Am fost mare fan al jocurilor Civilization, am jucat 3, 4, 5, aș zice că 6-le a fost cel mai reușit, însă ultimul titlu e o dezamăgire cruntă.
Aș solicita banii înapoi, dacă aș fi fan înrăit și aș fi dat mulți bani, preț complet, adică 70 de euro, pentru acest joc. Vă recomand să așteptați până când lucrurile vor fi rezolvate, pentru că are bug-uri, are probleme, iar să joci o strategie pe PS5 este ca și cum ai încerca să fii lunetist cu precizie maximă cu un controller.
Dezvoltatorii au condensat atât de mult conținut istoric în trei epoci mari care nu se simt conectate în sfera lor, (lansare din antichitate la medieval și apoi la epoca aburului și nu numai!) asta distruge ideea de continuitate pentru mine.
Îmi plăcea să dezvolt o civilizație din nimic și să văd eu cum se dezvoltă sub ochii mei, să-mi creez o poveste personală. Civilization VII pare mai degrabă un joc de management, decât o strategie, zici că s-a băut apă după cei care au făcut ARA, un alt joc dezamăgitor, care copia 100% Civilization. Măcar ăștia au pionieratul și nu-i dă nimeni afară din casă. Pe cei de la ARA, sincer, i-aș închide cât mai repede. O rușine masivă.
O aglomerație degeaba
Urăsc, de asemenea, colonizarea forțată în epoca de explorare, în care toți colonizatorii se înghesuie spre insule minuscule, cum vin ăia în metrou, fix în locul unde ești și tu mai liber, să te înghesuie.
După cum am spus mai devreme, se simte atât de departe față de CIV-urile anterioare pe care le-am jucat.
O serie de lucruri mai mici mă agasează și experiența jocului în sine. Dar sunt mai multe:
- 6 setări de dificultate din care să alegeți (de ce să faci asta? Nu, pe bune…)
- Salvarea unei configurații a jocului (salvează tot de pe harta ta, astfel încât locația de pornire este aceeași la fiecare joc nou!)
- Niciun buton de repornire în meniul de pauză dacă nu vă convine locația de start (important pentru liderii concentrați geografic)
- Fără „upgrade la toate unitățile”, la acțiunile comandantului (trebuie să faceți click pe fiecare unitate împachetată individual, era bine cu click, dar acum mă chinui pe controllerul de PS5)
- Butoane de somn și de vindecare ascunse pentru unități (sunt în meniurile extra)
- Nicio narațiune despre scena înfrângerii care să arate cum exact a câștigat adversarul (nu vă puteți adapta stilul de joc data viitoare cu atât de puțin feedback)
- Chiar urăsc sistemul orășenesc. Te blochează în (cel mult) trei capitale în joc, ceea ce îți limitează cu adevărat producția și dezvoltarea într-o anumită direcție. Este rușinos, vă spun, este cea mai proastă experiență, e ca și cum m-ai închide într-un sat și mi-ai spune că n-am voie să fac nimic, deși sunt miliardar. Fix asta am pățit în CIV VII, aveam atât de mulți bani, încât jocul îmi atrage atenția, că vezi, ai cam mulți bani, cheltuiește-i. Ete nu vreau, că jocul e rușinos!
De ce furați, bă, de la Humankind?
În 2021, Sega publica de la Amplitude Studios un joc fabulos, Humankind, pe care îl am cu toate DLC-urile, pentru că a fost excepțional. Deși, la începuturi, cei de la Amplitude Studios erau acuzați că au împrumutat din Civilization, acum mi se pare invers. O foarte mare parte din Civ VII e luată din Humankind. Humankind a introdus câteva caracteristici interesante care au fost introduse direct în Civ VII (chiar și muzica este similară). Diferența față de Humankind este că acolo aveai acea continuitate a vârstelor și abilitatea de a dezvolta sau asimila toate aglomerațiile urbane în orașul principal; asta lipsește din Civilization.
Faceți ceva, ca să nu-i dau uninstall
O poveste completă o poți duce lejer în 20 de ore, doar că gameplay-ul e cam abrupt, cum vă spuneam, cu cele 3 ere și cam atât. Mai departe, caracteristic 2K, vor fi DLC-uri, adică alți bani, altă distracție. Nu vă aruncați să luați ediția aia de 130 de euro, Founders Edition, că jocul e rău. Gameplay-ul este slab. Pare să dispară în epoca modernă, devine așa un joc degeaba. Orașele sunt ușor convertite de misionari, când vine vorba de religie, și poate fi enervant să-ți reconvertești oamenii la religia dorită.
