Ascultă acest articol


Spațiul intern de stocare de date este unul dintre elementele cele mai importante atunci când este vorba despre laptops/ultrabooks/notebooks, dar și pentru PC-urile de tip desktop. La acestea contează nu numai să aibă o capacitate cât mai mare dar și să fie rapide, să ocupe cât mai mult spațiu și datele să fie în siguranță pe ele.

Dacă odinioară vorbeam de HDD-uri, care sunt mari, grele și încă le mai găsim cu spații de stocare decente dar greoaie la funcționare, SSD-urile au luat un mare avânt și ne oferă viteze și securitate a datelor.

Cele mai mici și mai rapide dintre SSD-uri sunt cele M.2 NVMe de preferat cu 3D NAND, acestea fiind cele mai echilibrate oferind spațiu de stocare, având dimensiuni foarte reduse și o securitate crescută.

În urmă cu câteva zile am primit și noi în redacție un SSD Kingston A2000 M.2 NVMe cu capacitatea de 1TB (SA2000M8/1000G) pe care l-am supus unor teste.

Pachet

Având dimensiuni foarte reduse, A2000 trebuia ambalat în ceva care să se vadă pus la raft și să fie cât de cât protejat așa că acesta vine într-un ambalaj de carton și o utiuță din plastic tare, expus la vedere în partea din față unde sunt oferite și câteva detalii importante despre el precum că este de 35x mai rapid decât un HDD, că are capacitatea de 1T, garanție de 5 ani și beneficiază de suport tehnic gratuit.

Pe spatele ambalajului avem codul de bare, certificări și alte informații traduse în mai multe limbi și un avertisment că acest model nu este recomandat pentru utlilizarea pentru servere ci se prestează cel mai bine desktop-urilor și notebook/ultrabook-urilor datorită dimensiunilor reduse.

Aspect

A2000 nu dispune de radiator, pe partea din față – unde sunt și memoriile – are un sticker cu codul de bare, logo-ul Kingston și certificări, respectiv este menționat tipul de conectare și capacitatea.

Într-un capăt avem un sistem de prindere (nu este inclus în pachet șurubelul), iar în partea opusă este scțiunea care se conectează la placa de bază la slot-ul M.2.

Tehnic

A2000 are dimensiunile 80 x 22 x 3.5mm, cântărește 6.6g, interfața este NVMe PCIe Gen 3.0 x 4 Lanes și are suport pentru port M.2 2280.

Capacitatea este de 1TB și este capabil de viteze secvențiale de citire/scriere de 2,200/2,000MB/s, temperatura maximă de operare atingând până la 70°C.

A2000 are 3D NAND, folosește encripție XTS-AES 256-bit, TCG Opal, și integrează suport eDrive special de utilizat cu BitLocker.

Testare

În primul rând trebuie să se știe că instalarea este cât se poate de simplă, atâta timp cât o faci pe laptop/desktop-ul cu port-ul corect, M.2. Împingi plăcuța ușor în port, apeși de ea în jos până se lipește de placa de bază și o țintuiești acolo cu ajutorul unui mic șurubel care trebuie strâns, în capătul opus portului de conectare.

După pornirea sistemului se recomandă o vizită rapidă în BIOS pentru a vedea dacă totul este în regulă și eventual să setezi ca SSD-ul să fie cel de boot, pe care vei instala sistemul sau secundar, pentru depozitare date.

Luând în considerare dimensiunile și greutatea cel mai bine s-ar presta pe un ultrabook, de preferat pus cu sistemul de operare pe el, dar poți la fel de bine să-l pui și la un notebook/laptop sau desktop cu același scop. Dacă se optează ca el să fie un SSD secundar, pentru stocare, vitezele și securitatea integrată precizate de Kingston îl face potrivit pentru a pune pe el date, proiecte și alte fișiere importante. Un lucru e cert, Windows 10 Pro rulează excelent pe el la o instalare curată, timpii de răspuns fiind rapizi, bootare aproape instant, dar ține și de celelalte componente din sistem (procesor, memorie RAM).

Granția de 5 ani și suportul tehnic gratuit îți oferă un pic mai multă încredere că orice s-ar întâmpla, în acea perioadă de timp, se poate repara/schimba, dar cu datele de pe el este o altă poveste…

Să aduc gaming-ul în discuție? Hmm… păi puteți să-l folosiți și pentru gaming casual precum ceva luat de pe Microsoft Store poate chiar și ceva RPG/strategii (Warcraft 3 Reforged, Diablo 3, Comand & Conquer) care nu sunt consumatoare prea mari de resurse și nici nu e nevoie de viteze foarte mari de transfer. 1TB este destul de încăpător pentru a instala prin Steam, Blizzard sau alte magazine de jocuri, titlurile preferate. Numărul lor poate varia căci în ultima vreme titlurile AAA ajung și la 100GB de date instalate.

Instalat pe un sistem desktop cu configurația Ryzen 5 3600X (@4Ghz) + cooler stock, HyperX Fury RGB 2x16GB (@3200MHz), SSD Corsair Force GS 120GB/ADATA Ultimate SU650 480GB/HDD Seagate 2TB/SSD Samsung 970 PRO 512GB/ADATA XPG GAMMIX S50 1T/, Gigabyte GeForce RTX 2060, ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI), Corsair GS800, pus ca SSD de boot am instalat Windows 10 Pro de pe un stick montat la USB 3.0, în aproximativ 8 minute, până la momentul când ajungi pe desktop, iar a doua oară l-am pus ca fiind secundar pentru stocare de date.

Windows-ul rulează fluent, aplicațiile de tip Office funcționând remarcabil la fel și cele de editare video/audio, dar și browsing-ul. Rularea clipurilor și a muzicii, dar și transferul lor între SSD-uri se face la vitezele precizate de Kingston. La fel și în cazul cu A2000 pus ca SSD secundar, pentru stocare. Datele se transferă rapid și 1TB este de ajuns pentru a depozita pe lângă cele menționate și sute/mii de poze, arhive sau orice îți este cu trebuință.

Transferurile de date între SSD-uri sunt sunt într-adevăr rapide, despre viteze vă veți convinge singuri din testele cu CrystalDiskInfo și CrystalDiskMark, de unde vom afla și alte informații despre A2000:

Ca o comparație, puteți vedea aici rezultatele pentru SSD Samsung 970 PRO 512GB și ADATA XPG GAMMIX S50 1T cu mențiunea să nu uităm totuși că acestea fac parte din gamele PRO și de Gaming.

Informații aflăm și din aplicația dedicată Kingston SSD Manager:

Pentru cei cărora li se pare că 1TB este totuși prea mult pentru un SSD de boot, A2000 se găsește și cu capacități de stocare de 250GB respectiv 512GB.

Concluzie

Pentru a instala Windows 10 Pro pe el, fie că e pe un ultraportabil, notebook, laptop sau desktop, A2000 este excelent oferind pe lângă spațiu la discreție prin cei 1TB disponibili, dar și securitate a datelor și o încredere mai mare prin cei 5 ani de garanție acordați.

SSD Kingston A2000 M.2 NVMe 1TB poate fi achiziționat în România la un preț întreg de aproximativ 700 lei putând fi găsit la diferite promoții la prețuri și mai mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.