Sony World Photography Awards anunță cei 30 de finaliști și listele scurte ale categoriei Professional 2025. Ajunsă la cea de-a 18-a ediție, competiția Professional recompensează o serie remarcabilă de lucrări atât pentru abordarea convingătoare a subiectului narat, cât și pentru măiestria tehnică.
Peste 419.000 de imagini din peste 200 de țări și teritorii au fost înscrise în cadrul competiției din acest an.
Cei 10 câștigători ai categoriei vor fi aleși dintre cei 30 de finaliști și anunțați în cadrul unei ceremonii speciale la Londra, pe 16 aprilie. Câștigătorul titlului Photographer of the Year va fi selectat dintre câștigătorii categoriilor și anunțat în aceeași seară. Pe lângă premiul în bani în valoare de 25.000 de dolari (USD) și o serie de echipamente de imagistică digitală Sony, câștigătorul titlului Photographer of the Year primește oportunitatea de a-și expune lucrările într-o prezentare individuală în cadrul expoziției Sony World Photography Awards de anul viitor de la Londra.
În cadrul competiției Professional din acest an a fost introdus un nou premiu. Cei 10 câștigători ai categoriei sunt invitați la Londra pentru o zi de sesiuni personalizate în cadrul cărora vor discuta cu reprezentanți importanți din industrie. Acești experți, care provin din diverse domenii comerciale și instituționale, le vor oferi fotografilor sfaturi specializate despre cum să își valorifice potențialul și să descopere noi oportunități de expunere a propriilor lucrărilor.
De asemenea, evidențiind creativitatea și dinamismul scenei contemporană a fotografiei din Japonia, Premiile din 2025 marchează prima ediție a Japan Professional Award, care recompensează un câștigător și o listă scurtă de lucrări remarcabile realizate de fotografii japonezi înscriși în competiția Professional.
O selecție a lucrărilor fotografilor finaliști și ale celor incluși pe listele scurte va fi expusă pentru prima dată în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2025, la Somerset House, în perioada 17 aprilie – 5 mai 2025, urmând ca ulterior să ajungă și în alte locații.
Monica Allende, președintele juriului, a declarat în numele membrilor: „Am fost foarte impresionați de puterea și originalitatea lucrărilor înscrise la Sony World Photography Awards 2025. Întotdeauna este o adevărată provocare să selectăm listele scurte și finaliștii, iar, în calitate de juriu, am descoperit că lucrările mai generale sunt la fel de valoroase și de pline de inspirație.
În numele juriului, doresc să felicit lista scurtă și finaliștii competiției Professional. În proiectele lor, fotografii dau dovadă de originalitate și viziune clară, punând în valoare povești de actualitate. De la relatări privind construirea comunităților, la explorarea memoriei colective și până la povești pline de încredere ale oamenilor care sfidează convențiile, aceste lucrări oferă o diversitate de perspective asupra prezentului nostru. De asemenea, doresc să mulțumesc tuturor membrilor juriului pentru deciziile și alegerile lor atente din acest an.”
Cele trei proiecte finaliste pentru fiecare categorie a competiției Professional din cadrul Sony World Photography Awards 2025 sunt:
ARHITECTURĂ ȘI DESIGN
Lucrarea Twilight in San Ignacio a lui Andre Tezza (Brazilia) explorează reziliența arhitecturii vernaculare din Belize, analizând casele construite pentru a rezista climatului tropical dificil. LIGHT/MASS a lui Owen Davies (Marea Britanie) explorează peisaje urbane aparent „străine” din Statele Unite, concentrându-se asupra clădirilor monumentale cu geometrii atipice. Proiectul Tokyo Toilet al Ulanei Switucha (Canada) prezintă o inițiativă care implică construirea de toalete publice moderne, create de arhitecți de renume.
CREATIVITATE
În lucrarea I Am Here for You, Irina Shkoda (Ucraina) analizează dinamica ospitalității, atât oferită, cât și primită, pornind de la propria experiență de refugiat. În lucrarea Reclaiming the Truth, Julio Etchart și Holly Birtles (Marea Britanie) studiază îndeaproape colecțiile instituționale de artefacte și curatoriatul printr-o perspectivă postcolonială. Altundeva, Rhiannon Adam (Marea Britanie) spune o poveste personală despre misiunea dearMoon la care trebuia să participe, explicând modul în care anularea acesteia i-a perturbat viața și munca.
PROIECTE DOCUMENTARE
Seria Memories of Dust a lui Alex Bex (Franța) explorează vocabularul vizual al cowboy-ului, pentru a analiza noi modalități de prezentare a acestui arhetip al masculinității. Seria The Whisper of Maize a lui Florence Goupil (Peru) analizează rolul central al porumbului în tradițiile latino-americane, nu doar ca aliment de bază, ci și ca mediu de exprimare culturală și religioasă. Toby Binder (Germania) documentează diviziunile profunde care modelează viața socială din Belfast, Irlanda de Nord, prin viețile tinerilor născuți după acordul din Vinerea Mare.
