Kong: Skull Island – Recenzie

2
3437
Ascultă acest articol


Pe domeniul uriaşei primate nu există niciun loc sigur pentru omenire, iar echipa trebuie să îşi folosească toate cunoştinţele pentru a supravieţui.

Regizor: Jordan Vogt-Roberts

Scenariu: Dan Gilroy, Max Borenstein

Gen: Acțiune, Aventură, Fantastic

Lansare: 10 martie

Durata: 2h

Studio: Warner Bros

Distribuitor: Freeman Entertainment

Clasificare: AP.13

Actori:

Tom Hiddleston     …     James Conrad
Samuel L. Jackson     …     Preston Packard
Brie Larson     …     Mason Weaver
John C. Reilly     …     Hank Marlow
John Goodman     …     Bill Randa

Sinopsis:

Regizat de Jordan Vogt-Roberts, filmul prezintă expediţia pe o insulă virgină din Pacific a unei echipe de savanţi, soldaţi şi exploratori. Departe de tehnologia modernă, aceştia se aventurează pe domeniul sălbatic al marelui Kong, intrând astfel într-o confruntare supremă dintre om şi natură. Pe domeniul uriaşei primate nu există niciun loc sigur pentru omenire, iar echipa trebuie să îşi folosească toate cunoştinţele pentru a supravieţui.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Merian C. Cooper crea în 1933 un personaj ce avea să devină “cea de-a opta minune a lumii”, cel puţin în lumea fictivă creată de autor. Din 1933 şi până în prezent King Kong a apărut în diferite viziuni cinematografice, care mai de care mai impresionante. Cele mai reprezentative fiind cele din 1933, 1976 şi cel din 2005, acesta din urmă în regia lui Peter Jackson. În 2017, Jordan Vogt-Roberts ne propune o nouă versiune a lui Kong, de această dată ca un nou început în “Monstervers”-ul propus de creatorii Godzilla din 2014, sub bagheta regizorală a lui Gareth Edwards. Prin acest nou film se doreşte a pregătii fanii celor două personaje, pentru întâlnirea lor în productia din 2020. Nu se ştie exact titlul filmului, dar se doreşte ca cei doi monştri să apară în acelaşi film. Până aici toate bune. Nu am plecat de acasă cu preconcepţii, având în vedere că din trailere filmul părea a avea premizele unui block-buster pe 2017.

K72A3385.dngÎn prima fază vreau să vorbesc de actorii care joacă în acest film, şi vă anunţ că şi de data asta nu scăpăm de inegalabilul Samule L. Jackson, întrupându-l pe Preston Packard, un ofiţer în armata americană (trebuie menţionat că filmul se desfăşoară în perioada imediată după încheierea războiului din Vietnam), şi ca orice ofiţer din perioada dată, are frustrări, angoase şi nemulţumiri faţă de oficialii americani care decid să încheie un război nedorit dar pierdut de americani. Este în căutarea de noi duşmani şi-l găseşte în Kong, după ce imensa primată îi decimează aproape întreaga unitate de elicoptere.

Samuel L. Jackson, face ce face de obicei, fiind un veteran al filmelor de acţiune, adică bine, atât cât îi este permis, cu toate că, în unele momente, mi se pare tras de păr personajul lui şi unele din acţiunile sale. El devine antagonistul, defapt unul dintre antagoniştii filmului.

Următorul personaj, James Conrad, este interpretat de actorul britanic Tom Hiddleston, şi sincer nu mi l-am putut imagina în rol de tough guy, cu atât mai puţin în acest film. Este bun pe ceea ce face, dar rolurile de acţiune, mai ales unul ca acesta, nu îl prind deloc. Mi s-a părut fad, artificial şi forţat tot jocul lui pe tot parcursul filmului.

John Goodman, de care ne despărţim relativ repede în film, îl joacă pe obsedatul agent Monarch (vezi Godzilla), care este de altfel şi motorul acestei expediţii pe misterioasa Skull Island, şi care printr-un mod sucit, distorsionat, reuşeşte să dea greutate subiectului din film dar şi să facă legătura cu universul celuilalt monstru, Godzilla.

KONG: SKULL ISLANDJohn C. Reilly este deliciul în acest film, prin asumarea personajului Hank Marlow, un naufragiat pe insula amintită mai sus, încă din timpul celui de-al doilea război mondial, şi care aduce acea notă de comic dar şi de dramatism atunci când este nevoie. Este personajul de care te îndrăgosteşti pe parcursul filmului, dar îţi pare rău că nu îl poţi vedea mai mult.

