Sărbătorim un eveniment important pentru realme – 5 ani de brand încununat ieri cu o conferința de presă “Leap Up” în care a fost prezentat și eu fost oferite detalii despre mobilul aniversar, realme GT 5.
“În ultimii 5 ani, în ciuda faptului că a pornit pe o piață extrem de competitivă, realme a devenit rapid un brand de larg consum. Recentul discurs aniversar de 5 ani, “Leap Up”, a detaliat poveștile din culisele start-up-ului și a împărtășit modul în care un succes atât de incredibil a fost obținut prin entuziasm și provocări. În cadrul evenimentului a fost lansat noul realme GT 5, dar au fost dezvăluite și planurile companiei pentru viitor.”
“Leap Up”
Cu această ocazie și pentru a marca câțiva ani buni de colaborare între noi și reprezentanta realme în România, am testat pentru voi și vom discuta nu despre unul dintre cele mai populare și noi lansate mobile realme, ci despre două! Da, dedicăm acest articol fanilor realme și salutăm și felicităm realme pentru cei 5 ani de existență și bună colaborare, discutând despre realme 11 Pro și realme 11 Pro+ – două terminale aproape identice, cu diferența unei camere mai bune la varianta + și o alimentare mai rapidă.
Pachet
Familiarizându-mă cu terminalele realme, pot spune că există o evoluție clară și un spor de calitate de la mobil la mobil, cu seria 11, realme reușind să vină pe piață cu două smartphone-uri dedicate segmentului entry menit să acopere mare parte din cererire unor clienți casual. Galbenul e reprezentativ realme, în combinație cu negrul, și vedem paleta chiar pe cutiile celor două telefoane, detaliile precum textura și acele wave-uri/striații fiind o plăcere vizual-tactilă. De pe cutiile celor două, aflăm clar că este vorba de modelele realme 11 Pro și 11 Pro+ – ambele cu 5G – iar de pe spatele cutiei interne – neagră – de pe stickere aflăm că (în cazul nostru) este vorba despre modelele 11 Pro+ cu 12GB/512GB – culoarea Oasis Green, respectiv 11 Pro cu 8GB/256GB – culoarea Astral Black și acolo avem și câteva date și codurile de bare. Deasupra acestui sticker avem imprimate highlight-urile acestor modele și anume: 120Hz Curved Display, Dimensity 7050 5G Chipset, 100MP OIS ProLight Camera și 67W Charge 5000mAh Battery (11 Pro) respectiv 200MP OIS SuperZoom Camera, 100W Charge 5000mAh Battery, 120Hz Curved Vision Display și Dimensity 7050 5G Chipset.
Deschidem capacul și avem o cutiuță galbenă în care sunt husa de silicon transparentă, Quick Guide și o cărticică cu informații plus cheița pentru SIM. Sub cutiuță se află smartphone-urile într-o punguță, cu foliile aplicate pe display, iar sub ele este alimentatorul pentru curent și cablul de date/alimentare – ambele de culoare albă.
Aspect
Sunt foarte subțiri și ușoare amândouă, dimensiunile sunt aceleași singurul lucru care diferă fiind capacul de pe spate și datele imprimate despre camere. Dacă 11 Pro are un capac spate simplu, plastic cu o textură fină și cu “realme” inscripționat pe lungime, 11 Pro+ vine cu un spor de eleganță cu o culoare (în cazul nostru) deosebită și o textură ca de piele, cu o dungă elegantă pe mijloc. În partea de sus, camerele sunt poziționate într-o zonă circulară care aduce un aspect plăcut ambelor modele.
În rest, cele două sunt identice și anume au o ramă metalică rotunjită, la fel și marginile display-ului, pe partea dreaptă a ramei având cele două butoane unul de Power și celălalt, cu rol dublu, pentru volume +/-, iar cea din stânga nu are niciun buton sau element. În partea de sus avem un microfon și difuzor, iar în cea de jos, lângă portul de încărcare/date usb-c, este un alt difuzor, microfonul și sertarul pentru sim.
Display-ul, după cum spuneam, e rotunjit pe margini, are o ramă (bezel) subțire, iar în partea de sus, central, e camera selfie deasupra cu difuzorul pentru convorbiri. Pe display, în partea de jos, sub display, este senzorul pentru amprentă.
Design-ul seriei 11 a fost realizat de către Matteo Menotto (fost print designer la GUCCI) care aduce “Milan urban fashion aesthetic into the design of the realme 11 Pro series.”
Tehnic
Ambele au dimensiunile 161.6 x 73.9 x 8.2 mm și cântăresc 183 g, au o ramă de plastic și partea din spate la fel, varianta 11 Pro+ având o imitație de piele cu o textură pe care o imită.