Apoi, încă o chestie enervantă o reprezintă lipsa setărilor de a alege și a personaliza jocul. Ce s-a întâmplat cu abundența setărilor din jocurile anterioare? Păi, șefule, ne-am cam grăbit să le mai luăm banii proștilor.
La capitolul interfață, sunt multe opțiuni și ferește-te de butoanele care se ascund într-un colț, dar există și opțiunea de a le personaliza, ceea ce îmbunătățește experiența de joc pe termen lung.
Unele critici au venit pe seama faptului că anumite mecanici au fost simplificate și nu mai oferă aceeași profunzime ca înainte. Aceste modificări pot face jocul mai accesibil pentru noii jucători, dar pot lăsa o senzație de „lehamite” pentru veteranii seriei.
Dar jocul ăsta are ceva bun?
Da, evident, că trecem și la părțile bune, să nu ni se spună că suntem hateri de dimineața până seara. De exemplu, economia și gestionarea orașelor: un alt punct forté al Civilization VII este revizuirea sistemului de orașe și sate, care face ca administrarea lor să fie mult mai intuitivă. Poți acum să îți optimizezi mai bine resursele, alegând dintr-o gamă largă de opțiuni de dezvoltare a infrastructurii și comerțului. Adică, îți permite să te concentrezi pe creșterea economică sau pe extinderea teritorială, în funcție de strategia aleasă. Că te tot întreabă, îți dă așa mură-n gură, ceea ce nu este rău pentru cei pasionați.
Jucătorii pot alege lideri istorici independenți de civilizațiile lor, permițând combinații strategice noi și interesante, așa cum ați văzut și-n ARA sau în Humankind, uite, toți sunt fericiți că apare Benjamin Franklin. E bine că nu există Decebal sau Burebista, că săreau suveraniștii și făceau gaură în box-office sau în piraterie, că ăia vor totul gratis.
Civilization VII a venit cu așteptări mari, iar dacă ești un fan al seriei, poate fi dezamăgitor să vezi că unele mecanici clasice au fost simplificate sau că anumite inovații nu se ridică la nivelul speranțelor tale.
Poate că modificările de gameplay sau simplificarea strategiilor te fac să simți că nu mai este acea complexitate care te atrăgea în jocurile anterioare. De exemplu, dacă îți plăcea să jonglezi cu detalii economice, politice sau de război mai complexe, schimbările din Civ VII s-ar putea să nu fie tocmai pe gustul tău.
În plus, interfața mai aglomerată poate face jocul mai greu de urmărit, mai ales când vrei să accesezi rapid anumite informații sau să îți organizezi armatele și orașele.
În concluzie, Civilization VII este un joc destul de complex și captivant, care adaugă destule inovații pentru a ține fanii implicați, dar uneori simți că ar fi putut să păstreze mai mult din complexitatea sa anterioară. Este o experiență excelentă pentru iubitorii jocurilor de strategie pe ture și pentru cei care caută să își construiască un imperiu din temelii. Și cam atât, iar în final, un sfat: Nu mai faceți jocuri de strategie pentru console!
Sid Meier’s Civilization VII este disponibil din 11 februarie pe Windows PC, macOS, Linux, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Steam Deck și Xbox Series X/S, NVIDIA GeForce NOW.
- Gen: Strategie
- Lansare: 11 februarie 2025
- Studio: 2K Games
- Distribuitor: CD MEDIA
- Platforme: Windows PC, macOS, Linux, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Steam Deck și Xbox Series X/S, NVIDIA GeForce NOW
- Clasificare: 12+
- Sistem de testare: PlayStation 5
- Sinopsis: “Franciză premiată a jocurilor de strategie revine cu un nou capitol revoluționar. Sid Meier’s Civilization® VII îți permite să construieșți cel mai mare imperiu pe care l-a cunoscut vreodată lumea.
În Civilization VII, deciziile tale strategice modelează linia culturală unică a imperiului tău în evoluție. Condu că unul dintre numeroșii lideri legendari din istorie și orientează cursul poveștii tale prin alegerea unei noi civilizații care să-ți reprezinte imperiul în fiecare Epoca a progresului uman.
Construiește orașe și minuni arhitecturale pentru a-ți extinde teritoriul, îmbunătățește-ți civilizația cu descoperiri tehnologice și cucerește sau cooperează cu civilizații rivale pe măsură ce explorezi întinderile îndepărtate ale lumii necunoscute. Urmăriți prosperitatea într-o experiență solo captivantă sau jucați cu alții în multiplayer online.*Fie că alegi să urmezi o cale înrădăcinată în istorie sau să reimaginezi posibilitățile pentru a-ți trasă propria cale de urmat, construiește ceva în care crezi și creează o moștenire care să răsune prin veacuri în Civilization VII.”