La ce-a de-a șasea ediție a LET’S CEE Film Festival, care a avut loc vineri noapte, au fost anuntați câștigătorii celor zece categorii. Thriller-ul social al lui Janez Burger din Slovenia a câștigat prestigiosul premiu Danny Lerner pentru cel mai bun film – unul dintre numeroasele premii câștigate de regiunea balcanică în acest an.
Săptămâna trecută, Márta Mészáros din Ungaria a primit personal Urania Star, în timp ce urcraineanca Kira Muratova nu a putut fi prezentă pentru a-i fi înmânat acest premiu, dar și-a exprimat recunoștința printr-o înregistrare difuzată în cadrul ceremoniei de închidere. Faptul că doi regizori de sex feminin au primit LET’S CEE’s Lifetime Achievement Award “după ce premiul a fost acordat unor regizori de sex masculin în ultimii ani nu este o surpriză, este de fapt un lucru care urma să se întâmple mai devreme sau mai târziu”, a afirmat Magdalena Żelasko, unul dintre directorii festivalului.
Din cele douăsprezece producții individuale care au intrat în competiție pentru Best Feature Film, filmul emoționant al Janez Burger, Ivan, a primit marele premiu. Acest thriller sumbru spune povestea unei femei prinsă într-o societate coruptă și patriarhală, căutându-și identitatea, dar și iubirea propriului copil. Juriul l-a descris ca fiind “curajos, profund, dureros și frumos în același timp”. Câștigătoarea a primit Danny Lerner Award – numit după legendarul producător de film israelian, alături de 5.000 de euro cash și servicii în valoare 50.000 de euro furnizate de Nu Boyana Film Studios.
O mențiune onorabilă a primit-o bosniacul Alen Drljević, pentru a sa co-producție internațională Men Don’t Cry, o minunată dramă psihologică, care se concentrează asupra încercărilor de reconciliere a veteranilor de război, care au luptat în Iugoslavia. O altă mențiune a primit-o și filmul Directions al lui Stephan Komandarev, film care surprinde o noapte din viața taximetriștilor și a clienților lor: o observație de natură socială și morală asupra situației din Bulgaria și a întregii Europe Centrale.
Zece candidați au fost pe lista pentru premiul întâi în competiția de documentare. When the War Comes al regizorului de origine cehă Jan Gebert, film care vorbește despre pregătirea paramilitară a tineretului naționalist de dreapta din Slovacia, a primit premiul pentru modul “în care descrie aproape insuportabil spiritul zilelor de azi”, așa cum a considerat juriul. Documentarul Over the Limit al regizoarei de origină poloneză Marta Prus a primit o mențiune onorabilă pentru povestea despre o tânără sportivă care încearcă să își depășească limitele într-un mediu de antrenament brutal.
În competiția filmelor debutante s-au înscris 13 astfel de filme, iar premiul a fost câștigat de Secret Ingredient din Macedonia. Regizorul Gjorce Stavreski a reușit să “combine drama și comedia într-o manieră încântătoare” în debutul său marcat de un umor negru. Mențiuni onorabile au primit Tereza Nvotová din Slovacia pentru al său film Filthy, românul Emanuel Pârvu pentru Meda or The Not So Bright Side of Things și poloneza Jagoda Szelc pentru Tower. A Bright Day.
Would You Look at Her al macedoneanului Goran Stovelski spune povestea unei tinere femei într-o lume dominată de bărbați, film cu care a câștigat Short Film Competition. Mențiuni onorabile au primit și Aleksandra Terpińska din Polonia pentru al său The Best Fireworks Ever și Gábor Benő Baranyi din Ungaria pentru filmul său Hide and Seek. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din cadrul Talent Academy a mers către… DANGEROUS GOOD, al regizorilor Rea Lest din Estonia, Nastja Kotnik Minik din Slovenia, Anton Skrypets din Ucraina și Naima Noelle Schmidt din Austria.
Câștigătorul Cineplexx Distribution Award, premiu recent creat, este producția sârbă Ederlezi Rising, care a primit servicii în valoare de 20.000 de euro și ajutor pentru lansarea sa internațională. Filmul de debut al lui Lazar Bodrožas este considerat a avea cel mai mare potențial și o audiență mult mai largă. Directions și Secret Ingredient au primit de asemenea mențiuni onorabile. Premiul pentru cea mai bună interpretare teatrală a unui actor sau actrițe i-a fost oferit lui Eliane Umuhire din Rwanda pentru performanța sa din drama poloneză Birds Are Singing in Kigali, film regizat de Joanna Kos-Krauze și Krzysztof Krauze.
Două filme din competiție au primit premiul publicului, unul pentru cel mai bun film și unul pentru cel mai bun scurtmetraj. Drama Dede a lui Mariam Khatchvani din Georgia a primit primul premiu, în timp ce The Story of the Polar Bear that Wanted to Go to Africa al lui Mo Harawe din Austria, un film despre drumul unei tinere femei siriane din Slovacia în Austria l-a luat pe cel de-al doilea.
Toate categoriile, juriul, premiile și câștigătorii sunt listați mai jos:
Cel mai bun film / Danny Lerner Award
Sponsorul premiului: Nu Boyana Film Studios | Yariv Lerner, Sofia
Premiu: 5.000 de euro and 50.000 de euro în servicii din partea Nu Boyana Film Studios
Juriul: Edita Malovčić, Serge Rakhlin, Sandra Schuppach
Câștigător: Ivan (Slovenia/Croatia) de Janez Burger
Mențiuni onorabile: Directions (Bulgaria/Macedonia/Germania 2017) de Stephan Komandarev, Men Don’t Cry (Bosnia și Herzegovina/Slovenia/Croatia/Germania 2017) de Alen Drljević