MEDIU
Cristóbal Olivares (Chile) prezintă efectele pe care poluarea luminoasă le are asupra echipelor astronomice care observă cerul nocturn din deșertul Atacama. Proiectul Mariei Portaluppi (Ecuador) analizează conservarea în Guayanquil. Prin intermediul unor portrete pline de tandrețe ale animalelor pe care le are în grijă, ea evidențiază activitatea desfășurată de Fundația Sacha Rescue. În Alquimia Textil, Nicolás Garrido Huguet (Peru) colaborează cu María Lucía Muñoz, cercetătoare și creatoare de modă, pentru a portretiza tehnicile tradiționale de vopsire a materialelor textile utilizate de artizanii din Pumaqwasin din Chinchero, Cusco, cu ajutorul petelor de lumină din fotografii care ilustrează din punct de vedere vizual și textural vopseaua care pătrunde în țesătură.
PEISAJ
În Apocalypse, Lalo de Almeida (Brazilia) descrie catastrofele provocate de secetă, despăduririle și incendiile din Brazilia în 2024, cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. Seria Fading a lui Mischa Lluch (Spania) evocă singurătatea și deconectarea suburbiile americane contemporane, creând imagini de o liniște stranie. Seido Kino (Japonia) combină cu grijă imagini din arhive cu peisaje japoneze contemporane, dezvăluind modul în care orașele și satele au evoluat odată cu trecerea timpului și felul în care provocările de astăzi pot fi legate de trecut.
PERSPECTIVE
Giovanni Capriotti (Italia) explorează istoria Canadei prin prisma comunităților Primelor Națiuni, colaborând cu bătrânii și persoanele care trăiesc cu traume intergeneraționale. Laura Pannack (Marea Britanie) surprinde pericolele și obstacolele zilnice cu care se confruntă copiii pe drumul de întoarcere de la școală în zona Cape Flats din Cape Town, o zonă controlată de bande. Lucrarea Ashes of the Arabian’s Pearl a lui Valentin Valette (Franța) ilustrează schimbările sociale rezultate în urma creșterii economice din Sultanatul Oman, prin prisma muncitorilor și antreprenorilor care stimulează economia.
PORTRET
Proiectul M’kumba al lui Gui Christ (Brazilia) ilustrează rezistența comunităților afro-braziliene în fața intoleranței religioase locale, celebrând mijloacelor prin care își exprimă spiritualitatea și identitatea religioasă. Raúl Belinchón (Spania) îi fotografiază pe tinerii voluntari ale căror eforturi au contribuit la curățarea caselor, străzilor și la livrarea materialelor de prim ajutor în timpul inundațiilor din regiunea Valencia în toamna anului 2024. Seria The Second a lui Tom Franks (Marea Britanie) oferă o perspectivă asupra relației complexe dintre posesorii de arme și armele lor de foc din Statele Unite, folosind declarațiile lor personale pentru a reprezenta acest fenomen cultural.
SPORT
Antonio López Díaz (Spania) spune povestea unor gimnaști din Ciad, a căror determinare le-a adus burse și, în cele din urmă, i-a condus să concureze pentru un loc la Jocurile Olimpice din 2024. Lucrarea Shred the Patriarchy al lui Chantal Pinzi (Italia) celebrează femeile din India care au schimbat stereotipurile de gen și au depășit barierele prin practicarea skateboardingului. Michael Dunn (Bolivia) analizează o zi de luni obișnuită pentru două femei pasionate de golf. În fiecare săptămână, ele ies din rolurile lor obișnuite de la serviciu pentru a juca golf, purtând hainele tradiționale ale chola boliviene.
NATURĂ STATICĂ
Alessandro Gandolfi (Italia) folosește fotografii ale naturii statice pentru a ilustra ecosistemul fragil al Mării Wadden, o zonă intertidală a Mării Nordului, arătând importanța sa unică în menținerea ecosustenabilității în Europa. K M Asad (Bangladesh) ilustrează picturile murale instalate de Sheikh Hasina în timpul guvernării sale, documentând modul în care aceste simboluri ale puterii politice au fost șterse și demontate după exilul acesteia în 2024. Lucrarea Still Waiting a lui Peter Franck (Germania) amintește de spațiile liminare dintre evenimente-pragurile „unde timpul pare să se prelungească”.
VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ
Kevin Shi (Statele Unite) scoate în evidență modul în care urșii polari și oamenii trăiesc într-o proximitate tot mai mare în orașul Churchill, Canada. Imaginile lui Pascal Beaudenon (Franța) prezintă o turmă de boi moscat, urmărind comportamentele acestora în timp ce se grupează strâns pentru a face față iernii aspre. Lucrarea Anthropocene Illusion al lui Zed Nelson (Marea Britanie) este un proiect de lungă durată care documentează modul în care oamenii își gestionează relația cu lumea naturală, creând experiențe artificiale cu natura în contextul schimbărilor climatice rapide și al reducerii biodiversității.
