Ascultă acest articol


Mediile de stocare, începând cu cele pe bandă, trecând de bătrânul Floppy Disk și apoi făcând un salt imens la CD, DVD și acum Blu-ray-urile – acestea au fost întotdeauna o necesitate pentru păstrarea datelor și back-up-uri, incloud-ul având însă întâietate în zilele noastre însă siguranța datelor va rămâne întotdeauna o prioritate deci cel mai bine ai datele tale “la purtător”.

Mediile de stocare includ, de asemenea și cardurile și stick-urile de memorie, dar și HDD-urile care au evoluat și au ajuns la SSD-uri și unități NVMe PCIe și se observă clar că una dintre upgrade-uri nu sunt numai dimensiunile și greutatea reduse ci și capacitățile mari și vitezele de transfer.

Clasicile stick-uri USB sunt cred printre cele mai utilizate pentru că au dimensiuni mici și sunt ușoare, le poți atașa la chei și fiind compatibile cu porturile USB – prezente la majoritatea device-urilor de unde se pot extrage sau urca date, Kingston – care se ocupă de acest gen de device-uri portabile, vine cu o soluție portabilă redusă sub forma unui SSD care se conectează prin cel mai nou tip de port USB Type-C / USB 3.2 Gen 2 oferind viteze de până la 1050MB/s prin USB 3.2 Gen 2!

Vorbim așadar despre Kingston XS1000 External SSD – cel mai nou external solid state drive (SSD) care vine în două capacități 1TB și 2TB, în teste primind și noi a doua variantă.

Probabil vă gândiți că un device care include SSD-uri de 2TB va fi totuși ceva mare, cu alimentare separată, fire, nebunii… ei bine nu este cazul căci până și ambalajul în care se comercializează este de dimensiuni mici și cântărește foarte puțin. Dacă-l luăm de la raft, observăm că ambalajul de carton are un design specific brandului Kingston cu culori alb și roșu imprimate într-un stil plăcut vizual. Dacă pe partea din față avem o imagine cu XS1000, sigla producătorului și denumirea device-ului și timbrul de 2TB, pe cele două laterale lungi observăm mențiunea suportului tehnic gratuit și informația că produsul beneficiază de 5 ani garanție! În partea de jos avem trecute, sub forma unor pictograme, certificările, iar pe partea din spate sunt trecute conținutul pachetului, codurile de bale și alte informații de ordin tehnic.

Deschidem cutia și observăm două camere de carton – într-una cu cablul de date USB – USB-C de culoare neagră, iar în cealaltă este SSD-ul, iar în interiorul cutiei avem imprimate alte informații.

Aspectul lui XS1000 este unul dreptunghiular în firmă cu colțuri rotunjite, totul de culoare neagră și confecționat dintr-un plastic tare. Partea din spate este ușor rotundă, iar pe partea de sus, într-o zonă ușor adâncită, avem inscripționat cu alb “Kingston”, iar pe partea opusă avem, tot pe centru, un sticker cu cod QR, pictograme cu certificări, sigla Kingston și capacitatea de stocare – 2TB. În zona de conectare – latura opusă celei ușor rotunde, avem portul USB Type-C și un mic LED de stare.

Trecem la partea tehnică de unde aflăm că dimensiunile lui XS1000 sunt de 69.54 x 32.58 x 13.5mm și cântărește numai 28.7g și carcasa este confecționată din plastic (exterior) și elemente de metal (interior). Se conectează prin interfața USB 3.2 Gen 2 (cu backwards compatibility cu USB 3.2 Gen 1) prin cablul din pachet, de culoare neagră cu porturi USB-A într-un capăt și unul de USB Type-C în celălalt (cel care se montează șa SSD), este disponibil în două variante cu capacități de 1TB și 2TB și este capabil de transferuri de până la 1,050MB/s la citire și 1,000MB/s la scriere.

Este compatibil cu sistemele de operare Windows 11, 10, macOS (v.10.15.x +), Linux (v. 4.4.x +) și Chrome OS și beneficiază de 5 ani garanție și suport tehnic gratuit în această perioadă.

În mână e incredibil de mic, ușor și e simplu, dar elegant ca aspect. Încape practic să-l pui și-ntr-un portmoneu, pocket-watch-ul blugilor sau orice buzunar, cablul acela, deși scurt, fiind destul de rigid poate încurca, dar dacă-l strângi bine cu sârmuliță sau cu un elastic ai rezolvat problema și cu el.

Nu e nevoie să discutăm despre instalare și conectare că nu este cazul – practic atașezi capătul cu USB Type-C în XS1000 și celălalt în device-ul tău cu port USB-A și de unde poți copia/urca fișiere și asta a fost tot. Bineînțeles, contează ca dacă îți dorești o viteză maximă de transfer, ca cele menționate de producător, este musai ca acel device să aibă port USB 3.2 Gen 2.

