Ascultă acest articol


“Aduceți la viață ideile pe laptopul avansat Swift X 16, care oferă performanțe rapide și fluide într-un sistem portabil reproiectat. Toate acestea pe un ecran OLED strălucitor de 3,2K 120Hz, creat pentru a vă dezlănțui creativitatea. “ – așa promovează Acer cea mai nouă gamă de laptopuri Acer Swift X 16 făcând posibili clienți să se gândească că pot “face valuri” când e vorba de creativitate mulțumită puterii de procesare a acestor terminale mobile.

“Faceți valuri”

Nu, nu se face referire la mare, deși pentru o vacanță pe litoral, Acer Swift X 16 se asigură că te poți bucura de creativitate și la distanță. Noi vom vorbi, de această dată, despre modelul Acer Swift X 16-61G care “ascunde” un GPU puternic și un procesor AMD Ryzen pe măsură.

Pachet

După cum procedează Acer cu ambalajele acestui tip de sisteme, avem unul reciclabil și în cazul de față. Ambalaj de carton tare, de culoare clasică, cu informații despre certificări, logo imprimat pe alocuri și nelipsitul sticker cu condurile de bare și informații despre model (Acer Swift X 16-61G-R2VX) și câteva specificații tehnice.

În cutie, pus într-un plic de material textil și fixat bine în niște “buzunare” din carton, e laptop-ul, iar lângă este o cutie de carton în care se află alimentatorul pentru curent (într-o punguță) și două cabluri pentru curent (unul pentru EU și altul US) + ghidul de utilizare.

Aspect

Aspectul este relativ asemănător la toate produsele din această serie, spre exemplu vedeți aici la modelul SFX16-52G, existând diferențe de nuanțe (culori), în cazul de față având o combinație de negru cu argintiu-mat (Steel Gray).

Design-ul slim sigur că impresionează, formele fiind însă unele, să spunem clasice, pătrățoase, pe capac fiind sigla argintie, în relief, poziționată pe martginea de sus, iar pe burtă observându-se două piciorușe cauciucate de-a lungul a întregii lungimi ale laptop-ului, și în partea de sus, dar și în cea de jos. Între acestea avem o zonă mare de perforații, în partea de sus, în dreptul procesorului și GPU pentru aerisire; sticker-ul cu codurile de bare și informații tehnice, sticker-ul holografic Windows 11, iar în partea dispre utilizator, se observă, de-o parte și de alta, cele două difuzoare stereo. Spre partea din spate, la balama, avem și acolo o zonă cu perforații prin care se vede radiatorul de disipare a căldurii.

Pe latura din față avem inscripționat “SWIFT”, iar pe ambele laterale avem câte o zonă cu perforații unde se observă radiatorul, pe cea din stânga fiind prezente și portul pentru alimentarea la curent, două LED-uri pentru baterie și activitate, portul jack pentru căști și microfon și două porturi USB-C. Pe partea din dreapta sunt prezente Kensigton Lock-ul, HDMI-ul și cititorul de carduri MicroSD, dar și două porturi USB-A.

Deschidem capacul și observăm că este foarte subțire, cu ramă neagră – și ea destul de mică – pe care, în partea de sus este o cameră web și microfon, iar în partea de jos, în laterale se observă cele două “coate” care se prind de balama. Pe partea de interacțiune, sus se observă o zonă cu găurele pe toată latura, în partea din dreapta fiind prezentă sigla DTS. Tastatura QUERTY iluminată include NumPad-ul, iar sub avem un TouchPad de dimensiuni foarte generoase. Elegant, micuț, avem logo-ul “Swift” în partea dreaptă, imediat sub NumPad, apoi, de-o parte și de alta a TouchPad-ului avem stickere cu NVIDIA RTX Studio, AMD RYZEN 7, WQXGA+ 120Hz/1ms,  respectiv cu câteva dintre specificațiile tehnice mai importante, precum OLED Display, TwinAir, WiFi 6e și Fast Charging.

