Conclave – Recenzie

"Conclave este un amestec magistral de mister, intrigă politică și dramă de caracter."

1
784
Ascultă acest articol


Într-o lume măcinată de politică, crize sociale și secrete vine acest film, semnat de regizorul premiat cu Oscar Edward Berger pentru pelicula „All Quiet On The Western Front” (Liniște pe frontul de vest). Regizorul a decis să facă acest proiect crezând că Conclav este cel mai aproape de adevăr despre ceea ce se întâmplă în timpul alegerii unui papă.

Filmul este bazat pe romanul bestseller al lui Robert Harris, și prezintă secreta alegere papală ca pe un thriller cu mize mari, în care cardinalii catolici sunt manipulați ca piese de șah de cei care râvnesc la puterea supremă.

Moartea unui papă progresist pune tot acest mecanism în mișcare, iar cardinalul Lawrence (Ralph Fiennes), decanul Colegiului Cardinalilor, supraveghează conclavul pentru alegerea următorului papă. Pe tot parcursul filmului vom asista la cum se forjează alianțe și cum se pun la cale planuri pentru a obține cele 72 de voturi necesare pentru a deveni papă.

Deși, aparent, tema principală este moartea papei, de fapt tema principală este cardinalul Lawrence care va trece printr-o criză de credință, ceea ce îi pune la grea încercare rolul său, acela de a ghida conclavul.

El este total devotat cauzei cardinalului Bellini (Stanley Tucci), considerându-l pe colegul său liberal drept persoana potrivită pentru a continua să ducă Biserica mai departe.

Cardinalul Bellini este cel mai progresist dintre ei, susținând drepturile LGBTQ+ (o temă extrem de actuală, după cum bine știm), și refuză să se lase descurajat atunci când susținătorii săi îi sugerează că ar trebui să își păstreze pentru sine opinia cu privire la rolul mai important al femeilor în Curie.

una dintre cele mai bune drame politice din ultimii ani

De aici, de fapt, povestea prinde viață pe peliculă ca una dintre cele mai bune drame politice din ultimii ani. Conclavul papal servește drept subiect, dar temele filmului sunt la fel de relevante pentru recentele alegeri politice globale.

Dorința de putere este copleșitoare în ambele cazuri, cu facțiuni care distrug instituții și tabere opuse care refuză să considere valide alte poziții decât ale lor.

Edward Berger a reunit o distribuție impresionantă, cu Ralph Fiennes, nominalizat de două ori la Oscar, ca centru moral al filmului.

Cardinalul Lawrence este un om cumsecade, aruncat într-o poziție deloc de invidiat. Înainte de moartea papei, Lawrence era deja neliniștit cu privire la viitorul Bisericii. Pe măsură ce dezvăluirile zguduie Colegiul Cardinalilor, acesta este nevoit să se confrunte cu corupția de la cele mai înalte niveluri ale Bisericii.

Regizat cu precizie și fler de Edward Berger și adaptat, după romanul captivant din 2016 al lui Robert Harris, de Peter Straughan, Conclave este un amestec magistral de mister, intrigă politică și dramă de caracter. Ancorat de o interpretare de excepție a mereu genialului Ralph Fiennes, filmul ne poartă adânc în coridoarele Vaticanului, unde credința și ambiția se ciocnesc.

Fiennes oferă o interpretare imaculată, insuflându-i cardinalului Lawrence o intensitate tăcută și un umor ironic care îl descriu pe deplin ca pe un om tulburat de pierderea recentă a credinței sale. Portretul său surprinde complexitatea unui om împovărat de datorie, de îndoiala de sine și de povara reputației Bisericii sale.

Distribuția celorlalte personaje este la fel de importantă, cu un Stanley Tucci care strălucește în rolul liberalului cardinal Bellini, al cărui conflict ideologic cu tradiționalistul cardinal Tedesco (Sergio Castellitto) generează o mare parte din tensiunea filmului.

Pe de altă parte, legendarul actor de teatru și ecran John Lithgow aduce o ambiguitate delicioasă cardinalului Tremblay, ale cărui secrete sugerează conspirații mai mari. În același timp, Isabella Rossellini este la fel de impresionantă în rolul surorii Agnes, observatoarea și enigmatica menajeră a conclavului.

