Ascultă acest articol


Îmi amintesc șocul pe care l-am avut atunci când am primit unul dintre primele laptopuri de gaming care integrau cea mai rapidă placă video NVIDIA al acelui moment. Era un laptop enorm – gros, greu, cu două alimentatoare uriașe și grele care trebuiau montate deodată, iar când îi dădeai drumul aveai impresia că ai pornit un bolid de curse. Fiind blindat și de coolere, în momentul când începeai să te joci ceva aveai impresia că e elicopter, că una-două stă să-și ia zborul…

Fast-forward. 2024. ASUS ROG Zephyrus G16 GA605W – un laptop de gaming foarte subțire și ușor care integrează o soluție grafică performantă și care necesită numai un singur alimentator (mic și ușor) pentru a funcționa, și are răcire activă care abia se simte. Mai mult de atât, vine cu un al doilea alimentator și mai mic și mai ușor ca primul, pentru ca atunci când pleci în deplasare să nu-ți fie greu cu căratul. Păi? Ke-ai făkut Bobitzăh?!

Pachet

Haideți s-o luăm pe rând. Așadar, acest articol e dedicat modelului ASUS ROG Zephyrus G16 GA605W care mi-a plăcut mult și veți înțelege la final de ce.

Zephyrus G16 vine ambalat într-o cutie neagă cu mâner – cutie simplă, reciclabilă, personalizată foarte subtil cu sigla ROG pe-o parte, într-un fel de degrade, pe cutie aflându-se și nelipsitul sticker cu codurile de bare și câteva informații despre specificațiile tehnice.

În cutie, avem partajat frumos, cele două alimentatoare (unul mai mic pe USB-Type C și unul mai mare – ambele cu cabluri pentru priza EU) și ghidul rapid, într-o cutie separată și între două felii de carton avem o altă cutie, stilizată, neagră, cu logo-ul ROG în degrade și cu textul negru-lucios ROG SEPHYRUS pe-o laterală, în care se află laptopul, învelit într-o țiplă să nu se zgârie plus observăm pe el și un sticker mare pe care sunt imprimate câteva funcții importante ale device-ulului. Sub laptop se află ocutie o cutie subțire în care se află ghidul rapid de utilizare și alte pliante.

Aspect

La prima vedere, Zephyrus G16 se diferențiază de alte laptopuri de gaming, printr-un aspect sleek – e subțire, greutate redusă și un design futuristic destul de abstract cu o carcasă din aliaj de aluminiu, care iese în evidență prin acel panou iluminat, cu suport de jocuri de lumini, Slash Lighting montat pe capac, lângă el, într-un colț fiind inscripționat și Republic of Gamers Est. 2006 lângă logo-ul ROG. Pe partea opusă, avem două piciorușe lungi de cauciuc, iar pe colțuri, înspre utilizator, se văd două difuzoare. Aici avem și stickerele cu odurile de bare și alte informații, iar pe centru, întregul spațiul este cu perforații pentru aerisire. Dacă privim atent, în partea sus, înspre balama, se obsrvă o zonă lungă cu perforații – una dintre cele două zone pentru disiparea aerului cald.

Pe latura cu balamaua, tot așa, dacă te uiți atent e o zonă – un fel de șanț, mai exact, reprezenând a două zonă pentru disiparea aerului cald, iar pe mijloc sunt 3 LED-uri de stare pentru activitate, alimentare și încărcare. Deasupra LED-urilor e logo-ul modelului ZEPHYRUS.

Pe latura din dreapta avem un port USB Type A și unul Type-C și cititorul de carduri, iar pe latura din stânga avem portul de alimentare DCIN pentru încărătorul cel mare, un port HDMI, port USB Type-C și unul Type-A și jack-ul pentru căști și microfon.

Deschidem capacul și imediat ne dăm seama că acest sistem de balama este unul foarte interesant, ușor diferit, dar clar funcționabil. Pe rama din jurul display-ului (bezel), în partea de sus, se observă multiple camere/senzori și nu ai cum să nu remarci cât de subțire această ramă, cel puțin pe lateralele din stânga și din dreapta.

