Alb-Negru – THX 1138

1
3703
Ascultă acest articol

Având loc în secolul XXV, povestea are în centru o femeie și un bărbat răzvrătiți împotriva sistemului.

Regizor: George Lucas

Scenariu: George Lucas

Gen: Dramă, Thriller, Sci-Fi

Lansare: martie 1971

Durata: 86 min

Studio: Warner Bros.

Distribuitor:

Clasificare: I.M.

Actori:

Robert Duvall     …     THX
Donald Pleasence     …     SEN
Don Pedro Colley     …     SRT

Sinopsis:

Având loc în secolul XXV, povestea are în centru o femeie și un bărbat răzvrătiți împotriva sistemului.

Recenzie:

Multe din ideile folosite în franciza Star Wars au apărut prima dată, tot într-un film făcut de George Lucas şi anume THX 1138. Am putea spune că era de aşteptat ca filmele lui să influenţeze franciza Star Wars, nu?

Primul lui film, din 1971, a fost un film hard sf, film ce astăzi, dacă ar fi vizionat de publicul tânăr, l-ar putea numi distopian prin natura lui intrinsecă, film intitulat THX 1138. Subiectul filmului dezbate o societate aproape extraterestră, opresivă prin natura ei, care controlează cetăţenii planetei prin religie şi cu ajutorul drogurilor. THX 1138 este indicativul personajului principal, jucat de Robert Duvall. Soţia lui, LUH 3417, începe să îi amestece medicaţia de aşa natură încât personajul lui Duvall să se trezească din acel coşmar indus. Societatea în care există personajul nostru era atât de opresivă încât nici măcar el nu spera vreodată să poată scăpa, dar ştia că este obligat să încerce să facă acest lucru.

Filmul explorează teme aproape universale în toate celelalte filme ale celebrului regizor. Automatele fără nume, fără față, care oprimă un popor şi-l privează de individualitate, sunt o temă preponderentă în saga Star Wars. Şi convenţia de nume din lumea THX, litere şi apoi cifre, se mulează pe cea a clonelor şi, ulterior, pe cea a stormtrooperilor.

Lupta lui THX pentru a-şi găsi umanitatea interioară şi a se razvrati împotriva sistemului este povestea clasica prin care trece orice rebel. El se îmbarcă într-o călătorie eroică, luptând cu demonii interiori pentru a putea lupta apoi cu opresorii (sau, în cazul THX 1138, a putea scăpa de ei). Există o suită de motive audio-vizuale în THX 1138 ce persistă în toate filmele lui George Lucas. De exemplu, camerele de control din THX versus cea dinăuntrul Death Star din Star Wars şi Return of the Jedi.

thx-1138-1O altă importantă imagine predominantă, ce se observă în ambele filme, este numărătoarea inversă. THX 1138 o utilizează pentru a număra secţiuni ale filmului sau pentru a sugera un efect neobişnuit de trecere între duble şi scene. În Star Wars, tehnica este perfecţionată. În timp ce urmărim Death Star-ul tot mai aproape de luna Yavin şi pe piloţii rebeli apropiindu-se tot mai mult de portul de evacuare termică, numerele de pe computere descresc, ajutând publicul să vizualizeze exact puţinul timp rămas până la distrugerea completa a Alianţei şi sfârşitul revoltei sale “insignifiante”.

Pe parcursul tuturor filmelor lui, Lucas a utilizat preponderent secvenţe ce transmit viteza şi pericol.

În THX 1138, THX goneşte pe o motocicletă furată, făcând tot posibilul să scape de opresorii care l-ar tine sub influenta drogurilor şi consumând tot mai mult. Filmând în tunelurile BART din San Francisco, ce tocmai urmau a fi date în folosinţă, Lucas a găsit cai de a spori tensiunea urmăririlor. Întâi aceste tuneluri, apoi în Star Wars cursa prin tranşee. Apoi adaugă copaci în Return of the Jedi, apoi cursa cu pod-uri în Phantom Menace şi traficul în Attack of the Clones.

