„Anul Nou care n-a fost”, unul dintre cele mai premiate filme ale anului 2024, intră în cursa pentru Premiile Gopo cu 13 nominalizări, în categoriile: Cel mai bun film de lungmetraj; Cea mai bună regie – Bogdan Mureșanu; Cea mai bună actriță în rol principal – Nicoleta Hâncu; Cel mai bun actor în rol principal – Adrian Văncică; Cel mai bun scenariu – Bogdan Mureșanu; Cel mai bun film de debut; Cel mai bun actor în rol secundar – Iulian Postelnicu; Cel mai bun montaj: Vanja Kovacevic, Mircea Lăcătuș; Cea mai bună imagine: Boróka Biró, Tudor Platon; Cel mai bun sunet: Sebastian Zsemlye; Cele mai bune costume: Dana Anghel; Cele mai bune decoruri: Iulia Fulicea, Victor Fulicea; Cel mai bun machiaj, cea mai bună coafură: Iulia Roșeanu, Domnica Bodogan.
Nominalizările au fost stabilite de jurii formate din 16 profesioniști. Peste 700 de profesioniști activi din toate domeniile industriei de film românești vor fi invitați să voteze pentru desemnarea câștigătorilor. Vom afla rezultatul pe 29 aprilie, la Gala Premiilor Gopo, eveniment care va fi transmis live pe VOYO și înregistrat pe Pro Cinema, dar până atunci am pregătit pentru voi un interviu Iulia și Dominica, imediat după ce aflăm câte ceva despre cele două.
Profesioniste cu multe premii și nominalizări la activ, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan au avut peste 40 de actori de pregătit pentru filmări, au dedicat zeci de zile și nopți de muncă pentru a crea un ansamblu coerent ce include toate personajele din scene și acțiuni diferite care au loc în decembrie 1989, un timp sugerat cu multă atenție la detaliile puse în lumină pe ecran, ajutând fiecare imagine care a prins viață și datorită contribuției lor.
Aflăm mai multe despre inspirația lor pentru look și hair styling și experiența de lucru la „Anul Nou care n-a fost”, film care are 13 nominalizări la această ediție a Premiilor Gopo.
Iulia Roșeanu lucrează din 2006 în acest domeniu: a început ca asistent machior și asistent hairstylist, iar pe parcurs, a ajuns să se ocupe de departamente de make-up și nu numai, la mai multe filme. Are trei nominalizări și două premii Gopo, împreună cu mama ei, Dana Roșeanu.
Domnica Bodogan este una din cele mai cunoscute profesioniste din cinematografie, activând din 1990. Are mai multe Premii Gopo în categoria Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură la producții precum: „Buna, ce faci?” (r. Alexandru Maftei, 2012); „Aferim”r. Radu Jude, 2016); „Inimi cicatrizate” (r. Radu Jude, 2017); „Morometii” (r. Stere Gulea, 2019); „Tipografic Majuscul” (r. Radu Jude, 2020); „Maria, Regina Romaniei” (r. Alexis Cahill, 2021); „Libertate” (r. Tudor Giurgiu, 2024) și mai multe nominalizări. Anum acesta, Domnica are două nominalizări la această categorie, pentru „Anul Nou care n-a fost”, alături de Iulia Roșeanu, și pentru „Căsătoria”, alături de Sandra Potamian.
Iată și interviul exclusiv cu Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan:
Cum ați reușit să recreați look-ul autentic al anilor ’80 pentru personajele din „Anul Nou care n-a fost”? Care au fost cele mai mari provocări în acest proces?
IULIA: Pentru a recrea look-ul autentic al anilor ‘80 am început prin a studia cu atenție moda, cultura și stilul de viață al acelei perioade. Și bineînțeles, sfaturile mamei mele (Dana Roșeanu – machior) au fost de mare ajutor. Cele mai mari provocări au constat în găsirea materialelor de referință.
DOMNICA: Ca să reușești să reproduci o anumită perioadă, epocă, din punctul de vedere al look-ului, începi cu documentarea perioadei respective. În cazul meu, documentarea anilor ‘80 a fost mai simplă pentru că eu aveam 20 de ani pe atunci, așa că am apelat la amintirile mele (care sunt proaspete și azi). Acest lucru m-a ajutat la crearea personajelor noastre. Bineînțeles că am avut parte și de provocări, de exemplu un actor anume nu avea părul necesar transformărilor și a trebuit să intervenim cu diverse tehnici să-l aducem în perioada dorită.
Cum v-ați documentat pentru a recrea cu acuratețe tendințele de machiaj și coafură ale anilor ’80 din România? Ați consultat albume de familie, reviste vechi sau alte surse?
IULIA: Am cercetat fotografii, filme și reviste din acea eră, pentru a înțelege tendințele și esteticele care defineau anii ‘80. Am avut acces la unele filmări din Televiziunea Română pentru a ne inspira.
