Nota 9.6 pe care am acordat-o lui Kingston Fury Renegade SSD (2TB) pentru PlayStation 5 vorbește de la sine, nota fiind argumentată într-un articol întreg despre acest SSD de succes.
Diferența dintre varianta de PlayStation 5 și cea “normală” este că cea de PS5 vine cu un Heat Sink în pachet, la dimensiunile cât să se potrivească la fix în consola celor de la Sony, iar varianta “Normală” nu include acel radiator dar vine cu o folie metalică aplicată care ajută la disiparea căldurii.
Dacă pe PS5 am lăsat și încă lucrează foarte bine varianta Kingston Fury Renegade cu acel radiator dedicat, versiunea originală am primit-o la teste și am montat-o pe PC. Așadar, haideți să vorbim un pic despre ea.
Kingston Fury Renegade vine într-un ambalaj mai subțire decât varianta de PS5, cum e și normal, combinația de culori roșu, negru și alb predominând, “Fury” ieșind în evidență așa cum era și cazul. De pe ambalajul care are și o urechiușă de cupată în carton, pentru a agăța la raft, aflăm că este vorba despre modelul Kingston Fury Renagade PCIe 4.0 NVMe M.2 – un SSD cu capacitate de 2TB (există și variante de 500MB, 1TB, respectiv 4TB) capabil de viteze de până la 7300MB/s. Tot pe abalaj avem “vedere” la SSD acesta fiind plasat într-o cutiuță de plastic transparentă, lângă care, pe ambalaj avem imprimat “5 ani garanție”.
Pe partea din spate a ambalajului avem date tehnice și informații traduse în diferite limbi; observăm mențiunea de “Free Tehnical Support” și avem, de asemenea, și codurile de bare aferente, iar printr-un mic “gemuleț” vedem și informațiile tehnice imprimate pe latura din spate a SSD-ului.
În interiorul cutiei avem imprimate alte informații, specificații și date, iar în acea cutiuță avem SSD-ul care, pe partea din față observăm aplicată acea folie metalică despre care vă spuneam, cu un design plăcut pe care avem imprimat logo-ul Kingston Fury, iar într-o parte este scris “Renegade”.
Ca aspect – în partea de sus avem acea urechiușă unde vine prins șurubelul care fixează SSD-ul pe placa de bază, iar în capătul opus avem portul de conectare. Încă o dată ne este adus aminte – imprimat pe această folie metalică – că este vorba de un SSD PCIe 4.0 NVMe M.2, iar din fișa tehnică aflăm mai exact că este vorba de Gen 4 – important de știut pentru că dacă doriți să obțineți vitezele precizate de producător, trebuie să dispuneți de o placă de bază cu suport pentru acesta. Pe spate este un sticker cu coduri de bare (QR) și alte informații tehnice.
Tehnic vorbind, Fury Renegade este de tip M.2 2280, are 80mm x 22mm x 3.5mm și cântărește 9.7g, producătorul precizând că are o durată de viață de 2.000.000 ore și viteze de citire/scriere de 7.300/7.000MB/s și beneficiază de DRAM Cache și protecție a datelor NAND 3D TLC. Temperatura de operare poate ajunge până la 80 de grade la utilizare continuă aici contând foarte mult și acel Heat Sink, care, cel puțin la varianta PS5 este foarte eficient. Bineînțeles, generația actuală de plăci de bază includ astfel de Heat Sink-uri la porturile sale dedicate M.2, deci șansele sunt mari ca la montarea pe acea placă de bază să ai disponibile și niște Heat Sink-uri.
Instalarea (în clipul nostru atașat aveți un exemplu de instalare pe PC și PS5) se face ușor, poziționezi conectorul la portul M.2 împingi un pic (la laptop-uri se fixează în unghi și apoi se apasă) și imediat pui șurubelul (sau sistemul de blocare al plăcii de bază – depinde de model) la acea urechiușă de pe SSD. Deasupra vine prins acel Heat Sink – unde este disponibil și asta a fost tot.
