Ascultă acest articol


Câștigător la REDDOT anul acesta, Predator Helios Neo 16 duce gaming-ul la o nouă treaptă și vine pregătit cu tot ce are nevoie un laptop de gaming în 2023.

“Te pui cu cel mai bun!”

Sub sintagma “Te pui cu cel mai bun!”, Acer încearcă să-și provoace jucătorii la joacă cu un laptop de gaming, jucătorul care-l are, conform producătorului, devenind fericitul posesor al “cheii pentru pentru deblocarea ambițiilor, curiozităților și posibilităților nesfârșite.”

V-a făcut curioși? Și pe noi și de aceea ne-am bucurat când l-am primit la teste cu așteptări mari și cu cele mai noi (și pretențioase dpdv tehnic) pregătite de stress test! Începem!

Pachet

Într-o cutie de carton reciclabil, destul de mică la dimensiuni, dar grea, nu avem prea multe informații, decât că avem un produs care include un procesor Intel și GPU NVIDIA RTX, iar de pe un sticker aflăm câteva detalii tehnice și codul de bare.

În cutie, între bureți găsim laptop-ul și un ghid rapid, iar într-o cutie separată avem alimentatorul – un brick neașteptat de subțire, cu cablul care alimentează laptop-ul și cablul pentru alimentare la curent (UK și EU).

Nu sunt multe de spus aici decât că există protecție adecvată pentru produs, inițiativa reciclabilă a ambalajului este de apreciat și pachetul, destul de micuț ca dimensiuni, include exact ce e nevoie – produs și alimentator pentru acesta.

Aspect

Extraterestul acesta îți “fură ochiul” direct de pe capac cu “tatuaje” mișto care se văd dacă privești din anumite unghiuri și arată nemaipomenit. Coordonate, tabel și un nelipsitul logo Predator de pe mijloc, fac aspectul foarte atrăgător! Per total, da, culoarea negru, plastic cam magnet de amprente peste tot, colțuri în stilul gamei Predator, cu partea de jos cu radiatoare masive care aduc a Transformers sau a mașină sport exotică, iar culoarea bleu se infiltrează și ea și bine face, căci dispare monitonia uni-color cu-acel gri-negru (mai exact “negru obsidian”).

Dedesubt avem, în partea de sus perforații pentru aerisire și dacă tragi bine cu ochiu, când e laptop-ul deschis, vei observa două coolere iluminate care-și fac treaba. În partea de sus și cea de jos avem câte două piciorușe de cauciuc, destul de măricele, iar în partea de sus suntem avertizați de aer fierbinte, în cea de jos având sticker-ul cu informațiile și codurile de bare. Înspre partea din față se observă pe laterale și cele două boxe stereo.

Trecem la laterale, iar pe cea din stânga avem, lângă o zonă pentru aerisire, portul LAN, un port USB, un microSD card reader și portul jack pentru căști și microfon, iar pe latura din dreapta sunt cele două LED-uri de stare, alte două porturi USB, Kesington Lock-ul și încă o fantă pentru aerisire. Pe latura din spate, însă, între două zone mari, laterale, pentru aerisire, avem portul de alimentare, două porturi USB-C și unul HDMI.

Deschide capacul și observăm pe ramă, în partea de sus, desupra display-ului camera web și găurele pentru microfon, iar pe rama subțire, care înconjoară display-ul, avem în partea de jos, pe centru, sigla Predator, în stânga sa cu două stickere pentru NVIDIA și WQXGA. În jurul display-ului, pe ramă, se observă mai multe piciorușe subțiri de cauciuc pentru când laptop-ul stă închis.

În zona de interacțiune, se observă, chiar sub balama, o zonă întinsă cu mici perforații, butonul de Turbo (iluminat cu LED multicolor), iar în dreapta avem sigla DTSX. Tastatura QUERTY iluminată pe mai multe zone, include NumPad și un buton dedicat PredatorSense, iar sub ea este plasat, ușor spre stânga, un TouchPad încadrat de două stickere pentru Intel Core și NVIDIA GeForce RTX – în stânga și un sticker cu denumirea modelului și 6 dintre feature-urile laptop-ului:

  1. NVIDIA Advanced Optimus
  2. Liquid Metal & 5th Gen AeroBlade 3D Fan
  3. Turbo up to Max Graphics Power
  4. Full-Function Thundebolt 4
  5. Killer DoubleShot Pro
  6. HDMI 2.1

Neo 16 e arătos, secretos și… futuristic.