DOMNICA: Pentru documentare am folosit site-uri, fotografii, filmulețe, dar și imagini din arhiva personală. Un moment drăguț a fost atunci când discutam despre personajul Adei Galeș și îi explicam lui Bogdan Mureșanu cum o văd eu, iar el mă întreba: adică, cum, mai exact? În acel moment am scos o fotografie de-ale mele, chiar din anul 1989. Şoc! – da, da, așa vreau! Bineînțeles că a urmat o serie de râsete la adresa fotografiei mele, a fost un moment comic.
Câte persoane ați machiat și coafat în total pentru film? Mai țineți minte numărul de ore petrecute la scaunul de machiaj sau coafură?
IULIA: În acest film au jucat foarte mulți actori, cred ca în jur de 50. Machiajul lor a fost realizat și cu ajutorul Sandrei Pătrăuceanu. Nu am o cifră impresionantă a orelor petrecute pe scaunul de machiaj, deoarece ziua de filmare are în general 12 ore și timpul pentru machiaj și păr este limitat.
DOMNICA: Sinceră să fiu nu am o cifra exactă, mă gândesc că peste 40-50 de persoane, iar câte ore am lucrat nu știu, pentru fiecare persoană diferă timpul alocat, depinde de complexitatea personajului, poate dura și o oră și jumătate, sau 50 de minute, 30 de minute, e variabil.
Care a fost cea mai complexă transformare pe care ați realizat-o pentru un actor din film? Cât timp a durat și ce tehnici speciale ați folosit?
IULIA: Cea mai complexă transformare a fost cea a lui Adrian Văncică, care filmase „Cadoul de Crăciun” în urma cu vreo patru ani și trebuia să arate la fel ca atunci. Dura în jur de o oră tot procesul prin care îl „întineream” cu ajutorul unor creme, fonduri de ten, colorarea bărbii.
DOMNICA: Păi e lesne de înțeles la cine am făcut transformările cele mai mari, Adrian Văncică și Ioana Flora, pentru că a fost necesară lipirea „Anul nou care n-a fost” cu „Cadoul de Crăciun” după 4-5 ani. Provocare mare, dar am reușit cu tehnici și magie!
Ați folosit produse de machiaj și coafură vintage sau ați adaptat produse moderne pentru a obține look-ul dorit?
IULIA: Am folosit produse de machiaj moderne, având în vedere că femeile din România din acea perioada aveau un machiaj natural. Însă, fardul de pleoape, rujul și creionul de ochi erau folosite pentru a adăuga un accent de culoare.
DOMNICA: Pentru realizarea unor coafuri este necesar să folosești produse speciale, nu neapărat vintage, unele de la care să obții look-ul dorit, în cazul nostru au fost necesare produsele pentru sustinerea buclelor și volumizare, fiindcă așa era pe vremea aceea.
Care este produsul de machiaj sau instrumentul de coafură fără de care nu ați fi putut realiza look-urile pentru acest film?
IULIA: Produsul de machiaj fără de care nu aș fi putut realiza look-urile acestui film este pudra, deoarece fondul de ten avea un aspect mat, fiind folosit pentru a masca imperfecțiunile pielii și a conferi un aspect uniform. Pielea era mai puțin luminoasă decât în tendințele din prezent.
DOMNICA: Sunt foarte multe produse și ustensile pe care le folosim în realizarea coafurilor. Dintre toate eu m-am oprit la ondulator și la produse specifice încrețirii părului, să putem avea volumul specific perioadei.
Cum contribuie machiajul și coafura la construirea personajelor și la transmiterea poveștii în „Anul Nou care n-a fost”?
IULIA: Machiajul și coafura completează jocul actoricesc și ajută publicul să înțeleagă mai ușor cine este un personaj, din ce epoca provine, ce statut social are sau ce trăiri interioare experimentează.
DOMNICA: Fiecare dintre noi știm că orice departament aduce o mare contribuție la realizarea filmului, indiferent de epocă sau actualitate, existând o legătură strânsă între ele și ducând astfel la succes.
Cum colaborați în echipă pentru a asigura coerența vizuală a personajelor? Există vreun ritual sau o tehnică specială pe care o folosiți pentru a vă sincroniza viziunile?
IULIA: Colaborarea în echipă este foarte importantă în realizarea unui personaj. Am avut ședințe de producție în care se discuta pe scenariu, pe fiecare personaj, am făcut probe de costum, machiaj, păr, astfel încât să ajungem să ne sincronizam viziunile.
DOMNICA: Personajele pe care noi le dorim le aducem la masa discuțiilor dintre regizor, scenograf, pictor costume, Machiaj și Coafor după ce am lecturat scenariul de câteva ori și ajungem să stabilim fiecare personaj conform scenariului, în urma documentărilor cu fotografii, referințe despre epoca respectivă, ținând cont și de fiecare tipologie și păr. Acest proces trebuie bine pus la punct.
Care a fost cea mai mare surpriză sau lecție pe care ați învățat-o lucrând la acest proiect?
IULIA: Cea mai mare surpriză pe care am avut-o la acest proiect a fost cât de mult pot influența detaliile mici procesul creativ. Deși mă așteptam ca focusul să fie pe elementele mari, am realizat că micile ajustări pot schimba radical rezultatul final.