Regia lui Berger este deopotrivă ca un bisturiu care taie perfect și elegantă, care se potrivește mai mult decât perfect cu materialul filmului. Proaspăt laureat al Oscarului, Berger aduce o gravitate cinematografică lumii secrete a Vaticanului, cu un limbaj vizual rafinat, și cu momente de o frumusețe eterică.

Cu toate acestea, filmul rămâne ancorat în drama umană, desfășurându-se ca un thriller al conspirației tensionat și discret. „Angel and Demons” ar putea doar visa să fie atât de inteligent realizat.

Fiecare interpretare este demnă de laudă

Pe de o parte se află o facțiune anglofonă (care oglindește dominația politică a Occidentului) care încearcă să aleagă cu orice preț un papă progresist. Printre aceștia se numără personajul lui Fiennes, care se luptă cu credința sa în timp ce conduce conclavul, cardinalul american Bellini, a cărui umilință deghizează o pricepere politică, și cardinalul Tremblay, a cărui politețe ascunde secrete neplăcute.

La mijloc se află cardinalul Benitez (Carlos Diehz), un mexican amabil și nou venit, staționat în secret în Kabul, și sora Agnes, a cărei sarcină de a-i servi pe cardinali se ciocnește cu datoria de a-și proteja mănăstirea.

Personajul Isabellei Rossellini este arma secretă a Conclavului, de la reacțiile ei dezamăgite în timp ce observă în tăcere, până la modul în care comandă o sală întreagă cu puțin mai mult decât o reverență.

Deci, putem vorbi despre un thriller, și unul dintre cele mai echilibrate filme ale anului. Plin de mesaje și meditativ în egală măsură, scenariul lui Straughan echilibrează cu abilitate teme teologice profunde cu comentarii incisive despre ambiția și natura umană.

Dialogul este atât spiritual, cât și tensionat, fie că este vorba de cardinali care se angajează în dispute ideologice sau de Lawrence care pune cap la cap în liniște adevărul despre colegii săi. Filmul nu se dă în lături de la prostia umană inerentă, aplecându-se asupra spectacolului fastului și ceremoniei sale.

Finalul filmului oferă o serie de răsturnări de situație care sunt pe cât de șocante, pe atât de satisfăcătoare, legând temele filmului despre credință, putere și moralitate cu o precizie uluitoare.

Dar Ralph Fiennes este cel care face ca totul să pară atât de lipsit de efort, iar interpretarea sa este de-a dreptul magnifică, ancorând filmul cu un magnetism la care este imposibil să nu te reacționezi.

În concluzie, acest film va fi un jucător important în cursa pentru premiile Oscar de anul viitor.

Așa că, mergeți la film și formați-vă o părere personală asupra acestei pelicule. Merită văzut!

Conclave/”Conclav″ rulează în cinematografele românești din 22 noiembrie și este distribuit de Vertical Entertainment.

  • Regizor: Edward Berger
  • Scenariu: Peter Straughan, Robert Harris
  • Gen: Thriller
  • Lansare: 22.11.2024
  • Durata: 1 oră 40 minute
  • Studio: Indian Paintbrush, Access Entertainment, FilmNation Entertainment
  • Clasificare: AP-12 – Acordul Părinţilor 12
  • Distribuitor: Vertical Entertainment
  • Actori:  Ralph Fiennes … Lawrence
    Stanley Tucci … Bellini
    John Lithgow … Tremblay
    Isabella Rossellini … Sister Agnes
  • Sinopsis: “Conclav spune povestea unuia dintre cele mai vechi si secrete evenimente – selecția unui nou Papă. Cardinalul Lawrence (Ralph Fiennes) este ales responsabil pentru a organiza conclavul după moartea neașteptată a iubitului Papă. Odată ce liderii Bisericii Catolice vin din întreaga lume la Vatican, Lawrence se trezește în centrul unei conspirații și descoperă un secret care ar putea zgudui însăși fundația Bisericii.” – Vertical Entertainment

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.