Tehnic

Neo 16 are dimensiunile 28.25 x 360.1 x 279.9mm, 2.80 kg și încorporează procesor Intel i7-13700HX, RAM 16GB DDR5 (2x8GB), GPU NVIDIA GeForce RTX 4060 și SSD 512GB. Display-ul IPS cu ComfyView este de 16″ cu o rată de reîmprospătare (refresh) de 165 Hz și rezoluție maximă de 2560 x 1600 pixeli. Motorul e răcit de 2 ventilatoare 3D AEROBLADE din a 5-a generație (cu pastă termoconductoare din metal lichid)

La conectivitate dispune de LAN IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Gigabit Ethernet RJ-45 și Bluetooth 5.1, integrează microfon și cameră WEB, difuzoare stereo cu suport DTSX, iar la porturi avem 1xHDMI 2.1, 1x USB 3.2 Gen 1 de tip A, 2x USB 3.2 Gen 2 de tip A și 2x USB 3.2 Gen 2 de tip C.

Tastatura este QUERTY iluminată pe 4 zone, avem TouchPad rezistent la stropire, și bateria Litiu Ion (Li-Ion) este de 90 Wh.

Sistemul de operare instalat este Windows 11 Home (22H2) și vă reamintesc că Neo 16 a fost premiat la REDDOT 2023.

Testare

Îmi place și respect Acer și gama sa Predator (cu toate subcategoriile sale – Triton, Helios) pentru că insistă și continue să dezvolte seriile dedicate gamerilor, adaptându-le la cele mai noi tehnologii și făcându-le update cu cele mai performante componente, însă nu uită să le împartă și pe categorii de performanță-preț crescând și accesibilitatea.

Neo 16 este un voinic extraterestru care ne încântă vizual încă de ce când îl scoatem din cutie și-l luăm în mână pentru prima oară. Acele simboluri arată excelent imprimate pe “negrul obsidian”, care, pe cât de alien se dorește, amprentele tot își fac expunerea pe el, dar noi oricum avem mereu la îndemână o cârpiță să-i păstrăm autenticitatea nepătată, nu? Cu formele de care ne-a obișnuit seria Predator, Neo 16 încorporează de această dată culoarea bleu și avem mai departe acele trăsături, după cum ziceam, de bolizi și Transformers care nouă ne plac mult.

Puterea de care este capabil este mai mare decât “carcasa” în care este băgat, cei 16 inch mi se par totuși prea mici pentru cât de performant este, dar bineînțeles, HDMI 2.1 e acolo și poți să extinzi rezoluția și performațele pe un TV sau monitor mai mare. Cei 165hz ai display-ului sunt foarte importanți și “se simt” în jocuri și alte elemente de entertainment care suportă frecvențe mari, și chiar dacă nu este OLED, sau mai știu eu ce tehnologie nouă, WQXGA pare… deajuns?! Contrast bun, luminozitate la fel, iar faptul că la GPU avem un RTX 4060 spune din start că ne vom bucura de tehnologii vizuale cele mai noi și performanță în jocuri sau aplicații care necesită un GPU performant.

Camera web și microfonul încorporat sunt necesare, și la ele contribuie și jack-ul pentru căști/microfon pentru că, comunicarea via Zoom, Messenger, WhatsApp, Team, sau alte aplicații de videoconferință și în teste am obținut o calitatea audio/video decentă, atât eu cât și cei de la capătul celălalt al firului.

Windows 11 rulează foarte smooth și rapid pe Neo 16, mulțumită SSD-ului bun, al cantității memoriei RAM, al display-ului și bineînțeles a procesorului, iar aplicații de editare video/audio pur și simplu rulează chiar decent. Nu lipsesc aplicațiile proprietare Acer precum Care Center și bineînțeles, PredatorSense care are propriul său buton dedicat pe tastatură.

În PredatorSense ai acces extins asupra capabilităților GPU-ului, iar aplicația include și un control avansat și în cazul rețelei LAN și Wi-Fi, dar și a ventilatoarelor. De asemenea, tot din PredatorSense faci setările tastaturii cu tot cu iluminarea RGB și de acolo ți sub observație temperaturile având posibilitatea să le crești prin OverClocking – pentru că vorbim aici de un sistem avansat de gaming, nu?

