Singurul imprint editorial de pe piața locală dedicat manga, NEZUMI, a fost lansat de Editura Nemira în anul 2022, fiind coordonat de scriitorul Marian Coman. Pentru NEZUMI primul an pe piața locală a însemnat publicarea unor serii foarte populare precum „Mireasa Străvechiului Mag“, „Regatele Ruinei“, „Lecții de vals“, precum și romanul grafic „Shino nu își poate spune numele“, alături de cea mai cunoscută serie manga a momentului, „Attack on Titan“, scrisă și ilustrată de Hajime Isayama. Mai mult decât atât, imprintul a contribuit la formarea unei adevărate comunități și a facilitat lectura în limba română a unor serii extrem de îndrăgite. Volumele publicate de Nezumi sunt traduse direct din japoneză de către traducători profesioniști, conectați la universul social și cultural nipon.
„Un proverb japonez spune că timpul este mâna tâmplarului care șlefuiește arta. Și cred că acest proverb se potrivește perfect pentru a defini primul an de Nezumi. Fiindcă după un an se prefigurează conturul proiectului nostru, un univers manga în care își au locul cele mai importante titluri de pe piață, o echipă de profesioniști și o comunitate de cititori pasionați. Iar primul an este, așa cum spuneam, doar conturul”, declară Marian Coman, coordonator al imprintului Nezumi.
Evenimentul aniversar va fi unul al experiențelor universului japonez, conturat alături de Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” și Cărturești. Printre activitățile speciale de care se vor bucura participanții se numără atelierul de caligrafie cu voluntarii japonezi de la CSRJAH și atelierul de manga cu artista Noctis Art, o sesiune de origami, un show de taiko susținut de către trupa Kodama Daiko, o întâlnire cu traducătorii celor două serii manga: Cosmin Tiţa, Mălina Coşan, Alexandra Baranyi, Andrei Perciun și o sesiune de Q&A cu Marian Coman, coordonatorul imprintului NEZUMI. Mai mult, participanții la eveniment se vor bucura de o experiență culinară la întretăierea lumii vechi cu cea nouă, sushi din partea Japanos si bubble tea. Surpriza cea mai mare o să vină sub forma unui chestionar Kahoot ce le va aduce participanților premii impresionante.
Ambasada Japoniei de la București care depune un efort constant și susținut pentru promovare culturii japoneze și a literaturii de tip manga în România va fi, de asemenea, prezentă la eveniment.
Centrul de Studii Româno – Japoneze „Angela Hondru” (CSRJ-AH), partenerul nostru strategic, a fost înființat în luna mai 2005, fiind parte a Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno – Americane. CSRJ-AH și-a propus încă de la început să fie echivalentul unui centru cultural dedicat Japoniei, în București. Împreună, ne dorim să construim o adevărată scenă pentru manga în România prin evenimente, dezbateri, scene din culise și multe alte surprize pe care le avem în plan pentru comunitatea pasionată de cultura japoneză, dar și pentru cei care o descoperă pentru prima dată.