Dansul, personaj central al Bucharest International Dance Film Festival #9

Are loc între 7 și 10 septembrie 2023

0
366

Asociația Tangaj Collective anunță cea de-a 9-a ediția a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), care va avea loc între 7 și 10 septembrie 2023. Festivalul propune peste 20 de evenimente: proiecții de lung și scurtmetraj, experiențe VR, performance-uri, dar și workshop-uri dedicate comunității de artiști din București sau activități pentru vârstnici  și copii din medii vulnerabile. O platformă dedicată mișcării și dansului și modului în care acesta se reflectă în film și artă, BIDFF #9 își propune să prezinte producții care abordează subiecte interconectate cu ecologia, tehnologia, transformările corpului și conexiunile dintre trecut și viitor.

Bucharest International Dance Film Festival ediția a 9-a este un proiect cultural co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

 BIDFF #9 este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

Tema din acest an are în focus conceptul de Clustere. Simona Deaconescu, coregraf și directorul artistic BIDFF explică:

„Am plecat de la premisa filosofului W. V. O. Quine, conform căreia nici o convingere individuală nu poate fi confirmată sau infirmată izolat, ci trebuie evaluată într-o rețea mai mare de credințe. Astfel, BIDFF dorește să creeze un spațiu de dialog și schimb de experiențe, o alternativă la dezbinarea socială. Timp de patru zile, dansatori, coregrafi, artiști vizuali, regizori, creatori de realității virtuale, teoreticieni și producători sunt angrenați în evenimentele BIDFF #9, structurate în cinci secțiuni care comunică între ele și sunt caracterizate de diversitate, multiplicitate și deschidere.”

În centrul festivalului stă secțiunea BIDFF Films care include patru lungmetraje în care mișcarea, dansul și corpul reprezintă subiecte centrale.

Cu inconfundabila Rossy de Palma (una dintre actrițele fetiș ale regizorului Pedro Almodovar) și Paul Mescal (Aftersun, Normal People) în distribuție, Carmen (r. Benjamin Millepied, 2022, Australia / Franța) este o poveste de dragoste intensă spusă pe ritmuri scrise de Nicholas Britell (compozitorul coloanei sonore a serialului Succession), în pași de flamenco și dans contemporan. Filmul a avut premiera la Toronto International Film Festival, în 2022.

Smoked Sauna Sisterhood i-a adus regizoarei estoniene Anna Hints premiul pentru regie în secțiunea World Cinema la Sundance 2023. Un portret intim al unui grup de femei care se întâlnesc într-o saună pentru a-și împărtăși secretele, filmul este o demonstrație de forță, fragilitate și feminitate. Din program face parte și documentarul Leave the Bones (r. Kaveh Nabatian, Canada/Haiti, 2022) un film senzorial despre ritualurile din Haiti, de la cele mai vechi la cele moderne, realizat în colaborare cu poeți, dansatori, muzicieni, pescari, patinatori temerari și preoți Vodou și acompaniat de versurile autorului haitian Wood-Jerry Gabriel.

Un feel good film despre o tabără de teatru muzical din New York, Theater Camp (r. Molly Gordon, Nick Lieberman, SUA, 2023) îi are în distribuție pe actorul Ben Platt, premiat cu Tony, și pe actrița Ayo Edebiri, recent nominalizată la Emmy pentru rolul din The Bear. Când tabăra lor este în pericol de a fi închisă din cauza problemelor financiare, un grup de profesori excentrici și elevi se mobilizează să creeze un spectacol uimitor, care să-i țină pe linia de plutire.

O altă componentă a  BIDFF FilmsCompetiția Internațională de Scurtmetraje, în care cele mai bune scurtmetraje din lume, cu și despre dans, vor concura pentru premiile festivalului, va fi anunțată în curând.

Programul festivalului include alte 4 secțiuni: BIDFF VR, care deschide calea experiențelor imersive; BIDFF Expand, în care artiste precum Sarah Vanhee, Flor Firvida Martin și Ioana Vreme Moser explorează strigătele colective, violența asupra femeilor și pericolul degradării componentelor electronice. Printr-un masterclass, Heike Salzer cercetează granițele fluide dintre performance, film și ecologie.

În BIDFF Exchange, spectacolul Amebas Traidoras și selecția de filme de dans CineDanza de Buenos Aires discută raporturile de putere dintre membrii unei comunități. De asemenea, o selecție specială de animații de dans va fi prezentată în colaborare cu Animest. În BIDFF Community publicul este invitat să descopere locuri istorice în care s-a dezvoltat muzica din București și aduce filmul de dans mai aproape de comunitățile de vârstnici și copiii din Ferentari.

Gazdele și partenerii BIDFF #9 sunt Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme – Cinema & More, Centrul Național al Dansului București, /SAC @ MALMAISON, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice “Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”.

 Toate detaliile și programul complet al festivalului vor fi comunicate pe bidff.ro, dar și pe paginile de Facebook și Instagram ale evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.