Tastatura este foarte comodă și de fiecare dată când am în teste un laptop Acer Predator o laud pentru forma butoanelor, distanța dintre ele, cum se simt la apăsare, cursa adecvată de la apăsare și până la activarea comenzii, iluminarea, dar și fontul folosit pentru ea. Totuși, la dimensiunea de 16 inch, nu vedeam necesar includerea unui NumPad, dcare ar fi putut să aducă și mai mult spațiu QWERTY-ului. Butonul de Turbo este mereu la îndemână și la fel ca la bolizi ține loc de NOS – odată apăsat ventilatoarele-și cresc turațiile, fluxul de aer se accentuează și simți că decolezi. TouchPad-ul își face datoria, dar după cum bine știi, când e de jucat, pui un mouse separat (via USB sau Bluetooth).

E greu, dar se înțelege clar de ce, dar alimentatorul – față de alte modele, este micuț, ceea ce contribuie la noțiunea de portabilitate. Mai pe gamerește, nu-ți rupe spatele rucsacul cu laptop-ul și alimentatorul în el, ceea ce e chiar OK. Elegant e, alienesc, dar pretențios cu mâinile transpirate sau murdare aromele colorate ale cipsurilor, Neo 16 e lăudabil în public și un companion de nădejdie oriunde-l ai cu tine… cât timp ai alimentatorul la însoțitor.

Bateria nu e fantastică, dar săraca, scoate forțat o oră în gaming intens, poate chiar mai puțin, însă se încarcă și repede ceea ce e mai mult decât OK, iar difuzoarele… se aud clar, mulțumită DTSX, numai că, cum era de așteptat, încet, dar cu Bluetooth-ul la îndemână și chiar și bătrânul “jack” poți rezolva rapid și cu sonorul prin sisteme audio, căști sau ce mai dorești tu.

Streaming-ul video sau de gaming pune la încercare atât LAN-ul cât și Wi-Fi-ul dar Neo 16 s-a descurcat foarte bine. Am făcut și un test wi-fi rapid pe Speed.net, la o distanță de 2 metri de router-ul pe care era pus Digi 1G și rezultatul a fost următorul:

Gaming-ul! Jocurile, fraților “jucăuși”, astea contează pe Neo 16 și pot să vă zic că tot ce aveți voi prin galeriile voastre de achiziții online de titluri, totul va “rula” bine mulțumită NVIDIA RTX 4060. Am pus la bătaie Cyberpunk 2077 (cu tot cu DLC și patch 2.0 aplicat), Forza Horizon 5, Call of Duty Modern Warfare 3 (2023), Warcraft 3 Reforged, Diablo IV, Death Stranding, Control, Atomic Heart, Outriders – că să numesc câteva și la toate am menținut un 60FPS, umblând la setări grafice după caz, însă mai toate au mers pe ULTRA foarte bine. Unele dintre jocurile menționate le-am testat și pe NVIDIA GeForce NOW Ultimate, unde s-a văzut că și wireless-ul lui Neo 16 este capabil pentru că am avut parte de o sesiune de gameplay fără vreo problemă.

Pentru mai multe informații de ordin tehnic vă las și câteva capturi din programele special pentru așa ceva:

Înainte de notele finale am făcut și câteva teste de tip benchmark pentru a vă face o idee despre punctaje:

Nu știu ce să mai cer de la Neo 16, poate, aș fi curios cum se menține în timp, întrebări precum – rezistă bateria/ventilatoarele, se topește plasticul la sesiuni intense și repetate de gaming la turații maxime – sunt întrebări la care nu pot răspunde că necesită o testare pe termen lung – lucru care se aplică, cred, la mai toate produsele de teste (în general ai la dispoziție o săptămână, maxim două). Însă negru pe alb, din ce am testat, pot să vă spun că Neo 16 e laptop-ul de gaming de care are nevoie orice gamer fie el de eSports, sau amator de jocuri pretențioase și care vrea să încerce să tureze motorul mai mult (overclocking).

Concluzie

Neo 16 atrage priviri datorită aspectului “extraterestro-transformer” și impresionează și la capitolul capacități tehnice, pentru că are design-ul și interiorul adecvat pentru o utilizare în gaming-ul pretențios. Dacă îți permiți costul, butonul de Turbo a lui Neo 16 e gata să fie apăsat, iar tu să te bucuri de un laptop care rulează orice joc al momentului, oricât de pretențios ar fi acesta.

Predator Helios Neo 16 se poate comercializa la prețuri care se învârt în jurul a 9.999.90 lei, prețurile variînd în funcție de specificațiile tehnice alese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.