cutie, într-un cofraj din plastic, este mouse-ul cu fir nedetașabil plus certificat de garanție și un Quick Setup Guide.

Aspect

Din câte produse am avut la teste și am văzut din gama AGON by AOC, toate te cuceresc la capitolul aspect și design și nici AGM600 nu e departe. În primul rând, în evidență iese înălțimea acestui mouse – sau grosimea, să se înțeleagă mai bine. Forma este una ergonomică pentru mâna dreaptă, cu degetul mare având parte de o susținere bună în partea stângă a mouse-ului – zonă cu striații pentru a sta bine degetul pe el. Acolo găsim și două butoane pentru Forward/Back plus, alte două mai în față – poziționate chiar pe muchia dintre laterala stângă și butonul stâng de sus. Chiar la capătul zonei cu striații avem, de asemenea un buton măricel.

Pe latura din dreapta, întreaga zonă este cu acele striații care nu numai că are ca scop să nu alunece degetul, dar poți face o priză sigură a întregului mouse în palmă. În partea de sus, avem parte de un logo iluminat înspre partea din spate, unde se așază palma, în față având cele două butoane de click, între el cu alte două butoane plus rotița de scroll cu dungi roșii și un “cauciuc” cu striații pe aceasta. În față de tot este zona de unde pleacă spre conexiune firul, la capăt cu USB.

Pe talpa lui AGM600 sunt dispuse 4 patine, dispuse în fiecare latură, pe centru fiind prezent senzorul și un buton pentru profiluri. Pe lângă logo-ul iluminat, avem și un mic LED de stare, poziționat între logo și butoanele de click, iar iluminată RGB este și talpa în toată partea din spate.

Culoarea negru este peste tot, iar plasticul este mat, cu butoane lucioase, acel roșu de pe scroll ieșind foarte ușor în evidență, într-un mod foarte plăcut.

Tehnic

AGM600 are dimensiunile 73.9×43.3×130.5 cm și cântărește 115 grame, cablul nedetașabil cu port USB 2.0 fiind învelit în material textil (braided) și are o lungime de 1.8 metri.

Mouse-ul are formă ergonomică, este pentru dreptaci și are un senzor optic Pixart PMW3389 capabil de 16000 DPI, accelerație 50G și polling rate 1000Hz, 1ms. Are 10 butoane programabile de tip Kailh cu o durată de viață de 80 de milioane de click-uri și dispune de iluminare RGB cu Light sync FX.

Este compatibil cu Windows și programabil prin aplicația AOC G-Menu.

Testare

Înainte să vă spun despre testare, nu am cum să nu observ asemănările cu mouse-ul de gaming de la alt brand cunoscut, atât la proporții cât și la stilul de design, la numărul de butoane și chiar și poziționarea acestora pe mouse. Posibil să fiu eu prea analitic, conștient însă că sunt mii de astfel de mouși de gaming de la zeci de branduri din toată lumea, și că, fiind vorba de un accesoriu de mărimi mici gradul de asemănare între ele probabil că este mult mai mare. Dar, se întâmplă să am acel mouse, cu care compar AGM600, în uzul zilnic în gaming și l-am pus unul lângă celălalt…

În fine, în mână AGM600 îmi place foarte mult. Dimensiuni, aspect, materialul din care este făcut, rotița de scroll, cum se simt și funcționează click-urile, tot. Îmi place acest model în primul rând că are o “cocoașă” mai mare ce face să se potrivească la fix cu mărimea mâinii (și palmei) mele. Probabil dacă nu era un magnet de amprente, despite textura foarte plăcută (dar să nu uităm că e “skin friendly matte UV coating” da?), și dacă era wireless, avea măcar niște patine de schimb în pachet, îl faceam mouse-ul meu de gaming de zi cu zi.

Firul este îndeajuns de lung și apreciez, pentru că este util, că are și un cable management inclus – e important și pentru a-l scurta sau al strânge bine atunci când îl iei cu tine în deplasare, însă, chiar dacă e subțire, este destul de tare firul.

Zona de odihnă a degetului mare e perfectă, la fel și poziționarea tuturor butoanelor care mi se pare, la număr, exact ce are nevoie orice gamer în orice tip de joc se joacă cu acesta. Fiind configurabile toate, plus acel butonaș pentru schimbarea rapidă a profilului, de pe talpă, poți să-ți faci un profil pentru orice tip de joc/întrebuințare dorești.