Zona de interacțiune – partea de jos, este acoperită cu o foiță dintr-un material moale, pe care-l poți folosi în scop de protecție mai departe, iar pe zona TouchPad-ului (care e imensă) e aplicată o folie care se dă jos la prima utilizare. În partea din dreapta jos, avem stickerele care ne amintesc că este vorba de un procesor AMD RYZEN AI 9 HX, suport NVIDIA GeForce RTX Studio și NVIDIA G-SYNC.

Efectiv, când am ridicat capacul nu mi-am putut lua ochii de la dimensiunile TouchPad-ului – după cum spuneam. Zona e imensă și e întinde de la marginea de jos a tastaturii QUERTY iluminată (nu are NumPad) și până la marginea de jos a laptopului. Și în lățime este destul de mare, de asemenea. Pe partea din stânga și din dreapta a tastaturii care include butonul Copilot al Windows 11 și 4 butonașe prea mici, pentru cele 4 direcții, sunt două difuzoare mari cu perforații micuțe în carcasă.

În partea de sus avem butonul de Power în dreapta, cu o formă interesantă, iar în stânga deasupra tastelor “F” avem două butoane pentru volum +/-, microfon Mute/Unmute și butonul dedicat aplicației Armory Crate. Cele patru butoane sunt numerotate “M1 – M4” și se pot configura după plac.

Rezumând, ca design Zephyrus G16 este foarte simplu, abstract la prima vedere, dar dacă privești atent ies în evidență elemente foarte mișto (Slash Lighting – configurabil și acel sistem de aerisire ingenios), dar și TouchPad-ul uriaș și sistemul audio cu cele două boxe care încadrează tastatura.

Tehnic

Îmi place mult aspectul lui Zephyrus G16 și deși știam că e bun, eram curios să aflu de performațele sale. Laptop-ul are dimensiunile 35.4 x 24.6 x 1.49 cm și o grosime de aproximativ 1.64 cm, cântărește numai 1.85 Kg și are un procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370 (2.0GHz) răcit cu ajutorul ROG Intelligent Cooling cu tehnologie cu trei ventilatoare, metal lichid, conducte termice îmbunătățite și ventilatoare Arc Flow Fans de a doua generație, acompaniat de un GPU NVIDIA GeForce RTX 4060 (8GB GDDR6).

Memoria RAM este de 2x16GB LPDDR5X, iar cea de stocare de 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD. Display-ul OLED de 16 inci suportă rezoluția 2.5K (2560 x 1600, WQXGA) cu G-Sync,
Validat Pantone, și suporta Dolby Vision HDR și cu o rată de reîmprospătare (refresh) de 240Hz.

La conectare avem port 1x 3.5mm Combo Audio Jack, port 1x HDMI 2.1 FRL, 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 1x Tip-C USB 3.2 Gen 2 cu Suport Alimentare și Display Port, 1x Type-C USB 4 cu suport pentru DisplayPort / alimentare (viteză transfer date de până la 40Gbps) și
1x card reader (SD Card) (SD Express 7.0) și dispune de Wi-Fi 7(802.11be) (Triple band) și Bluetooth 5.4.

Camera este IR 1080P FHD (cu suport pentru Windows Hello), 3x microfoane sunt cu tehnologie de anulare a zgomotului de fundal și avem un sistem audio de 4 difuzoare (dual force woofer) cu Smart Amplifier Technology și 2x Tweetere.

Tastatura este de tip chiclet cu iluminare RGB și are un Touchpad multipoint, spațios și o bateria de 90WHrs formată din 4 acumulatori Li-ion (suportă încărcarea rapidă de la 0-50% în doar 30 de minute) și rulează Windows 11 Home.

Așadar, tehnic vorbind, Zephyrus G16 are niște specificații tehnice “obraznice” în sensul bun, punând în poala gamerilor practic o adevărată mașinărie de gaming de care aceștia se pot bucura în deplasare.

Testare

Așdar am lămurit două chestii importante, da? Zephyrus G16 este un laptop mișto, arătos, dar să nu vă păcălească aspectul că-ci înăuntru este o bestie! În mână arată superb, ce să mai, și apropos de cum am deschis articolul, de unde ne aflam – nu cu mulți ani în urmă – și unde s-a ajuns acum, în 2024, este o evoluție incredibilă d.p.d.v. al performanțelor îndesate în ambalaje atât de mici și mișto!

După ce ai trecut cu admirarea aspectului și te-ai informat despre performanțele, pe hârtie, al lucru pe care remarci, imediat când apeși butonul acela cu o formă interesantă de Power, este display-ul OLED cu un negru absolut pătrunzător, iar imediat cum ajungi în Windows 11 – și ajungi rapid mulțumită SSD-ului performant, afli că e vorba de un refresh de nici mai mult nici mai puțin de 240Hz – Sfinte Batman!?

Unghiurile de vizualizare sunt maxime, rata de contrast este foarte ridicată și activarea HDR-ul posibilă, rezultatul fiind imagini superbe atât statice cât și în mișcare. Filmele și serialele din rețelele de servicii de streaming se văd absolut impecabil, cât despre jocuri, nici nu mai zic (ba zic, mai jos puțin!).

Alt element foarte important este sistemul audio – care se aude incredibil fiind format dintr-un set de difuzoare cu tweetere și (un fel de) woofer toate fiind poziționate strategic să-ți dea o senzație foarte plăcută de spațialitate și/sau tridimensionalitate (mai ales în jocuri). Decizia de a pune difuzoarele lângă tastatură schimbă enorm situația, majoritatea laptopurilor utilizând sistemul de poziționare sub laptop – un de sunt poziționate tweeterele lui Zephyrus. Sistemul audio e un “game changer” ca s-o dăm tematic.

Camera este foarte bună, rapidă, ești văzut clar și are chestii inteligente implementate, iar cele 3 microfoane cu sistem de anulare a zgomotului de fundal face experiența de comunicare video cu prietenii, una foarte plăcută (atât pentru ei cât și pentru tine – mulțumită display-ului și a sistemului audio).

Pe partea de conectare ai tot ce-ți trebuie pentru a-ți monta pe USB sau Bluetooth și chiar încărca device-uri pentru că încărcarea, atât prin Type A cât și prin Type C, este foarte rapidă. Bluetooth și USB poți folosi și pentru un mouse de gaming performant, deși TouchPad-ul ăla e de-a dreptul _cuvânt cenzurat_ de mare, responsive și încăpător.

Tastatura are butoane mari, iluminate, și fiind pe clicket sunt clar plăcute la utilizare. Tastarea se face rapid și fără probleme, dar acele “bețișoare” de butoane de direcție (cu funcții și de Home, End, Page Up, Page Down) sunt extrem de micuțe și subțiri. Cele 4 butoane configurabile de sus sunt foarte la îndemână și chiar ajută, iar butonul dedicat Copilot te-ndeamnă să pășești în universul A.I. care e aici pentru tine să te ajute, nu să te asuprească și să te extermine! 😀

Conectarea la internet o faci prin Wi-Fi7, bineînțeles dacă ai un router și net capabil pentru așa ceva. Noi avem la sediu Wi-Fi6 cu 1GB net, iar testele le-am făcut cu laptopul la o distanță de mai mult de 2-3 metri de router și am obținut:

Nu o fi el Wi-Fi7 dar chiar și 6-le și-a făcut treaba bine, cel puțin în testele de streaming video de pe serviciile de streaming video nu am văzut apărând pictograma de Buffer și totul funcționând smooth. La fel și în cazul streaming-ului de jocuri prin aplicația NVIDIA GeForce NOW Ultimate, spre exemplu.

Bineînțeles e nevoie de un SSD rapid și este simțindu-se timpii rapizi de răspuns, aici contribuid și vitezele (și cantitatea memoriei RAM), și am făcut și un test să vedem cam despre ce viteze de transfer vorbim aici:

Despre A.I. pot să vorbesc oricând și oricum fără probleme căci, ce să mai, e parte din viața noastră și e în mai toate device-urile care ne înconjoară. În cazul de față o avem integrată în procesor și în sistemul de operare și glumeam eu mai sus, dar la modul serios chiar ajută, te ajută pe tine ca utilizator. Rutina ta de zi cu zi creează niște pattern-uri pe care AI le poate gestiona și activa/dezactiva atunci când trebuie fără să-ți mai bați tu capul, astfel turația coolereleor și frecvențele procesorului/GPU-ului/RAM-ului reglându-se automat și se asigură o utilizare corectă (consum și temperaturi reduse etc). Asta ca să dau un exemplu. Nu vă gândiți la cipuri 5G, SkyNet sau mai știu eu ce scenarii apocaliptice cu roboți, că nu este cazul… încă 😀