Cel mai bun film documentar
Sponsorul premiului : LET’S CEE Film Festival, LISTO
Premiu: 1.500 de euro and 1.000 de euro în servicii oferite de Listo
Juriu: Doris Kittler, Antje Mayer-Salvi, Askold Kurov
Câștigător: When the War Comes (Cehia/Croatia 2018) de Jan Gebert
Mențiuni onorabile: Over the Limit (Polonia/Germania/Finlanda 2017) de Marta Prus
Competiția de debuturi promițătoare / UNIQA Promising Debut Award
Sponsorul premiului : UNIQA International
Premiu: 1.500 de euro
Juriu: Jenny Gand, Janko Popović-Volarić, Marian Wilhelm
Câștigător: Secret Ingredient (Macedonia/Grecia 2017) de Gjorce Stavreski
Mențiuni onorabile: Filthy (Slovacia/Cehia 2017) de Tereza Nvotová, Meda or The Not So Bright Side of Things (Romania 2017) de Emanuel Pârvu, Tower. A Bright Day (Polonia 2017) de Jagoda Szelc
Cel mai bun scurtmetraj / VdFS Short Film Prize
Sponsorul premiului: VdFS – Verwertungsgesellschaft der Filmschaffenden
Premiu: 2.000 de euro
Juriu: Simone Baumann, Werner Brix, Vesela Kazakova
Câștigător: Would You Look at Her (Macedonia 2017) de Goran Stolevski
Mențiuni onorabile: The Best Fireworks Ever (Polonia 2017) de Aleksandra Terpińska, Hide and Seek (Ungaria 2017) de Gábor Benő Baranyi
Cineplexx Distribution Award
Sponsorul premiului: Cineplexx International
Premiu: 20.000 de euro în servicii oferite de Cineplexx International
Juriu: Nicole Albiez, Liliana Nelska, Laura Sabetzer
Câștigător: Ederlezi Rising (Serbia 2017) de Lazar Bodroža

Mențiuni onorabile:

Directions(Bulgaria/Macedonia/Germania 2017) de Stephan Komandarev, Secret Ingredient (Macedonia/Grecia 2017) de Gjorce Stavreski
Premiul publicului: Best Feature Film in the Competition
Sponsorul premiului: Western Union International Bank
Premiu: 1.000 de euro
Câștigător: Dede (Georgia/Croatia/Qatar/Irlanda/Olanda 2017) de Mariam Khatchvani
Premiul publicului: Best submitted Short Film
Sponsorul premiului: Western Union International Bank
Premiu: 1.000 de euro
Câștigător: The Story of the Polar Bear that Wanted to Go to Africa (Austria 2017) de Mo Harawe
Premiul pentru cea mai bună performanță a unui actor sau actrițe principale
Eliane Umuhire pentru rolul său din The Birds Are Singing in Kigali
Premiul Best Short Film oferit în cadrul LET’S CEE Talent Academy
Dangerously Good… de Rea Lest din Estonia, Nastja Kotnik Minik din Slovenia, Anton Skrypets din Ucraina și Naima Noelle Schmidt din Austria.

