Închipuiți-vă scenariul în care pe nepusă masă vă treziți la ușă cu prietenii sau familia să vedeți un meci al naționalei la Europenele 2024, sau pur și simplu au chef de dans, karaoke, distracție și voie-bună! Trebuie să ai pregătit sistemul audio pentru că este primordial în acest scenariu foarte plauzibil. Ei bine, de aceea trebuie să ai pus deoparte acel sistem audio, iar o soluție perfectă e o boxă portabilă (nu, nu de-aceea micuță) ci una mare și zdravănă, de dimensiuni cât să ofere un sunet puternic.
Casa ta devine nucleul distracției
Astfel ajungem la Sony care dă drumul la bubuială, RGB și Karaoke cu noua serie ULT din care face parte și boxa de petrecere ULT TOWER 10! Acoperă atât partea de conectare la TV pentru redarea unui sunet puternic cât și partea cu distracția de club și karaoke. Noi am fost foarte încântați când a fost anunțată seria ULT de la Sony și imediat am făcut cerere să primim și noi la teste.
“Casa ta devine nucleul distracției datorită bass-ului masiv, funcțiilor Party Sound 360°, 360° Party Light și funcției de karaoke – cu ajutorul microfonului wireless.”
Despre ULT POWER SOUND de la Sony
Anunțată în aprilie 2024, noua gamă ULT POWER SOUND de la Sony a fost o surpriză foarte plăcută, iar din gamă fac parte, pe lângă Party Speaker ULT TOWER 10 și boxa mijlocie ULT FIELD 7 și cea mică ULT FIELD 1, dar și căștile ULT WEAR. Toate aceste modele includ un buton dedicat ULT, care “dezlănțuie” sunetul la o calitate deosebită, prin îmbunătățirea melodiilor redate cu mai multe moduri de sunet diferite și, foarte important, sunt proiectate având ca prioritate sustenabilitatea.
Însă în acest articol ne îndreptăm atenția asupra “gigantului” ULT Tower 10 care ne-a “bubuit” la sediul MovieNews.ro, dar și pe vecinii noștri…
Pachet
Am așteptat cu nerăbdare să sosească ULT Tower 10 iar când a venit… adus de doi băieți (noroc că mergea liftul) și am văzut dimensiunile reale… am cam rămas mut. Ambalată atent într-o cutie de carton pe care erau imprimate toate informațiile tehnice, inclusiv cea despre greutate (29 kg), aveam să găsim “turnul” într-un sandwich de scârță, pe care erau frumos ambalate un microfon wireless, cablul de alimentare, bateriile pentru microfon și un manual de intalare și utilizare rapidă. Un cablu optic și un cablu de alimentare UK sunt, de asemenea, disponibile în pachet.
La prima vedere este clar vorba de un produs premium, dacă luăm în calcul ambalajul de calitate, informațiile furnizate și nivelul de protecție a boxei în sine.
Aspect
După un duel ca de la colos la colos cu despachetarea “turnului”, fără vre-un incident, mânerul și roțile a făcut ca deplasarea boxei să fie ușoară și comodă, deci am putut trece la o analiză a aspectului.
În partea de sus, un cartonaș de prezentare ne ajută să ne familiarizăm cu controlul și setările – se poate da jos după, și sus avem, așadar, panoul de control, tactil (butoane pentru Bluetooth, volum +/- și Play/Pause), plus două butoane uriașe, rotunde, pentru Power și cel dedicat, ULT. Tot acolo sunt prezente și două butoane tactile Echo și Key Control. La o privire atentă, acel cartonaș informativ este lipit pe un locaș unde poți așeza tableta sau dispozitivele mobile. Între cele două butoane avem un sticker care ne informează cum să facem rapid un test. Se poate da jos.
În jurul zonei de interacțiune de sus este un mâner pentru transport care pe interior are poziționate LED-urile RGB. Pe mâner, în partea din față, avem logo-ul SONY. În partea din spate a pupitrului tactil este un capac de cauciuc care ascunde porturile pentru microfon sau chitară, un potențometru pentru volum +/-.
