A doua ediție a Festivalului Ion Dichiseanu la Adjud are loc în perioada 19-21 mai 2023

Invitați: Florin Piersic, Pavel Bartoș, Ileana Popovici, Mircea Radu, Laurențiu Damian, Mirabela Dauer, Ioana Dichiseanu, Simona Florescu, Daniela Condurache și George Rotaru

0
726
Ascultă acest articol


Cea de-a doua ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică Ion Dichiseanu va avea loc la Adjud în perioada 19-21 mai 2023. Organizatorii, Primăria Municipiului Adjud și Asociația Artis, anunță un program complet de evenimente la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” Adjud. Festivalul este dedicat în exclusivitate marelui actor, pentru talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă. În orașul natal al iubitului actor Ion Dichiseanu vor fi invitate personalități cu care acesta a colaborat pe parcursul vieții, prieteni și apropiați, alături de alți oameni de seamă: Florin Piersic, Pavel Bartoș, Ileana Popovici, Mircea Radu, Laurențiu Damian, Mirabela Dauer, Ioana Dichiseanu, Simona Florescu, Daniela Condurache și George Rotaru.

Programul include proiecții de film, expoziții de fotografie, spectacole de muzică, spectacole de teatru, discuții și întâlniri. 

Printre evenimentele premium ale ediției se numără și spectacolul de teatru One Man aproape Show cu Pavel Bartoș, o întâlnire specială cu actorul Florin Piersic – Marile întâlniri |Florin Piersic despre Ion Dichiseanu și spectacolul muzical în aer liber „Amintește-ți clipa 2.0” cu Mirabela Dauer, Daniela Condurache, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu și George Rotaru. Tot în cadrul ediției de anul acesta, Ioana Dichiseanu, fiica actorului Ion Dichiseanu, va lansa albumul cu muzică portugheză O meu fado, primul de pe piața din România. 

„Pentru public este Ion Dichiseanu, Lordul scenei românești. Pentru publicul din străinătate este John Dickson. Pentru oamenii apropiați reprezinta boemul și optimistul plin de viață,  altruistul și cel care știa să trăiască frumos. Pentru mine el reprezinta o lume, un univers plin de stele luminoase. Tot ceea ce a lăsat în urma sa este atins de iubire și devotament, iar acest festival vine ca o încununare a dăruirii sale în aceasta profesie. I-am promis că îi voi duce numele mai departe cu demnitate, iar Festivalul Ion Dichiseanu înseamnă o îndeplinire a unei misiuni și a unei promisiuni: aceea de a nu uita. Și iata-ne la a doua ediție a acestui festival despre neuitare, despre artistul polivalent Ion Dichiseanu” – Ioana Dichiseanu.

„Festivalul de Teatru, Film și Muzică Ion Dichiseanu, prin care onorăm memoria marelui nostru actor, va contura profilul cultural al municipiului nostru, asigurând Adjudului un loc de cinste pe harta culturală națională prin valori precum calitatea și diversitatea actelor artistice. Îmi doresc ca acest festival să devină – și nu într-un timp foarte îndelungat – motorul unei schimbări culturale profunde, al unei renașteri culturale a orașului, dar și un vector de dezvoltare a orașului nostru și un contributor la economica locală” – Florin Nechifor, Primarul Municipiului Adjud.

„Ne bucură și ne onorează organizarea acestui festival în memoria iubitului actor Ion Dichiseanu. A fost invitat de multe ori la festivalul pe care îl organizăm la Iași, Serile Filmului Românesc, iar anul trecut, în luna august, am organizat un eveniment in memoriam. Continuăm cu un nou proiect de anvergură, de data aceasta la Adjud, așa cum merită și cum, cu siguranță, i-ar fi plăcut să se întâmple. Aici am găsit deschidere și implicare din partea autorităților locale pentru susținerea unui astfel de eveniment cultural. Împreună cu familia acestuia și întreaga echipă am conturat trei zile pline de evenimente prin care publicul îl poate cunoaște mai bine pe omul și actorul Ion Dichiseanu. Asociația Artis își dorește ca acest eveniment pe care îl produce să devină o tradiție”- Andrei Giurgia, manager Asociația Artis. 

Programul complet: 

Vineri, 19 mai 2023

17.00 – Deschiderea oficială a festivalului

*discursuri oficiale

*prezentare making of de la prima ediție a festivalului, mai 2022

*prezentarea temelor și a invitaților de anul acesta sub forma de rezumat video

*Vernisajul expoziției fotografice cu tematica (filmul Clipa, serialul Toate pânzele sus, Relația de prietenie Ion Dichiseanu/Florin Piersic)

*Lansare CD muzical – Ioana Dichiseanu – O meu fado – Album cu muzică portugheză, primul de pe piața din România

18.00 – Dezbatere: Ion Dichiseanu în teatrul și filmul românesc. 

Participă: Ileana Popovici, Mircea Radu, Laurențiu Damian, Pavel Bartoș, Mirabela Dauer, Ioana Dichiseanu, Simona Florescu.

20.00 – Spectacol de teatru Fazanul (regia Alexandru Mâzgăreanu) – Teatrul Nottara București

Sâmbătă, 20 mai 2023

14.30 – Proiecție Retrospectiva Toate pânzele sus (regia Mircea Mureșan)

16.00 – Prezentare CD muzical – Ion Dichiseanu – Amintește-ți clipa și relansarea cărții Adevărul, mai frumos decât legenda (ed. Polirom) de Ion Dichiseanu

17.00 – Spectacol muzical „Amintește-ți clipa 2.0” IN MEMORIAM Ion Dichiseanu cu Mirabela Dauer, Daniela Condurache, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu și George Rotaru – AER LIBER – PIAȚETA ION DICHISEANU

20.00 – Spectacol de teatru One Man aproape Show cu Pavel Bartoș (scenariul și regia Pavel Bartoș) – cu sprijinul Teatrului Odeon București

Duminică, 21 mai 2022

14.00 – Proiecția filmului Clipa  (regia Gheorghe Vitanidis)

18.30 – Întâlnire cu actorul Florin Piersic – Marile întâlniri |Florin Piersic despre Ion Dichiseanu

20.30 – Închiderea Festivalului de Teatru, Film și Muzică Ion Dichiseanu

Concluzii și anunțarea ediției următoare

Biletele pentru spectacolele de teatru și întâlnirea cu actorul Florin Piersic se pot cumpăra de la casieria Casei de Cultură “Tudor Vornicu”, Adjud (program Luni-Vineri 09.00-12.00 și 17.00-19.00, Sâmbătă 09.00-12.00)

Intrarea la filme, spectacolul muzical și celelalte evenimente este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.