Varianta 11 Pro o găsim în combo-urile de memorie RAM și de stocare 128GB 8GB RAM, 256GB 8GB RAM, 256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM, iar cea 11 Pro+ 256GB 8GB RAM, 256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM, 1TB 12GB RAM, bineînțeles în funcție și de regiuni.
Display-ul AMOLED (certificat HDR10+) are 6.7 inci care suportă rezoluția de 1080 x 2412 pixels @ 120Hz, iar CPU este Mediatek MT6877V Dimensity 7050 (6 nm), cu GPU Mali-G68 MC4.
realme 11 Pro și 11 Pro+ dispun de conectivitate 5G, Dual SIM, difuzoare stereo cu Dolby Atmos, iar la capitolul “senzori” avem de amprentă (sub display, optic), accelerometru, gyroscop, de proximitate și compas și nu lipsesc GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS și NavIC. Tot la conectivitate, smartphone-urile au Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.2 și NFC.
Bateriile sunt Li-Po 5000 mAh, diferența făcând că 11 Pro+ are o încărcare la 100W, pe când 11 Pro la 67W, iar încărcarea se face prin USB Type C 2.0.
Camerele selfie sunt de 16 MP, f/2.5, 25mm (wide) la 11 Pro și 32 MP, f/2.5, 22mm (wide) la 11 Pro+ care pot înregistra video la 1080p@30fps, iar cele principale sunt de 100 MP, f/1.8, 26mm (wide) și 2 MP, f/2.4, (depth) la 11 Pro și 200 MP, f/1.7, 23mm (wide), 8 MP, f/2.2, 16mm, 112˚ (ultrawide) și 2 MP, f/2.4, (macro) la 11 Pro+. Filmările camerelor principale sunt de 4K@30fps, 1080p@30/60/120/480fps, 720p@960fps.
Ambele rulează Android 13 cu Realme UI 4.0 și sunt (în funcție de regiuni) disponibile în variantele de culori Astral Black, Sunrise Beige și Oasis Green.
Testare
Acel vibe retro pe care-l oferă terminalele din seria 11 realme, chiar contează, implicarea lui Matteo Menotto fiind o contribuție importantă adusă acestor modele. Ele sunt subțiri, ușoare și elegante, în palmă și în mâini simțindu-se plăcut și textura contribuind și la o bună stabilitate.
Marginile rotunjite, colțurile și curbura de 61 grade a display-ului contribuie și ele la aspectul atent și detaliat și la cum se simt smartphone-urile în mână. Încă din descrierea producătorului, realme, “Flagship feel” – împinge într-adevăr, cel puțin pe partea de aspect, eleganță și detalii, seria către un flagship și sincer, e pe merit pentru că realme a reușit să aducă atenția necesară aspectului care să merite să fie menționat acest lucru.
Am spus că diferențele sunt aproape de zero la capitolul aspect, capacul spate fiind excepția și zona circulară a camerelor de unde lipsește o cameră la varianta PRO, cea PRO+ având una de 8 MP.
Din punct de vedere tehnic, la fel, totul este identic la ambele terminale și d.p.d.v. al funcționalității pot spune că rulează foarte bine, sunt rapide, iar sistemul de operare și cu interfața utilizatorului realizată de realme, sunt optimizate în așa fel încât totul să se comporte așa. În imagini Android 13 cu Realme UI 4.0 arată foarte bine și integrează necesarul pentru orice utilizator casual, dispunând, de asemenea de aplicații dezvotate in-house pentru mai multă autenticitate. Am zis “în imagini” pentru că am pregătit o serie de capturi pentru a vă face o idee și avem chiar și un clip capturat pentru a observa cum “se mișcă” treaba.
După cum se observă navigarea e cât se poate de rapidă și fluentă (nu se vede în filmare, dar cei 120Hz chiar contează) și este bine optimizat. Browsing-ul, social media, aplicațiile și office-ul rulează bine și ele, iar dacă treci pe partea de entertainment, YouTube-ul își face datoria și arată bine pe display-ul realme-urile noastre de test. În general clipurile se văd foarte bine, aici intervenind iarăși cei 120Hz, și OLED-ulu nu prea ai ce să îi reproșezi din punct de vedere al calității imaginii. Conținutul video de pe Netflix, HBO MAX, Disney+, SkyShowtime, Prime Video este o plăcere să-l urmărești pe 11 Pro și 11 Pro+, și aici adăugăm și partea audio cu cele două difuzoare stereo cu suport Dolby Atmos, care nu se aud foarte tare ca volum, dar clar calitativ ca spectru auditiv. Spotify răsună bine pe difuzoare, iar pe căști, dacă ai unele profi, se aude excelent.
