The New Year that Never Come/”ANUL NOU CARE N-A FOST”, regizat de Bogdan Mureșanu, este unul dintre numeroasele filme românești care abordează subiectul Revoluției din 1989, dar maniera atipică în care explorează această perioadă transformatoare pentru România l-ar putea poziționa rapid în topul clasamentului.
Nu îmi amintesc să fi văzut alt film despre Revoluție care să exploreze acest subiect într-un mod atât de creativ – fără exces de zel, violență și melodramă.
„Anul nou care n-a fost” a câștigat două premii importante la Festivalul de Film de la Veneția și este o tragicomedie concentrată pe destinele a șase personaje care caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens într-o lume absurdă, alimentată de frică. Viețile lor se intersectează într-o zi de decembrie 1989 și nimic nu va mai fi la fel…
Din distribuție fac parte Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Ioana Flora, Ada Galeș, Nicoleta Hâncu, Marian Rîlea, Manuela Hărăbor, Gabriel Spahiu.
După succesul filmului său anterior, „Cadoul de Crăciun”, Bogdan Mureșanu explorează din nou relațiile tensionate din cadrul familiei românești, pe fondul unui concept aparent simplu: „anul nou nu vine”, timpul pare că se blochează înainte de Revoluția din 1989, iar personajele sunt forțate să trăiască în această buclă incertă.
„anul nou nu vine”
Mureșanu folosește acest blocaj temporal ca metaforă a stagnării psihologice și emoționale. Personajele sunt prinse între trecut și viitor, ceea ce simbolizează de fapt o neputință colectivă. În societatea contemporană, oamenii tind să trăiască momente de incertitudine și ezitare înainte de mari schimbări, fie ele profesionale, familiale sau sociale. Deși filmul se petrece în preajma unui eveniment marcant din istoria Romaniei, această alegorie poate fi aplicată pe scară largă, explorând anxietatea față de nou și necunoscut.
Criza temporală este, de fapt, o criză interioară – o problemă care nu poate fi rezolvată prin simpla trecere a timpului, ci prin introspecție și înțelegerea propriei condiții.
Fiecare dintre personajele filmului cumulează reacții variate la criza temporală: de la panică și furie, până la detașare și un soi de acceptare bizară a situației. E interesant modul în care filmul reușește să „păcălească” publicul, creând așteptări pe care ulterior le deturnează: când anticipezi declanșarea unei crize majore, constați că situația este tratată într-un mod comic și absurd, ceea ce subliniază natura imprevizibilă a oamenilor. Ulterior realizezi că oamenii sunt capabili să se adapteze rapid, preferând adesea să ignore adevărata gravitate a unor situații, în favoarea autoiluzionării.
Dialogurile sunt presărate cu umor sec, iar interpretările actorilor sunt remarcabile prin naturalețea lor. Unul dintre punctele forte ale filmului este impactul său dual: poate face publicul să râdă și, în același timp, să reflecteze asupra fragilității relațiilor interumane.
Acțiunea se petrece, în mare parte, într-un spațiu închis, sugerând izolarea și constrângerea fizică, dar și mintală, pe care le simt personajele. Și muzica joacă un rol important în amplificarea tensiunii. Filmul păstrează un ton realist și menține un contrast interesant care face ca umorul să fie din ce in ce mai tăios, iar momentele dramatice să fie tot mai profunde.
Pentru cei care au uitat cum se trăia în anii ’80 sau care au fost născuți după Revoluție, filmul aduce o poveste originală, profund românească, ancorată în trăirile contradictorii ale unei societăți aflate între vechi și nou, între real și fantastic.
În loc să devină o poveste apocaliptică, „Anul nou care n-a fost” rămâne fidel stilului regizorului, oferind o perspectivă plină de ironie asupra normalității românești. In a nutshell, filmul lui Bogdan Mureșanu ne arată momentul în care minciuna e devoalată, iar adevărul intră triumfător în viețile românilor care așteptau an an nou și au primit o viață nouă.
RECENZIE DE ALINA GABRIELA BOICU
O producție Kinotopia, The New Year that Never Come/”ANUL NOU CARE N-A FOST” va fi lansat doar în cinematografe din 24 septembrie. Filmul este distribuit de Forum Film.
- Regizor: Bogdan Muresanu
- Scenariu: Bogdan Muresanu
- Gen: Dramă
- Lansare: 24.09.2024
- Durata: 2 ore 18 minute
- Studio: Kinotopia
- Clasificare: AP-12 – Acordul Părinţilor 12
- Distribuitor: Forum Film
- Actori: Adrian Vancica … Gelu
Nicoleta Hâncu … Florina
Emilia Dobrin … Margareta Dinca
Mihai Calin … Stefan Silvestru
Marian Râlea … Comrade Mihalcea
Ioana Flora … Mariana - Sinopsis: “ANUL NOU CARE N-A FOST este o tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică.” – Forum Film