Sub mâner, într-o zonă circulară, sunt dispuse două tweetere, iar în partea din spate alte două tweetere și se observă un capac cauciucat care ascunde zona de conectivitate unde avem un port Audio In, portul optic și unul USB cu suport pentru încărcare. Pe capacul de cauciuc, în interior, sunt imprimate informații de ordin tehnic.
Sub zona anterioară, mai este o zonă în care observăm alte două boxe pentru medii, iar mare parte din centrul boxei este acoperită cu un grilaj sub care se observă o “monstruozitate” de difuzor (X-Balanced Speaker Unit). Sub această zonă, în partea de jos, mai bine o zonă circulară cu două “scobituri” pentru bass reflex, altele fiind disponibile și pe partea din spate unde avem și portul pentru alimentare la curent.
În ultima zonă din partea de jos avem iarăși un inel mare cu iluminare RGB, iar pe latura mică de jos avem două roți pe partea din spate, iar în față trei piciorușe cauciucate mari.
Pe laterale, în partea de sus, aproape de pupitrul de control, sunt prezente două suporturi pentru microfon, rabatabile.
Microfonul arată destul de profesional, cu o zonă pentru baterii, împerecherea cu boxa făcându-se automat.
Negrul și griul închis și plasticul dur cu forme rotunjite, sunt completate de plasa metalică care acoperă marele difuzor central. Aspectul per total este unul foarte futuristic și plăcut, care, odată ce dai drumul la boxă cu RGB-ul pornit, petrecerea a și început!
Tehnic
ULT Tower 10 este un tip de boxă de petrecere alcăturită dintr-un Woofer – boxa mare (320-320 mm), centrală, 2 difuzoare pentru medii (Stânga/Dreapta) și 2 tweetere (Stânga/Dreapta) plus alte două pe spate.
Dimensiunile sunt de 418 mm x 1106 mm x 428 mm și cântărește aproximativ 29 kg, iar pupitrul tactic este rezistent la stropiri accidentale (Splashproof). Conectarea la device-uri se face prin Bluetooth 5.2, iar microfonul se conectează wireless la boxă.
La conectivitate avem port pentru microfon cu fir sau chitară electrică cu potențometru de volum, port USB cu încărcare, port optic și Audio In. Alimentarea se face la curent prin cablu de alimentare pentru priză EU sau UK.
ULT Tower 10 are suport pentru aplicațiile Sony Music Center/Fiestable prin care se pot face setări mai detaliate și un control extins al iluminării RGB.
ULT Tower 10 se poate conecta la TV (via cablu optic sau Bluetooth) și suportă funcția TV Sound Booster, funcția de a se împerechea cu alte boxe compatibile prin Party Connect, sau conectare la alte device-uri mobile (via Bluetooth) cu posibilitatea de a comuta între ele. Se pot conecta, de asemenea, două boxe ULT Tower 10 – Stânga-Dreapta.
Prin portul USB se pot încărca device-urile mobile.
Testare
Întâi de toate, pentru ce există acest tip de boxe, implicit ULT Tower 10? Desigur, pentru petreceri, karaoke, sau pentru a extinde experiența audio de la TV. Nu e genul de boxă externă pe care s-o iei în parc sau în concediu, însă te poți baza pe ea chiar și la un eveniment mai restrâns, pentru că are o putere mare audio, iar iluminarea RGB creează un efect plăcut de petrecere.
Mânerul și roțile sunt la fix pentru transport pe distanțe mici, la fața locului, iar iluminarea este dispusă destul de inteligent pe interiorul acelor mânere, dar și în partea de jos. Materialele sunt calitative și combină un plastic reciclat dur cu metal (plasa de deasupra difuzorului de bass).
Porturile de conectivitate sunt destul de standard ceea ce înseamnă că poți conecta ce-ți dorești la boxă, Bluetooth-ul fiind însă principalul modul de conectare. Firul de alimentare la curent e scurt, deci cu siguranță va fi nevoie de un prelungitor, iar portul pentru microfon/chitară chiar e binevenit, deși microfonul din pachet se conectează și funcționează perfect. E nevoie doar de bateriile incluse în pachet, care se pun rapid și asta a fost tot. Conectarea se face automat. Nu, nu am făcut capturi cu mine cântând karaoke din respect pentru vecini și pentru suprafețele din sticlă din apropiere – înțelegeți voi – însă pot să vă spun că vocea se aude clar, tare și poți să te îndepărtezi la mai mult de 4-5 metri de boxă fără să-ți faci griji de întreruperi.
