La lansarea DVD-ului Abraham Lincoln: Vampire Hunter actrița Mary Elizabeth Winstead ce interpretează rolul lui Mary Todd Lincoln a acordat un interviu:

În toată povestea tu ai singurul rol important feminin.

MARY ELIZABETH WINSTEAD: Așa e, dar e chiar amuzant să știi. A fost drăguț să lucrez împreună cu mai multe actrițe, dar totuși să nu fie vorba de prea multă forță feminină în jur. Dar cel puțin putem vorbi de măcar un personaj feminin puternic în film. În acest moment în care cinematografia este dominată de personaje masculine prin excelență, e mare lucru să apară și un altfel de personaj.

 Sperăm să o vedem pe Mary Todd Lincoln într-o scenă de luptă ceva mai extinsă cu un vampir fioros.

WINSTEAD:  Știu! Și mie mi-ar plăcea acest lucru. Cred că m-aș distra foarte tare.

De ce crezi că oamenii sunt atrași de astfel de povești? Vampirii și personajele zombie sunt ultimul răcnet în materie de filme.

WINSTEAD: Cred că toți suntem fascinați de ceea ce presupune imortalitatea. Idea de a trăi veșnic pare atât de interesantă încât nu ne săturăm de ea. Îți dai seama cum ar fi să avem această opțiune?

Dar putem considera viața veșnică tot ca pe un fel de existență?

WINSTEAD:  O vrei sau nu o vrei?  Este chiar o întrebare bună pe care ar trebui să ți-o adresezi.

WINSTEAD:  Mie mi-a plăcut foarte mult să citesc despre Abraham Lincoln și Mary Todd Lincoln. Cele mai multe lucruri pe care le știam despre ea erau în legătură cu perioada în care a fost internată într-o instituție pentru bolnavi cu probleme psihiatrice. Există o adevărată literatură scrisă în jurul întrebării dacă chiar era bipolară sau nu. Cam despre astfel de lucruri auzisem și eu. Dar când am început să citesc am văzut cât de multe exagerări s-au făcut în privința ei. Eu am văzut-o mai degrabă ca pe o femeie foarte puternică. Tocmai de aceea mi-a plăcut foarte mult să îi dau viață în film, a fost un om cu adevărat extraordinar.  O mulțime de oameni au scris foarte multe texte exagerate despre ea, dar cred că asta are legătură și cu faptul că era femeie și una deosebită. Chiar e un personaj istoric despre care merită să citești.

Ai aflat multe despre mariajul dintre cei doi?

WINSTEAD: Am aflat că au avut foarte multe probleme, erau doi oameni cu tulburări interioare profunde, dar într-un fel sau altul s-au completat destul de bine. Ea avea o energie ieșită din comun, iar el era depresiv.  Amândoi aveau probleme nerezolvate cu ei înșiși, dar au avut o legătură foarte strânsă. S-au susținut unul pe altul și au lucrat împreună, deși au avut parte numai de tragedii în jurul lor în acea perioadă. Și-au pierdut trei dintre copii. E greu să îți imaginezi că trebuie să trăiești cu așa ceva. Mi se pare nebunesc că toți cei care vorbesc despre ea o fac să pară un personaj malefic al acelor vremuri. Eu cred că ea doar își dezvoltase mecanisme de apărare că să își poată trăi  viața în continuare. Și el făcea același lucru.

El a și scris niște poezii despre sinucidere și alte lucruri similare. Este fascinant cum acești doi oameni, idealizați prin literatura care s-a scris despre ei, erau doi oameni normali cu o mulțime de defecte.

Cât de important este să menții acea doză de normalitate când faci astfel de filme? Am observat că pe ecran se vede că toți vă simțiți foarte confortabil în această lume.

 WINSTEAD:  Era important să facem lucrurile în așa fel încât să pară cât mai reale. Iar din acest punct de vedere am venit cu o perspectivă modernă asupra lucrurilor. Nu am vrut să venim cu tot felul de elemente de amănunt care ar fi încărcat personajul. Eu lucrez altfel, ma documentez foarte bine înainte, îmi fac o idee cât mai clară despre cine a fost acest personaj în viața reală, apoi ajung pe platou și încerc să dau tot ce pot mai bun și să mă simt bine. Cred că mai toți cei implicați în acest film au procedat într-un mod similar.

Faptul că ați filmat în locuri pline de istorie v-a influențat?

