Ascultă acest articol

“Pentru fiecare Dusk sau Amid Evil există un Hrot, care pe mine, personal, nu a ajuns să mă convingă. Sunt foarte multe în ultima perioadă, dar parcă nici unu nu poartă greutatea unui brand precum Warhammer.”

Gen: Aventură, Acțiune, Shooter, FPS

Lansare: 23 mai 2023

Studio: Auroch Digital

Distribuitor: Focus Home Interactive

Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox One X|XS, Microsoft Windows PC, Nintendo Switch

Clasificare: 16+

Sinopsis:

Încarcă-ți Boltgun-ul și eliberează arsenalul impresionant al Space Marine pentru a-ți croi drum prin explozia de sprite-uri, pixeli și sânge, într-o combinație perfectă între Warhammer 40,000, jocuri frenetice și vizualele elegante ale shooterelor retro din anii ’90.

Recenzie:

Retro shooterele sunt iar în vogă și din ce în ce mai multe apar, unele mai bune, altele mai puţin. Pentru fiecare Dusk sau Amid Evil există un Hrot, care pe mine, personal, nu a ajuns să mă convingă. Sunt foarte multe în ultima perioadă dar parcă nici unu nu poartă greutatea unui brand precum Warhammer. Multe devin instant cult classics pe când altele își croiesc drum încet prin feedback pozitiv şi vorbă pe net. Boltgun în schimb vine cu dificila sarcină de a livra un produs excepţional.

instant cult classic

Graia

Precum Space Marine şi Boltgun are loc tot pe Graia, unde eşti trimis să „faci curat”. Oriunde trebuie să ajungi tot ce vei face este să scapi de toţi ereticii şi demonii care îţi ies în cale şi nimic, absolut nimic nu te va opri. În stilul DOOM cu care ne-am obişnuit, în acest tip de Retro-Shooter, Sternguard-ul cu care jucăm și pe care îl controlăm este o mașină de ucis, cu un arsenal variat dar şi ceva abilități, ca de exemplu un fel de sprint cu care vei călca în picioare tot ce îţi iese în cale. Vei împuşca, exploda şi tăia toţi ereticii a căror existenţă este să devină carnea ta de tun. Îndrumat de un Servo-Skull care nu este enervant cum alte jocuri au tendința să producă ca aghiotant plutitor, are de spus nişte chestii interesante care sunt mai mult observații decât un ajutor propriu zis. Cum am menţionat şi repet, scopul este să ajungi de la A la B făcând curățenie.

Arsenal

Cu 9 arme în arsenal incluzând drujba, grenade şi power ups, jocul este un shooter rapid pe muzică rock în care tot ce faci este să împuști în stânga şi în dreapta. Armele se simt puternice, chiar şi prima armă pe care o iei, Bolter-ul, are potenţial pe tot parcursul jocului. Şi dacă prima este atât de puternică în termeni de daune, gloanţe şi măcel, tot ce se va găsi mai târziu, cum îţi poţi imagina, este peste acel nivel. Unele sunt pentru controlul maselor care se vor năvăli asupra ta într-un mod agresiv în timp ce o ploaie de gloanţe, proiectile, bombe, sfere magice şi altele te vor presa constant, în timp ce altele îţi vor da avantaje tactice, de distanţă sau de a evita mai bine moartea, care de la un punct în joc devine din ce în ce mai frecventă.

Retro

Este un joc din 2023 care arată ca DOOM însă cu mai multe din beneficiile unui joc modern. Funcționează perfect iar stilul ăsta „pixel-retro-sprites” merge perfect cu Warhammer 40K. Este un joc care arată foarte fidel vizual materialului sursă deși evident în format pixelat şi care se simte la fel de bine. Sternguardul, deşi nu îl vedem, îl simţim foarte bine ca element al mediului în care se află. Sare de parcă pluteşte şi când atinge pământul parcă este un tanc. Şi se simte aceasta greutate când joci şi impactul tău ca personaj merge inimaginabil de bine mână în mână cu tot ce vezi în jur. Inamicii sunt diverşi şi canonic din punct de vedere Warhammer Biblic şi la fel de bine încasează justiţie divină pe toate părţile, explodând în bucăţele mici când sunt împuşcaţi. Toate aceste lucruri aportă un ton extrem de violent jocului, dar distractiv fiind vorba de un soldat spațial al cărui scop este să ucidă eretici.

Distorsiune

Ca un joc de genul ăsta să fie cât mai aproape de perfecţiune are nevoie nu doar de un gameplay perfect şi un aspect vizual retro ci mai are nevoie şi de muzică. Cu efecte sonore diverse şi o muzică rock ușor distorsionată care este parcă concepută să te scoată din minţi în timp ce te motivează să comiţi acest genocid spaţial, bifează şi cea de-a treia căsuţă abstractă îndeplinind așa condițiile pentru un retro shooter excelent. Nu este exact acel tip de rock pe care ţi l-ai imagina în cap că ar putea aparea într-un joc ca Boltgun, deşi există excepţii cu piese precum „A Good Day To Pruge”. Muzica are ritmul potrivit pentru joc, riffurile de chitară electrică sunt perfecte pentru fiecare moment în care împuşti ceva, dar sunetul se aude cumva uşor îndepărtat de tine sau cu un pic de ecou şi câteodată pare distorsionat de la atâta „pac-pac”.

Anti-sistem

Partea negativă merge mâna în mână cu cea pozitivă aducând aminte de monedă sau sabia care are două tăişuri. În timp ce totul este detaliat și distractiv suferă de simplitatea jocurilor retro care te pun să cauți cheia pentru a deschide ușa pentru a ajunge în altă parte pentru a lua ceva pentru şi pentru şi pentru. Şi la un punct jocul nu mai evoluează pentru că asta e baza, ăsta este sistemul pe care e conceput. Pentru unii poate nu e atât de rău iar pentru alții poate e plictisitor. Eu mă aflu undeva la mijloc pentru că, obiectiv, înțeleg de ce este negativ dar nu ştiu dacă îmi afectează experiența atât de tare, dar tot mă simt nevoit să menționez acest aspect. Avantajul este că nu e un joc prea lung şi depinzând de fiecare, te poate duce undeva până la maxim 10 ore. Dificultatea şi ea este ciudățică, cu 4 nivele unde Hard-ul se simte ca un Normal şi mai e încă una peste Hard. Depinde acum ce fel de gamer eşti şi care e scopul tău când pui mâna pe Boltgun.

Verdict

Dacă îţi plac jocurile retro shooter şi dacă eşti fan Warhammer, oricât de puţin, e clar că Boltgun e un must-play. Aş încuraja şi altă lume să îl încerce dar cred că Retro-Shooterele sunt o nișă şi nu ştiu exact câtă lume ar gusta aşa ceva după ce a jucat jocuri precum Modern Warfare 2 sau mai ştiu eu ce altceva nou, cu grafică triplu A şi toate calitățile unui shooter modern. Nu e nimic complex legat de Boltgun decât, cred, câteodată, skill-ul şi asta se vede şi în alte jocuri de genul acesta. Eu cu siguranță voi continua să joc şi să descopăr cât mai multe secrete.

Warhammer 40,000: Boltgun este disponibil din 25 mai pe PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox One X|XS, Microsoft Windows PC, Nintendo Switch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.