“Experimentaţi experienţa cinematografică 4K adevărată cu BenQ GP500, proiectorul smart pentru acasă. Bucuraţi-vă de culori de lungă durată şi de o acurateţe uimitoare acasă cu tehnologia BenQ CinematicColor. Conceput cu funcţii inteligente pentru a vă îmbunătăţi experienţa de vizionare şi pentru a reinventa o nouă lume a home cinema-ului 4K.” – BenQ
Anunțat în aprilie, proiectorul smart, portabil, BenQ GP500, oferă DCI-P3 CinematicColor, un sunet treVolo 360° şi cu o instalare simplă, oferă calitate profesională și este dedicat mai multor scopuri de utilizare precum gaming, business și în alte scopuri de entertainment precum Home Cinema – ținta principală a acestui model.
Bucuroși să avem șansa, chiar și așa foarte pe repede-înainte, de a-l testa n-am stat să pierdem timpul și am trecut la treabă.
Cutia pătrată din carton, în care vine GP500 nu oferă foarte multe detalii și informații și este destul de abstractă și se rezumă la a preciza elementele esențiale – imagine cu proiectorul, denumirea și pe scurt câteva aspecte tehnice și tehnologii care reprezintă atuul acestui dispozitiv.
În cutie, deasupra avem ghidul de utilizare și imediat sub este o cutiuță mică cu stick-ul usb cu Android TV (dongle), cu port HDMI și scurte informații despre acesta și lângă, telecomanda – ambele învelite în punguțe protectoare – stick-ul de culoare neagră, iar telecomanda albă. Cablurile de alimentare la curent (unul EU și unul UK) se află și ele în pachet și sunt de culoare neagră. Într-un cofraj moale, într-o pungă protectoare, este și proiectorul.
Stick-ul Android TV are dimensiuni reduse, prezintă un element estetic argintiu și pe una din laterale are portul micro-USB pentru alimentare, iar telecomanda este subțire, albă, cu margini rotunjite și nu foarte groasă. Se alimentează cu 2x baterii AA și în partea de jos are sigla BenQ, iar sus, microfonul și un LED de stare. Dispune de 19 butoane negre la culoare, cu o textură plastic-cauciucată.
GP500 este cubic, cu colțuri rotunjite, iar culoarea alb predomină. În partea de sus avem sigla BenQ și slider-ul de Zoom, senzorul ambiental și butoane pentru Bluetooth, 2x butoane de volum +/- și butonul de Power.
Partea din față, sus avem o zonă argintie cu zona lentilei plus o cameră secundară, mai mică, și este specificat că beneficiază de rezolție 4K și suport HDR. Dedesubt avem o zonă cu perforații – perforații ce înconjoară toate laturile, în partea de jos în spatele acesteia fiind prezente difuzoarele din sistemul audio treVolo 360°. Partea de sus a lateralelor este și ea cu perforații pentru o aerisire adecvată, iar pe spate, jos, este portul de alimentare la curent și mențiunea “Superior Sound by treVolo”. Tot pe spate, sus, avem zona de conectivitate unde sunt prezente porturile Audio Out, SPDIF, 2x HDMI și 2x USB. Pe burta lui GP500 avem trei piciorușe reglabile în înălțime (1 în partea din față și 2 în partea din spate) și se observă sistemul de prindere pentru suporturile speciale. Tot acolo avem și sticker-ul cu detaliile tehnice și codul de bare.
Instalarea și conectarea se face ușor – alimentare la curent, conectarea stick-ul Android TV la portul HDMI, iar acesta se alimentează prin cablu micro USB la portul USB al proiectorului. Apăsăm butonul de Power fie de pe telecomandă, fie de pe GP500 și apare ecranul unde se execută automat focusul (sau poți opta să-l reglezi singur). Te asiguri că ai fixat la dimensiunea exactă pentru zona de proiectare (faci manual reglajul cu acel slider de Zoom), iar apoi, dacă necesită reglaje la unghiuri, mergi într-un meniu special, de settings al proiectorului, de unde poți face anumite reglaje și poți afla alte informații utile. Selectezi apoi sursa de afișare – USB/HDMI, iar dacă optezi pentru dongle-ul din pachet, automat vei avea acces la Android TV cu tot ce include acesta, telecomanda fiind gândită special pentru a fi utilizată cu acest dongle.
După cum spuneam, dongle-ul se montează la unul din porturile HDMI și se alimentează la unul dintre cele două porturi USB, rămânându-ți la dispoziție, pentru a utiliza alte surse externe, un USB și un port HDMI dar acesta este inaccesibil datorită lățimii dongle-ului montat la HDMI-ul de lângă. Prin dongle ai acces la Android TV și automat la Bluetooth – pentru spre exemplu utilizarea unei surse audio externe, Wi-Fi pentru proiectarea în oglindă a conținutului de pe dispozitive mobile (ex. mobile, tablete), iar redarea de conținut se poate face și de pe stick-uri USB cu fișiere media/audio.
