În mai puțin de o lună urmează să vizionăm în sfârșit noul The Batman. După așa amânări usturătoare ne vom bucura de o nouă interpretare a justițiarului îmbrăcat în liliac începând cu 4 martie în sălile de cinematograf. Robert Pattinson poartă de data aceasta costumul, iar la cârma regizorală se află Matt Reeves. Cu mai multe trailer-e și spot-uri TV inundând Internetul în pregătirea lansării, tot este greu de anticipat cu exactitate ce ne așteaptă în cele aproape 3 ore de acțiune detectivistă (durata oficială a filmului este 2h55m). Deducem direcția în care vrea Matt Reeves să ducă noua poveste – care trebuie văzută deocamdată ca un univers paralel DC față de filmele de până acum, nu un reboot – și că Batman pe care îl vom urmări aici se află abia în al doilea său an de activitate, când răufăcătorii săi renumiți abia se formează.

De fapt, probabil ai absorbit deja toate informațiile disponibile despre The Batman și citești acest articol sorbind ciocolată caldă din cana ta cu Batman în care înmoi biscuiții Oreo în ediție limitată The Batman, care se găsesc și în magazinele din România. Am încropit mai jos o listă scurtă de filme DC și non-DC ce merită văzute luna aceasta ca să intrăm treptat în atmosfera creată de Matt Reeves și ca să înțelegem mai bine inspirația regizorului. Dar am inclus după aceea și alte activități în caz că filmele nu sunt suficiente sau le-ai (re)văzut deja.

1. Se7en

O alegere evidentă, de Se7en își amintește oricine când plouă apăsător într-un trailer în care Riddler este arestat într-o cafenea. Încă din 1995 de când s-a lansat, Se7en rămâne un thriller polițist întunecat și violent emblematic pentru genul său. Orașul în care se petrece acțiunea seamănă izbitor cu Gotham, iar înțelepciunea detectivului veteran interpretat de Morgan Freeman ar putea să-ți amintească de comisarul Gordon. Poate că noul Gordon interpretat de Jeffrey Wright se inspiră puțin și de aici.

2. Zodiac

Dacă nu s-a înțeles până acum, mai mult ca oricând acest Batman va fi în primul rând un detectiv, așa cum îl știm de vechile benzi desenate, și nu-și va folosi doar pumnii și gadget-urile. Citind interviurile sale, ne prindem că Matt Reeves este puternic influențat de anii ’70 în procesul său creativ. Riddler este interpretat realist și înfricoșător, ca un veritabil Zodiac Killer. Regizat tot de David Fincher, filmul Zodiac creionează extrem de bine profilul unui ucigaș în serie dar și a detectivilor obsedați să-l găsească.

3. Good Time

Robert Pattinson este un actor subapreciat din cauza rolului din Twilight, însă cred că acela a fost un rău necesar pentru cariera sa, care să-i aducă popularitate. Interpretarea sa din Good Time i-a atras atenția regizorului Matt Reeves, considerând-ul ideal ca Bruce Wayne/Batman. Good Time este disponibil în acest moment și pe Netflix dacă ești curios. Eu aș adăuga și Cosmopolis, ar fi interesant de văzut ca o alternativă de Bruce Wayne așa cum ar fi perceput de cetățeni. Pattinson a jucat incredibil în numeroase roluri post-Twilight și dacă îl ști doar din Twilight este esențial să-l vezi în orice altceva ca să înțelegi ce-i poate pielea de fapt. Astfel, ca notă de subsol, îți recomand cu căldură și The Lighthouse dacă ești dispus să vezi un film alb-negru într-o direcție artistică dubioasă, scârboasă și inedită.

Desigur, sunt și alte filme polițiste specifice anilor ’70-’80 pe care ai putea să le vezi ca să te pregătești de The Batman, însă cele trei de mai sus mi se par cu adevărat esențiale. Pentru a gusta din viziunea regizorală ai putea să încerci și alte filme din portofoliul lui Matt Reeves. Mie mi-a plăcut în mod deosebit War for the Planet of the Apes ca final de trilogie. Având în vedere că Reeves este de asemenea inspirat de Kurt Cobain în scrierea poveștii sale cu Bruce Wayne, n-ar strica să asculți câteva albume Nirvana. Sunt curios dacă în afară de „Something in the Way” vom mai auzi și altă piesă Nirvana în film.

Dacă nu ești tocmai familiarizat cu universul DC ar fi o idee bună să vezi câteva dintre filmele mai „serioase” inspirate din benzile desenate cu justițiarul nocturn.

4. The Dark Knight

Mulți cinefili consideră TDK filmul Batman care le depășește pe toate, chiar și pe cele din viitor, dar sunt și fani ai benzilor desenate vechi care nu prea îl consideră o adaptare fidelă. Viziunea lui Christopher Nolan este într-adevăr una realistă, departe de ridicolul pe care îl atingeau filmele mai vechi cu Batman, și tocmai de aceea este atât de apreciat filmul. De fapt nici nu prea l-aș încadra tehnic vorbind în categoria de filme cu supereroi, fiindcă este mult mai aproape de o dramă sau thriller polițist decât de un film supereroic așa cum cunoaștem genul azi. Nici nu este nevoie să vezi întreaga trilogie, The Dark Knight mi se pare un capitol destul de independet față de Begins sau Rises.

5. Joker

Cine ar fi zis că un film cu Joker ar putea fi atât de profund? De fapt, chiar și enigmatic, deoarece nu putem spune cu certitudine că protagonistul filmului lui Todd Phillips devine același Joker maniac pe care îl cunoaștem în orice univers DC. Atmosfera întunecată și incursiunea adâncă în psihicul unui criminal din Joker s-ar putea să servească puțină inspirație pentru The Batman. Poate că nu te atrag filmele „cu supereroi” dar această creație inspirată de benzile desenate este o capodoperă ce nu trebuie ratată de cinefili.

6. The Long Halloween Part I și II

Încă de la primele informații date despre filmul lui Matt Reeves știm că  este una din benzile desenate care au inspirat direcția detectivistă a filmului. Între timp au apărut și cele două părți de film animat care adaptează direct volumul de bandă desenată. Cu toate că schimbă puțin povestea, este o adaptare reușită atât scenaristic cât și pe plan tehnic. Aici, criminalul în serie dezvăluit abia la final ucide doar de sărbători, începând cu Halloween. Acțiunea lasă loc misterului specific unui roman polițist în acest film care ne arată latura de detectiv a lui Batman.

7. Batman: Hush

Ca o alternativă la The Long Halloween, Hush poate fi văzut tot ca pe un mister. Faptul că este și Riddler amestecat în poveste mă duce iarăși cu gândul că poate măcar indirect personajul interpretat de Paul Dano în The Batman ar putea fi influențat de această variantă de Riddler.

8. Benzi desenate

În cazul celor două animații recomand că căldură să fie citite și benzile desenate care au stat la bază, mai ales că nu repeți povestea, căci în cazul amândurora finalul este diferit față de adaptarea animată. Sau poți să le citești fără să mai vezi filmele dacă nu ai timp de ambele. Alte story arc-uri ce merită citite luna asta ar fi Batman: Year One și Ego, care sunt menționate lângă The Long Halloween ca inspirații pentru The Batman.

Dacă nu le știai deja sau dacă aveai nevoie de o reîmprospătare a memoriei, toate aceste filme și cărți de bandă desenată și poate chiar și albume muzicale te vor ține ocupat până pe 4 martie, când The Batman va fi distribuit în cinematografele din România de către Vertical Entertainment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.