Ascultă acest articol

Institutul Cultural Român este partenerul celei de-a patra ediţii a LET´S CEE Film Festival, care se desfăşoară la Viena în perioada 1-11 octombrie 2015. Festivalul prezintă în acest an şase producţii româneşti, dintre care cinci sunt incluse în programul competiţional: Box, Chuck Norris vs Communism, Aferim!, Paşaport de Germania, Acasă la tata şi scurtmetrajul În ataş, în afara competiţiei. Proiecţiile au loc în cinematografele Urania, Actor’s Studio şi Village Cinema Wien Mitte.

Producătoarea Ada Solomon susţine în data de 9 octombrie un Master Class intitulat How International (Co)-Production Works?. Acesta se bazează pe studiul de caz al filmului Aferim! pentru a discuta despre provocările întâmpinate ca producător de film și pentru a răspunde la întrebări precum: de ce succesul unui film precedent nu garantează succesul următorului film?

În data de 10 octombrie, începând cu orele 18.00, înaintea galei de premiere, are loc evenimentul special de prezentare a Festivalului Filmului European din România. De 19 ediții, Festivalul Filmului European debutează de Ziua Europei și celebrează creativitatea cinematografică a continentului. Sub egida EUNIC Bucureşti, festivalul a renăscut pe plan naţional şi a depăşit graniţele României prin secţiunile din Republica Moldova şi Ucraina. Festivalul Filmului European este cel mai vizibil si longeviv proiect al Institutului Cultural Român, organizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Romania. La evenimentul de la Strandbar Herrmann (Herrmannpark, 1030 Viena) vor fi prezenţi reprezentanţii echipei filmului Acasă la tata – actriţa Ioana Flora şi regizorul Andrei Cohn, Radu Boroianu – preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman – vicepreşedintele Institutului Cultural Român, producătoarea Ada Solomon şi Irina Cornişteanu, directorul Institutului Cultural Român de la Viena şi vicepreşedinte EUNIC Austria.

Fanfara Transilvania încheie festivalul pentru al doilea an la rând: concertul „The Best Of“ Fanfara Transilvania are loc în data de 11 octombrie, de la ora 21.00, la clubul Schwarzenberg.

Programul filmelor româneşti de la LET´S CEE Film Festival este următorul:

Box (r. Florin Şerban, 2015) va fi difuzat în cadrul competiţiei de lungmetraje în zilele de 5 octombrie, ora 18.00 la Urania Kino şi 6 octombrie, ora 21.45 la Actor’s Studio 2.

În ataş (r. Mircea Bobînă, 2014) va fi difuzat în afara competiţiei, ca parte din programul de scurtmetraje „Zwiegespalten“ în zilele de 6 octombrie, ora 15.30 şi 7 octombrie, ora 14.00 la Village Cinema 3. Mircea Bobînă, regizor şi Annegret Sachse, editor imagine, vor participa la sesiunile de întrebări şi răspunsuri.

Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu, 2015) va fi difuzat în prezenţa regizoarei în cadrul competiţiei de documentare în zilele de 6 octombrie, ora 19.45 şi 7 octombrie, ora 16.45 la Actor’s Studio 1. În cadrul secţiunii educative Schulkino, proiecţiile au loc la Village Cinema 3 pe 7 octombrie, ora 09.00 şi pe 8 octombrie, ora 11.00.

Aferim! (r. Radu Jude, 2015) va fi difuzat în prezenţa actorului Toma Cuzin şi a producătoarei Ada Solomon în cadrul competiţiei de lungmetraje pe 8 octombrie, ora 19.00 la Urania Kino, 9 octombrie, ora 16.30 la Village Cinema 3 şi 10 octombrie, ora 21.15 la Actor’s Studio 1.

Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu, 2014) va fi difuzat în prezenţa producătoarei Ada Solomon în cadrul competiţiei de documentare pe 8 octombrie, ora 21.30 şi pe 9 octombrie, ora 17.00 la Actor’s Studio 1.

Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2015) va fi difuzat în cadrul competiţiei „promising debuts“. Proiecţiile au loc pe 9 octombrie, ora 19.15 la Village Cinema 3 şi pe 11 octombrie, ora 19.00 la Actor’s Studio. Actriţa Ioana Flora şi regizorul Andrei Cohn vor participa la întâlniri cu publicul.

