Fantastic Four – Recenzie

1
3323
Ascultă acest articol


Vieţile lor se schimbă ireversibil, iar echipa trebuie să înveţe să-şi stăpânească noile şi uimitoarele abilităţi şi să colaboreze pentru a salva Terra de o teribilă ameninţare.

Regizor : Josh Trank

Scenariu : Simon Kinberg, Jeremy Slater

Gen: Acțiune, Aventură, SF

Lansare : 07 august 2015

Durata : 100 min

Studio : Twentieth Century Fox Film Corporation, Marvel Entertainment

Distribuitor : Odeon Film

Clasificare : A.P.13

Actori :

Miles Teller     …     Reed Richards / Mr. Fantastic
Michael B. Jordan     …     Johnny Storm
Kate Mara     …     Sue Storm
Jamie Bell     …     Ben Grimm / The Thing
Toby Kebbell     …     Victor Von Doom / Dr. Doom

Sinopsis :  Cei Patru Fantastici, o relansare contemporană a uneia dintre cele mai longevive echipe Marvel, are în centru patru renegaţi care se teleportează într-un univers alternativ şi plin de pericole, unde suferă modificări fizice dramatice. Vieţile lor se schimbă ireversibil, iar echipa trebuie să înveţe să-şi stăpânească noile şi uimitoarele abilităţi şi să colaboreze pentru a salva Terra de o teribilă ameninţare.

Recenzie:

Recunosc nu sunt familiarizat cu seria de benzi desenate Marvel Fantastic Four, dar pot spune că filmele “Fantastic 4” și “Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer” au fost destul de OK, dar nu într-atât să mă facă să caut benzile desenate să le citesc (cum mi s-a mai întâmplat în alte cazuri).

Mai recunosc și că am fost chiar încântat prima oară când am auzit de un reboot al seriei și apoi lăsat într-o ipostază de indiferență după ce am văzut trailer-ul oficial. Cast-ul era o alegere bună, cu toate că mi s-au părut prea tineri pentru rolurile celor patru fantastici. Mi-am dat seama că ar trebui să fie vorba de un fel de “începuturi” și m-am mai domolit puțin.

f4-2 Auzeam prieteni din jur foarte încântați de “villain”, Dr. Doom și am început să mă interesez ce-i de capul lui. Sincer, am fost entuziasmat de el. Părea a fi acel “villain” grandios cu care se va da probabil o luptă de proporții epice la sfârșit. Cel puțin așa îmi închipuiam eu. Doctorul are un background impresionant și m-a dus puțin cu gândul la Ultron, care și-a câștigat un loc aparte în preferințele mele pe lista “villainilor”. Astea fiind spuse, așadar, cel mai curios eram de Dr. Doom.

Filmul începe cu Reed (Miles Teller) și Ben (Jamie Bell) când erau mici și se descrie rapid relația de prietenie dintre cei doi, de-a lungul timpului și până în prezent. Cei doi lucrau la un proiect în garaj (am avut un deja-vu cu “Project Almanac”); proiectul fiind nimic altceva decât o simplă mașină a timpului, la o scală mică. Aceasta este prezentată la un eveniment al inventatorilor de unde doar Reed este cooptat să transforme minuscula mașină a timpului într-una capabilă să teleporteze una sau mai multe persoane deodată. Din echipa lui vor face parte Victor (Toby Kebbell), Sue (Kate Mara) și Johnny Storm (Michael B. Jordan), Ben fiind adus (neoficial) atunci când toți decid să testeze mașinăria pe pielea lor.

f4-3Vor reuși teleportarea (într-o lume paralelă), dar ca urmare a unui accident de proporții Victor dispare, iar ceilalți trei se întorc cu… abilități supraomenești. Așadar, Reed capătă puterea de elasticitate, Sue poate deveni invizibilă și-și poate folosi și alte puteri, Johnny se transformă într-o torță umană și poate trage cu proiectile de foc, iar Ben este transformat într-o namilă de piatră cu puteri extraordinare. Victor… ei bine Victor e dat dispărut, sau hai să nu ne mai ascundem după deget (știm tot din trailere oricum), devine Dr. Doom.

Cei patru sunt despărțiți o perioadă și antrenați să-și folosească puterile, iar într-un sfârșit se reunesc și decid că vor să redevină normali, antidotul urmând să fie cules din locul care i-a blestemat. Întorși acolo dau peste Dr. Doom care nu are intenții tocmai bune cu ei și planeta Pământ.

f4-1Cei patru se vor opune și vor lupta cu Dr. Doom atât pe Pământ cât și pe terenul lui propriu și cred că iar nu e nicio surpriză să ghiciți “cine câștigă”, mai ales că pe IMDb (spre exemplu) este afișat “Fantastic Four 2 (2017)”.