Deși am făcut teste cu acest Fury Renegade și pe PS5 și totul a decurs asemănător variantei de PS5 a acestui SSD, aici ne concentrăm pe PC (sau laptop – în afară de instalarea ușor diferită, procedeul ține oricum de sistemul de operare). E recomandat ca după ce ai efectuat montarea să intri în BIOS pentru a te asigura că SSD-ul apare ca Primar de BOOT – în caz că vrei să instalezi Windows-ul sau alt sistem de opeare pe el, sau ca Secundar, dacă ai deja un SSD/HDD cu sistem de operare, și vrei ca SSD-ul nostru să fie folosit ca sursă de conținut de date adițional.
Dacă instalezi Windows-ul, vei avea nevoie de un stick de memorie pe USB pe care este kit-ul de instalare și-l pui ca Primary la BOOT și continui să instalezi Windows pe SSD-ul nostru, iar dacă îl vei pune ca Secondary atunci pur și simplu bootezi în Windows și acesta îl va detecta și va trebui să mergi la opțiunea de partajare să-i dai o literă (nume) ca apoi să fie văzut de Windows. În cazul altor sisteme de operare, vor fi urmați pașii necesari la fiecare în parte.
În cazul nostru, am făcut un test ca SSD de Boot, pe care am instalat un Windows 11 Pro și “pe curat” am făcut teste de transfer și respecti un mic benchmark de viteză, acest lucru l-am făcut și pe un sistem care avea deja un Windows 11 Pro instalat pe un SSD cu capacități tehnice asemănătoare cu cele ale SSD-ului nostru. În acest caz, cel din urmă, SSD-ul nostru a fost pus ca secundar.
Testele de transfer de fișiere de 4GB între cele două SSD-uri (asemănătoare ca performanță) a rezultat viteze apropiate de cele precizate de producător și anume de 7300MB/s atât la citire cât și la scriere, iar sesiunea a fost destul de scurtă, nefiind cazul unor buffere (sunt cazuri ca la viteze foarte mari de transfer între fișiere mai mari de 4GB să existe un “momento” în care transferul să se oprească și apoi să fie reluat). Pe sistemul curat instalat pe SSD-ul nostru am făcut un test de benchmark la transfer de fișiere de 1GB, testul repetând-ul și cu SSD-ul pus ca Secondary, cifrele fiind aproape identice (cu SSD pus ca secundar vitezele de citire au fost un pic mai mari).
Fiind vorba de un SSD dedicat gaming-ului, nici nu se pune vreo problemă de rulare a jocurilor (sau a sistemului de operare), acesta este foarte rapid, în schimb se pune problema la viteza de descărcare a jocurilor de pe aplicațiile dedicate (ex. Steam, Origin, Battle.net, Epic Games etc). Aici ține, bineînțeles, și de vitezele de care sunt capabile fiecare serviciu de gaming, dar și de banda de internet de care dispui. În cazul unei conexiuni de internet de 1GB, jocurile de pe Steam s-au descărcat pe SSD-ul nostru și cu viteze maxime admisibile de 1000MB/s, nefiind vreo problemă să cauzeze SSD-ul (buffer, sau mai știu eu ce).
Acum, când vine vorba de temperaturi, Fury Renegade tinde să se încălzească la utilizări lungi și continue, însă acestea nu afectează funcționalitatea. Cu un Heat Sink chiar nu există nicio problemă, aici venind în ajutor și un sistem PC bine ventilat.
Ca o concluzie, Kingston Fury Renegade SSD, ca și în cazul variantei de PS5, este un SSD pe care îl doresc să-l aveți în RIG-ul (sau laptop) fiind exact ce aveți nevoie pentru a vă desfășura fără probleme activitățile gameristice. Accesul rapid al conținutului, viteze de transfer stabile și bune, dar și o capacitate mare de stocare (de recomandat varianta de 4TB) – ce să ceri mai mult de atât?
Kingston Fury Renegade SSD (PCIe 4.0 NVMe M.2) 2TB se comercializează în România la un preț de aproximativ 700 lei.