Pentru ce poți folosi XS1000?

  1. Ei bine back-up de date este extrem de important, după cum spuneam și este și va rămâne cel mai principal scop al acestui tip de device. Cu toții am trecut prin scenarii precum pe laptop, cameră foto sau PC (să dau câteva exemple) avem date care, din cauza unui posibil accident să le pierdem, caz în care le facem back-up pe XS1000.
  2. Dacă ai date importante, secrete, ale tale și vrei să le ai în permanență cu tine fără a risca să le lași la serviciu/școală sau să riști să le urci in-cloud, atunci XS1000 este perfect.
  3. Mobilitatea datelor tale, este iarăși un scenariu foarte popular în cazul datelor electronice. Vrei să dai muți sau transporți fișiere de la laptopul tău la serviciu/școală sau se le dai unpr prieteni, și tot așa, nu vrei să riști nimic online, atunci XS1000 este perfect.
  4. Salvări de pe console pe PC – o situație întâlnită de gameri și anume să-și ia salvările sau capturile de imagini/video de pe, spre exemplu PlayStation 5, să le mute pe PC. Desigur, și aici există oportunități online (aplicația oficial PS App) dar tot mai rapid și sigur va fi cu XS1000 mai ales când este vorba de fișiere multe și mari ca dimensiuni. Și ca să rămânem în sfera consolelor, poți monta XS1000 și poți face ca jocurile de pe consolă se salveze pe acesta. Nimic mai simplu.
  5. Conectarea la smartphone/tabletă pentru transfer de date – Da, dacă ai un adaptor din USB-A în USB Type-C și-l pui la cablul de date al XS1000 te poți conecta la smartphone/tableta ta cu port USB Type-C (modelele mai noi) și, folosid, aplicația de gestionare a fișiereleor de pe acestea, poți urca respectiv descărca fișiere (poze, filme, arhive etc)
  6. Poți rula aplicații sau îți poți transforma XS1000 într-un sistem de operare portabil cu Windows. Precum în cazul PS5, în Windows 11 poți instala și rula aplicații de pe SSD, sau, pentru cei cu cunoștințe mai avansate de IT, poți transforma XS1000 într-un device portabil cu kit de instalare Windows 11, sau poți instala sistemul de operare direct pe acesta.

Acestea sunt doar câteva exemple de situații în care XS1000 poate fi utilizat, iar noi am făcut de asemenea câteva teste.

XS1000 is your reliable companion for hassle-free file backup

Conectat la PC/laptop pe un port USB conform cerințelor, USB 3.2 Gen 2, am făcut câteva teste de transfer de date, cu un fișier de 11 GB pe care l-am copiat de pe un Kingston A2000 M.2 NVMe (am scris despre el aici) și am atins viteze de transfer de copiere de aproximativ 700MB/s, la fel și de pe SSD pe SSD-ul intern.

Conectat la PS5, am putut face ca salvările să se poate face pe SSD (conectarea la portul de pe spate e recomandată) și să copiem fișierele media (imagini și clipuri) de pe consolă pe SSD. Transferul este destul de rapid.

Conectat la un smartphone, respectiv o tabletă, de generație mai nouă, am putut face transferuri pe și de pe XS1000 pe acestea utilizând aplicația dedicată de mobile pentru astfel de operațiuni. Acest lucru a fost posibil datorită unui mic adaptor (nu este inclus în pachet) în care intră USB-A și iese prin port USB Type-C. Adaptorul se poate umpăra în general din magazinele specifice pentru mobile.

De menționat este că în cursul tuturor testelor făcute, XS1000 nu s-a încins și că, în funcție de device-ul la care-l conectezi este nevoie de anumite tipuri de formatare a SSD-ului pentru a funcționa (ex. exFAT, FAT32, NTFS etc).

Pentru mai multe informații despre XS1000 am pus la bătaie aplicația CrystalDiskInfo, și am supus SSD-ul și la câteva benchmark-uri din care au rezultat viteze aproximative de aproape 1000MB/s – cifră foarte apropiată de cea specificată de Kingston.

XS1000 este mai mult decât recomandat tutuRor

Ca un fel de concluzie, XS1000 este mai mult decât recomandat tuturor care se regăsesc în situațiile pomenite mai sus la “Pentru ce poți folosi XS1000?” pentru că acesta este capabil (viteze de transfer bune), este mic și ușor, are și un aspect plăcut și nu în ultimul rând, are o capacitate mare de stocare.

Kingston XS1000 se comercializează în România la prețuri de 369 lei (1TB) și 599 lei (2TB).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.