În materie de audio, Walter Murch, care a scris scenariul filmului împreună cu Lucas şi este responsabil şi cu montajul de sunet, a fost capabil să creeze peisaje auditive în THX1138 în rândul controllerelor şi operatorilor fără fata din film, ce au fost emulate mult mai târziu în cadrul cursei din tranşee. Murch însuşi este o altă verigă comună cu Star Wars; el a regizat “The General”, primul episod al arcului Umbara în The Clone Wars.

De asemenea şi modul în care filmul este editat are ceva în comun cu toate filmele Star Wars. Lucas poate transmite povestea prin juxtapunerea cadrelor cu persoane ce apasă pe manete şi butoane – totul fără dialog pe fundal. Îmi amintesc de scena din The Phantom Menace în timpul cursei cu pod-uri când Anakin încearcă să stingă focul din motoare. Aduce întrucâtva cu maniera de filmare din THX 1138.

thx-1138-2O alta tehnică utilizată prima dată de Lucas în THX 1138 ce se regăseşte şi în Star Wars în multiple locuri este cea a dialogului complet inutil în film. Într-o scena în THX 1138, ne sunt arătate monitoare privite de doi operatori pe care nu-i zărim, iar aceştia au o conversaţie complet pe dinafara poveştii. Natura firească a conversaţiei lor ne spune multe despre vieţile lor de zi cu zi şi cât de obişnuiţi sunt cu lucrurile pe care le văd pe ecran, cu THX gesticulând şi zvârcolindu-se în dureri. Există o oglindă în Star Wars cu stormtrooperii care rămân să păzească podul peste hăul din Death Star, ce discuta noul BT-16. Acelaşi lucru se întâmplă cu doi Gungani în primul cadru dinăuntrul Otoh Gunga din The Phantom Menace.

Dave Filoni, regizor supervizor şi producător executiv al Star Wars: The Clone Wars şi Star Wars Rebels, citează THX 1138 drept cheie pentru a înţelege Star Wars în sine. Într-un interviu la New York Comic Con (pe care îl puteţi asculta în podcastul Full of Sith), Filoni a explicat ca regimul opresor care a devenit Imperiul a fost întotdeauna în mintea lui George Lucas.

“Trebuie să priviţi societatea portretizata în THX ca pe Imperiu. Am văzut o corelare acolo, de la compozitiile cadrelor, notele muzicale… Este scopul meu, în timp ce înaintam, să apreciem întotdeauna ADN-ul care este George Lucas, ce se reflecta în tot ce a făcut, deoarece este atât de important în Star Wars.”

În timp ce Star Wars este una din cele mai importante epopei şi space operas ale tuturor timpurilor, eu aş încadra THX 1138 ca una din cele mai importante filme hard sf făcute vreodată. Interpretarea actorilor este fără cusur, Duvall aduce o confuzie autentică filmului şi Donald Pleasance ca SEN aduce, la rândul lui, o ameninţare jovială ce trebuie văzută pentru a fi crezută. E un must see pentru oricine vrea să înţeleagă mai bine calităţile filmografice ale lui George Lucas şi vocabularul cinematic ce face fiecare dintre filmele Star Wars fantastice. Este clar unul dintre filmele mele preferate şi îmi imaginez că după ce îl veţi vedea va deveni unul dintre preferatele voastre de asemenea.

thx-1138-3

THX 1138 are rating R de la MPAA pentru sexualitate şi nuditate. I l-aş arăta copiilor mei dacă ar fi adolescenţi, dar ar putea fi nepotrivit pentru copii mai tineri. THX 1138 este disponibil pe Blu-ray şi DVD (aş recomanda varianta extinsă). E, de asemenea, disponibil pentru închiriere pentru o sumă modestă pe platforme de streaming precum Amazon şi iTunes.

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.