La o privire atentă, în lumină, prin acele fante de aerisire se observă spațiul gol din interior, din jurul difuzoarelor pentru a lăsa spațiu bass reflex-ului să se manifeste și este demn de admirat și design-ul în sine (experiența KANDO) cu formele sale rotunjite și ușurința cu care poți muta pe roți cele 29 de kg ale sale.
Odată ce am dat drumul la boxă, pe device-ul mobil mi-a apărut automat că boxa ULT Tower 10 este disponibilă pentru împerechere care se face imediat, apoi urmează extinderea experienței audio prin instalarea gratuită a aplicației Sony. Iluminarea (360° Party Light) este foarte plăcută cu LED-uri dispus în interiorul mânerelor de sus, dar și în partea de jos, astfel jocul de lumini fiind destul de atrăgător. Jocurile de lumini sunt multiple, la fel și setările de sunet se pot extinde prin aplicația Sony Music Center via Fiestable. Din aplicație ai modul de DJ, Karaoke, Motion Control și un Party Playlist unde-ți poți strânge melodiile preferate. Din aplicație te poți conecta la Spotify sau YT Music, la opțiunile Stereo Pair și Party Connect și poți controla spectrul audio cu ajutorul unui Custom EQ. Modurile de iluminare disponibile sunt Delightful, Rave, Chill, Strobe, Gradation, iar dacă nu vrei iluminare, o poți opri.
Portul USB e binevenit căci poți așeza tableta sau mobilul în zona specială de la pupitru și poți “trage” cablul la portul de încărcare, astfel nu-ți faci griji că rămâi fără baterie. Pupitrul de control e ușor de utilizat, cu butonul ULT cu două preseturi audio gata-setate – unul normal și unul cu Bass extins – butonul de Power și cel de Bluetooth pentru conectare rapidă și comutare între mai multe device-uri conectate. Iluminarea are și ea câteva moduri rapide pe pupitru, iar cele de Karaoke/Chitară au funcțiile sale. După cum este precizat, pupitrul este în siguranță dacă este stropit, ceea ce este un avantaj.
Conectarea la TV se face în două moduri, prin cablu optic sau prin Bluetooth, și există un buton și pentru Audio TV Boost care face să se audă totul mai bine. Mi se pare o chestie foarte mișto și aceea de a conecta două ULT Tower 10 și a le pune în dreapta și în stânga TV-ului pentru o experiență audio… de dat vecinii afară din casă.
Volumul maxim face să se audă foarte tare, cel puțin pentru un apartament de 55MP din beton, dar nu-și pierde din calitate și spectrul audio este bine echilibrat, având la îndemână (pe lângă cele două preseturi din butonul ULT) altele prin aplicație, iar dacă vrei să reglezi totul cum îți place, ai acel Custom EQ.
Pe lângă TV, smartphone, am testat și cu o tabletă – care arată tare bine pus în locașul acela de la pupitrul de control, cu Spotify deschis. De asemenea, prin aplicație există și suport pentru un asistent vocal.
Puterea sunetului ULT Tower 10 trebuie folosită în spații mai largi, cei cu garsoniere și apartamente de bloc, de 2-3 camere, riscând să cojească vopseaua de pe pereți, să crape bibelourile și să-ți spargă paharele de cristal. Mai mult de atât, dacă te chinuie și talentul în stil Vocea României, n-o face în spații închise și cu lume pe lângă tine. Cu ULT Tower 10 la vilă, la curte – undeva fără vecini, sau la un eveniment, însă, duce distracția la maxim prin sunet clar și puternic, o iluminare jucăușă plăcută la fix pentru o atmosferă de disco, iar conectat la TV îți va tranforma serile de meciuri sau concerte în momente de neuitat.
Concluzie
ULT TOWER 10 este ceea ce trebuie pentru petreceri cu karaoke sau seri de meciuri la TV în spații medii (de preferat fără vecini) pentru că e gălăgioasă, iar iluminarea crează o atmosferă perfectă.
Sony Party Speaker ULT TOWER 10 se comercializează la un preț de aproximativ