În general butoanele sunt standard configurate cu posibilitate de schimbare rapidă a DPI-ului și Forward/Back, iar ca oricare mouse, scroll-ul are și el click-ul său. Apropos de scroll, rotița e excelentă atât la cum se rotește, zgomot, și acel cauciuc de pe ea, plus liniuțele roșii. Cât despre butonul acela, din partea stângă, numit de AOC “Sniper Buton”, ei bine, poți să-l folosești ca un fel de cheat pentru, spre exemplu, de a micșora rapid DPI la 400 pentru a pune timpul în reluare, da “headshot” apoi de a reveni la normal – totul prin apăsarea rapidă a acestui buton.

Iluminarea este vizibilă la talpă, culorile fiind foarte plăcute, însă logo-ul nu se vede deloc, atunci când folosești mouse-ul. Acel LED de stare se sincronizează și el cu restul LED-urilor de pe mouse și ar fi fost perfect pentru starea bateriei, dacă mouse-ul ar fi fost wireless, pentru că se observă chiar dacă ții mâna pe mouse. Cu câteva jocuri de lumini și posibilitatea de a sincroniza cu alte periferice/accesorii, AGM600 stă foarte bine la acest capitol.

Profilul, iluminarea, Macro-urile și alte setări se fac prin aplicația AOC G-Menu, care-mi place destul de mult pentru că este pentru toată gama de gaming a AOC. Toate produsele/accesoriile AGON by AOC, sunt unificate în această aplicație, în felul ăsta fiind un sistem în care le poți controla pe toate fără să fie nevoie să deschis câte o aplicație dedicată pentru fiecare dintre produse și accesorii.

Am testat AGM600 pe mai multe suprafețe, atât direct pe birou, cât și pe un mousepad clasic, unul de gaming cu suprafață textilă și unul cu suprafață tare, iar cu o setare corectă a DPI-ului pe toate a funcționat fără problemele.

Datorită culorii standard și a iluminării, mouse-ul se asortează imediat cu restul de accesorii/periferice, și fără sincronizarea RGB-ului.

Mouse de gaming, da, dar poți să-l folosești fără probleme și în cazul unor utilizări standard în Windows, sau aplicații fie ele de editare text/foto/video, sau în regim Office, din contră, acele 10 butoane putând să le configurezi să te ajute și în acest caz.

AGM600 este însă un mouse de gaming, și încă unul foarte bun, chiar dacă s-a lansat în urmă cu un an, îl poți folosi la adevărata sa capacitat și-n jocurile din ziua de astăzi. Mouse-ul capătă o referință extrem de importantă când este vorba de eSports, caz în care fiecare amănunt contează și, dar nu pot să vă spun dacă l-aș lua cu mine în turnee și mi-aș depune toată încrederea în el în scopuri profesionale, pentru că nu practic acest eSport. Însă, ce pot să vă spun, este că, luat o tură prin COD Warzone sau Fortnite, pur și simplu AGM600 e mai mult decât perfect.

După cum este și normal, profilurile sunt extrem de importante la un astfel de mouse și le vom face pe categorii – pentru office, utilizare normală în Windows și cel mai important, pentru tipuri de jocuri de Strategie/RPG și de acțiune/FPS/third person. Cel puțin eu așa fac, și mulțumită acelui butonaș de pe talpă, pot comuta rapid între profiluri, sau pot face Macrouri care să permită schimbarea aceasta cu orice alt buton doresc. Pe lângă nelipsitul în testele noastre, NVIDIA GeForce NOW Ultimate (unde mouse-ul nostru s-a comportat ireproșabil), am testat tiluri de strategie/RPG precum Diablo IV și Immortal, Grim Down, Command & Conquer Red Alert, Warcraft 3 Reforged și demo-ul Tempest Rising, iar din cealaltă categorie am pus la mouse-ul la teste pe Cyberpunk 2077, Star Wars Jedi Survivor, Death Stranding, Robocop Rogue City demo, Atomic Heart și Control. Mouse-ul s-a comportat exemplar, fiind necesară doar acea intervenție în cazul DPI sau alte setări fine.

un adevărat mouse de gaming

Mouse-ul nostru din acest articol pare a avea o construcție bine întemeiată și cred că rezistă în timp la uzura zilnică în gaming. Lăsând la o parte că nu este wireless și că rămân pete pe el, și nu vine cu nimic ca accesorii, AGM600 are toate calitățile posibile pentru a fi numit un adevărat mouse de gaming.

Concluzie

AGM600 poate că ți se va părea cunoscut ca aspect general, dar privit de aproape vei vedea că aduce atât ceva estetic plăcut cât și performanțe bune în jocuri. Iluminarea îl face să arate bine și se poate sincroniza cu alte periferice/accesorii, construcția solidă, textura și feeling-ul general sunt clar peste medii, iar performanțele sunt acolo, în orice situație îl folosești.

AOC AGON AGM600 se comercializează la un preț de 250 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.