Victor Frankenstein – Meet your Makers

0
2690
Ascultă acest articol


Nu o să asistaţi la o readaptarea a filmului regizat de Kenneth Branagh plus un Igor la bord şi nici un Frankestein din “Penny Dreadful” n-o să răsară la orizont, în schimb o să primiţi o poveste care putea să fie stralucită despre prietenie şi nebunie, unde James McAvoy îşi interpretează foarte bine rolul iar Daniel Radcliffe încă n-a trecut de faza în care îşi cunoaşte punctele forte şi punctele slabe la capitolul actorie.

Regizor: Paul McGuigan

Scenariu: Max Landis

Gen: Dramă, Groază, Sci-Fi

Lansare: 25 noiembrie 2015

Durata: 108 min

Studio: 20th Century Fox

Distribuitor: Odeon Film

Clasificare: A.P.12

Actori:

Daniel Radcliffe     …     Igor
James McAvoy     …     Victor Frankenstein
Jessica Brown Findlay     …     Lorelei

Sinopsis:

Daniel Radcliffe si James McAvoy joacă în Victor Frankenstein, o adaptare dinamică și palpitantă a unei poveşti legendare. Omul de știință radical Victor Frankenstein (McAvoy) și la fel de sclipitorul său protejat Igor Strausman (Radcliffe) împărtăşesc o viziune nobilă de a ajuta umanitatea prin cercetarea lor inovatoare în domeniul nemuririi. Dar experimentele lui Victor merg prea departe, și obsesia lui are consecințe oribile. Numai Igor îşi poate ajuta prietenul să nu cadă pradă nebuniei și să-l scape de creația sa monstruoasă.

Recenzie:

Igor: It’s alive.
Victor Von Frankenstein: Isn’t that rather obvious?

Romanele gotice şi franciza Monsters Universe se pare că sunt următorul pas în saga studiourilor de a obţine profit de pe urma interesului tinerei generaţii. Dracula şi Frankenstein îşi împart supremaţia la capitolul răstălmăciri pe micul şi marele ecran cat şi pe scenă. Unele reuşite, unele demne de toată mila.

victor-frankenstein1Paul McGuigan îşi încearcă talentul cu o poveste în cheie steampunk-gotic-toungue-and-cheek despre Victor Frankestein şi asistentul sau, Igor – personaj creat în filme căci în romanul lui Mary Shelley n-o să-l găsiţi – interpretat de Daniel Radcliffe – o tentativă de a ne prezenta cine a fost creatorul şi cum a ajuns el în punctul de a se răfui cu Providenţa pe altarul creaţiei.
“You know the story” ne spune Igor de la început. McGuigan nu se chinuie să ne spună ceea ce ştim de câteva decenii bune cinefile, dar încearcă să ne convingă de parteneriatul dintre Victor şi Igor şi, cu ajutorul, lui James McAvoy să transpună pe ecran suferinţa şi nebunia doctorului Frankenstein. În ritm alert, Igor şi Victor fac cunoștiință. Igor este prezentat drept un cocoşat aflat în serviciul unui circ care-l tratează ca pe un animal, iar sărmana creatură este un fel de medic autodidact, aspect care îi atrage atenţia lui Victor, aflat în căutare de elemente pentru un proiect foarte neortodox.

Chimie între cei doi actori există cât curprinde, dar cel care reuşeşte să ofere o interpretare dezlănţuită este James McAvoy. Bântuit de proprii demoni, renegat de colegii studenţi de la medicină, considerat un paria de către societate şi privit cu dispreţ de tatăl său – Charles Dance aflat la un nou rol episod în filme; de la “Dracula Untold” încoace, actorul britanic funcţionează în filmele de pe marele ecran pe post de cameo sau actor adus atunci când producătorii şi echipa de casting nu au găsit pe cine doreau iniţial; Dance este un actor talentat, care poate oferi mult mai mult decât o serie de zece, cinsprezece cuvinte aruncate într-o scenă pentru că mai apoi să dispară în ceață; acest bătut de apropo vine din partea subsemnatei după ce s-a săturat să-l aştepte pe Dance să apară şi să aibă parte de un cameo, utiliza-ți-l că nu vă muşcă! Mă rog, în franciza “Dracula Untold”, în caz ca pupăm un sequel, s-ar putea să muşte, dar pricepeţi unde bat eu – Victor se aruncă disperat într-un proiect blestemat în speranţa de a da viaţă în schimbul celei pierdute. McAvoy nu precutește niciun efort în modul în care redă pe ecran calităţile dar şi defectele lui Frankestein împletind umorul cu ironia, disperarea cu nebunia, răutatea cu înţelegerea. Singurătatea îl împinge pe Victor să-şi caute un prieten şi un asistent, iar atunci când în cale îi iese tânărul abuzat, numit apoi Igor, fiinţa aceasta devine confident, servitor şi prieten.

victor-frankenstein2Daniel Radcliffe făcuse mulţi fani să se întrebe ce-i cu pletele întunecate la sfârşitului anului trecut. Având în palmares roluri în filme horror, Radcliffe încearcă să joace rolul lui Igor cu acelaşi detaşament nătâng executat şi-n “Woman în Black” şi-n “Horns”. Acolo unde McAvoy debordează de atitudine şi temperament, Radcliffe contra-atacă prin calm şi rezervare. Era cam greu să asistăm la o reluare a scenelor dintre Fassbender şi McAvoy din “X-Men: First Class” atunci când Radcliffe încă se afla în faza în care îşi cizela jocul artistic şi îşi căuta rolurile potrivite.

“Man,” I cried, “how ignorant art thou în thy pride of wisdom!” – Mary Shelley (Frankestein)

victor-frankenstein3

În ultimii ani nu mai scăpam de monştrii clasici transpusi în noi povesti ticluite de dragul încasărilor. “Victor Frankenstein” este o încercare aflată la limita între rateu şi succes moderat. Bănuiesc ca până acum aţi citit cronicile din străinătate şi sunteţi la curent cu faptul ca pelicula a primit foarte puţine cuvinte de laudă şi suficiente articole negative cât să credeţi că mergeţi la un fiasco. Depinde acum ce căutaţi de la acest film. Nu o să asistaţi la o readaptarea a filmului regizat de Kenneth Branagh plus un Igor la bord şi nici un Frankestein din “Penny Dreadful” n-o să răsară la orizont, în schimb o să primiţi o poveste care putea să fie stralucită despre prietenie şi nebunie, unde James McAvoy îşi interpretează foarte bine rolul iar Daniel Radcliffe încă n-a trecut de faza în care îşi cunoaşte punctele forte şi punctele slabe la capitolul actorie.

“Victor Frankenstein” rulează acum în cinematografe și este distribuit de Odeon Film.

Poster:

victor-frankenstein-ro

Trailer:

REVEDEȚI PREZENTAREA
Scenariu
60 %
Imagine
65 %
Interpretare
65 %
Sunet
60 %
Articolul precedentAlb-Negru – THX 1138
Articolul următorMission: Impossible – Rogue Nation – DVD și Blu-ray
victor-frankenstein-meet-your-makersNu o să asistaţi la o readaptarea a filmului regizat de Kenneth Branagh plus un Igor la bord şi nici un Frankestein din "Penny Dreadful" n-o să răsară la orizont, în schimb o să primiţi o poveste care putea să fie stralucită despre prietenie şi nebunie, unde James McAvoy îşi interpretează foarte bine rolul iar Daniel Radcliffe încă n-a trecut de faza în care îşi cunoaşte punctele forte şi punctele slabe la capitolul actorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.