Tehnic

Cu Swift X 16 poți să ridici cele mai mari valuri creative pentru că ești ajutat de procesorul AMD Ryzen 7 7735HS și GPU NVIDIA GeForce RTX 4050, dar și a celor 16GB RAM DDR5 și a memoriei internă SSD NVM de 2TB (2x1TB). Puterea de procesare e mare, NVIDIA Studio fiind un highlight de utilizare a acestui terminal și putem să ne băzăm fără probleme și pe conectivitate pentru că avem cel mai rapid Wi-Fi al momentului, Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, iar porturile HDMI 2.1, 2x USB 3.2 Gen 1 cu suport pentru încărcare și 2x USB Type-C, de asemenea cu suport pentru încărcare (Thunderbolt 4), care să ne completeze o experiență de creativitate fără să ne facem griji de puterea de calcul sau conectivitate.

Tastatura este de tip QUERTY iluminată sub care avem TouchPad-ul cu Corning Gorilla Glass de dimensiuni mai mari decât laptopurile generale, din această categorie și chiar și din gama Swift X 16 (ex. 52G). Vedeta acestei game rămâne însă superbul display 3.2K OLED de 16 inci care suportă rezoluția maximă de 3200 x 2000 pixeli, cu timpul rapid de răspuns de 1ms și o “viteză” de refresh de 120Hz.

Avem disponibilă și o cameră web FHD și microfoane integrate cu PurifiedVoice, portul jack pentru căști și microfon este de ajutor și el, iar difuzoarele sunt stereo cu suport DTS: X Ultra. Sistemul de operare este Windows 11 Pro și ar trebui să nu ne facem griji d.p.d.v. al portabilității pentru că avem o baterie Li-On (76.000mWh) cu încărcare “ultra-rapidă”. Griji nu ne facem nici pentru că s-ar putea încinge sistemul pentru că avem sistem de ventilație TwinAir care promite să țină temperaturile sub control.

Testare

În primul rând chiar dacă la capitolul aspect nu pare cine-știe-ce, deși are un design slim (17.9 mm) și nu e tocmai ușor (1,9KG), în mână Swift X 16 e clar un laptop subțire și atrăgător, cumva, prin simplitatea sa.

Tastatura e foarte plăcută de utilizat și iluminarea este perfectă pentru ea, butonul de Power însă plasat deasupra NumPad-ului cu butoane mici și înghesuite, nu e tocmai cea mai bună alegere. Experiența de tastare e clar atrăgătoare, tastele apăsându-se scurt și nici nu sunt zgomotoase și te obișnuiești repede cu ele, nefăcându-ți griji că vei apăsa, spre exemplu, pe mai multe taste deodată. Combinația de FN cu tastele F1 aduce posibilități de reglaje pentru intensitatea iluminării tastaturii, audio, luminozitate etc, și în felul acesta e simplu să-ți reglezi tu exact cum îți place laptop-ul.

Touchpad-ul mi se pare uriaș, chiar și pentru mâinile mele lopeți și asta se observă din proporții, față de tastatură și față de alte laptop-uri din aceeași categorie. Nu e un lucru rău, că te poți întinde cât dorești pe el, deși, probabil, vei apela la un mouse via Bluetooth sau unul prin USB atunci când lucrezi profesional/creativ, lăsând TouchPad-ul pentru navigarea prin Win 11, browsing, social media sau alte task-uri mai simple.

Boxele stereo se aud, nu foarte tare, dar clar, jack-ul audio fiind acolo dacă dorești să pui niște căști pe fir, sau boxe externe, respectiv poți face asta, și mai bine, via Bluetooth care este rapid la conectare și cu acoperire bună. Playlist-ul tău Spotify se va auzi mai bine mulțumită suportului DTS, iar convorbirile prin videoconferință “sună” și ele bine, contribuind aici și camera web FHD care redă imagini clare având suport Acer PurifiedView. WhatsApp, Zoom, Team și Messenger-ul le poți utiliza pe toate fără probleme ținând prietenii și familia aproape oriunde te afli.

Spuneam de performanțe în ale creativității și când zic asta se înțelege că facem referire la programele de editare video/audio, de grafică 3D și proiectare – cam tot ce are nevoie de performanță de ordin tehnic. Cu suport NVIDIA Studio, atât CPU cât și RTX 4050 contează enorm și efectele se văd prin o experiență de utilizare rapidă și lină cu timpi scurți de randare unde ajută foarte foarte mult și superbul display OLED.