Telecomanda este ușoară, plăcută în mână și ușor de familiarizat cu butoanele. În zona centrală ai o zonă rotundă cu 4 butoane de direcție și buton cu Ok pe mijloc, iar butonul de volum +/- este la îndemână. Cu suport de comenzi vocale via Google, există buton de microfon și microfon încorporat și butoane dedicate pentru Prime Video și încă un serviciu de streaming. Buton de reglat dimensiunea proiecției, buton de Home, de Setting și de întoarcere înapoi, dar și butonul de Menu și cel de Mute care nu aveau cum să lipsească. Butonul de Surse de semnal este și el prezent alături de cel pentru reglarea unghiului de proiectare (trapez 2D). Responsive și ușoară, iar LED-ul de notificare ajută să vezi vizual dacă s-a executat comanda, un element util.
Tehnic vorbind, GP500 măsoară 260 x 266.5 x 182.5 mm și cântărește 5.4 Kg, cablul de alimentare are 1,8M, iar proiectorul dispune de sistem de montare universal pe perete (ex. CM00G3). Sistemul de proiecție este DLP, cu o luminozitate de 1500 lumeni, rezoluție nativă 4K UHD (3840×2160), contrast de 100.000:1, sursă de lumină 4LED, și o durată de viață de 20000 ore (regim Normal) sau 30000 ore (regim ECO).
Focalizarea este 1,3x, pe un obiectiv F/# = 1.8 – 1.85 mm, f = 10.6 – 13.7 mm la un raport de proiecție de 1.0-1.3. Suportă 3D, iar reglajul 2D se face automat pe verticală și orizontală la ± 40 de grade fiecare.
Dispune de modurile de proiectare 3D, Luminos, Cinema, Joc, HDR10, HLG, Camera de zi, Sport, Utilizator și are o latență de 25 ms (1080p@60Hz), 25 ms (4K@60Hz), 28ms (1080p@120Hz) și suportă rezoluții între VGA (640 x 480) și până la 4K UHD (3840 x 2160) la o rată de scanare verticală de 23~120Hz.
La conectivitate avem porturi HDMI-1 (2.0b / HDCP2.2), HDMI-Intern (2,0b / HDCP2,2) și USB tip A-1 (2.0/ Alimentare 1,0A / Cititor), USB tip A-2 (2.0/ Alimentare 2,0A / Cititor), iar pe partea de audio avem sistemul treVolo 360° cu 4x 5W dispuse pe toate cele 4 colțuri ale cubului, cu o ieșire audio Mini-jack de 3,5 mm; suport HDMI Audio Return (ARC, 5.1 channel) și S/PDIF.
Dongle-ul are Android 10.0 și include Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4G/5G) cu suport pentru Google Cast și Airplay, dar și comenzi vocale.
Am făcut câteva teste atât printr-un stick USB cu fișiere audio și video, care au fost executate fără probleme și apoi am montat un PC via HDMI, unde am pus la treabă conținut video 4K care a rulat excelent, menționând și de suportul HDR cu modificări ale setărilor prin Windows 11 Pro – sistemul de pe PC-ul testat. Jocurile rulează și ele excelent, rezoluția 4K contribuind foarte mult la calitatea redării imaginii, dar pentru titlurile pretențioase este nevoie și de o placă video capabilă (RTX 4080 în cazul nostru).
Teste am realizat și prin conectarea unui PlayStation 5 caz în care GP500 a redat conținutul 4K fără nicio problemă, suportul HDR fiind și în cazul acesta prezent. Filmele 4K HDR de pe Blu-ray au fost proiectate la o calitate vizuală excelentă mulțumită CinematicColor, iar jocurile s-au proiectat și ele la o calitate foarte bună.
Suprafața pe care proiectează conținutul GP500 contează și ea foarte mult. Există suprafețe special realizate pentru acest tip de dispozitive, materialul din care sunt realizate contribuind la calitatea imaginii proiectate. În cazul nostru suprafața de proiectare a fost un perete alb din surfrageria noastră care ne-a permis să o întindem la minimum Zoom-ul capabil de GP500 (1,3X), dar chiar și așa a fost acoperit un perete întreg suprafața de proiectare rezultată fiind una destul de mare (o banana for scale fiind prea mică, am pus pisica la bătaie).
Imaginile redate sunt la o calitate foarte bună, cu un contrast ridicat și culori vii (mai ales când este HDR10 pe on având spectru larg de culoare DCI-P3), iar claritatea este foarte bună și nici nu se putea altfel amintindu-vă că proiectorul utilizează tehnologia DLP, care a câștigat în 2015 premiul Academy Award of Merit Oscar.
Pe partea audio GP500 stă foarte bine sistemul treVolo 360° cu bass bogat reușind să impresioneze cu sunetul redat, difuzoarele fiind poziționate în toate colțurile cubului asigurând un sunet bun oriunde ar fi poziționat proiectorul în cameră. Sunetul e clar, se aude destul de tare și pe partea de entertainment pur și simplu nu ai ce să-i reproșezi.
Construieşte-ţi propriul cinematograf inteligent
Din ce am înțeles de la distribuitor, la noi pe plaiul mioritic, nu se găsește de comercializat BenQ GP500 și asta e un regret pentru că este un proiector foarte bun care nu numai că iar face fericiți pe consumatorii de entertainment care-și doresc un “cinema la tine acasă”, dar și gamerii se bucură de o soluție excelentă de gaming. Cât despre partea de business chiar nu ai ce să comentezi luând în considerare claritatea imaginii, dimensiunile mari de proiectare, dar dimensiuni mici ale proiectorului care-l fac bun pe partea portabilitate.