Ascultă acest articol


NASA, Administrația Națională Aeronautică și Spațială, a uimit întotdeauna, generație după generație, prin inovațiile sale și descoperirile remarcabile făcute explorând spațiul cosmic. Totuși, dincolo de lucrurile aflate de-a lungul timpului în lumina reflectoarelor, există câteva lucruri mai puțin cunoscute care au plecat de la această agenție.

Tehnologia Apollo de la NASA a fost folosită de Medrad pentru a dezvolta defibrilatorul cardiac implantabil AID, care monitorizează continuu inima, recunoaște debutul unui atac de cord și furnizează un șoc electric corector. Generatorul de impulsuri este, de fapt, o versiune miniaturizată a defibrilatorului folosit de echipele de urgență și de spitale pentru a restabili ritmul cardiac după o fibrilație. Odată implantat, acesta nu are nevoie de personal special instruit sau de echipamente suplimentare și constă dintr-un microcalculator, o sursă de energie și doi electrozi care detectează activitatea inimii.

Tehnologia de imagistică digitală a NASA este utilizată și pentru investigațiile RMN, radiografii și CT, precum și pentru diverse scopuri industriale și de producție. NASA a lucrat la procesarea digitală a imaginilor încă din anii ’60 pentru a evalua imaginile luate de sonde și sateliți.

NASA are un Birou de Protecție Planetară (NASA’s Office of Planetary Protection) în cazul în care se descoperă viață pe o altă planetă. Rolul principal este să se asigure ca atunci când oamenii și roboții se întorc din spațiu, să nu existe risc de contaminare pe Pământ. Roboții ar putea conține urme de bacterii, viruși sau alți contaminanți biologici, iar o ființă umană poate să devină un contaminant ambulant, dacă nu ar exista măsurile de protecție necesare.

NASA a fost dată în judecată de trei bărbați din Yemen pentru invadarea planetei Marte. Cei trei au spus că sunt proprietarii planetei roșii și că au moștenit planeta de la strămoși în urmă cu 3.000 de ani. Acest lucru a fost declanșat de explorarea planetei Marte de către nava spațială Pathfinder și roverul Sojourner de la NASA, care au trimis fotografii și date în anul 1997.

NASA experimentează cultivarea plantelor în cadrul misiunilor spațiale din prezent. În timp ce NASA organizează misiuni de lungă durată spre Lună și Marte, o provocare cheie este de a găsi o modalitate de a hrăni echipajele pe timpul săptămânilor, lunilor și chiar anilor petrecuți în spațiu. Până în prezent, agenții NASA au cultivat o varietate de plante, inclusiv salată verde, roșii și ardei.

Inovațiile realizate de NASA sunt mereu captivante, indiferent dacă ești sau nu pasionat de acest domeniu. Nu ratați noul episod din „NASA: Culisele Inovațiilor”, marți, 30 aprilie, la 21:00 pe National Geographic. Descoperiți mai multe despre culisele fascinante ale agenției spațiale care a schimbat lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.