Fie că ești un fotograf profesionist, un jurnalist, lucrezi la birou, gamer, sau audiofil – ai nevoie de un mediu de stocare portabil unde să-ți depozitezi “munca”, nu? Chiar dacă depozitarea de date in-cloud este mai populară și mai des întâlnită și folosită, totuși te simți mai în siguranță să știi că datele tale stau în buzunarul tău și nu sunt șanse să cadă pe mâinile piraților online.
Vorbim aici, așdar, de-așanumitele “stick-uri USB” – în prezent SSD-uri care, în ultima generație au devenit din ce în ce mai mici, mai încăpătoare, mai rapide și mai accesibile – putând să le folosești la orice device care are un port USB Type-C și suportă transfer de date.
ADATA este un fabricant bine-cunoscut de astfel de device-uri portabile de stocare și ne încântă cu cel mai nou produs al lor, și-anume: ADATA SC750 (2TB) pe care am avut plăcerea să-l testăm și despre care vom vorbi rândurile următoare.
Vă mai amintiți de hard-urile externe (HDD odinioară), care erau niște cărămizi imense puse în rack-uri și le conectam pe USB Type A cu spații mici de stocare, viteze slabe de transfer și unele aveau nevoie și de alimentare separată (rack-urile)? Apoi, după apariția SSD-urilor lucrurile sau schimbat radical. Mărimea lor și greutatea s-au micșorat exponențial, iar capacitatea a crescut. Conexiunea greoaie prin USB Type-A a dispărut, iar USB Type-C este, în momentul de față, și în Europa, portul oficial de conectare pe care-l întâlnim aproape peste tot.
Imediat când vezi cutiuța și o ții în mână, cu ADATA SC750, este incredibil, comparativ cu device-urile anilor anteriori – e mică și ușoară. Cutiuța lui SC750, are mărimea aproximativă a unui pachet de cărți de joc cu roz și alb – culori predominante, cartonul fiind unul subțire și lucios.
Informațiile imprimate pe cutiuță constau în logo-ul și denumirea completă a produsului “ADATA SC750 External SSD USB 3.2 Gen2 Type-C” lângă o imagine generală cu produsul, dar și capacitatea (2000 GB în cazul nostru, căci există și mai mici), două stickere prin care suntem informați că e produsul e compatibil cu IOS, Android, Mac, PC, PS5 și Xbox Series X|S, că este ușor și nu ai nevoie de alte cabluri adiționale și că are o viteză de scriere de până la 1050 MB/s, conectarea făcându-se prin USB Type-C. Este un dispozitiv de tip Plug & Go, iar pe partea din spate a cutiei avem precizate specificațiile și ce conține pachetul.
Plug & Go
Nu lipsesc codurile de bare și avem chiar și unul QR care, odată scanat, ne duce pe site-ul oficial al produsului de unde aflăm mai multe detalii despre produs, sau un Quick Start Guide poate fi descărcat de aici. De asemenea este precizat pe cutie și că produsul beneficiază de 5 ani garanție (pe pagina oficială a produsului apare 3 ani) și poate fi descărcată o aplicație gratuită pentru back-up.
În cutie, într-un cofraj de plastic este produsul, iar în interiorul cutiei sunt imprimate alte informații și specificații.
SC750 vine cu folii aplicate pe laturile mici ale device-ului, culoarea predominantă fiind un gri-metalic (culoarea oficială este Black Titanum) și are forma unei brichete “BIC” – practic un dreptunghi cu laturi ușor rotunjite. Pe el sunt imprimate sigla “ADATA” și “SSD” – pe partea din față, pe spate – zona este complet neagră, având imprimate câteva certificări și este prezent switch-ul pentru retractarea mufei USB Type-C. Pe una din laturile mici se observă mufa, care odată accesat acel switch, iese din cutiuță și e gata de montat. Pentru a executa această manevră de închidere/deschidere a switch-ului se apasă ușor butonul, și se împinge/trage. Dacă nu se execută apăsarea, sistemul este blocat în poziția deschis/închis.
Din punct de vedere tehnic, SC750 are dimensiunile 53.0 x 27.5 x 11.89mm, cântărește 11.15g, interfața este USB 3.2 Gen2 (USB 10Gbps) (compatibil cu USB 2.0) și dispune de viteze secvențiale de transfer de citire/scriere de până la 1,050 MB/s/1,000 MB/s.
Este compatibil cu Windows 10 / 11, MacOS 13 sau mai nou, Linux Kernel 6 sau mai nou,
Android 13 sau mai nou. Funcțiile complete Data Sheet se pot descărca de aici.
