“The juicy sound of your favorite tracks and a minimalist design that you can easily fall in love with at first sight after unboxing.” – Endorfy Viro
Consider că, în anul lui Batman, 2023, o identitate pentru un brand este foarte greu de realizat să nu mai vorbim despre branduri noi care vin pe o piață suprasaturată de accesorii și periferice de gaming – pentru că despre această zonă vom vorbi în acest articol. Accesoriile și perifericele de gaming sunt foarte multe, fiecare brand popular având o divizie de gaming căruia i s-a oferit o identitate aparte, însă nu toți vin cu ceva original, diferit, să se distanțeze unele de celelalte.
Și uite că Endorfy a știut cum să vină pe piață cu câteva modele de accesorii și periferice pentru fiecare serie – căști, tastaturi, mouși și altele, iar Viro – subiectul nostru din acest articol, sunt niște căști care, negre fiind, la prima vedere nu par diferite de altele de gen, însă… după ce deschizi cutia și faci primele teste… Haideți să o luăm pe rând.
Pachet
Am deschis articolul legat de identitate, ei bine Endorfy are una foarte simplă și cool totodată (am mai discutat despre asta în recenziile anterioare Endorfy), iar combinația de culori gri – cutia cu texte negre și acele cuvinte scrise de mână, colorate albastru-mov, completează un design atrăgător.
Let the
funsound begin
Cutia are pe partea din față o imagine cu căștile cu microfonul montat și o mică pictogramă cu telecomanda de pe fir, dar și una care menționează că în pachet se află și o pereche de earpads adiționale. Tot pe acolo găsim și un tagline drăguț și precizate 6 dintre feature-urile acestui model:
- High-quality 53mm driver, tuned to capture every detail
- Precise, accurate sound
- Durable aluminium frame
- Inline audio control
- Detachable microphone providing clear and natural voice
- Soft breathable fabric earpads
Pe lateralele lungi avem detalii tehnice traduse în mai multe limbi, iar pe latura de sus avem un o agățătoare pentru expus la raft și logo-ul ștanțat cu argintiu. Pe partea din spate, avem acele 6 feature-uri menționate iarăși plus o listă de compatibilități, una cu ce conține pachetul plus imagini mici cu căștile, din mai multe unghiuri și un cod QR pentru mai multe informații.
În cutie, pe un cofraj de carton tare – ca un fel de stand pentru căști – sunt căștile, acel plic galben care ascunde și o surpriză – burețeii de schimb și microfonul detașabil și manual de instrucțiuni. Cablul de date e cu mufe jack de 3.5mm la capete și o telecomandă pe fir și alt cablu prelungitor care are port jack de 3.5mm la un capăt, iar la celălalt 2 mufe jack de 3.5mm pentru căști și microfon.
Aspect
Am zis că “la prima vedere” arată ca orice căști de gaming, negre, dar când le scoți din pachet și le privești atent și le analizezi, chiar arată bine și nu ai cum să nu observi detalii și finisaje plăcute.
Cu microfonul și căștile detașabile, Viro nu-s tocmai mici ca dimensiuni și au și un pic de greutate. Avantajul este însă că sunt portabile și poți să transporți ușor cu firele și microfonul, separate, într-un săculeț ceva – care din nefericire nu e în pachet. Banda e destul de lată, din aluminiu și pe interior are o zonă foarte moale (unde se atinge cu capul), iar pe exterior avem ștanțat brand-ul Endorfy. Banda este metalică și se unește printr-o furcă în formă de Y răsucit cu cupele și se poate regla pe mai multe dimensiuni. Zona unde banda se unește cu acel Y este una groasă și prinsă bine, la fel și cupele sunt prinse bine de Y.
Cupele au partea din exterior cu logo ștanțat și sunt de un negru-gri “brushed” foarte aspectuoase, cupa din stânga având port jack pentru microfon și unul pentru cablu de date. Interiorul cupelor au un buret moale “air-permeable” care se poate schimba cu cele de rezervă din pachet, în caz că se tocesc în timp.
Microfonul se poate modela să-l poziționezi la liber cât mai bine și are și burețel pop-up, iar cablul de date, învelit în material textil, nu e foarte moale dar este subțire și pare destul de rezistent. La mijloc avem o telecomandă simplă cu switch On/Off pentru microfon și o rotiță pentru volum.
Prelungitorul este realizat din același materiale și e menit să fie folosit pentru dacă se dorește ieșiri separate pentru microfon și căști.
Viro arată foarte bine și se diferențiază ușor față de altele din gama sa printr-un design abstract, dar atrăgător, cu finisaje plăcute vizual și tactil.
Tehnic
Viro are dimensiunile 172×196×96.5 mm, sunt de tip over-ear, cu driveri de 53 mm cu o impedanță de 32 Ohmi, o frecvență de răspuns între 20–20.000 Hz și sunt compatibile cu MacOS, PC, Linux și practic orice are o ieșire audio pe port jack de 3.5mm.
Microfonul are o lungime de 137 mm și include pop-up filter, iar cablul de date are o lungime de 120 cm cu mufe jack de 3.5mm la capete și o telecomandă între ele. Adaptorul are o lungime de 150 cm și are la capăt intrări jack de 3.5 mm pentru audio și microfon și o ieșire pentru mufă jack 3.5mm.
Testare
Chiar mi-au plăcut cum arată Viro și le poți asorta cu orice RIG pentru că na, negrul, negrul e culoarea de la baza gamerilor cu tot cu accesoriile și perifericele sale. Sunt măricele dar e normal să fie așa căci sunt over-ear, dar nu sunt grele și sunt foarte comode.
