Billy Hope încearcă să revină în ring și să recâștige respectul fiicei sale cu ajutorul veteranului antrenor Titus ‘Tick’ Wills.

Regizor : Antoine Fuqua

Scenariu : Kurt Sutter

Gen: Acțiune, Dramă, Sport

Lansare : 14 august 2015

Durata : 124 min

Studio : Escape Artists, Fuqua Films, Riche Productions

Distribuitor : Forum Film

Clasificare : I.M.

Actori :

Jake Gyllenhaal     …     Billy Hope
Rachel McAdams     …     Maureen Hope
Forest Whitaker     …     Tick Wills
Oona Laurence     …     Leila Hope
50 Cent     …     Jordan Mains

Sinopsis :  Campionul de box Billy Hope (Jack Gyllenhaal) ajunge la apogeul carierei sale. Are o casă luxoasă, o soție care-l spijină în plan profesional (Rachel McAdams) și o fiică (Oona Laurence) care-l admiră. Impulsivitatea și mândria sa vor provoca însă o tragedie care îi va destrăma familia și îl va face să piardă prim planul scenei sportive. După ce impresarul său (jucat de rapperul 50 Cent) îl abandonează, Billy Hope încearcă să revină în ring și să recâștige respectul fiicei sale cu ajutorul veteranului antrenor Titus ‘Tick’ Wills (Forest Whitaker).

Coloana sonoră a filmului este semnată de Eminem.

Recenzie:

De la primele informații aflate despre “Southpaw” am fost foarte interesat de film. Îmi place mult de Jake Gyllenhaal și de la “Donnie Darko” tot sunt cu ochii pe el. Primul trailer la “Southpaw” a fost un pic derutant dar am putut să-mi dau seama că va fi un film cu box (și ceva dramă) în care Jake arată complet schimbat fizic față de “Nightcrawler”, film tot cu el, lansat în 2014 unde era uscăţiv. Am aflat apoi și de implicarea în acest proiect și revenirea lui Eminem pe scena muzicală, lucru care, de asemenea, îl așteptam cu nerăbdare. Ultimele filmele ale lui Antoine Fuqua, regizorul acestei pelicule, au fost mediocre spre bune, deci la partea de regie mă așteptam să fie bun.

Două trailere și (foarte multe) clipuri mai târziu vine momentul să-l văd. Reamintesc că nu știam cine este scenaristul (Kurt Sutter) și de ce urma să regret pe urmă.

Southpaw2

“Southpaw” ne aruncă în ring din primele minute de film unde Billy Hope (Jake Gyllenhaal) este într-o formă de milioane, cu un stil foarte ofensiv, și-și doboară adversarul prin K.O. încă din ruda a 10-a păstrându-și titlul de campion la categoria mijlocie. În afara ringului, soția sa Maureen Hope (Rachel McAdams) și Jordan Mains (50 Cents) îl susţin și sunt de nelipsit la meciurile sale. Ni se arată constant că cei doi Hope au și o fetiță, Leila Hope (Oona Laurence) care-i așteaptă acasă.

Ni se prezintă viața de lux a familiei Hope și cât de mult ține Billy la “fetele” sale. Este un soț perfect și un tată care încearcă să fie lângă fiica sa cât mai mult posibil. Aflăm că Billy și Maureen provin din orfelinate, iar Billy a avut un trecut violent, dar acum este pe calea cea bună.

Pe corpul lui Billy, prin tatuajele sale și condiția fizică excelentă,  ne facem o idee despre dedicarea sa pentru familie și dragostea pentru box. În dreptul inimii are tatuat numele fiicei sale, iar pe cele două arme nemiloase, brațele sale, sunt tatuate cuvintele “Familie” și “Luptător” – cele două cuvinte cheie ale filmului. Pe ceafă va apărea, pe parcursul filmului, un alt tatuaj.

southpawAșadar, în prima parte a filmului aflăm oarecum insistent despre devotamentul protagonistului faţă familie și box, iar lucrurile se vor schimba radical după un incident tragic, care va transforma partea a doua a filmului într-o dramă de familie unde asistăm la decăderea lui Billy până când acesta pierde tot –  inclusiv cel mai important lucru: pe Leila.

În partea a treia a filmului personajul principal conştientizează situația gravă în care se află și decide să revină în ring pentru a-și recupera fata. Pentru a ajunge acolo, însă, trebuie să o ia de la 0. Un nou antrenor, Tick Wills (Forest Whitaker), o nouă viață, un nou loc de muncă. Perioada de antrenament și Tick își vor pune amprenta în stilul lui Billy de a lupta, acesta abordând acum o tactică mai violentă, chiar războinică.

Șansa de a lupta cu cel vinovat de accidentul tragic va veni rapid, iar partea a patra a filmului este rezervată însuși meciului dintre cei doi.

southpawSpuneam la început că mă așteptam la un film de acțiune cu box și muzică bună, dar am primit o dramă cu noțiuni de box care aduce mai degrabă a “Million Dollar Baby”-ul lui Eastwood decât al seriei Rocky cu și de Stallone. Lucru bun. A nu se înțelege greșit. Fuqua ne urcă într-un carusel, unde scene de acțiune filmate cu precizie se combină armonios cu cele dramatice și se completează cu câteva gaguri scurte și delectante. Revin la Kurt Sutter, pe care-l arăt cu degetul și-l acuz pentru inconsistența scenariului și pentru câteva clișee în lipsa cărora ar fi putut rezulta un film chiar de dat cu ceva premii-n el.

Eminem a avut o revenire perfect aleasă cu suportul coloanei sonore a acestui film. Melodiile sale (“Phenomenal” și “Kings Never Die”) sunt impecabil alese pentru atmosfera filmului și după cum procedez mai mereu, recenzia de față am făcut-o cu coloana sonoră în căști. OST-ul are 14 piese, dintre care una (“Drama Never Ends”) îi aparține lui 50 Cent. Merită să-l încercați.

southJake Gyllenhaal este fenomenal și nu-mi închipui pe altcineva în rolul lui. El este sufletul filmului și datorită faptului că este în prim plan mai mereu nu putem distinge performanțe și de la ceilalți actori. La un moment dat aflăm câte ceva despre Tick Wills, jucat bine de Forest, dar prea puțin să ofere ce poate. Practic întregul film este “one man show” și nu trebuie luat ca ceva negativ.

Ca familist, cu o fetiță mică, pot spune că relația Jake – Leila a fost preferata mea, dar probabil pentru tineri sau nefamiliști partea dramatică nu va atinge atât de bine coarde sensibile. Luptele sunt foarte bine coregrafiate. Sunt intense, sângeroase, iar filmul are chiar o “aromă” de “The Karate Kid” cel puțin la partea cu stil diferit și eficient de luptă și dezvoltarea personajului.

“Southpaw” este surpriza plăcută a acestui an, iar Jake Gyllenhaal va lua garantat cel puțin un premiu pentru intepretare.

“Southpaw” este o scurtă și intensă poveste de viață piperată cu dramă, lupte în ring și gaguri scurte, dar savuroase și încă o dată aflăm cât de importantă este familia și cât de greu poți pierde totul într-un singur moment necugetat.

“Southpaw” va sosi de mâine, 14 august, în cinematografe, fiind distribuit în România de Forum Film.

Postere:

southpaw-555645l

Trailere:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.