HOȚII DE SUBIECTE se bazează pe un scenariu scris de Mihai Mănescu și Tudor Petremarin. Alexandru Dobre semnează imaginea, iar montajul a fost realizat de Letiția Ștefănescu, Valentin Veselovski și Tudor Petremarin. Cristian Marin este scenograful filmului. Sub îndrumarea acestuia, Cătălin Manea a realizat decorul și Bianca Andronache costumele. De machiaj și coafură s-au ocupat Simina Bradeanu, respectiv Elisabeta Manole. Sound Design: David Marin; Mixaj sunet: Florin Tăbăcaru; Muzica: Florin Mura. Adela Boboc și Claudiu Boboc au fost manageri de producție. Coproducători: Alexandru Dobre, Cătălina Marin, Răzvan Marin. Casting: Horațiu Bob, Elena Bob.
În filmul HOȚII DE SUBIECTE, o elevă eminentă, Sofi (Karina Jianu) e atrasă într-o schemă periculoasă de cel mai popular cuplu din liceu – Alex și Amalia (Ștefan Iancu și Ana Toda) – care vor să obțină și să vândă subiectele pentru BAC. Fiindcă nu e de acord ca mama ei (Maria Obretin) să vândă casa în care are cele mai frumoase amintiri cu tatăl ei (Șerban Pavlu), Sofi acceptă și îl cooptează pe Tomiță (Dragoș Prundeanu), un influencer apreciat, ce devine promotorul „campaniei” pentru care ar avea mari probleme dacă n-ar fi apărat de mama lui (Anca Androne). Fiindcă Alex nu se poate baza pe tatăl lui (Andrei Aradits) să obțină subiectele și toți sunt în impas, propunerea lui Luci (Alexia Galeș) e salvatoare și benefică (mai ales pentru Tomiță). Dar fiecare se confruntă cu consecințele deciziilor lor.
Actorii sunt Alex Zob, Karina Jianu, Ștefan Iancu, Ana Toda, Dragoș Prundeanu, Alexia Galeș, Adrian Văncică, Șerban Pavlu, Maria Obretin, Andrei Aradits, Anca Androne, iar noi avem acces la un scurt interviu cu Alex Zob – “întruchipează aici un profesor sever și pedant, care nu-și adaptează neapărat metodele de predare pentru elevi, ci predă Limba și Literatura Română și oferă meditații într-un stil clasic, ce pare plictisitor.” Înainte să trecem la interviu iată câte informații despre Alex:

Alex Zob s-a născut în Sinaia, județul Prahova. A absolvit U.N.A.T.C – secția actorie în 2008 și masterul la aceeași universitate în 2010.
A avut colaborări cu Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Unteatru, Teatrul Municipal Bacovia, La Scena, Teatrul Luni de la Green Hours, Point, Opera Comică pentru copii, Teatrul Godot, Teatrul Roșu, Teatrul Metropolis (Sala Gloria).
A jucat în scurtmetrajele: „Rondul de dimineață” – regia: Tudor Petremarin (2011), „Grindcore” – regia: Kim Ciobanu (2013), „Wanderlust” – regia: Andrei Inizian (2017), lungmetrajele: „Cealaltă Irină” – regia: Andrei Gruzniczki (2011), „Ramon” – regia: Jesus del Cerro (2023), „Candidatul Perfect” – regia: Alex Coteț (2024).
A făcut parte din mai multe trupe de improvizație teatrală, are un podcast cu peste 140 de înregistrări („Boomerul și Milenialu”) pe canalul de youtube Happy Fish.

Aflat la a doua colaborare cu regizorul Tudor Petremarin, actorul Alex Zob (co-realizatorul podcastului „Boomerul și Milenialu’”) ne povestește mai multe despre rolul său din lungmetrajul „HOȚII DE SUBIECTE” ce va avea premiera în cinematografe in 25 martie.
Alex întruchipează aici un profesor sever și pedant, care nu-și adaptează neapărat metodele de predare pentru elevi, ci predă Limba și Literatura Română și oferă meditații într-un stil clasic, ce pare plictisitor. Elevii săi de clasa a XII-a se pregătesc pentru BAC, iar el este unul din profesorii care propun variante de subiecte. Nu are nici cea mai vagă idee că unii dintre elevi plănuiesc să fure și să publici subiecte, pentru a face bani, să-și împlinească visele.
Povestește-ne experiența de casting și de filmare la HOȚII DE SUBIECTE – cum a fost colaborarea cu echipa, cum a fost pentru tine implicarea în acest proiect.