PREMIUL JAPAN PROFESSIONAL
Noul premiu Japan Professional recompensează un câștigător și o listă scurtă de fotografi japonezi care au participat cu lucrări remarcabile în cadrul competiției Professional. Câștigătorul inaugural al Japan Professional Award este Noriko Hayashi pentru proiectul său Life at the Crossroads: Midwives in Afghanistan, care documentează munca grea și rezistența moașelor afgane care lucrează sub regimul taliban. Pe lângă faptul că lucrarea sa va fi prezentată la expoziția de la Londra și în cartea anuală, Noriko Hayashi va primi echipament de imagistică digitală Sony și oportunitatea de a-și prezenta lucrările la Sony Imaging Gallery Ginza din Tokyo, la sfârșitul acestui an. Fotografii care alcătuiesc lista scurtă sunt Miku Yokoyama (arhitectură și design), Seido Kino (peisaj), Shinya Masuda (natură moartă) și Shunta Kimura (mediu).
FINALIȘTII COMPETIȚIEI PROFESSIONAL ȘI LISTELE SCURTE
ARHITECTURĂ & DESIGN
Finaliști Andre Tezza, Brazilia Owen Davies, Marea Britanie Ulana Switucha, Canada Lista scurtă Alejandro Fernández-Llamazares Vidal, Spania Maciej Leszczynski, Polonia Márton Mogyorósy, Ungaria Miku Yokoyama, Japonia Peter Franck, Germania Yu Ting Lei, China Continentală |
CREATIVITATE
Finaliști Irina Shkoda, Ucraina Julio Etchart & Holly Birtles, Marea Britanie Rhiannon Adam, Marea Britanie Lista scurtă Alice Poyzer, Marea Britanie Carolina Krieger, Brazilia Giorgia Lisi, Italia Mariana Greif, Uruguay Valentina Fusco, Italia Yinna Higuera, Columbia |
PROIECTE DOCUMENTARE
Finaliști Alex Bex, Franța Florence Goupil, Peru Toby Binder, Germania Lista scurtă Alessandro Grassani, Italia Alfredo Bosco, Italia Caroline Gutman, Statele Unite Da Yang, China Continentală Giovanni de Mojana, Italia Jodi Windvogel, Africa de Sud Noriko Hayashi, Japonia |
MEDIU
Finaliști Cristóbal Olivares, Chile Maria Portaluppi, Ecuador Nicolás Garrido Huguet, Peru Lista scurtă Daniele Vita, Italia Kasia Strek, Polonia Matteo Bastianelli, Italia Per-Anders Pettersson, Suedia Shunta Kimura, Japonia Skander Khlif, Tunisia |
PEISAJ
Finaliști Lalo de Almeida, Brazilia Mischa Lluch, Spania Seido Kino, Japonia Lista scurtă Dudu Roth, Israel Francisco Gonzalez Camacho, Spania Gunnar Knechtel, Germania Javi Parejo, Spania Kazuaki Koseki, Japonia Lorenzo Poli, Italia Masood Talebi, Republica Islamică Iran |
PERSPECTIVE
Finaliști Giovanni Capriotti, Italia Laura Pannack, Marea Britanie Valentin Valette, Franța Lista scurtă Bárbara Monteiro, Portugalia Carlos Folgoso Sueiro, Spania Jed Bacason, Filipine Lea Greub, Germania Lina Czerny, Germania Lorraine Turci, Franța Mauricio Holc, Argentina |
PORTRET
Finaliști Gui Christ, Brazilia Raúl Belinchón, Spania Tom Franks, Marea Britanie Lista scurtă Alena Grom, Ucraina Cletus Nelson Nwadike, Suedia Constance Jaeggi O’Connor, Elveția Ivan Ryaskov, Kazakhstan Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Italia Niccolò Rastrelli, Italia Stas Ginzburg, Statele Unite |
SPORT
Finaliști Antonio López Díaz, Spania Chantal Pinzi, Italia Michael Dunn, Bolivia Lista scurtă Matthew Joseph, Marea Britanie Mihaela Ivanova, Bulgaria Robin Tutenges, Franța Svenja Wiese, Germania Tanara Stuermer, Brazilia |
NATURĂ STATICĂ
Finaliști Alessandro Gandolfi, Italia K M Asad, Bangladesh Peter Franck, Germania Lista scurtă Amanda Harman, Marea Britanie Elaine Duigenan, Marea Britanie Li Sun, China Continentală Miriam Bräutigam, Germania Oded Wagenstein, Israel Rui Caria, Portugalia Shinya Masuda, Japonia |
VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ
Finaliști Kevin Shi, Statele Unite Pascal Beaudenon, Franța Zed Nelson, Marea Britanie Lista scurtă Amit Eshel, Israel Brent Stirton, Africa de Sud Efrain Sueldo, Statele Unite James Wylie, Marea Britanie Marielle van Uitert, Olanda Melina Schildberg, Germania Thomas Nicolon, Franța |
CÂȘTIGĂTORUL ȘI LISTA SCURTĂ A PREMIULUI JAPAN PROFESSIONAL
Câștigător
Noriko Hayashi
Lista scurtă
- Miku Yokoyama
- Seido Kino
- Shinya Masuda
- Shunta Kimura