M-am dus cu așteptări minime și m-am ales cu un zâmbet tâmp (acea față care nu înțelege ce tocmai a văzut). Să luăm pe rând care au fost cauzele acestei expresii faciale. 🙂

Actorii sunt chiar ok, neavând scene care să arate abilități de actorie, iar preferatul meu e Victor, Toby oferindu-i o interpretare naturală dar și personajul în sine e mișto (rețineți, Victor, nicidecum Dr. Doom). Îmi place actorul și vă garantez că veți auzi de el pe viitor și va prinde roluri în filme mari. Așa… Dr. Doom… acea creatură cu alură de robot și “hood” ca al lui Arrow/Robin Hood, aici e închipuit ca fiind un… neom cu un aspect mai diferit. E drept, mi-a plăcut destul de mult ideea cu unificarea corpului cu costumul care-l purta, destul de interesant, dar rezultatul e departe de a fi ceva impresionat. Are puteri devastatoare, iar câteva minute scurte și le etalează în faza oamenilor cum nu se poate mai dezastruos, dar chiar și așa nu e acea ființă grandioasă și puternică descrisă în BD-uri.

Despre cei patru fantastici ai noștri nu pot să zic mai nimic interesant, aspectul fiecăruia, ca reprezentare a supereroului, este construit “grafic” destul de ok, dar nu e nimic ieșit din comun sau măcar să-ți ridice o sprânceană de uimire. Știm de ce sunt capabile efectele speciale în filmele din ziua de azi, acum contează doar cum să le folosești să nu plictisească.

f4-0Scenariu e sec, simplu fără absolut nimic să te facă se aștepți cadrul următor, nu există elemente surpriză sau întorsături de situație, nu există vreo bătălie sau scenă să-ți rămână în minte, nu există acel duel grandios dintre cei patru fantastici și “marele villain” (de care vă spuneam la început). Stan Lee? Nope. Post-credits scene? Nope. Muzică? Nope (o încercare nereușită de a imita muzica din seria Star Wars). Camere plasate inteligent sau filmări mai cu schemă? Nope. Joc actoricesc? Nope (i-am scuzat pe actori în sine că efectiv nu li s-a permis să arate ce pot). Entertaining? Dap. Pentru că la urma urmei e un film cu super-eroi și slavă Domnului am văzut filme mai rele. Mult mai rele. De ce a fost amânată producția de atâtea ori? De ce, în ultimele clipe, s-a renunțat la conversia în 3D? Josh Trank la regie? Putea fi cheia succesului (mi-a plăcut “Chronicles”), dar aici nu este cazul. Atâtea întrebări cu răspunsuri negative scad destul de mult ca filmul să fie deja tras în jos nu numai de critici, dar și de fanii Marvel, al filmelor/benzilor desenate cu super-eroi și fanilor seriei Fantastic Four. Prea am văzut în ultimii câțiva ani numai filme bune Marvel, ne-am îndoit de “Ant-Man”, care a reușit oarecum să-și facă un renume, dar vă spun, “Fantastic Four” va fi arătat cu degetul și va purta o țintă mare pe spate, probabil până la Civil War, când (sper) se vor spăla păcatele și va fi dat ușor uitării.

Până una alta la așa o vreme toridă, sălile de cinema vor fi refugiul perfect, alături de un prieten, floricele și suc rece, unde poți să-ncerci fără probleme “Fantastic Four”.

Vizionare plăcută și vă aștept cu păreri la comentarii!

“Fantastic Four” va sosi de mâine, 7 august, în cinematografe, fiind distribuit în România de Odeon Film.

Postere:

15-fantastic-four-ro

Trailere:

1 COMENTARIU

  1. Nu . Nu recomand acest film in niciun fel . Este o mizerie insultatoare , mai rau ca predecesorul sau din 2005 .In ultimii 10 ani am primit filme cu supereroi care chiar sunt bune ( X-Men si X-2 , Spider-Man 1 si 2 , Trilogia Batman al lui Nolan , The Avengers si Age of Ultron , Iron Man , Captain America The Winter Soldier , Guardians of The Galaxy , Ant-Man ) , filme de care suntem mandrii ca au fost facute .
    http://www.portalultautv.ro/cei-patru-fantastici-fantastic-four-2015/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.