Regatele Ruinei – recomandare manga

0
342
Ascultă acest articol


Hametsu no Ōkoku sau Kingdoms of Ruin este o serie manga apărută în 2019, scrisă și ilustrată de Yoruhashi. De traducerea sa în limba română (Regatele Ruinei) se ocupă Alexandra Baranyi și Andrei Perciun în cadrul colecției Nezumi a editurii Nemira.

Uneori, cred ca nu puțini dintre noi visăm cu ochii deschiși la felurite căi fantastice de a ne răzbuna pe cei care ne-au pricinuit un rău ce ne-a frânt sulfetul într-o manieră care, cel puțin într-o primă fază, ni se pare iremediabil. Sau poate chiar pe lumea întreagă. Dacă nu mă înșel, sentimente de genul ne pot încerca mai ales în adolescență.

Adonis devine iute dintr-un ucenic o adevărată mașinărie de ucis înarmată cu magie descriptivă – nefiind vrăjitor în sensul pur, se folosește de o pană de scris cu care scrie vrăjile în aer. Ceea ce mi se pare tare cool sincer. Uneori când își creează în mijlocul luptei diverse arme sau obiecte ajutătoare, m-a dus cu gândul la Green Lantern.

Pentru un individ ca mine care încă nu a renunțat la scrisul de mână, în ciuda comodității oferite de tehnologia actuală, magia caligrafică a protagonistului m-a încântat mult. Tindem să uităm că scrisul de mână este cu adevărat scrisul din suflet. Gândește-te la puterea intenției și intensitatea unor sentimente de răzbunare din cale afară de violente, oare cum s-ar manifesta astfel?

Desenul este dinamic și expresiv pe fiecare pagină în parte. Violența grafică prezentă, de ce să mint, s-ar putea să ți se pare ușor șocantă dacă nu ești obișnuit cu asta, chiar dacă nu domină așa mult conținutul. Fundalurile sunt detaliate fără să simți că încarcă prea mult pagina sau că îți distrage atenția de la acțiune sau personaje. Fie că vorbim de armele oamenilor sau de armele pe care și le creează Adonis prin magie, ele arată adesea bestial. Vrăjitoarele din prima parte a poveștii dar și cele pe care le întâlnește protagonistul mai târziu sunt, așa cum te-ai aștepta de la o asemenea manga, de cele mai multe ori seducătoare.

Poate că scenariul nu e pe gustul oricui. Ce m-a determinat să nu las primele două volume din mână până nu le-am terminat a fost acțiunea ilustrată cu tehnici captivante. Este de admirat că un singur artist a reușit să scrie povestea și s-o și ilustreze complet, dar aș spune că dintre cele două componente se pricepe mai bine la desen.

După primele două volume citite sunt deja decis că Regatele Ruinei este o serie manga pe care o recomand cu căldură publicului 16+ pasionat de amestecul de SF și magie. Dacă te-au măcinat cândva gândurile răzbunării, cu atât mai mult s-ar putea ca povestea lui Adonis să-ți meargă la inimă. Urmează să „bingiuesc” restul de trei volume apărute până acum la Nemira cât de curând.

Traducerea s-a simțit cât se poate de naturală pe tot parcursul, fără impresia unor adaptări nefericite sau compromisuri pe care le vezi uneori făcute în alte situații. Cred că în anumite sensuri traducerea din japoneză s-ar putea să beneficieze de mai multă naturalețe decât interpretările engleză-română unde uneori pur și simplu sensul unui cuvânt nu se poate adapta direct.

Găsește primele 5 volume traduse în limba română în librăria online a editurii Nemira aici. Chiar la momentul publicării articolului este activă pe site promoția de primăvară în care este inclusă și seria Regatele Ruinei. Codul SPRING40, care oferă un discount de 40% în coșul de cumpărături pentru titlurile marcate cu bulina SPRING40, este valabil până pe 21 aprilie.

Mai jos te las cu trailer-ul pentru anime, al cărui prim sezon este disponibil pe Crunchyroll.

Sinopsis carte:

Vârstă recomandată 16+

„De secole, omenirea a evoluat prin puterea magiei, lăsată de Dumnezeu vrăjitoarelor pentru a-i proteja pe oameni. Cu timpul, progresul tehnologic a făcut ca vrăjitoarele să nu mai fie necesare, iar oamenii s-au întors împotriva lor.

În Imperiul Lidian a început atunci o nemiloasă vânătoare. Adonis era doar un copil în acele vremuri, ucenic al vrăjitoarei Chloe, pe care o iubea cu adevărat. Când ea piere, ucisă de armata imperiului, Adonis jură să se răzbune. Furia lui va face să curgă sânge.

Începe o bătălie epică între știință și magie.” – Nemira

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.