Display-ul OLED este vedeta pentru că are o viteză de răspuns foarte mică, acei 120Hz care face ca utilizarea să fie cât se poate de smooth, iar rezoluția mare și contrastul și culorile vii îl face perfect pentru utilizare în programe cu conținut vizual.

La conectivitate avem, de asemenea, tot ce ne trebuie pentru a ne bucura de perifericele și conexiunea rapidă, porturile USB, atât cele Type-C cât și A au și suport pentru alimentare, iar cititorul de carduri e foarte util pentru cei care lucrează cu camere video/photo. Wi-Fi 6e – cea mai rapidă tehnologie a momentului contează și ea foarte mult, în teste scoțând “scoruri” mari pe Speed.net pe un router cu suport Wi-Fi 6 și net de 1G pe el:

Rămânem la capitolul de viteză de transfer și am făcut câteva teste de streaming în rețelele de servicii de streaming video precum Netflix, HBO MAX, Prime Video, YouTube, SkyShowtime și Disney+ unde nici vorbă de buffering-uri sau alte chestii care să ne împiedice o vizionare plăcută, în plus acestea se văd super pe display-ul OLED.

Navigarea prin Windows 11 Pro și browsing-ul prin rețelele de socializare sau pe net este o experiență plăcută pe Swift X 16 și se vede superb pe ecranul său la rezoluție maximă @ 120Hz.

Jocurile merg bine și ele, Asphalt Legends-ul fiind o plăcere de jucat pe Swift X 16, și pentru că avem o conectivitate atât de bună am testat și NVIDIA GeForce NOW Ultimate pe jocuri premium precum Death Stranding, Atomic Heart, Control, Outriders sau Cyberpunk 2077. Titlurile enumerate merg bine și rulate direct pe laptop, excepție făcând câteva setări grafice date la niveluri mai mici. RTX 4050 oferă o putere de procesare mare, eliberând din task-urile CPU-ului prin tehnologia DLSS și asta contează foarte mult pentru că poate oferi performanțe bune în jocuri, iar cu Ray Tracing ne bucurăm de efecte de iluminare și umbre care fac imaginile foarte realiste.

Trecem la testele de tip benchmark (făcute cu alimentare la curent) unde am pus la treabă atât PC Mark cât și 3D Mark, pe lângă Novabench și Geekbench pentru a vedea niște scoruri pe care le puteți compara voi cu orice alte sisteme doriți:

Acer include și câteva aplicații proprietare care să ne ajute să știm exact ce se întâmplă cu sistemul, respectiv cu placa video și cea de sunet, amintindu-vă că există chiar și un magazin de aplicații Acer.

Pentru detalii și mai amănunțite, de ordin tehnic, vă las câteva capturi din diferite aplicații dedicate pentru acest tip de informații:

“Bun. Dar bateria? Cât ține bateria?” Ei bine, Swift X 16 are o baterie foarte bună capabilă de aproximativ 6 ore, aceasta aflându-se la 87% din capacitate cu setarea pe Balance în Windows 11 Pro cu contrastul dat la jumătate. Conform Acer, 10 ore de utilizare pare a fi o cifră corectă și să nu uităm de încărcarea “ultra-rapidă” care ne arată o încărcare de la 87% la 100% în 13 minute.

Alimentatorul subțire și mic, din nefericire nu e cu încărcare prin USB Type-C, dar chiar și așa, poți să-l ascunzi în geanta de laptop să-ți fie la îndemână, dacă vei “crea” mai mult de 6-7 ore la Swift X 16.

Se pare că modelul din acest an este bine revizuit și blindat cu tot ce ai nevoie pentru a-ți etala partea creativă, vără să stai pe gânduri că procesul va fi greoi și că laptop-ul “nu duce”. Pur și simplu e rapid, își face treaba și ai pe el tot ce-ți trebuie și să te relaxezi în scopuri de entertainment sau să lucrezi în regim office.

Concluzie

Swift X 16 este într-adevăr laptop-ul cu care poți ridica valuri creative pentru că ai o susținere tehnică bună mulțumită CPU AMD Ryzen 7 și GPU RTX 4050, un display OLED superb și rapid și nu în cele din urmă cea mai nouă conexiune Wi-Fi 6e și o baterie foarte bună!

Acer Swift X 16-61G urmează curând să se comercializeze și în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.