Imediat cum le iei în mână îți dai seama că-s plăcute la atingere, interiorul bandei și de pe cupe e moale și sunt foarte comode pe cap. Par foarte bine construite, nu scărție îmbinările, banda e reglabilă, dar cred că ar fi trebuit să mascheze totuși acele fire care vin de la bandă în cupe. Exteriorul cupelor sunt arătoase cu o zonă de aluminiu “brushed” și sigla nu foarte în evidență.
Faptul că vin cu o pereche de bureței de rezervă pentru cupe mi se pare de foarte mult bun simți pentru că, mai mult ca sigur, după o perioadă mai lungă de utilizare, cele cu care vin montate, se vor coji. E un fapt și asta se știe că dacă porți căștile la sesiuni lungi de gaming, mai ales vara pe căldură, sarea din transpirație va coji burețeii și chiar și interiorul bandei. Bineînțeles, dacă le cureți după fiecare purtare le vei lungi viața. Burețeii sunt foarte moi și urechea intră perfect în “gogoașă”.
Am testat multe căști de acest tip (gaming, over-ear) și contează foarte mult greutatea, construcția, cât de bine stau pe cap/urechi, având situații când sunt prea largi și cad de pe cap dacă te apleci, sau prea strâmte, sau incomode și alte inconveniențe. Nu este cazul cu Viro, sunt perfecte din punctele acestea de vedere. Amprentele sunt însă, inamicul căștilor și se observă în exteriorul cupelor, dar și în acest caz, dacă le cureți după fiecare utilizare totul e foarte OK.
2 ani garanție – atât oferă producătorul – mi se pare un gest de încredere pe care potențialul client trebuie să-l aprecieze pentru că multe produse preferă să se așeze undeva la 1 an garanție.
Nu e cazul să discutăm despre instalarea per se că mufa jack de 3.5mm este printre cele mai vechi și populare forme de conectare în domeniul audio, cât despre compatibilitate iarăși putem să ne dăm seama singuri că poți monta Viro nu numai la PC, sau laptop (fie direct cu cablul de bază, fie cu adaptorul cu mufe separate pentru audio și microfon) merg foarte bine cam la tot ce are suport pentru acest tip de ieșire audio. Viro se pot conecta, din ce am testat, pe Switch Lite, la controller-ul DualSense și orice alt controller cu astfel de port, dar și la TV, casetofoane, MP3-playere, sisteme audio și orice device de acest gen.
Singura problemă intervine însă, port-ul jack și-a început încheierea ciclului de existență de ceva vreme și multe aparate și device-uri nu mai includ acest tip de conectare, având Bluetooth, HDMI, infraroșu sau USB Type-C.
Microfonul se montează/demontează ușor, teleomanda de pe fir ajută și ea la oprit/deschis și la volumul audio și calitatea sunetul vocii înregistrate/rededate este bună, filtrul pop-up făcându-și datoria, însă având totuși o sensibilitate mare. Acest din urmă element nu este ceva negativ pentru că nu e nevoie să ți microfonul lipit de buze când vorbești, dar dacă-i prea departe și e gălăgie în camera în care ești, se va auzi tot în microfon. Însă, dacă te joci sau vorbești pe microfon și e liniște în cameră, totul e în regulă.
Atât prin jocurile online, cu coechipierii/colegii de joacă, cât și prin aplicații de videoconferință precum Zoom, Messenger, WhatsApp, Team, Viro-și face datoria, ceilalți auzindu-te bine cu condiția pusă mai sus.
Calitatea audio redată este peste medie, clar, am rămas frumos surprins de volumul maxim măricel capabil și de cât de bine se aud și sunt echilibrate în spectrul audio. Desigur, în lipsa unei aplicații dedicate unde să-ți poți face tu reglajele preferate rămâne o chestie de “gust”. Înaltele și joasele (bașii) sunt echilibrați bine pentru, să zicem, podcasturi, sesiuni live și convorbiri și se potrivesc pentru muzica pop, rock și chiar și clasică. RnB, Rap, Hip-Hop și electronică se aud și ele bine, dar în toate situațiile dacă vrei reglaje, o poți face din sistemele de operare sau ale aparatelor/device-urilor.
Filmele și conținutul video redat se va auzi bine pe Viro contribuind aici, iarăși, volumul maxim mai ridicat în comparație cu alte căști de acest gen, dar bineînțeles pe noi ne interesează jocurile căci pentru ele au fost realizate aceste căști. Cu microfonul montat, în online, Viro-și fac treaba pentru că Battle Royalele răsună bine și sigur vei găsi o imersivitate într-atât să te bucure de joc și să te țină în capul listei la fraguri. Desigur, dacă vreți să pătrundem mai adânc la capacitățile tehnice de redare al sunetului nu putem compara cu căști Profi cu aplicații dedicate, setări pentru evidențierea pașilor inamicilor și alte “nebunii” de gen, însă să ne păstrăm la un nivel mediu de așteptări și categorie de utilizatori și sigur va fi o experiență plăcută de utilizare.
Cu un design plăcut și un sunet cu un volum mai mare decât alte căști de acest gen și completând cu o comoditate crescută pe timp mai lung de sesiuni de gaming, Viro sunt tot ce are nevoie orice jucător cu un jack 3.5 mm disponibil.
Concluzie
Viro m-a surprins ușor cu un aspect plăcut – design abstract și finisaje plăcute, comoditate și un volum maxim mai mare decât alte căști de acest gen. Portul jack este bătrân dar în același timp prezent în multe device-uri/aparate unde te poți bucura să poți folosi aceste căști, iar rezerva de bureței și garanția de 2 ani este binevenită.
Endorfy Viro se comercializează la un preț de aproximativ 200 lei.