Am colaborat prima dată cu Tudor Petremarin acum mulți ani, la scurtmetrajul său de licență „Rondul de dimineață”; de-atunci am făcut mai multe proiecte împreună, iar pentru acest proiect m-a sunat și m-a întrebat dacă vreau să fac parte din distribuția filmului său de debut. Am avut șansa să întâlnesc o echipă foarte faină, un mixt perfect de tineri (unii la primul lor proiect), pasionați și plini de energie, și oameni cu experiență, alături de care îmi doream de ceva timp să lucrez.
E un film cu și despre liceeni, care aduce o perspectivă actuală și naturală. Ce te-a atras cel mai mult la scenariu și la personajul tău?
Mi-a plăcut că scenariul are umor și sensibilitate, e o poveste frumoasă despre maturizare, iar personajul meu, profesorul Nuțu, e un personaj extrem de ofertant pentru orice actor și a fost o mare bucurie să îi dau viață.
Ce îți place cel mai mult la film și de ce crezi că e important să fie văzut la cinema? Care sunt, din punctul tău de vedere, cele mai importante teme/ mesaje?
Liceul a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea.
Îmi place mult că această poveste m-a făcut să-mi aduc aminte multe momente speciale (prima dragoste, prima dezamăgire din dragoste, legăturile puternice de prietenie șamd).
Mi se pare o distribuție foarte bună, are umor și tratează bine niște teme importante (pierderea inocenței, maturizare, prietenie).
Personajul pe care-l joci e un profesor pedant, atent mai mult la ordine, disciplină, prestanță și meditații particulare. Cum vezi tu personajul, ce te-a inspirat să-l construiești?
M-am consultat destul de mult cu Tudor în legătură cu ,,Nuțu”, am venit cu niște propuneri care mi-au fost acceptate și sper că am reușit să creez un personaj credibil, cu bune și rele. Cu siguranță că am fost inspirat și de profesorii pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului.
În ce măsură e personajul tău apropiat de persoane pe care le-ai cunoscut?
M-am gândit la câțiva profesori în momentul în care citeam scenariul, dar nu pot spune că Nuțu are un corespondent real, mai degrabă are câte puțin din mulți profesori pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului.
A avut vreun impact povestea HOȚII DE SUBIECTE și personajul tău în modul în care te-ai raportat la tine ca fost elev de liceu sau la felul în care se predă în continuare?
Povestea mi-a stârnit multă nostalgie, a fost foarte interesant să-mi aduc aminte de cum eram în perioada aia, chiar dacă nu toate amintirile sunt plăcute. Un exemplu concret este presiunea pe care o resimțeai din partea unor profesori pentru a face meditație cu ei. Nu știu dacă se mai întâmplă asta acum, îmi place să cred că sunt vremuri apuse, dar mi-e teamă că încă se practică.
Care erau materiile și activitățile tale preferate din liceu? Dar cea mai frumoasă ori haioasă amintire din liceu?
Îmi plăceau engleza și limba română. Eram tot timpul în sala de sport sau pe terenul de fotbal. Una dintre amintirile frumoase se leagă de un spectacol de comedie pe care l-am făcut împreună cu prietenii și colegii mei de trupă. Țin minte că am avut sala plină, profesorii stăteau în primele rânduri, ca niște copii cuminți, erau colegi care stăteau și în picioare, iar atmosfera era foarte faină.
În ce măsură cursurile și experiențele din liceu au contribuit/ te-au ajutat ulterior la facultate sau în alte contexte?
Cu siguranță experiențele din liceu au contribuit la tot ce s-a întâmplat după. Simplul fapt că în liceu am avut o trupă de umor și am făcut puțin teatru, cred că m-a ajutat să merg tot pe drumul ăsta.
Cât de mult crezi că s-a schimbat perspectiva elevilor și viața lor de liceu vs perspectiva profesorilor de când ai absolvit tu liceul? Și ce crezi că ar fi cel mai important să se schimbe, în sistemul educațional din România, în abordarea examenelor etc?
Liceenii de azi au crescut într-o lume a gratificării imediate, iar asta vine la pachet cu multe probleme destul de greu de gestionat: sarcinile care necesită concentrare prelungită sunt adesea dificile, conexiunile umane autentice sunt mai rare. Pe de-o parte trebuie găsite modalități noi de a le capta și menține atenția, pe de alta găsirea unor modalități de a promova mișcarea și conexiunile din lumea reală pentru a contrabalansa mediul digital în care crește această generație.
Lungmetrajul de debut al regizorului Tudor Petremarin, “Hoții de subiecte” este produs de Fulg Media, va ajunge în toate cinematografele din 25 martie, distribuit de T.R.I.B.E. Films.