În viitorul apropiat, crima este controlată de o forţă a poliţiei mecanizată opresivă. Când un droid al poliţiei, Chappie, este furat şi reprogramat, acesta devine primul droid capabil să gândească şi să acţioneze din propria voinţă.
Regizor : Neill Blomkamp
Scenariu : Neill Blomkamp, Terri Tatchell
Gen: Acţiune, Fantastic, Thriller
Lansare : 6 martie 2015
Durata : 120 min
Studio : Media Rights Capital
Distribuitor : InterCom Film
Clasificare : A.P 12
Actori :
Shaorlto Copley … Chappie
Jose Pablo Cantillo … Yankie (Amerika)
Hugh Jackman … Vincent Moore
Sigourney Weaver … Michelle Bradley
Brandon Auret … Hippo
Sinopsis: În viitorul apropiat, infracţiunile de stradă vor fi reprimate de o forţă poliţienească robotizată. Acum, oamenii se opun acestui lucru. Când androidul Chappie, a fost furat de la Poliţie, el a primit o nouă configuraţie şi noi programe, care l-au transformat în primul robot cu abilitatea de a gândi şi de a trăi sentimente proprii. Forţele distructive văd în Chappie un pericol la adresa ordinii actuale, aşa încât nu vor precupeţi nimic pentru a menţine actuala stare de lucruri şi pentru a se asigura că Chappie este primul şi ultimul robot cu astfel de abilităţi.
RECENZIE:
Introducerea despre unul din cele mai așteptate filme al acestui început de an, “Chappie”, am făcut-o printr-un preview în revista online @FiLM unde, pe scurt, am vorbit despre originile acestui gen de filme cu roboți cu suflet, care au pornit de la Asimov și despre însăși subiectul în sine, foarte delicat și apreciat de fanii acestui gen.
Din trailere, imagini, postere și mai toate materialele menite să promoveze filmul, dar și cu Neil Blomkamp la regie,(care a făcut o treabă extraordinară cu “District 9” care mai apoi să dezamăgească cu “Elysium”), aveam să primim un film tematic extraordinar. Toate ingredientele erau acolo: comedie, SF, roboți, efecte, muzică și actori cunoscuți, buni.
Am fost foarte încântat de ce se voia să fie, mai ales când am aflat că Blomkamp va fi și la cârma unui nou film al seriei Alien, alături de Sigourney Weaver; serie care se numără printre preferatele mele. Am să menționez și de seria “Terminator”, alta care-și are locul în lista preferințelor, că tot suntem pe o (oarecare) aceeași lungime de undă.
Povestea din film este la fel de complexă ca Scufița Roșie sau Capra cu Trei Iezi și te lovește chiar din primele minute ale filmul de un deja vu Robocop. Un început familiar ce avea să ne pună în temă cum stă treaba cu poliția și infracțiunile, totul într-o combinație de scvențe cu cadre gen cele de știri, în care ne este prezentată situația scapată de sub control cu răufăcători și poliția care nu face față. Aceasta este nevoită să apeleze la o companie ce produce roboți meniți să-i înlocuiască pe cei umani. Compania vede succesul prin crearea unei serii de roboți capabili și în scurt timp aceștia îi înlocuiesc pe cei umani. În cadrul companiei mai există un proiect nesigur care este pus pe pauză în detrimentul celor activi cu aspect umanoid. Proiectul este condus de Vincent Moore (Hugh Jackman) și constă într-un robot militar uriaș și înarmat până-n dinți.
Vincent e gelos că e ținut “pe bară” și toate fondurile îi sunt tăiate pentru întreținerea roboților cu aspect umanoid, de care se ocupă Deon Wilson (Dev Patel) și recurge la un plan care va da peste cap totul.
Între timp Deon reușește să creeze o Inteligență Artificială – o conștiință pe care o introduce, neoficial, într-unul din roboții căzuți în urma planului lui Vincent.
De aici filmul ia o turnură amuzantă (nu neapărat în nume de rău). Robotul cu conștiință (singurul/primul de felul său) are mintea unui copil, dar învață foarte repede și necazul face să cadă pe mâinile unor borfași extrem de bine realizați și jucați de Jose Pablo Cantillo (Yankie/Amerika), Ninja și Yo-Landy Visser (Yolandi). Trioul care face tot filmul, muza, comedia, jocul actoricesc, tot. Cei trei îl învață pe “micuț” numai tâmpenii și-l transformă într-un adevărat gangster. Deon se implică și el în educație dar nu atât de mult cât și-ar dori, iar Chappie (cum este botezat de cei trei nebuni) combină atitudinea de gangster cu emoțiile “stăpânului” său rezultatul fiind unul tragico-comic.
Chappie dansează, Chappie trage cu arme de foc și steluțe de ninja, Chappie spune bancuri, Chappie e mare gangster, Chappie e orice numai robot de poliție nu.
Situațiile amuzante continuă parcă la infinit și așa se scurg trei sferturi din film cu comicăriile lui Chappie, a cărei voce este interpretată de nimeni altul: Sharlto Copley, pe care Blomkamp îl are în toate filmele sale.
Brusc vine și sfârșitul filmului (bateria roboțelului e pe terminate și nu poate fi schimbată), în care reluăm cu ce am început și punem punct cu ceva lupte robotice și un final ce se vrea grandios în care implică stick-uri USB cu un conținut “conștiințos”, pierderi umane/robotice (care ar trebui să ne afecteze emoțional) și un happy-end grăbit, în stilul celor de la Disney.
Cei trei infractori, efectele vizuale și muzica, dar și cadrele și stilul de filmare, sunt clar punctele cele mai interesante (chiar peste măsură de plăcute) ale filmului, iar dacă l-am înlocui imaginar pe Chappie cu un cățel collie, filmul s-ar fi integrat perfect în seria Lassie, de care mi-am amintit cu plăcere încă de la începerea părții cu educația roboțelului din film. Din nefericire pentru cei mici, datorită unei scene cu goliciunea unei femei și câteva scene sângeroase și violente, filmul are rating Interzis Minorilor afară și A.P. 12 în România. O versiune fără acele scene, ar face filmul de o lungime tocmai bună și perfect pentru cei mici… dar probabil nu se va întâmpla.
“Chappie” este distribuit în România de InterCom Film și rulează de astăzi, 6 martie în cinematografe și IMAX.
Postere: