Începe competiția pentru trofeele NexT! Oscars Night, proiecție și masterclass „Aferim!”

0
1169
Ascultă acest articol


Cel mai mare festival de scurtmetraje din România s-a deschis oficial oficial miercuri seara, 15 aprilie, la Cinema Studio, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gazdele serii, Ada Solomon, directoarea Festivalului Internațional de Film NexT, și Yvonne Irimescu, coordonatoarea evenimentului, au prezentat momentele importante ale ediției. Printre invitați s-au numărat Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, actorii Ana Ularu, Maria Obretin, Rodica Lazăr, Radu Iacoban, Tudor Chirilă, regizorii Lucian Georgescu, Alexandru Maftei, scenarista Lia Bugnar, regizori și sound-designeri ai filmelor din selecție, precum și membri ai juriului.

Joi, la ora 17.00, la Cinema Studio, încep primele proiecții din Competiția Internațională. Au sosit deja la București membrii juriului Ewa Puszczynska (Polonia), producătoarea filmului Ida, premiat cu Oscar, Edvinas Puksta (Estonia), selecționerul Festivalului Internațional de Film de la Vilnius, Michał Oleszczyk (Polonia), directorul Festivalului de Film din Gdynia, criticul de film François Bonenfant (Franța), regizorul Eduardo Williams (Argentina). Lor li se alătură jurnalista și muziciana Maria Balabaș, regizoarea Ana Lungu (Autoportretul unei fete cuminți).

O noutate în programul zilei de vineri, 17 aprilie, este proiecția filmului Aferim!, de la ora 11.00, la Cinema Studio. Aceasta va preceda masterclass-ul susținut de Radu Jude, Marius Panduru și Dana Bunescu în aceeași zi, la Elvire Popesco, de la 13.30, despre felul în care funcționează regia, imaginea și designul de sunet în Aferim!. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro și la Cinema Studio. Tot vineri, de la 11.00, la Cărturești Verona, va avea loc masa rotundă Sunetul în cinema-ul românesc, moderată de Cristinel Șirli, manager Creative Sound Paris.

Una dintre cele mai îndrăgite evenimente la NexT, Oscars Night, își așteaptă spectatorii cu covor roșu vineri, de la 20.30, la CinemaPRO.

Recomandări din program:

Joi, 16 aprilie

Short Matters! European Film Academy Nominees on Tour

18.00 și 20.15 – Institutul Cultural Român

Cele mai bune scurtmetraje europene, nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, rulează în două calupuri la sediul ICR. Intrarea liberă.

NexT Generation – 18.00, Cinema Elvire Popesco

Singurul lungmetraj de la această ediție, Mary is Happy, Mary is Happy este filmul unui fost participant la NexT, Nawapol Thamrongrattanarit. Regizorul foloseşte 410 comentarii reale pe Twitter ale unei fete anonime ca punct de pornire pentru a crea lumea fictivă a unei adolescente.

Arthouse Shorts – 20.30, Cinema Elvire Popesco

Filme de David Cronenberg, Claire Denis sau Albert Serra, în secțiunea creată special pentru regizorii consacrați: numele lor sunt prea sonore ca să mai apară pe lista concurenților din competiție, dar filmele lor scurte sunt prea bune ca să lipsească.

Vineri, 17 aprilie

Oscars Night – 20:30, CinemaPRO

O seară cu dichis și covor roșu. Filmele nominalizate la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câștigătorul statuetei, aduse în premieră în România, într-un program oferit de ShortsTV.

Baltic Shorts – 18:00, Cinema Elvire Popesco

O selecție de filme multi-premiate din Estonia, Letonia și Lituania.

NexT is Feminist – 20:30, Cinema Elvire Popesco

Secțiunea prezintă problemele femeilor și eforturile feminismului de a face lumea mai dreaptă și mai tolerantă pentru ambele sexe.

Programul poate fi consultat pe www.nextfilmfestival.ro, iar biletele au fost puse în vânzare pe eventbook.ro, la Cinema Studio, Elvire Popesco și Librăriile Anthony Frost și Kyra Kyralina.

A noua ediție a Festivalului Internațional de Film NexT are loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, Club Control, J’ai Bistrot, Cărturești, Garajul Ciclop (Magheru 6-8).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.