N-am uitat de gaming, și primul test făcut a fost cu Asphalt Legends, care mă așteptam să-l văd că schițează ceva pe 11 Pro (care are numai 8GB RAM), față de 11 PRO+ (12GB), dar nu a fost cazul. Jocul a rulat bine și m-am bucurat de gameplay pe display-ul foarte capabil al terminalelor. Am pus la bătaie, bineînțeles și serviciul de streaming de gaming NVIDIA GeForce NOW Ultimate pentru a juca titluri de console și PC, triple A, precum Death Stranding, Cyberpunk 2077, Atomic Heart sau Control și (cu ajutorul unui controller Dual-Sense) s-au descurcat foarte bine pe 11 Pro și 11 Pro+. Contează mult și conectivitatea, vitezele de transfer wi-fi (cele 5G sunt așa cum trebuie să fie – RAPIDE), iar conexiunea a fost stabilă și nu a fost întreruperi.
Pe un router cu net de 1G de la DIGI, la 2 metri distranță de acesta, cu realme-urile, am obținut viteza următoare prin Speed.net, cu mențiunea că semnalul este foarte bun chiar și la distanțe mai mari de router, ceea ce ne confirmă că realme-urile stau bine și la acoperirea Wi-Fi.
Am concluzionat, așadar că din punct de vedere al aspectului și tehnic, 11 Pro și 11 Pro+ fac față cu brio necesităților unui utilizator casual, însă rămâne un aspect care contează pentru aceștia și anume camerele. Ei bine, dacă în cazul aspectului există diferențe cu acel capac spate în rest totul este la fel, chiar și tehnic, între cele două realme-uri, la capitolul camere avem câteva diferențe. Camera în plus (cea de 8MP) a lui 11 Pro+ aduce posibilitatea obținerii unor cadre ultrawide, ceea ce 11 Pro nu are, dar elefantul din cameră este însă camera de 200 MP a lui 11 Pro+, spre deosebire de cea 100MP. 11 Pro+ include mai multe moduri de fotografiere și posibilități de setare, chiar dacă la video ambele filmează în aceeași parametri. Modul Street aduce ceva deosebit seriei 11 și mi-a plăcut rezultatul cadrelor trase, iar instantaneele pe timp de seară-noapte se văd destul de ok. Am făcut două teste scurte de filmare la 4K @ 30fps cu ambele și am realizat și câteva poze în modurile generale cu AI pe ON, unde am testat zoom-ul maxim, ultrawide, Panorama, Street, macro și portrait, printre altele. Majoritatea pozelor le-am făcut cu amândouă la același subiect, setări, moduri și cu AI pe ON, pentru a putea să le comparați, dacă doriți:
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 20% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
După cum se observă, rezultatele sunt foarte plăcute și aplicația de fotografiere, chiar dacă nu e foarte stufoasă, conține moduri interesante de fotografiere și este destul de ușor de umblat cu ea, iar pozele se fac rapid.
În perioada testelor bateria de 5000mAh a făcut posibilă utilizarea terminalelor o zi întreagă destul de “agitată”, la răsărit de lună, încă mai având ceva baterie, însă odată ce le-ai pus la încărcat, 100W la 11 Pro+ și 67W la 11 Pro, contează enorm și crește rapid bateria la 100% cât ai zice “realme, realme, realme!” 🙂 Aceasta este o altă diferență între cele două, o viteză de încărcare mai rapidă a lui 11 Pro+ față de 11 Pro.
Acestea fiind spuse, a fost o plăcere să testez cele două terminale realizând și pot s-o spun clar, că se vede progresul obținut, atât în direcția design, cât și la interfața realme bazată pe Android. Din punct de vedere tehnic se simte și aici, deși se încearcă a menține un preț redus la produse însă cu niște specificații cât de cât bune. Camera rămâne o zonă interesantă de explorat și suntem curioși ce are să urmeze pentru realme. Bineînțeles, există și seria “rapidă” din portofoliu, unde se concentrează mai mult pe performanțe și merge cu ea către jucători, deci într-un fel este bine că de la realme ai de unde alege, fie că ești un utilizator casual și cauți ceva buget-friendly, fie că ești un gamer sau un fotograf care încearcă să găsească ceva pe placul lui. Diferențele între 11 Pro și 11 Pro+ nu sunt foarte mari și acel + înseamnă o încărcare mai rapidă și o cameră (să zicem) de 2x mai bună și cam atât. Aspectul este strict preferențial.
Concluzie
11 pro și 11 Pro+ aduc pe piața entry-level un design care merită luat în seamă, la fel și un sistem de operare in-house realme care se maturizează frumos. Camerele și rapiditatea încărcării bateriei despart cele două terminale și oferă utilizatorilor casual să-și aleagă varianta care-i place în funcție de necesități.
Încă o dată transmitem “La Mulți Ani!” realme și așteptăm cu nerăbdare să aflăm ce ne rezervă viitorul și să-l parcurgem împreună, căci potențialul există!
realme 11 Pro și realme 11 Pro+ se comercializează în România la prețuri pornind de la 1899 lei (11 Pro) și 2199 lei (11 Pro +).