Declarațiile juriului

Cel mai bun film / Danny Lerner Award
Sponsorul premiului: Nu Boyana Film Studios | Yariv Lerner, Sofia
Premiu: 5.000 de euro și 50.000 de euro în servicii oferite de der Nu Boyana Film Studios
Juriu: Edita Malovčić, Serge Rakhlin, Sandra Schuppach

CÂȘTIGĂTOR: IVAN
Director: Janez Burger
Juriu: A da naștere unui copil este cel mai puternic lucru pe care o femeie îl poate face în viața ei. Este o experiență dureroasă, dar și cea mai plină de emoții, iar intensitatea acesteia nu poate fi egalată de nicio altă experiență.
După naștere, instinctul matern nu vine imediat, este nevoie de un minut, o oră, o zi, o săptămână sau poate chiar mai mult… o mamă are nevoie de timp pentru a-și vindeca corpul gol și a reveni în lumea în care trăia înainte de naștere.
Mara îl naște pe Ivan singură, într-un spital. Când se întoarce acasă este bătută de niște mafioți pentru că este îndrăgostită de bărbatul nepotrivit într-o societate greșită unde nu poți să ai încredere în nimeni și fiecare individ este singur. Ea pornește într-o călătorie incredibilă alături de copilul său, în care își găsește încrederea în sine prin iubirea puternică și complexă pentru IVAN.
Mulțumim, Janez Burger, pentru această călătorie profund emoționantă. Îți mulțumim pentru scena tabu cu care ai ales să începi filmul și pentru curajul de a spune povestea unei femei care tocmai a dat naștere și care apoi se caută pe sine într-o lume patrirhală și coruptă și se găsește datorită iubirii pentru copilul său.
Mulțumesc Maruša Majer! Performanța ta este înălțătoare! Nu am putut să credem ce am văzut, a fost curajos, profund, dureros, dar și frumos. De abia așteptăm să te vedem din nou!
Mulțumim cineastului Marko Brdar. Filmul pe care l-ai creat cu desginerul de producție Vasja Kokelj, designer-ul de costume Ana Savić-Gecan și make-up artistul Alenka Nahtigal este fantastic. Ne-a plăcut alegerea culorilor, simplitatea, cum ați pus accentul pe performanța actriței, faptul că drama a devenit așa de radicală.
De asemenea mulțumim editorului Miloš Kalusek pentru suspansul pe care l-a creat și compozitorului Damir Avdić pentru muzica excelentă!
A da naștere unui copil este greu, dar este un act atât de eliberator care oferă atât de multă putere femeilor de pretutindeni. Acest premiu este de asemenea dedicat tuturor mamelor din lume!

MENȚIUNI ONORABILE:

MEN DON’T CRY
Regizor: Alen Drljević
Juriu: Când lumea este marcată de conflicte politice și etnice, filmele ne oferă o lecție despre toate rănile care sunt greu de vindecat chiar și la multă vreme după ce conflictul sau războiul s-a terminat. Chiar povestea se axează pe consecințele războiului civil, pe atrocitățile și epurările etnice din fosta Iugoslavie, filmul ar putea să fie înțeles și ca un avertisment asupra a ceea ce se întâmplă când oamenii uită de valorile umane de bază. În același timp, dă speranța că foștii inamici se pot împăca la un moment dat și că rănile psihice pot fi vindecate în timp.

DIRECTIONS
Regizor: Stephan Komandarev
Juriu: Deși este cât se poate de realist, filmul este în fapt o metaforă pentru ruptura socială și morală din țările post-comuniste din Europa Centrală și de Est. Mozaicul de mici povești individuale se înscriu în imaginea de ansamblu, cea în care direcția pare pierdută. Regizorul sugerează că, fără durere, noua ordine socială, care se presupune că se bazează pe valori democratice, nu poate avea o viziune clară asupra viitorului și că ura poate fi înlocuită de înțelegere.