WINSTEAD:  A fost intens. La un moment dat am filmat pe o plantație în sud, și încă mai existau barăcile în care au locuit sclavii. A fost destul de emoționant. Deși erau niște locuri minunate, aerul era încărcat. Puteai să simți istoria și fiecare și-a luat rolul foarte în serios, în special Timur. Chiar a manifestat o reală dedicare pentru această poveste, pentru cine a fost Abraham Lincoln și pentru ce a luptat. Tocmai de aia filmul nu e nici într-un fel ofensiv, nu ne prostim și spunem :”Hai să ne distrăm pe seama lui Abraham Lincoln și a Războiului Civil.” Este vorba despre o poveste serioasă.  E adevărat că am încercat să aducem cumva la suprafață și o parte din senzaționalul poveștii, dar am tratat cu mult respect și adevărul istoric.

Care a fost primul lucru care ți-a venit în minte atunci când ai auzit titlul filmului?

WINSTEAD: Auzisem de carte, dar și de Pride and Prejudice and Zombies, așa că eram oarecum familiară cu conceptul. Dar nu puteam să știu exact despre ce și cum e vorba. După ce am citit și cartea și scenariul, am simțit că cei care au lucrat la proiect chiar au știut ce au de făcut. Mi s-a părut extrem de bine scris, toate păreau să capete sens. Nu te-ai aștepta să funcționeze, însă după ce citești povestea totul pare cât se poate de natural. Abraham Lincoln să fi fost vampir ? Este figura istorică perfectă pentru a fi un astfel de personaj.

Nu cred că a fost foarte ușor pentru Ben Walker. Atât de multe transformări, dar și o interpretare care presupune și drama și acțiune, e mai mult chiar decât ar putea duce și un actor precum Anthony Hopkins.

WINSTEAD: Ben a fost incredibil. Făcând comparație, rolul meu a părut cel mai simplu lucru pe care a trebuit să îl fac. În fiecare zi mă duceam la muncă și mă uitam prin ce trebuie să treacă el, câte șase ore petrecute pe scaun la machiaj, ore și ore de antrenamente. Nici nu știu când a apucat să doarmă, pentru că au fost zile în care venea la miezul nopții astfel încât să fie gata de filmare la începutul zilei. De obicei începeam pe la 6 dimineața și terminam pe la 6 seara sau chiar mai târziu. Au fost și zile în care părea destul de obosit dar nu l-am auzit niciodată plângându-se de ceva. Tot timpul a emanat numai energie pozitivă, a fost cu adevărat grozav.

Cum a fost să lucrezi cu Timur Bekmambetov?

WINSTEAD: Timur este un dulce. Cred că nu m-am așteptat la asta știind ce proiecte a mai avut înainte. Cam toate filmele erau destul de triste și aveau o parte întunecată. Cred că mă așteptam să mă întâlnesc cu un rus dur. Dar nu e așa, e un tip foarte cald și gentil. Este ca și cum ai lucra cu un copil mare. Se entuziasmează la orice idee nouă apare pe platou, iar de fiecare dată când are ceva nou în cap parcă îi vezi scânteia în ochi. Mi se pare amuzant să văd astfel de lucruri, regizori care își păstrează acea energie chiar și după ce au făcut atâtea filme. El s-a implicat în toate aspectele filmului, de la efecte speciale și scene de acțiune, până la cele care țineau de modul în care sunt construite personajele. Am crezut că fiind specializat în efecte vizuale și scene de acțiune se va concentra în special pe asta. Chiar am purtat o discuție despre personajul meu, de ce e așa cum e, de ce a făcut anumite alegeri în viață, și a venit cu câteva idei legate de cum l-am putea portretiza cât mai bine. Am fost foarte plăcut surprinsă de aceste discuții.

Ai zice că doi regizori pentru care efectele vizuale sunt atât de importante ar avea destul de multe divergențe, dar într-un fel sau altul, Tim Burton și Timur, au reușit să lucreze împreună.

WINSTEAD: Viziunea lui Timur este destul de diferită de cea a lui Tim, dar amândoi împărtășesc aceeași dragoste atunci când vine vorba de partea întunecată a lucrurilor.

Însă viziunile lor diferite au fost complementare de această dată, așă că au lucrat perfect împreună. Iar faptul că se apreciază foarte mult unul pe celălalt a dat o anumită forță întregii echipe.

Nu prea ai făcut astfel de filme. Atunci când alegi un proiect în care să te implici, îl alegi și pe baza a ceea ce se va spune despre tine după ce filmul se va lansa ?

WINSTEAD: Cred că există anumte tipuri de filme care te fac să pari neserios, dar asta e cu atât mai provocator pentru mine. Eu cred că a trebuit să lucrez ceva mai mult până să mi se acorde credit, dar într-un fel sau altul când îți asumi această meserie ești mereu expus, indiferent ce fel de film faci sau ce tip de personaj joci. Cred că diferența este dată de modul în care îți faci treaba odată ajuns acolo.

Anca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.