Asociația Artis anunță proiecții de film istoric și documentar la Blaj

0
387
Ascultă acest articol


În 2023 se împlinesc 75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. În context, Asociația Artis din Iași anunță proiecții de film istoric și documentar la Blaj, în perioada 7 – 9 iunie 2023. Pe marele ecran de la Palatul Cultural din Blaj, în prezența invitaților Irina-Margareta Nistor (critic de film), Nicolae Mărgineanu (regizor) și Radu Botar (actor), vor rula trei dintre cele mai apreciate filme care tratează teme istorice și documentare. Proiecțiile de film fac parte din cadrul seriei de manifestări științifice și culturale organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, pentru a marca trecerea a 75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. 

Seria de manifestări se va desfășura la Blaj, în perioada 7-10 iunie 2023, și va avea drept eveniment central Conferința Internațională de Istorie a Comunismului, la care vor participa reputați specialiști în domeniu. 

„Am spus «Da» din prima prezenței și implicării noastre în cadrul acestui eveniment important pentru generații întregi. Va fi prima radiografie complexă a momentelor istorice petrecute în urmă cu 75 de ani și a consecințelor acestora, iar experiența noastră în domeniul cinematografic ne-a dovedit faptul că filmul poate fi un personaj potrivit pentru înțelegerea istoriei, culturii,  evenimentelor, psihologiei și durerilor unui popor. Am gândit un program de film care va trece în revistă unele dintre cele mai de impact evenimente și momente ale istoriei naționale și internaționale. Iar prezența invitaților (cine-ambasadoarea noastră – Irina-Margareta Nistor, domnul regizor Nicolae Mărgineanu și actorul principal din filmul Cardinalul, chiar premiat pentru acest rol – Radu Botar) va completa frumos aceste lecții de istorie și film, prin întâlniri cu publicul și sesiuni de întrebări și răspunsuri” – Andrei Giurgia, coordonator proiecte Asociația Artis.

„La puțin timp după Rusalii, pe 7 iunie ne vedem la Palatul Cultural, acolo, la Cinema-ul pentru trei zile. Pe 7 iunie vom vedea împreună Cardinalul, în prezența actorului principal, Radu Botar, care a luat premiul UCIN pentru acest rol minunat și în prezența celui care a creat, cineastului Nicolae Mărgineanu, care ne-a dăruit unul dintre cele mai frumoase filme istorice, cu adevărat istorice și tulburătoare în același timp. Pe data de 8 mai vom vedea un alt maestrul al celei de-a 7-a arte. Va rula un film al lui Zeffirelli. Se împlinesc 100 de ani de când s-a născut și de-a lungul carierei sale s-a dovedit a fost extrem de preocupat de prezența Divină. Prin urmare, a făcut un film despre Sfântul Francisc de Assisi, la care vă invităm. Se numește Fratello sole, sorella luna – Fratele soare, sora lună. Mai multe o să povestim la fața locului. Iar în ultima seară, pe data de 9 iunie vom vedea Cei doi Papi. Papa Francisc, pe care ați avut ocazia să-l întâlniți, ca și mine de altfel, chiar acolo, pe Câmpia de la Blaj. Și un papă german, de care ne-am despărțit de curând. O poveste care a impresionat pe toată lumea, care are și umor, dar care nu se abate nicio clipă de la gesturile frumoase și tandre. Vă aștept, deci, în perioada 7 – 9 iunie inclusiv, la Blaj” –  Irina-Margareta Nistor, critic de film. 

„Vă invit să vedeți filmul „Cardinalul”, în prezența actorului principal – Radu Botar și al regizorului, la Blaj, în data de 7 iunie, ora 16:00. Un film închinat cardinalului Iuliu Hossu, un martir al neamului românesc” – regizorul Nicolae Mărgineanu. 

PROGRAMUL PROIECȚIILOR DE FILM

Miercuri, 7 iunie 2023

  • Ora 16:00, la Palatul Cultural din Blaj (adresa: Piața 1848, nr. 7)
  • Proiecție de film | Cardinalul (regizor Nicolae Mărgineanu, 2019)
  • Invitați: Irina-Margareta Nistor (critic de film), Nicolae Mărgineanu (regizor), Radu Botar (actor principal)

Joi, 8 iunie 2023

  • Ora 17:30, la Palatul Cultural din Blaj (adresa: Piața 1848, nr. 7)
  • Proiecție de film | Fratello sole, sorella luna – Fratele soare, sora lună (Franco Zeffirelli)
  • Invitat: Irina-Margareta Nistor, critic de film

Vineri, 9 iunie 2023

  • Ora 18:30, la Palatul Cultural din Blaj (adresa: Piața 1848, nr. 7)
  • Proiecție de film | Cei doi Papi (Fernando Meirelles)
  • Invitat: Irina-Margareta Nistor, critic de film

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.