Înscrieri deschise la Meet, Point & Shoot Timișoara, atelierul de film documentar pentru adolescenți care susține incluziunea socială

0
132
Ascultă acest articol


Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania revin pentru al șaselea an consecutiv în formula Point & Shoot. În Timișoara, sub numele Meet, Point & Shoot, atelierul are și scopul de a contribui la incluziunea socială a refugiaților și imigranților în România și de a crea noi contexte de schimb intercultural. Astfel, în cadrul atelierului sunt disponibile 16 locuri, dintre care 8 rezervate pentru participanții refugiați sau imigranți.

Tinerii cu vârsta între 14 și 19 ani care locuiesc în Timișoara sunt invitați să ia parte la cinci zile pline cu exerciții de filmare și activități care îi vor ajuta să comunice și să se cunoască, alături de profesioniști din industria filmului. Atelierul se va desfășura în limba engleză, dar nu este necesar un nivel avansat.

Înscrierile sunt deschise până pe 8 septembrie, iar atelierul va avea loc în perioada 23 – 27 septembrie la Casa LOGS – centrul de zi de consiliere și informare al Asociației LOGS – Grup de Inițiative Sociale. Atelierul va fi coordonat de doi cineaști cu experiență în domeniul filmului documentar: Ana Gurdiș, regizoare de film documentar, și Lucian Mircu, scenarist și regizor.

Atelierul continuă tema festivalului One World Romania de anul acesta – Alege!, îndemnând adolescenții să aleagă cum privesc imaginile care îi înconjoară, într-un format non-competitiv, în cadrul căruia sunt încurajate lucrul în echipă, curiozitatea și autocunoașterea prin dialog.

Meet, Point & Shoot e pentru tine dacă vrei să înțelegi de ce unele imagini au impact asupra ta sau să creezi imagini care transmit un mesaj; dacă ai o pasiune pentru filme și vrei să descoperi alte perspective asupra lor; dacă ești o persoană care își pune mereu întrebări și vrei să-ți exersezi curajul de a vorbi în public; dacă simți că te atrag subiectele legate de drepturile omului sau filmul documentar și vrei să afli mai multe despre ele.

Programul conceput de traineri te îndeamnă să descoperi povești pe care le poți împărtăși cu ceilalți, prin intermediul filmului. Vei participa la exerciții de filmare pe teren și de montaj în cadrul cărora îți vei exersa totodată capacitatea de a asculta și de a vorbi cu empatie cu cei din jurul tău.

Cum se aplică la atelier?

În vederea selecției, îi invităm pe cei interesați să completeze un scurt formular în limba engleză: https://forms.gle/xGQBJchPy7TWQ9qJ9. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa atelier@oneworld.ro.

Traineri:

Ana Gurdiș (n. 1994) este o regizoare de film documentar din Republica Moldova, cu studii în jurnalism și cinematografie, absolvind UNATC în 2021. Debutul ei, „Eva noastră”, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Transilvania și prezintă povestea unui cuplu cu dizabilități care crește o fiică sănătoasă în mediul rural din Moldova. În prezent, Ana lucrează la al doilea lungmetraj, care explorează viețile a două surori gemene din Italia și Moldova — una mamă, cealaltă o voce pentru comunitatea queer. Pe lângă filmele tradiționale, Ana explorează arta video, cu scurtmetrajele din 2023 „Spune o poezie” și „Capturi” care călătoresc acum la festivaluri. Aceste lucrări au fost deja proiectate la DokuFest (Macedonia), FeKK (Slovenia) și au câștigat premii la Filmul de Piatră (România). Ana este, de asemenea, trainer de film pentru tineri, participând ca trainer în 2023 la Documentar de Hârșova și Meet, Point & Shoot cu One World Romania, continuând această tradiție și în acest an.

Lucian Mircu: Din 2006, scenarist pentru radio (Kiss FM, Magic FM, Rock FM) și copywriter. Este co-fondator al Asociației Marele Ecran și al festivalului Ceau, Cinema! (Timișoara), ajuns la a douăsprezecea ediție. În urma experienței de organizator la primele nouă ediții Ceau, Cinema! a scris volumul „Din spatele scenelor” (tipărit în 2023). Împreună cu Mircea Gherase, a realizat documentarul independent „Superhombre” (2019) despre alpinistul Horia Colibășanu, selectat în secțiunile competiționale ale unor prestigioase festivaluri de cultură montană din lume (Cracovia – Polonia, Bilbao – Spania, Trento – Italia, Kendal – Marea Britanie sau INKAFEST – Peru). „Superhombre” a fost recompensat cu Marele Premiu în Competiția Națională la Alpin Film Festival (Brașov, 2020). Nominalizat la Premiile Gopo (2021), categoria „Cel mai bun film documentar”. În 2024, au finalizat în aceeași formulă documentarul „Apă și talpă”, a cărui lansare națională e preconizată în această toamnă.

În această toamnă, One World Romania pornește din nou On Tour. Pe lângă atelierele pentru liceeni, vor avea loc ediții ale Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului, cu proiecții și dezbateri, la Călărași (4 – 7 septembrie), Timișoara (19 – 22 septembrie) și Oradea (18 – 20 octombrie). La Brașov va avea loc și o ediție extinsă KineDok, programul care promovează documentarele creative în spații alternative.

ORGANIZATOR

Asociația One World Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.