CEA MAI BUNĂ PERORMANȚĂ ACTORICEASCĂ:
Eliane Umuhire pentru rolul din The Birds Are Singing in Kigali
Competiția de documentare
Sponsorul premiului: LET’S CEE Film Festival, LISTO
Premiu: 1.500 de euro și 1.000 de euro în servicii oferite de von Listo
Juriu: Doris Kittler, Antje Mayer-Salvi, Askold Kurov

CÂȘTIGĂTOR: WHEN THE WAR COMES
Regizor: Jan Gebert
Juriu: Premiul pentru cel mai bun documentar merge la “When the War Comes” al lui Jan Gebert. Adolescenții din Slovacia își petrec timpul liber în lagărele paramilitare ale Recruților Slovaci, o asociație a cărei misiune este “păstrarea valorilor slovace”. Protagonistul Peter Švrček, liderul acestei mișcări de dreapta, acționează corect din punct de vedere moral, conform constituției, evitând să facă declarații extremiste. Totuși, această atitudine este una aparentă.
În prezent, partidele de dreapta și cele radical de dreapta câștigă alegerile în întreaga Europă. De exemplu, pentru Austria, acesta a fost cazul recent. Conducătorii lor nu sunt naziști, dar sunt tineri, chipeși, inteligenți, carismatici și orientați către obținerea de rezultate vizibile. Au cunoștințe despre mass-media și despre cum funcționează ea, astfel că știu cum să prezinte în fața publicului – relevanți pentru ceea ce se dorește la momentul actual – așa cum este și protagonistul nostru, un lup în haine de oaie. Faptele sunt reinterpretate intenționat și transformate în adevăruri alternative.
Membrii actuali ai parlamentului austriac sunt prezentați în media într-un mod alarmant de evident – în special vice-cancelarul FPÖ Heinz-Christian Strache care a participat la acțiunile paramilitare la începutul carierei sale politice, precum și înscenarea media a lui Sebastian Kurz, care, asemenea protagonistului, știe cum să dea declarații radicale într-un mod inteligent, aparent inofensiv în așa fel încât să fie social acceptat.
Juriul a ales un film care pune degetul pe o chestiune extrem de importantă în zilele noastre. Filmul nu are nevoie de efecte stilistice suplimentare, este filmul potrivit la momentul potrivit. Filmul a impresionat juriul pentru că arată mecanismele din spatele puterii și expune sistemul politic așa cum e el în realitatel, fără să fie o producție la scară largă.

MENȚIUNE ONORABILĂ: OVER THE LIMIT
Regizor: Marta Prus
Juriu: Vrem să aducem laude filmului
OVER THE LIMIT al Martei Prus. La fel ca Slovacii Recruți, care sunt doar numere într-o mulțime, această tânără femeie devine un obiect al unei instituții – un bun fără chip. O poveste frumoasă despre Rita, care încearcă să își depășească limitele. Fără momente false, ci autentic și onest.
Competiția Debuturi Promițătoare / UNIQA Promising Debut Award
Sponsorul premiului: UNIQA International
Premiu: 1.500 de euro
Juriu: Jenny Gand, Janko Popović Volarić, Marian Wilhelm

CÂȘTIGĂTOR: SECRET INGREDIENT
Regizor: Gjorce Stavreski
Juriu: Am decis să acordăm acest premiu unul film care reușește să îmbine în mod surprinzător comedia cu drama. El spune povestea unui fiu care îl ajută pe tatăl lui, aceasta desfășurându-se într-o țară mică, care se confruntă cu probleme economice. Alături de actorii din distribuție și de echipa sa, regizorul reușește să prezinte un personaj credibil, care găsește rețeta pentru a repara o relație din trecut și găsește și o cale către sine însuși.

BEST PROMISING DEBUT – MENȚIUNI ONORABILE:

TOWER. A BRIGHT DAY: Acordăm o mențiune specială pentru utilizarea surprinzător de inventivă a limbajului cinematografic pentru a spune povestea unei familii.
FILTHY: Acordăm o mențiune specială actriței principale DOMINIKA MORAVKOVA în filmul FILTHY. Alături de regizoarea TEREZA NVOTOVA reușește să redea un subiect delicat și relevant într-o modalitate captivantă.

