Maryam Tafakory și Eyal Sivan sunt regizorii pe care OWR #17 îi aduce în prim plan

0
160
Ascultă acest articol


Maryam Tafakory și Eyal Sivan sunt regizorii pe care OWR #17 îi aduce în prim plan. În cadrul celei de-a 17-a ediții, care se va desfășura între 5 și 14 aprilie la București, festivalul One World Romania are onoarea de a prezenta publicului două retrospective ale unor autori contemporani cu voci distincte și puternice, veniți din teritorii aflate în prezent în mijlocul unor turbulențe politice și sociale violente. Prima este dedicată artistei și regizoarei Maryam Tafakory, originară din Iran, și va avea loc în weekendul 6-7 aprilie, iar a doua regizorului israelian Eyal Sivan, între 8-12 aprilie, încheindu-se cu un masterclass pe 13 aprilie. Cei doi autori vor fi prezenți la București pe perioada retrospectivelor, iar publicul îi va putea întâlni la sesiunile Q&A după proiecții.

Focus Maryam Tafakory, weekendul 6-7 aprilie

Pe parcursul a două zile, focusul Maryam Tafakory compilează o selecție curatoriată de filme ale artistei, prezentate alături de video performance-uri live realizate chiar de Tafakory, la București. Cu o practică multidisciplinară de peste un deceniu, Tafakory a produs lucrări care îmbină poezia și performance-ul, imaginile de arhivă și documentarul, cu filmul de montaj. Scurtmetrajele lui Maryam Tafakory vor fi prezentate în două categorii. Prima include filmele Code Names (Nume de cod), proiecție digitală cu performance live, Irani Bag, Nazarbazi și Mast-del. A doua categorie prezintă She Stuttered (Ezitări repetate), proiecție digitală cu performance live, Absent Wound (O rană absentă), I Have Sinned a Rapturous Sin (Am comis un păcat încântător), Poem & Stone (Poezie & piatră), Taklif și Chaste/Unchaste (Pur/Impur). Munca ei este un mozaic artistic care abordează roluri de gen, tabuuri sociale și, mai ales, analizează structurile sociale dominante care impun modurile de reprezentare în societatea și cinematografia iraniană post-revoluționară. Luate individual, filmele lui Tafakory sunt o manifestare puternică a practicii poeziei și a politicii, iar însoțite de video performance-ul live, ele capătă o intimitate senzorială și emoțională unică. După ce au fost prezentate în instituții de artă și cinema de renume internațional (MoMA, Tate Modern, BOZAR, Quinzaine des cinéastes de la Cannes, Locarno, Toronto IFF), scurtmetrajele lui Tafakory au devenit cunoscute și publicului bucureștean prin proiecțiile premiate la Bucharest International Experimental Film Festival și, mai recent, în cadrul expoziției One World Romania 2023 Research for Tomorrow, curatoriată de Larisa Crunțeanu.

Focus Eyal Sivan, 8-13 aprilie

Eyal Sivan este un regizor de film documentar, teoretician și profesor universitar născut la Haifa (Israel), recunoscut pentru pozițiile sale politice intransigente și pentru folosirea cinematografiei ca un instrument de a chestiona narațiunile dominante ale trecutului și prezentului. Cu peste 30 de ani de activitate, Sivan definește filmografia sa ca pe „o întâlnire cu realitatea”. Filmele și lucrările sale vizuale au fost prezentate în festivaluri prestigioase și galerii de artă din întreaga lume. Munca lui se axează pe teme precum memoria, reprezentarea istorică, identitatea națională, (ne)supunerea și responsabilitatea. A abordat subiecte precum violența politică și genocidul din Rwanda și Burundi, controlul de stat și represiunea Stasi din fosta RDG. Majoritatea filmelor sale sunt însă despre problematicile conflictului dintre Israel și Palestina, relația cu trecutul istoric, memoria ca formă de rezistență și instrument politic. Filmografia sa a generat controverse pentru opiniile critice pe care le exprimă față de dinamica puterii în societatea din care provine. În intervalul de luni până vineri, vom putea viziona 5 dintre filmele autorului, proiecțiile fiind urmate de întâlniri cu acesta și discuții despre subiectele sensibile ale trecutului și prezentului, adevăr și realități contrafăcute în realizarea filmelor documentare politice. Selecția de la București include lungmetrajele: Aqabat-Jaber – Peace with no Return? (Aqabat-Jaber – Pace fără de întoarcere?) – 1995, Izkor, Slaves of Memory (Izkor, sclavi ai memoriei) – 1990, Jerusalem(s), Borderline Syndrome (Ierusalim(uri), sindromul borderline) – 1994, Jaa – The Orange’s Clockwork (Jaa – Mecanica Portocalei) – 2009 și The Specialist – Portrait of a Modern Criminal (Specialistul – Portretul unui criminal modern) – 1999. Eyal Sivan nu este un nume necunoscut publicului OWR. În 2019, festivalul a proiectat unul dintre filmele sale emblematice, Route 181: Fragments of a Journey in Palestine-Israel, co-regizat cu cunoscutul regizor palestinian Michel Khleifi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.