Brie Larson este gagica din film, Mason Weaver, un fotoreporter băgăcios care reuşeşte să intre în echipajul ce va naviga spre Insula Craniilor, din curiozitate dar şi datorită flerului ei de reporter. Ea încearcă să afle ce se ascunde cu adevărat în spatele acestei expediţii misterioase, şi află mai repede decât şi-ar fi dorit.

Tobby Kebbell interpretează două roluri în acest film, primul este al locotenentului Jack Chapman, personaj şters care ne părăseşte repede, dar şi pe cel al lui Kong, antagonistul principal (cel puţin aparent), din filmul de faţă şi, de altfel, personajul principal.

Producătorii blockbuster-ului „Godzilla” reinventează, prin acest film, povestea de început a unuia dintre cei mai puternici monștri, sau cel puţin aşa credem până la iminenta întâlnire cu Godzilla, dar mai e până atunci.

Kong-Skull-Island-4Kong, în filmul de faţă, şi conform viziunii scenariştilor Dan Gilroy, Max Borenstein şi Derek Connolly, este un colos. Faţă de versiunea lui Peter Jackson, aici avem de-a face cu un adevărat monstru de Kong, ceea ce, la prima vedere, nu este rău. Problema mea nu este faptul că l-au creat aşa pe Kong, tocmai în idea unui viitor film cu el şi Godzilla, ci discrepanta şi deformarea pesonajului în comparaţie cu mediul în care el se desfăşoară în toată splendoarea. Sincer mi se pare deplasată această versiune şi nu am reuşit să empatizez deloc cu el, mai ales în scenele de luptă, ba cu personajul lui Samuel L. Jackson, ba în cele cu Skullcrowlers (alţi antagonişti din film, vă las să îi descoperiţi).

Peisajele de pe misterioasa insulă sunt excelente. Filmările aeriene şi efectele vizuale, cele legate de furtuna ce înconjoară insula sunt, într-adevăr, foarte bine făcute.

Viziunea regizorală te aduce față-în-față cu Kong încă de la început, răpindu-ţi, dacă vreţi, acea doză de mister pe care am regăsit-o în celelalte reiteraţii ale personajului, în anii trecuţi. Prea ne-au implicat de la început în poveste, iar acţiunea, deşi s-a dorit una în viteză, în mare parte este lentă şi fără twist-uri care să te lase mască.

Filmul nu pune bază pe conturarea şi construcţia de personaje, fie ele umane sau monstruoase. Eu sunt genul de privitor căruia trebuie, uneori, să îi explici anumite elemente pe care le introduci în film, şi în cazul filmului de față aş fi vrut mai multă istorie asupra personajelor din film, şi mă refer la monştrii, la Kong şi la personajele umane.

Dialogurile sunt seci, fără substanţă şi nu îţi transmit aproape nimic şi nu te fac să empatizezi cu ele. Filmul ăsta este gândit să aducă lume în scaune şi să facă bani, nu să câştige cine-ştie-ce premii.

Kong-Skull-Island-5

Din punct de vedere al efectelor vizuale, pe alocuri celebrul ecran verde, peste care se adaugă layerele de VFX, sunt parcă făcute de amatori, cel puţin când sunt în spatele personajelor umane. Kong şi ceilalţi monştrii de pe insulă, din acest punct de vedere, arată bine, chiar foarte bine… dar atât.

Au încercat, într-un fel ciudat, să aducă şi un omagiu unui celebru film care avea ca temă războiul din Vietnam, vorbesc aici de Apocalypse Now, atât prin modul de filmare al cadrelor cât şi prin coloana sonoră ce te duce direct acolo cu gândul.

Kong-Skull-Island-2

Filmul este un blockbuster movie, menit să facă bani, aşa cum spuneam, şi per total este un film care merită văzut în IMAX 3D, dar nu vă aşteptaţi la personaje grele, cu personalitate şi background stories.

Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, și sâmbăta, în cadrul emisiunii ”Movie News”, de la ora 11:00, la Radio 1 România.

Cu aceste gânduri și rânduri vă invit să urmăriți Kong: Skull Island / “Kong: Insula Craniilor” care va sosi în cinematografe în 3D din 10 martie. Distribuit în România de Freeman Entertainment.

Poster:

tmp_14124-Kong_70x100_pre-1353118504

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.