Pe scurt, funcțiile principale ale SC750 arată așa:
- Citire/scriere la viteză mare de 1.050/1.000 MB/s
- Proiectat pentru telefoane mobile, ușor și funcționează fără cabluri de date
- Înregistrează fișiere de imagine Apple ProRes direct pe SSD
- Compatibil cu console portabile de gaming, cea mai bună alegere pentru transferul și stocarea jocurilor
- Suportă consolele de jocuri de generație nouă
- Compatibil cu mai multe sisteme de operare
Să trecem acum la testare, dar în primul rând trebuie să arătăm cum arată în mână, pentru că este micuț, ușor și are acel switch, ca un briceag cu buton de pe vremuri (milenialii știu ce zic) care creează dependență să-l tot apeși.
Înainte să dăm drumul la teste este important să vă spunem că este nevoie deapărat ca device-ul la care se conectează SC750 via USB Type-C e musai să fie USB 3.2 Gen2 pentru a beneficia de vitezele menționate de ADATA (citire/scriere de până la 1,050 MB/s/1,000 MB/s).
Primele teste de transfer le-am făcut pe PC-RIG-ul nostru pe un port, conform cererilor, USB 3.2 Gen2 (pe placa de bază MSI MAG x760E Tomahawk) la portul USB 10Gbps și am obținut aproape vitezele precizate de ADATA.
Transferul de fișiere mari (4GB sau mai mari) se face la vitezele conform ADATA, cu mențiunea că este important ca discul pe care/de pe care se fac transferurile cu SC750 să aibă posibile viteze de 1,050 MB/s/1,000 MB/s sau mai mari (în cazul nostru am făcut pe Kingston Fury Renegade SSD (2TB).
Pe parcursul unor teste de tip “stres” – am dat mai multe fișiere de 4GB sau mai mari de copiat pe și de pe SC750, pentru a verifica stabilitatea transferurilor (și acestea sunt constante, fără buffere), și pentru a verifica temperaturile, iar acestea din urmă au sărit la 60 de grade (după cum se observă și în aplicația CrystalDiskInfo pe care am executat-o imediat după stres-test).
Am mutat testarea pe PlayStation 5, unde SC750 a fost detectat imediat și am putut face transfer de media pe acesta, și aveam posibilitatea să transformăm stick-ul USB în memorie de depozitare a salvărilor jocurilor. O mențiune aici este că e nevoie ca SC750 să fie formatat pentru această opțiune.
Ne-am mutat la testarea pe mobile și am pus la bătaie un smartphone și o tabletă – ambele cu Android, de cenerație mai nouă, cu port USB Type-C, iar conectarea lui SC750 la acestea s-a realizat, de asemenea, rapid, putând să rulăm fișiere media de pe el și să facem tranferuri pe și de pe acesta.
Pe o consolă portabilă de gaming, cu Windows 11 Pro, SC750 se potrivește la fix, și chiar contează pentru transferuri de fișiere, dar și pentru a rula jocuri direct de pe el, sau fișiere media.
Cu ajutorul unui mic adaptor în care intrarea este USB Type-C și ieșirea este USB Type-A, poți conecta SC750 și la smart TV-uri, sau, spre exemplu la sisteme audio, pentru a reda muzica sau fișiere media de pe el, sau pentru a instala aplicații. Conectarea o poți face, de astfel și pe un router care dispune de port USB, putând fi folosit pentru stocare sau accesare de date.
Am folosit aplicația ADATA SSD Toolbox plus alte aplicații de tip benchmark pentru a testa vitezele de transfer:
La final de zi, SC750 s-a dovedit un device extrem de util și important pentru stocare de date, dimensiunile sale și greutatea fiind un mare atu. Bineînțeles, viteza de transfer este una bună și contează și ea, iar compatibilitatea cu multe device-uri, are un cuvânt important de zis. Mi-ar fi plăcut să fi fost și certificat pentru căzături și apă, sau cel puțin să vină cu o mică husă cauciucată, dar probabil nu ar mai fi fost atât de micuț și ușor.
Deci, după cum spuneam la început, SC750 e bun la toate – gaming, office, entertainment și cam tot ce necesită stocare de date.
ADATA SC750 USB-C External Solid State Drive este disponibil în trei variante de stocare 500GB / 1000GB/ 2000GB și se poate comercializa la prețuri de aproximativ 324 Lei (PRP), 390 Lei (PRP) sau 716 Lei (PRP).