DOMNICA: Eu am fost surprinsă încă de la începutul scenariului, de când am început sa citesc și pe măsură ce înaintam lectura, pielea mi se strângea… Spun asta pentru că eu am participat la acel miting, am fost în mijlocul acelei acțiuni, înconjurată de mii de oameni, pancarte, urlete, fluierături. În momentul filmărilor eu deja retrăiam momentele acelea din tinerețe, cu „piele de găină”.
Care este secretul din spatele realizării unui machiaj și a unei coafuri care să reziste la filmările intense, uneori de peste 12 ore pe zi?
IULIA: Secretul din spatele realizării unui machiaj rezistent constă în calitatea produselor pe care le folosești, cunoașterea lor, aplicarea corectă, și bineînțeles, retușurile, acolo unde este cazul, pe parcursul zilei de filmare.
DOMNICA: Cumva nu este un secret să menții coafurile 10-12 ore pe zi, acestea trebuie să le execuți corect de la început, peste zi doar retușezi și intervii în funcție de cum se păstrează fiecare.
Aveți o anecdotă amuzantă sau un moment memorabil de la filmările pentru „Anul Nou care n-a fost” pe care ați dori să-l împărtășiți?
IULIA: Filmările pentru “Anul Nou care n-a fost” au fost foarte plăcute, actorii extraordinari, m-au impresionat tare.
DOMNICA: M-au amuzat mai multe momente din film, dar cand am fost întrebată care este acela, primul care mi-a venit în minte a fost:
“Hai, te rog frumos. Una și gata.
Tu știi textul. Îi dai drumul:
bada-bada, bada-bada,
daba-daba, daba-daba”
Aveți vreo tehnică specială pentru a ajuta actorii să intre în pielea personajelor lor în timpul procesului de machiaj și coafură?
IULIA: Pentru a ajuta actorii să intre în pielea personajului, creez o atmosferă relaxantă și colaborez strâns cu ei. Îi încurajez să își exploreze personajul în timp ce lucrez la machiaj, să simtă fiecare detaliu fizic pe care îl schimb.
DOMNICA: Nu cred că există o tehnică specială pentru starea actorului, din punctul meu de vedere sau în ceea ce mă privește pe mine ca hair stylist. Ce-i drept, țin cont de starea actorului la momentul respectiv, dacă vine bucuros continuăm bucuria, dacă vine concentrat pe ce are de filmat, păstrez liniștea, altfel da, este bucurie la noi, râdem, glumim, povestim.
Ce înseamnă această nouă nominalizare la Premiile Gopo recunoaștere pentru voi și pentru echipa voastră?
IULIA: Aceasta nominalizare înseamnă o recunoaștere a dedicării și pasiunii cu care am lucrat la acest proiect. Mă simt onorată și recunoscătoare pentru încrederea acordată și pentru faptul că munca mea a fost apreciata la acest nivel.
DOMNICA: Pentru mine fiecare nominalizare la Premiile Gopo, a 14-a sau a 15-a, nu mai știu exact, reprezintă satisfacția muncii mele și a întregii echipe care participă la fiecare proiect și nu este deloc o muncă ușoară.
Dacă ați putea să vă întoarceți în timp și să dați un sfat tinerelor versiuni ale voastre la începutul carierei, care ar fi acesta?
IULIA: Dacă aș putea să mă întorc în timp, i-aș spune tinerei versiuni să fie mai încrezătoare în propriile abilități și să nu-i fie frică să facă greșeli.
DOMNICA BODOGAN: Dacă m-as întoarce în timp, cred că eu aș începe la fel, aș proceda la fel, la fel de dedicată, entuziasmată la fiecare început de proiect, să aplic același sistem ca în armata, totul clar și strict, cu ochii pe ceas, precizie, acesta-i sfatul: PRECIZIE.
Care este visul vostru cel mai mare în ceea ce privește cariera în industria filmului? Există un proiect sau o epocă istorică pe care v-ați dori să o abordați în viitor?
IULIA: Visul meu cel mai mare în cariera din industria cinematografică este să lucrez la crearea unor filme care sa lase o amprentă puternică publicului, care să provoace gândire și să inspire emoție.
DOMNICA BODOGAN: În toată cariera mea cea de 35 ani în domeniul cinematografic, am avut o dorință, să ajung la studiourile Hollywood-ului, să particip la realizarea unui film, să văd cum este acolo, să experimentez, să vizitez, dar nu a fost posibil. Așa că dorința mea a devenit vis, deci visez sa ajung la Hollywood! În toți acești 35 de ani de cinematografie am fost atrasă de filmele din anumite perioade, dar cel mai mult mi-au placut filmele din anii ‘40-‘50. Oricum, savurez orice film de epocă!
„Anul Nou care n-a fost” a fost prezentat din 24 septembrie în cinematografele din România, distribuit de Forum Film. A fost nominalizat la European Film Awards categoria European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI.
După cum spuneam, vom afla rezultatul nominalizărilor pe 29 aprilie, la Gala Premiilor Gopo, eveniment care va fi transmis live pe VOYO și înregistrat pe Pro Cinema și le urăm “Succes!”