Dacă-ți dorești să fii tu cel care intervine în administrarea și gestionarea sistemului ai aplicațiile My Asus și Armory Crate – de unde, ai câteva mod-uri de utilizare gata făcute – Ultimate, Standard, Eco Mode și Optimized – de utilizare a laptop-ului, dar poți și să-ți modifici tu setările cum vrei, tot de acolo aflând și informații despre starea sistemului, dacă sunt necesare update-uri de software sau firmware la componente, controlul jocurilor de lumini ale tastaturii și implicit a Slash Lighting-ului de pe capac sau calibrarea automată a sistemului în funcție de ce faci pe laptop – mod Default, Cinema (video), Eyecare (office) sau câteva moduri prestabilite pentru genuri de jocuri – Racing, RTS/RPG, FPS.

Utilizare aplicațiilor de tip Office și al celor de editare foto/video/audio este o experiență minunată pe Zephyrus, dar aici vorbim de mai mult de atât – vorbim de aplicații profesionale de editare video (GeForce RTX Studio) care necesită putere mare de procesare, și acest laptop se descurcă bine în această direcție.

Jocurile, Sf. Batman, JOCURILE! Ei bine, jocurile rulează fără probleme, chiar și cele mai noi titluri apărute, cu setări grafice setate aproape de maxim. Având acces la o lună gratuită de PC Game Pass ai o grămadă de jocuri pe care le poți juca și noi am încercat, spre exemplu, Indiana Jones and the Great Circle, Stalker 2, Forza Motorsport și Forza Horizon 5 și experiența de gaming pe Zephyrus este absolut bestială! Bineînțeles, nu te gândi la Ray Tracing în 4K, că nu e cazul, însă la Full HD poți să faci teste de RT mulțumită RTX – ON cu al său DLSS 3, calitatea imaginii pe acest OLED la 240Hz cu HDR pe ON fiind super-tare. E clar că are putere de procesare și știe să gestioneze bine și temperaturile la utilizare intensă a GPU-ului – acel sistem de disipare a căldurii fiind funcțional și bine gândit.

experiența de gaming pe Zephyrus este absolut bestială

Pentru a vă face o idee extinsă asupra informațiile de ordin tehnic al lui Zephyrus G16 am pus la bătaie o serie de aplicații speciale pentru așa ceva și am făcut chiar și câteva Benchmark-uri pentru a vă face o idee despre punctajele opținute:

După toată această perioadă de testare, bateria s-a dovedit foarte bună atunci când laptop-ul nu este alimentat la curent, în cazul unei utilizări intense (jocuri, programe de grafică etc) aceasta cedând rapid, însă clar mai mult decât alte laptopuri din această categorie. Nu-ți faci însă probleme căci cu alimentatorul micuț – cel pe USB Type-C – menit pentru luat în geantă în deplasare, încarci rapid laptopul, dar și mai repede o faci cu cel mai mare, timpii apropiindu-se destul de mult de cei specificați de producător (0-50% în doar 30 de minute) așa că, chiar nu ai motive de îngrijorare din acest punct de vedere.

Concluzie

ROG Zephyrus G16 GA605W este un laptop de gaming elegant, construit bine cu atenție la detalii și performează excelent când e vorba de programe pretențioase tehnic, dar și cele mai noi jocuri. Sistemul ingenios de aerisire, dar și cel audio, sunt “cireașa de pe tort”, dimensiunile TouchPad-ului uimește și microfoanele și camera sunt și destul de bune. Bateria cu cele două brick-uri pentru încărcare sunt binevenite, iar display-ul OLED este pur și simplu excelent.

ASUS ROG Zephyrus G16 GA605W se comercializează la un preț de aproximativ 10.000 lei prețul variând în funcție de specificațiile tehnice alese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.