Independenţa Film va distribui în România cinci dintre filmele care vor fi proiectate – atât în Competiţie, cât şi în afara ei – la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2015, ediţia 68, care se va desfăşura în perioada 13 – 24 mai.

  • La Tête haute / Standing Tall, de Emmanuelle Bercot
  • La giovinezza / Youth, de Paolo Sorrentino
  • Our Little Sister / Umimachi Diary, de Hirokazu Kore-Eda
  • The Assassin / Nie Yinniang, de Hou Hsiao Hsien
  • Dheepan / Dheepan, de Jacques Audiard

Filmele din selecţia oficială a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes au fost anunţate ieri (joi, 16 aprilie) într-o conferinţă de presă organizată la Paris la care au participat delegatul general al evenimentului, Thierry Frémaux, şi Pierre Lescure, preşedintele manifestării. Lista filmelor anunţate nu este încă finală. Vom reveni cu titluri noi pe măsură ce organizatorii o vor completa. Înregistrarea conferinţei de presă (subtitrată în limba engleză) poate fi urmărită aici:

În competiţie mai participă filme ale unor regizori consacraţi precum: Maïwenn, Nanni Moretti, Joachim Trier, Gus Van Sant, Matteo Garrone. În afara competiţiei va fi proiectat, printre altele, un film de Woody Allen.

Mai jos aveţi câteva amănunte despre filmele (confirmate până acum) care vor fi distribuite de Independenţa Film în România:

În deschiderea Festivalului, în afara competiţiei

La Tête haute / Standing Tall

Regia: Emmanuelle Bercot. Cu: Catherine Deneuve, Sara Forestier, Benoît Magimel.

Sinopsis: Filmul urmăreşte experienţele lui Malony, un delincvent juvenil, de la vârsta de la 6 ani până la 18 ani, cu Catherine Deneuve în rolul unui judecător care încearcă să-l ajute.

A fost filmat în Nord-Pas de Calais, Rhône-Alpes şi Paris.

Emmanuelle Bercot este regizoare, scenaristă şi actriţă. Primul ei film, Clement, a participat în 2001 la Un Certain Regard. On My Way, tot cu Catherine Deneuve, a fost inclus în competiţia oficială a Festivalului de film de la Berlin 2013.

În Competiţia oficială

La giovinezza / Youth

Regia: Paolo Sorrentino (Oscar anul trecut pentru Cel mai bun film străinLa grande bellezza). Cu: Rachel Weisz, Michael Caine, Jane Fonda, Harvey Keitel şi Mădălina Ghenea. Modelul român în vârstă de 26 de ani joacă rolul unei Miss Univers.

Sinopsis. Filmul spune povestea a doi bătrâni prieteni – un dirijor şi compozitor, pe de o parte, şi un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce îşi petrec vacanţa în Munţii Alpi. Filmul urmăreşte eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum şi relaţiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi oaspeţi ai hotelului la care sunt cazaţi.

Filmările au avut loc în Italia, Elveţia şi Marea Britanie.

Teaser oficial:

Our Little Sister / Umimachi Diary

Regia: Hirokazu Kore-Eda (Japonia). Cu: Haruka Ayase, Masami Nagasawa.

Sinopsis. Trei surori adolescente care locuiesc împreună trebuie să meargă în provincie, pentru a participa la înmormântarea tatălui lor, plecat de-acasă de 15 ani. Acolo o întâlnesc pe sora lor vitregă, în vârstă de 14 ani, acum orfană, pe care o iau să locuiască împreună cu ele la oraş.

După Like Father, Like Son, Hirokazu Kore-Eda se întoarce cu încă o poveste despre dragoste şi familie.

Trailer (nesubtitrat):

Official website: http://umimachi.gaga.ne.jp/

The Assassin / Nie Yinniang

Regia: Hou Hsiao Hsien. Cu: Qi Shu, Chen Chang, Satoshi Tsumabuki

Sinopsis. China, secolul IX. Fiica în vârstă de 10 ani a unui general este răpită de un călugăr, iniţiată în artele marţiale şi transformată într-un veritabil asasin. Misiunile sale sunt justiţiare: acelea de a lichida guvernatorii corupţi. La un moment dat, una din misiuni o întoarce acasă, acolo unde trebuie să-l omoare chiar pe cel pe care-l iubea în copilărie, un bărbat ajuns acum un mare lider militar. Nie Yinniang va avea de ales: îl sacrifică pe cel pe care-l iubeşte sau abandonează pentru totdeauna cariera sacră de asasin profesionist.

Buget: 15.000.000 $

Filmat în China, Japonia şi Taiwan

Dheepan / Dheepan

Regia: Jacques Audiard. Cu: Vincent Rottiers, Marc Zinga

Sinopsis. Dheepan este un luptător pentru independenţă, un Tigru tamil din Sri Lanka. Cum înfrângerea e aproape, Dheepan se hotărăşte să fugă. Ia cu el o femeie şi o fetiţă pe care nici măcar nu o cunoaşte, în speranţa că, părând o familie, vor obţine mai uşor azil politic în Europa. Cei trei ajung la Paris, unde el îşi găseşte o slujbă de paznic. Aşa-zisa familie începe să-şi croiască o viaţă nouă, însă violenţele din cartier îi redeschid rănile războiului pe care şi le dorea cicatrizate. Instinctele de luptător se trezesc din nou. De data asta Dheepan nu mai luptă pentru independenţă, ci pentru a-şi proteja ceea ce spera să devină “familia” sa reală.

În secţiunea Un Certain Regard vor concura şi două lungmetraje regizate de cineaştii români Radu Muntean (Un etaj mai jos) şi Corneliu Porumboiu (Comoara).

Juriul. Pentru prima dată în istoria Festivalului, fotoliul de preşedinte al juriului va fi ocupat anul acesta nu de una, ci de două persoane. Este vorba de fraţii Joel şi Ethan Coen. Actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini va prezida juriul Un Certain Regard. Isabella Rossellini este fiica regizorului italian Roberto Rossellini şi a actriţei de origine suedeză Ingrid Bergman, cea care la ediţia aceasta se află şi pe afişul Festivalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.