Ascultă acest articol


“Cheia spre victorie” pentru orice jucător – de la amator la profesionist sau într-ale eSport-urilor, este un sistem performant, fie el un RIG sau un laptop ultra-performant.

Acer investește mai departe în segmentul de gaming al laptop-urilor sale, Nitro fiind o linie căreia i se acordă foarte multă importanță și o menține în actualitate cu cele mai noi tehnologii și componente. Acer Nitro 16 aduce, așadar, tot ce are nevoie un gamer pentru a performa și pentru a-și satisface toate nevoile gameristice.

Lansat în mai multe versiuni – cu procesor Intel și AMD – seria include una dintre cele mai performante și de actualitate plăci video, RTX 40, care contribuie enorm atât la partea vizuală a jocurilor cât și a performanțelor.

Acer Nitro 16 AN16-51 este aici, și avem și am avut și noi în teste versiunea cu procesor Intel, așadar să trecem la… joacă!

Pachet

Nitro 16 vine-mpachetat într-o cutie de carton neagră, cu mâner de plastic – o cutie cu dimensiuni reduse pentru un laptop de gaming, dar cu o greutate ceva mai ridicată. Pe partea din față acem sigla Nitro și Acer cu un fundal abstract cu niște… fulgere. Pe cutie sunt și stickere cu codurile de bare plus câteva detalii despre specificațiile tehnice și avem și o pictogramă cu sigla Intel și unele cu standarde și certificări.

În cutie, într-o cutie mai mică avem cablu de alimentare EU și UK și alimentatorul – destul de mare și greu, iar între doi bureței este prezent laptop-ul în cauză, într-o pungă de material textil pentru protecție.

Aspect

La prima vedere, Nitro 16 este destul de standard la aspect, singurele elemente care atrag un pic privirile fiind acel desen abstract de pe capac, formele fiind destul de butucănoase, cu colțuri ascuțite, și o parte din spate tipică acestor tipuri de laptop-uri de gaming.

Negrul predomină, plasticul negru fiind unul foarte artrăgător de amprente, fie că e vorba de exterior sau interior. Pe capac avem acel desen abstract și colorat destul simpatic, sigla multicoloră Nitro pe mijloc, iar pe burtă avem o zonă mare cu perforații pentru a respira Nitro-ul nostru, încadrată între 4 piciorușe mari de cauciuc – două poziționate pe orizontală în partea din spate și două, mai mici, în partea din față, orientate pe verticală. Tot acolo găsim și sticker-ul cu datele tehnice și codul de bare, iar în partea din față, în stânga și în dreapta, se observă difuzoarele stereo.

Pe latura din spate, încadrate între două zone cu perforații pentru aerisire, se află portul de alimentare la curent, un port HDMI, și două USB Type-C – unul dintre ele cu suport pentru alimentare. Pe ambele laterale, înspre spate, se află, de asemenea, zone cu perforații pentru aerisire, iar pe latura din stânga avem portul LAN, un port USB A, un cititor de carduri microSD și un jack audio pentru microfon și căști. Pe latura din dreapta, însă, avem cele două LED-uri de stare ale materiei și activității interne plus două porturi USB A. Tot aici se află și Kesington Lock-ul.

Ridicăm capacul cu display-ul (destul de subțire) și observăm în primul rând cele două balamale destul de rigide, dar se poate ridica cu o singură mână. Display-ul are o rame subțiri, în partea de sus fiind ascunse camera WEB și microfonul, pe latura ramei de jos, care e mai groasă, avem pe centru sigla Nitro. Pe ramă se regăsesc și câteva piciorușe mici și subțiri și un sticker cu precizarea că display-ul este unul WQXGA @ 165Hz cu o latență de 3ms. Balamaua nu permite culisarea display-ului la 180 grade, dar destul demult încât să-l poți utiliza cam în orice poziție posibilă.

Pe partea de interacțiune, sus se află o zonă lată – între balama și tastatură, unde observăm perforații și un buton de Turbo cu un LED de stare multicolor pe acesta. În partea de jos, pe centru este TouchPad-ul cu cele două butoane de click integrate, în stânga lui fiind două stickere cu Intel Core i7 și NVIDIA GeForce RTX, iar în dreapta un sticker cu denumirea modelului, Nitro 16, și 5 dintre atuurile acestui model: Display 16 inch (16:10), Liquid Metal Thermal Grease, Turbo up to Max Graphics Power, Liller DoubleShot Pro – Networking, Full-Function Thunderbolt 4 și HDMI 2.1 la conectivitate.

Tastatura este cumva la un nivel mai jos decât restul zonei de interacțiune și este una Full QUERTY, iluminată RGB pe mai multe zone, cu NumPad și buton adițional dedicat aplicației Nitro.

