Ada Solomon în competiție cu Jafar Panahi și frații Dardenne

0
1514
Ascultă acest articol


Ada Solomon, producătorul “AFERIM!”, intră în cursa pentru Ursul de Aur – marele premiu al Festivalului Internațional de film de la Berlin – alături de Jafar Panahi, frații Dardenne sau Juan de Dios Larrain. “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, este o coproducție România (Hi Film și Mulberry Development), Bulgaria (Klas Film) și Cehia (Endorfilm). Premiera mondială a filmului este programată miercuri, 11 februarie, la ora locală 16:00.

Producțiile realizate de Jahar Panahi (“Taxi”), frații Dardenne (“Journal d’une femme de chambre” semnat de Benoit Jacquot), Nicolas Gonda (producătorul filmelor lui Terrence Malick și al “Knight of Cups”), sau Juan de Dios Larrain (producătorul lungmetrajelor “El Club” și “No” semnate de Pablo Larrain și “Gloria” al lui Sebastian Lelio) intră în cursa pentru Ursul de Aur acordat producătorului filmului.

Ada Solomon revine în Competiția Oficială a Berlinalei la doi ani după câștigarea primului Urs de Aur, pentru lungmetraj, din istoria filmului românesc pentru pelicula “Poziția Copilului” (regia Călin Peter Netzer).

Ada Solomon este producătorul celor mai importante filme semnate de Radu Jude: “Lampa cu căciulă” (2006), cel mai premiat scurtmetraj din istoria cinematografiei românești, (câștigător a peste 50 de distincții la festivaluri internaționale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala), “Alexandra” (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen). Lungmetrajul de debut al lui Jude – “Cea mai fericită fată din lume” (2009) (câștigător al premiului NHK la Sundance și a grantului Hubert Bals) a fost recompensat cu premiul CICAE la Berlinale 2009. A fost selecționat în peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films – New York, Salonic, Sarajevo și Londra. Filmul a fost lansat în cinematografele din Franța, Marea Britanie, Austria și Spania. “Toată lumea din familia noastră” (2012), cel de-al doilea lungmetraj a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii Forum de la Berlinale.  A obținut Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri și a fost lansat în Franța, Olanda și Ungaria. Cele mai recente scurtmetraje “O umbră de nor” (2013) și “Trece și prin perete” (2014) au fost prezentate la Cannes în secțiunea Quinzaine des Realisateurs. Cel din urmă a fost recompensat cu Mențiunea Specială a juriului.

În prezent, Ada Solomon se află în procesul de dezvoltare a noului lungmetraj semnat de Radu Jude, “Inimi cicatrizate”, adaptarea romanului lui Max Blecher.

Ada Solomon a mai produs scurtmetraje multi-premiate realizate de Cristian Nemescu (“Marilena de la P7”), lungmetrajele de debut ale lui  Răzvan Rădulescu (“Felicia, înainte de toate), Paul Negoescu (“O lună în Thailanda), Vali Hotea (“Roxanne”) și documentare realizate de Alexandru Solomon (“Kapitalism, rețeta noastră secretă”, “Cold Waves – Război pe calea undelor”).

În 2013, Ada Solomon a fost laureata Premiului Eurimages pentru coproducție, o distincție oferită de Academia Europeană de Film care recunoaște rolul decisiv al coproducțiilor în industria cinematografică din Europa.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, “AFERIM !” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

“AFERIM!” este o producție Hi Film, în coproducție cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timișoreana, MEDA, Dr Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank și Fundația pentru o Societate Deschisă. Finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susținut de Eurimages.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.