Ascultă acest articol


Cu ADATA Legend 740 am pășit în “Legendary Creativity”, iar cu ADATA Legend 750 am ridicat creativitatea la nivel de “Spark Creativity”, iar acum mergem și să “Enhancing Creativity” cu ADATA Legend 710 pentru că este bine să avem de unde alege în funcție de buzunarul și necesitățile fiecăruia.

Enhancing Creativity

Da, este vorba de seria Legend de la ADATA de SSD-uri M.2 perfecte pentru laptop-uri și PC-uri, aducând în plus la sistem 1TB de spațiu liber de stocare cu diferite viteze de transfer ce le face potrivite pentru un sistem de operare, pentru stocare de jocuri și pur și simplu pentru back-up/stocare de date. Cele cu viteze mai mari de transfer (750) sunt bune pentru a stoca jocuri și a le rula de acolo, altele sunt potrivite pentru instalarea sistemului de operare, iar dacă manipulezi des date și ai nevoie de viteze mari de transfer (timpi mai mici de așteptare) atunci știi ce SSD să alegi.

Seria Legend, inclusiv 710, vin într-o cutie micuță cu culori atrăgătoare, lucioasă, de pe care aflăm detaliile tehnice ale produsului, în interiorul cutiei fiind imprimate alte date mai amănunțite. În cutie, într-un cofraj de plastic avem SSD-ul și separat un radiator mov-albastru cu numele modelului inscripționat pe care-l vei lipi tu pe SSD. Montarea se face rapid: dezlipești folia de pe partea cu lipici, poziționezi atent radiatorul asupra SSD-ului și îl așezi și apeși ușor să se facă bine “priza”.

Legend 710, ca și 740 și 750 are aceleași dimensiuni (foarte mici și subțiri) și aspect și într-un capăt are portul de conectare M.2, pe o latură este un sticker cu codurile de bare și câteva date și informații, iar pe cealaltă se observă cipurile de memorie, care vor fi acoperite cu radiatorul.

Conform ADATA, Legend 710 suportă viteze de transfer de până la 2400/1800MB/s, deci mai mici decât 740 (2500/2100MB/s) și 750 (3400/3000MB/s) pe care le am pe ambele puse pe PC și după ce am dat un benchmark să mă conving că vitezele sunt cum spune producătorul. Am verificat imediat și temperaturile, iar acestea variau între 28 de grade și 33 de grade, imediat după atingerea punctului maxim de temperatură aceasta scăzând și poziționându-se undeva la 30 de grade. Transferul de date între 710 și 740 respectiv 750 într-adevăr ajunge la 2000MB/s și se menține stabil acolo, cel puțin pentru fișierele de aproximativ 1GB, dacă acestea depășesc 4GB la un moment dat este nevoie de un moment scurt de repiro, ca un sughiț scurt :-).

Cu aplicația dedicată ADATA SSD ToolBox am putut afla despre temperaturi, firmware și alte informații tehnice și am putut să compar 710 cu 740 și 750:

E bine de știut că pe partea tehnică, 710 utilizează M.2 2280 care este compatibil cu NVMe 1.4 și cele mai noi platforme Intel și AMD, fie vorba de PC-uri sau laptop-uri, iar acel radiator este capabil să scadă temperaturile cu până la 15%. Suport are și pentru SLC caching, Host Memory Buffer (HMB), encripție LDPC (Low Density Parity Check Code) & AES 256-bit și vine cu 3 ani garanție.

Așadar, având viteze mai mici de transfer am decis să-l montez pe un Enclosure NVMe M.2 cu suport USB 3.0 având în ambele capete atât USB-A cât și USB Type-C fiind compatibil practic cu orice device suportă conectarea unui SSD. În acest fel am transformat Legend 710 într-un veritabil “USB Stick” pentru date, vitezele de transfer, chiar dacă mai mici decât pe PC, vorbim totuși de 1TB la purtător, pe care-l pot monta peste tot, inclusiv la smartphone-uri și tablete cu Android via USB Type-C fiind, bineînțeles, nevoie să formatez Legend 710 în FAT32 pentru a putea scrie date pe el (NTFS nu funcționează decât prin aplicații terțe). Citirea datelor de pe smartphone-uri și tablete cu Android de pe Legend 710 în format NTFS fiind însă posibile și funcționând chiar bine. Spre exemplu rularea unor fișiere media la rezoluția 4K, acestea rulează foarte bine, se văd și se aud excelent pe smartphone-uri și tablete (testele le-am făcut pe 2x smartphone-uri de generație mai nouă, la fel și pe 2x tablete, toate cu sistem de operare Android 13). Iată cum arată datele și temperatura conform CrystalDiskInfo cu 710 montat pe enclosure și pus la PC pe port USB 3.0:

Vitezele de transfer sunt mai mici decât prin conectarea directă pe PC, dar era de așteptat, însă chiar și așa transferurile ating aproape 500MB/s (citire și scriere) timpii de așteptare nefiind chiar așa de mari și să nu uităm că e vorba de un “USB Stick” pe care ai 1TB de spațiu de stocare disponibil. Poți rula de pe el, după cum spuneam fișiere media fără probleme și poți stoca fișiere și asta e tot ce contează.

După testele pe mobile, tablete și PC, am montat “USB Stick-ul” și la PS5 acesta întrebând, prima oară, dacă doresc să formatez SSD-ul pentru ca să fie folosit ca un spațiu de stocare pentru instalarea și rularea jocurilor de pe el, ceea ce spune multe. Bineînțeles, 710 nu merge montat direct pe PS5 pentru că nu este Gen4 – cerința oficială Sony. Formatarea separată în FAT32, și în cazul PS5 poate transforma acest “Stick USB” într-unul pentru transfer de poze și clipuri.

Am făcut, de asemenea un test și la un smart TV cu USB cu posibilitate de rulare de fișiere media, respectiv pentru înregistrare de pe TV și 710 și-a făcut treaba fără probleme, atât fiind vorba de fișiere video cu rezoluție de până la 4K respectiv conținut audio.

Concluzionând, Legend 710 este cel mai bun de pus pe laptop-uri și PC-uri pentru utilizat la operațiuni zilnice în regim Office sau redare de conținut media și chiar și gaming casual. Poți, bineînțeles să-l folosești și pentru a pune un sistem de operare pe el vitezele nefiind nici foarte mari, dar nici mici. Dacă vrei, poți opta și pentru varianta pe care am ales-o și eu de a-l monta pe un enclosure pentru a-l folosi pe post de “USB Stick” pentru stocare de date și rulare de conținut de pe el, pentru că 1TB la purtător nu strică niciodată.

ADATA Legend 710 PCIe Gen3 x4 M.2 2280 SSD (1TB) se comercializează în România la un preț de 200 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.