MEDA OR THE NOT SO BRIGHT SIDE OF THINGS: Acordăm o mențiune specială filmului MEDA OR THE NOT SO BRIGHT SIDE OF THINGS pentru felul în care regizorul Emanuel Pârvu și actorul principal Serban Pavlu ne arată lupta unui personaj într-o comunitate mică.
Competiția de scurtmetraje / VdFS Kurzfilmpreis
Sponsorul premiului: VdFS – Verwertungsgesellschaft der Filmschaffenden
Premiu: 2.000 de euro
Juriu: Simone Baumann, Werner Brix, Vesela Kazakova

CÂȘTIGĂTOR: WOULD YOU LOOK AT HER
Regizor: Goran Stolevski
Juriu: Nu a fost ușor. Ca de obicei. Dar, în cele din urmă, toți membrii juriului au căzut de acord că cel mai bun scurtmetraj din cadrul LET’S CEE Film Festival 2018 este WOULD YOU LOOK AT HER, al lui Goran Stolevski din Macedonia. Ne-a plăcut povestea neobișnuită a unei femei tinere, neconvenționale, care trăiește într-o lume a bărbaților și care face tot ce îi stă în putere pentru a se face auzită. Și ne-a plăcut faptul plin de umor că voia să câștige competiția de scufundări în așa fel încât biserica să plătească pentru un nou televizor pentru tatăl său bolnav. Felicitări lui Goran Stolevski și în special tinerei actrițe Sara Klimovska pentru performanța sa remarcabilă.

MENȚIUNI ONORABILE:

THE BEST FIREWORKS EVER / Najpiękniejsze fajerwerki ever DE Aleksandra Terpinska, POL: Imaginea perfectă a unei lumi în care tinerii se luptă pentru libertate, împotriva ignoranței. Filmul aduce în prim plan imagini puternice, dialoguri puternice, o distribuție extraordinară și o regie pe măsură.

HIDE AND SEEK / Bújócska by Benő Gábor Baranyi, HUN: Filmul acesta este o mare realizare, pentru că spune o poveste tristă care ne atinge pe fiecare în parte, asta și datorită distribuției extraordinare.
Cineplexx Distribution Award
Sponsorul premiului: Cineplexx International
Premiu: 20.000 de euro în servicii oferite de von Cineplexx International
Juriu: Nicole Albiez, Liliana Nelska, Laura Sabetzer

CÂȘTIGĂTOR: EDERLEZI RISING
Regizor: Lazar Bodroža
Juriu: În primul rând, am vrea să punctăm faptul că filmele înscrise în secțiunea Promising Debuts nu se caracterizează printr-un nivel artistic inferior sau profesionalism mai scăzut decât filmele din Feature Film Competition. Credem cu tărie că filmele de debut ar trebui să aibă aceeași șansă de a ajunge la audiențe largi, chiar internaționale.

Juriul a ales EDERLEZI RISING pentru premiul Cineplexx Distribution. În opinia juriului EDERLEZI RISING are cel mai mare potential de a deveni un hit de box office international. Ambii actori oferă o performanță remarcabilă. Subiectele abordate, inteligența artificială, căutarea unui nou loc unde populația ar putea să locuiască în viitor, dar și efectele speciale folosite în film, înclusiv VFX și un aspect futurist al scenelor, ne intrigă. Povestea este una pozitivă, modernă și distractivă.

SECRET INGREDIENT
Regizor: Gjorce Stavreski
Am vrea, de asemenea, să oferim două mențiuni pentru DIRECTIONS și SECRET INGREDIENT. DIRECTIONS are ceva din NIGHT ON EARTH, la care se adaugă urgența politică. Iar SECRET INGREDIENT a surprins juriul prin modul său plin de umor de a trata un subiect dificil.
Premiul Publicului: Cel mai bun film de lungmetraj
Sponsorul premiului: Western Union International Bank
Premiu: 1.000 de euro

CÂȘTIGĂTOR: DEDE
Regizor: Mariam Khatchvani
Premiul publicului: Cel mai bun scurtmetraj înscris
Sponsorul premiului: Western Union International Bank
Premiu: 1.000 de euro

CÂȘTIGĂTOR: THE STORY OF THE POLAR BEAR THAT WANTED TO GO TO AFRICA
Regizor: Mo Harawe
Premiul pentru cel mai bun film din cadrul LET’S CEE Talent Academy:
Dangerously Good… de Rea Lest from Estornia, Nastja Kotnik Minik din Slovenia, Anton Skrypets din Ucraina, Naima Noelle Schmidt din Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.