Tehnic

36 x 28 x 2.6 cm sunt dimensiunile lui Nitro 16 și cântărește aproximativ 2.8kg, inima acestuia fiind un Intel Core i713700H din generația a 13-a cu 12 nuclee realicat pe tehnologia 10 nm. Dispune de 2x16GB RAM DDR5 și 2x1TB SSD NVme M.2 PCIe gen4 în RAID, GPU constând într-o NVIDIA GeForce RTX 4050 cu 6 GB GDDR6 și Intel Iris Xe Graphics – integrat.

Display-ul IPS LED de 16 inch WQXGA Antireflex suportă rezoluția maximă 2560 x 1600 (16:10) și la o frecvență de 165 Hz, iar pe partea de conectare avem RJ-45 Ethernet 10/100/1000 (Killer Ethernet E2600) și Wi-Fi 802.11 ax și Bluetooth, dar și un cititor de carduri microSD. Webcam-ul este HD, are microfon integrat și boxe stereo DTS X Ultra audio.

Tastatura este iluminată RGB pe 4 zone și include NumPad și avem și un TouchPad spațios, iar la porturi, pe lângă cel de alimentare, avem și ieșire jack audio/microfon, HDMI 2.1, 2x USB Type-C (Thunderbolt 4) unul cu suport alimentare și 3x USB 3.2.

Bateria este Li-Ion de 90Wh (4 celule) în stare de, citez producătorul, până la 8 ore (Autonomia variază în funcție de configurație și modalitatea de utilizare).”

Tehnologii incluse: Advanced Optimus, NitroSense, Acer FineTip RGB (tastatură), Acer ComfyView (Display), Acer Purified și Acer TrueHarmony (Audio).

Testare

Cifrele arată bine nu? Cred și eu, să ai în posesie practic un RIG de gaming integrat într-un laptop e ceva fantastic, să știi că-l poți lua cu tine peste tot și te poți bucura de jocurile preferate oricunde dorești fiind limitat doar de capacitatea bateriei (asta dacă nu ai o priză în apropiere).

Nitro 16 nu este vârf de gamă, însă include, după cum vedeți, componente performante, iar tehnologiile proprietare Acer sunt menite să contribuie și ele la o experiență de gaming. În mână, Nitro 16 e greu și materialul din care e confecționat – acel plastic gri-închis/negru, e magnet de amprente și nici nu pare rezistent, acel spațiu gol dintre plastic și display (pe capac) fiind vizibil cu ochiul liber atunci când împingi cu degetul pe mijloc (sau chiar pe logo-ul N – Nitro). Aceasta nu e o problemă la acest model ci am observat că mai toate gamele de gaming din portofoliul Acer sunt așa. Presupune o atenție mare să nu puneți presiune pe acel capac, când laptop-ul este închis, în rest nu e așa mare incoveniență, însă despre calitatea plasticului și amprente… nu prea am ce să zic. Îmi place însă acel desen abstract colorat, e cool.

Deschizi capacul, îi dai drumul și treci la joacă și uiți de toate minusurile, pentru că normal să fie așa, tastatura cu beculețe și performanță foarte bună și la urma-urmei asta contează la un gamer, nu? Tastatura am lăudat-o și continui să o fac atâta timp cât Acer va folosi același tipuri de butoane și fonturi, iar spațiu dintre taste și satisfacția click-ului per se, sunt exact ceea ce trebuie. Din punctul acesta de vedere, am preferat mereu să folosesc tastatura laptop-urilor de gaming de la Acer în loc să folosesc o tastatură mecanică conectată separat. În cazul TouchPad-ului nu am aplicat aceeași tactică, că na, un mouse separat vrei-nu-vrei e necesar (pentru o poziționare bună, butoane mai multe, scroll fizic șamd). În utilizare normală în Windows, sau aplicații, TouchPad-ului nu ai ce să-i reproșezi.

Display-ul este foarte mișto, fiind Antireflex nu-ți faci griji de reflexii deranjante, iar contrastul, culorile și luminozitatea sunt perfecte chiar și pentru utilizat laptop-ul afară. Cireașa de pe tort sunt cei 165Hz care contează enorm în jocuri (cele care suportă), dar și în browsing-ul de zi-cu-zi în Windows și aplicațiile preferate.

Camera și microfonul integrat sunt oarecum standard, să fie acolo și funcționează foarte bine în aplicații de tip video conferință, dacă vrei să faci streaming cu tine… te orientezi către o cameră și microfon mai bune. Acest tip de activitate o poți face, bineînțeles, dacă ai niște căști cu microfon mai bune via jack-ul audio, sau prin Bluetooth cel mai bine și actual. Situația audio schimbându-se în foarte bine, chiar dacă cele două difuzoare pot DTS, claritatea există, dar volumul e totuși prea mic pentru o ambianță perfectă. Pentru un clip YouTube, ceva cu voce de prin social media, sigur, merg și cele două boxulițe stereo.