Box (r. Florin Şerban, 2015) prezintă tumultoasa poveste a lui Anghel și a Cristinei care se caută, se găsesc și, în ciuda diferenței de vârstă, etnie și clasă socială, luptă să rămână împreună. Proiectul a obținut numeroase finanțări internaționale, printre care și un suport financiar în urma câștigării concursului Centre National de la Cinematographie, Franța. Filmul a fost distins cu premiul FIPRESCI la festivalul de film de la Karlovy Vary 2015.

Scurtmetrajul În ataş (r. Mircea Bobînă, 2014) este cunoscut şi sub numele de În ataș, fiind o coproducţie Moldova, România, Germania. Acțiunea filmului se desfășoară în Republica Sovietică Socialistă Moldova a anului 1989, fiind centrată în jurul veteranului de război Vova. Acesta reușește să scape dintr-un spital de psihiatrie cu ajutorul prietenului său, dar continuă să trăiască cu un sindrom post-traumatic.

Chuck Norris vs Communism (r. Ilinca Călugăreanu, 2015) prezintă România comunistă a anului 1985 în care, ascunsă de ochii vigilenţi ai Securităţii, Irina Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine. În România anilor ’80, mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier şi au deschis, celor ce îndrăzneau să se uite, o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi, aprinzând scânteia unei revoluţii.

Aferim! (r. Radu Jude, 2015), invită publicul să vizioneze, la 200 de ani de la  data întâmplărilor, realitatea unei istorii incomode. Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, Aferim! este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească în 1835. Zapciul Costandin, însoţit de fiul său, caută un rob fugar. Filmul a primit Ursul de Argint la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Berlin.

Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu 2014) prezintă o  poveste despre lăcomie, curaj, speranță și remușcare. Un negociator al Germaniei, Hein Günther Hüsch, vine la Bucureşti cu valiza plină de bani pentru a cumpăra libertatea oamenilor. Un astfel de caz a fost şi cel al Erikei Lazăr, care a trebuit să se adapteze noilor reguli ale capitalismului după ce a fost cumpărată cu 47.000 de mărci germane. Filmul narează povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale celor două state şi dezvăluie întâmplările prin care au trecut personajele implicate în acest proces. Pe scurt, această dramă poate fi considerată povestea celui mai amplu negoț de oameni din timpul Războiului Rece: vânzarea sistematică a întregii populații germane din România către Republica Federală Germania.

Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2015), bazat pe un scenariu de Mimi Brănescu, este povestea unui tânăr întors din Bucureşti în satul natal, la tatăl lui rămas văduv, care trăieşte cu o femeie din sat. Ajuns acasă, îi întâlneşte doi dintre foştii colegi de clasă – pe Petrică – prietenul cel mai bun din copilărie, acum însurat şi cu copii – şi pe Paula – iubita lui din adolescenţă. În 24 de ore rescrie toate relaţiile: cu tatăl lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu trecutul. Filmul, care marchează debutul regizoral în lungmetraj al lui Andrei Cohn, a fost prezentat pe 7 mai 2015, la Bucureşti, în deschiderea Festivalului Filmului European organizat de Institutul Cultural Român.

LET´S CEE Film Festival prezintă 118 producţii cinematografice din Europa Centrală şi de Est, incluzând regiunea Caucazului și Turcia, majoritatea filmelor fiind prezentate în premieră în Austria. Sunt aşteptaţi peste 130 de reprezentanţi ai industriei cinematografice, invitaţi să participe la proiecţii şi evenimente conexe festivalului: sesiuni de întrebări şi răspunsuri (unde publicul poate intra în contact direct cu actori, regizori, reprezentanţi ai caselor de producţie), workshopuri dedicate realizatorilor de filme, lecturi publice pe subiecte legate de producţia de filme şi concerte. Programul festivalului include și evenimente dedicate copiilor în cadrul proiectului educaţional Schulkino.

Detalii despre festival şi programul complet al proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina de web a LET’S CEE Film Festival: www.letsceefilmfestival.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.