Zona de conectivitate dispune practic de tot ce-ți trebuie pentru conectare la internet Wi-Fi sau rețea, a accesoriilor prin USB și USB Type-C și de încărcare a acestora, iar microSD-ul e util pentru adoratorii de fotografie. Însă, există un mare “DAR” aici, unde este portul DPI? Bine, display-ul Nitro 16 e perfect de gaming, dar dacă-ți dorești să te bucuri de experiența de gaming pe un TV sau monitor cu dimensiuni mari? Da, știu, există și posibilitatea oglindirii imaginii prin rețea pe display-ul extern preferat, dar totuși… Și pentru că tot vorbeam de rețea, LAN-ul nu e 2.5Giga, dar e la 1Giga și e de ajuns pentru un streaming decent și fără probleme – fie la aplicațiile de streaming video fie de gaming. Wi-Fi e și el destul de rapid, dar nu e Wi-Fi6 (care pe alte modele este inclus – Intel Killer Wi-Fi 6 AX1650i). Am făcut un teste de Wi-Fi pe un router pe care e net de 1G de la Digi, la o distanță de aproximativ 2 metri și a reieșit că se descurcă foarte bine:

Rămânem în zona de streaming și putem spune că am testat, pe partea de streaming video, aplicațiile Netflix, HBO MAX, Disney+, Prime Video, SkyShow Time și streaming-ul merge foarte bine, fie el prin LAN fie prin Wi-Fi, iar jocurile online nu au “chițăit” să pună probleme de lag sau buffering, în cazul utilizării aplicațiilor de tip streaming de gaming precum GeForce NOW.

Jocurile merg EXCELENT

Iată mingea-n terenul jocurilor – pentru care există acest tip de device portabil. Jocurile merg EXCELENT fără a uita însă că vorbim de un dispozitiv de gaming portabil și că depindem de un alimentator și o baterie reîncărcabilă integrată. Nitro 16 e o adevărată mașinărie de rulat jocuri și contează enorm atât placa video inclusă, în primul rând, RTX 40, apoi cantitatea de memorie RAM și cea de stocare, dar și performanțele lor. Gaming-ul pe Nitro 16 e de-a dreptul un răsfăț gameristic pe care vei simți probabil că-l merită gamer-ul din tine, dar dacă revenim cu picioarele pe pământ nu avem cum să nu pomenim totuși de preț. Pentru un gamer profesionist, în cazul eSports, Nitro 16 e perfect din toate punctele de vedere și oferă performața de care ere nevoie acesta în deplasare, conectat la o sursă de curent, bineînțeles.

Pe lângă teste pe care le-am realizat prin NVIDIA GeForce NOW Ultimate – Death Stranding, Atomic Heart, Control, Outriders sau Cyberpunk 2077 – răspund foarte bine pe Nitro 16, dar și jucate direct, pornind, firește, de la testul nostru cu Asphalt Legends și până la cel mai pretențios mâncător de resurse Cyberpunk 2077 cu update 2.0 aplicat – acesta, cu Ray Tracing pe ON și pe rezoluție maximă cu setările puse undeva aproape de Ultra, arată în primul rând incredibil, apoi se păstrează OK la cele 60fps necesare.

Pe lângă aplicații proprietare pe care Acer le include în produsele sale (Acer Care, Acer Killer Network, Acer Apps, Planet9) este și nelipsita aplicație Nitro care are și buton dedicat pe tastatură. De acolo, într-o interfață gameristică, poți face modificările dorite și poți afla despre starea sistemului în utilizare. O apăsare pe buton, și motoarele pornesc (ventilatoarele se aud) și ești gata de joacă. Poți seta mai multe trepte de ventilare în funcție de ceea ce faci pe laptop și ai și o scurtătură – acel buton Turbo.

Bateria… off… bateria. Săraca, e chiar OK într-o utilizare non-gaming, promițând ore bune de utilizare, dar când e vorba de gaming, aceasta se golește văzând cu ochii. În Windows 11, setat pe Balance la baterie, aceasta afișează 4 ore jumătate de utilizare, iar o încărcare de la 4% la 100% se face într-o oră.

Windows 11 funcționează foarte bine pe Nitro 16 și te poți bucura de browsing, rețelele de socializare preferate, dar și de aplicații mai pretențioase precum de editare foto/video/audio căci sistemul este capabil să ofere o experiență plăcută de utilizare, dispunând de performanțele necesare.

Pentru mai multe informații despre sistem, am folosit câteva aplicații care ne ajută:

Și în cele din urmă, am făcut și niște teste de tip Benchmark pentru a vă face idee despre performanțe:

Concluzie

Dacă la capitolul aspect, Nitro 16 poate că nu are nimic inovativ, deși elementele abstracte și tastatura cu RGB îi oferă acel puls de culoare care să ia ochii de la carcasa dintr-un plastic nu de cea mai bună calitate, la performanțe este unde excelează cel mai mult și da, aceastea din urmă sunt “cheia către victorie” în jocurile preferate, fie ele ușoare, eSports sau cele mai pretențioase titluri mâncătoare de resurse.

Acer Nitro 16 AN16-51 este disponibil la prețuri în jur de 7000 lei, preț care variază, bineînțeles, în funcție de specificații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.